Canada verplicht C19-vaccinatie voor overheidspersoneel en reizigers trein en vliegtuig vanaf 12 jaar

Canada heeft besloten tot een verplichte COVID-19-vaccinatie voor overheidsmedewerkers, en voor reizigers op treinen en vliegtuigen. Personeel dat een inenting weigert, moet vanaf 15 november met onbetaald verlof.

Daarnaast moeten passagiers van 12 jaar en ouder op treinen, vliegtuigen en op cruiseschepen binnen Canada volledig zijn gevaccineerd. Voor een korte periode kan een negatieve C19-test volstaan bij mensen die afspraken hebben gemaakt om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. De regeling gaat eind deze maand in, zo maakten premier Justin Trudeau en zijn plaatsvervanger bekend.

Om te reizen moet je ingeënt zijn, vatte Trudeau de nieuwe regel samen. We kunnen geen halve maatregelen nemen als we nieuwe lockdowns voor iedereen willen voorkomen, zei hij verder. Ook voorkomen we op deze manier dat de kleine groep prikvertikkers “het Canadese economisch herstel kan saboteren”, volgens vicepremier Chrystia Freeland.

Bij het overheidspersoneel gaat het om de medewerkers van de nationale regering, agenten en militairen. Naar schatting gaat het om zo’n 300.000 medewerkers. Trudeau had deze verplichtingen al aangekondigd in aanloop naar de recente verkiezingen.