FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 oktober 2021

Random Pics van de Dag #435

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Monster-regens in Italie

Hoi allemaal!

Ik had het de laaste dagen gehad over, en ik besteed daar trouwens regelmatig aandacht aan in mijn weerberichten, noodweer of heftige buien in andere delen van de wereld. Maar wat er eigenlijk niet eens zo ver van huis aan de hand is de laatste dagen is echt verbijsterend.

Onlangs vertelde ik dat er in het zuiden van Frankrijk zo'n 430 mm in 24 uur was gevallen. Diezelfde depressie, en mede ook in dit geval door het warme water van de Golf van Genua, ontketende de afgelopen dagen een paar honderd kilometer verder echt onvoorstelbare hoeveelheden regen in het noorden van Italie.

Ik heb daar echter heel weinig van over vernomen in het nieuws, terwijl een buitje van 60 mm in Gouda al overal te horen was in het nieuws.

We spreken nu echt over hoeveelheden van 850 tot 975 mm in 36 uur. Het was één groot complex en steeds weer aanvoer vanaf het warme water. Dit systeem lag ook gewoon volkomen stil. Er zat geen beweging in. Nu zijn ze ten zuiden, maar ook ten noorden van de Alpen wel wat gewend, maar zelfs dit is uiterst zeldzaam. Het komt zelfs in de buurt van het Europees record en zelfs het wereldwijde record is niet eens zo heel gek ver weg.

De beelden liegen er niet om. Of er ook slachtoffers zijn gevallen weet ik eigenlijk niet, maar dat moet haast wel. Alleen we horen er gewoon helemaal niets van. Ik vind dat jammer en ook wel een beetje frustrerend dat er voor Limburg waar 0 doden zijn gevallen bij de overstromingen van afgelopen zomer dat er dan hele radio-acties worden gehouden. Komt nog bij al die heisa er omheen met o.a mijn vrienden- en vriendinnen van het Koninklijk Huis die de dag na hun bezoek gewoon op vakantie gingen. Dat is echt interesse tonen, maar dat terzijde. Nu spreek ik puur voor ons land en niet voor de buurlanden. Daar was de ellende en ravage nog veel groter. Ik bagitalliseer dus niets.

Deze heftige situaties worden mijn inziens gewoon dood gezwegen. Ondanks dat het toch behoorlijk dichtbij is. 

Polen: EU-wetgeving gedeeltelijk onverenigbaar met Poolse grondwet

Volgens het Poolse Grondwettelijk Hof zijn sommige EU-wetten in strijd met de Poolse grondwet. De uitspraak kan het geschil tussen Warschau en Brussel over de hervorming van de Poolse rechterlijke macht verder op scherp zetten.

Het Poolse Constitutionele Hof heeft geoordeeld dat sommige wetten van de Europese Unie in strijd zijn met de Poolse grondwet. De rechtbank in Warschau zei dat dit betrekking had op bepalingen uit de EU-Verdragen en uitspraken van Europese rechtbanken. Twee rechters van het Hof waren het oneens met het meerderheidsstandpunt van het panel.

"De poging van het Europees Hof van Justitie om zich te mengen in de Poolse rechterlijke macht is in strijd met (...) de regel van de suprematie van de Grondwet en de regel dat de soevereiniteit in het proces van Europese integratie behouden moet blijven," oordeelden de rechters.

Regeringsleider heeft uitspraak Europees Hof van Justitie laten beoordelen
De zaak dieper in op de vraag of bepalingen uit de EU-Verdragen, die de Europese Commissie gebruikt om haar recht op inspraak in rechtsstaatkwesties te rechtvaardigen, verenigbaar zijn met de Poolse grondwet.

Regeringsleider Mateusz Morawiecki had het Poolse Grondwettelijk Hof verzocht een arrest van het Europees Hof van Justitie van 2 maart 2021 te herzien. In het arrest hadden de hoogste EU-rechters verklaard dat het EU-recht de lidstaten kan dwingen individuele bepalingen in de nationale wetgeving buiten beschouwing te laten, zelfs als het om grondwettelijk recht gaat. Dit zou betekenen dat het Hof Polen zou kunnen dwingen delen van de omstreden justitiële hervorming van de nationaal-conservatieve PiS-regering in te trekken.

Rechters benadrukken de soevereiniteit van Polen
De Poolse constitutionele rechters hadden hier echter grote twijfels over. In hun uitspraak verklaarden zij dat het EU-lidmaatschap van het land en de ondertekening van de EU-verdragen niet betekende dat de EU-rechtbanken de hoogste juridische autoriteit zouden krijgen en dat Polen zijn soevereiniteit aan de EU zou afstaan.

Julia Przylebska, het hoofd van het Poolse Grondwettelijk Hof en een naaste vertrouweling van PiS-leider Jaroslaw Kaczynski, beschuldigt de EU van het overschrijden van haar bevoegdheden. "De EU-instellingen handelen buiten de grenzen van de bevoegdheid die hun door Polen is toegekend," zei Przylebska bij het uitspreken van het vonnis.

EU twijfelt aan onafhankelijkheid van het Pools Grondwettelijk Hof
Brussel beschuldigt op haar beurt de regering in Warschau de onafhankelijkheid van de rechtbanken en de scheiding der machten te ondermijnen. Concreet gaat het onder andere om een tuchtkamer voor rechters, die in 2018 is ingevoerd. Critici beschouwen het orgaan als politiek niet onafhankelijk. Ook de onafhankelijkheid van de constitutionele rechters zelf is als gevolg van de justitiële hervormingen in het geding.

De EU-Commissie heeft al verschillende inbreukprocedures ingeleid tegen de regering in Warschau vanwege de Poolse justitiële hervormingen en heeft hiertoe rechtszaken aangespannen bij het Europees Hof van Justitie (EHvJ).

De EU-Commissie heeft "met bezorgdheid" gereageerd op de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof. Brussel zal "alle middelen aanwenden" om ervoor te zorgen dat de EU-wetgeving in Polen wordt nageleefd, zei EU-commissaris voor Justitie Didier Reynders. Het beginsel dat het EU-recht voorrang heeft op het nationale recht, alsmede het bindende karakter van de beslissingen van de rechterlijke macht van de EU, staan centraal in het bondgenootschap.

BelgiŰ: complottheorieŰn rond Jurgen Conings aangejaagd vanuit Rusland

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de complottheorieën rond Jürgen Conings werden opgepookt door Russische internettrollen. Dat zegt Michel Hofman, de stafchef van het Belgische leger. De chief of defence (CHOD) wil daarom op korte termijn een volwaardige cyberdefensie in werking hebben.

Volgens Hofman zijn er concrete bewijzen gevonden van Russische inmenging “met als bedoeling onze westerse maatschappij te destabiliseren en mensen bij ons te radicaliseren”.

Tijdens de verdwijning van Conings in mei, en zeker nadat bleek dat hij was overleden, werden via sociale media ­allerlei verdacht­makingen rond gestrooid als zou Conings  ‘te veel hebben geweten’ en daarom ‘van kant zijn gemaakt’ zijn.

De stafchef wil nu dat het leger op korte termijn een volwaardige cyberafdeling opricht om zulke trol aanvallen van tegen te gaan. Er zouden zo’n 300 hooggekwalificeerde militairen en burgers op die af­deling komen te werken. Ze moeten online zowel defensief als offensief aan de gang gaan. Die cyberafdeling moet volgens Hofman “zo snel mogelijk” in bedrijf zijn. “In strategische visie stond 2030, maar ik denk dat dat veel sneller moet zijn.”

Wie was Jurgen Conings
Jürgen Conings was een Belgisch beroepsmilitair die op 17 mei 2021 zware wapens stal uit de kazerne van Leopoldsburg en daarna spoorloos verdween. Conings liet twee afscheidsbrieven achter waarin hij  schreef dat hij in verzet wilde komen tegen de coronamaatregelen. In deze brieven dreigde hij met "een aanslag tegen het regime en tegen virologen". De beroepsmilitair, stond eerder al vermeld als "potentieel gevaarlijk rechts-extremist" en werd gevolgd door de Belgische inlichtingendiensten. Op de dag van zijn verdwijning werd Conings twee uur lang in de buurt van de woning van de Belgische viroloog Marc van Ranst gezien, waarna het gezin Van Ranst naar een safehouse werd geëvacueerd.

Op 18 mei vond de politie in Lanklaar een achtergelaten wagen van Conings met daarin zware wapens en een aangebrachte boobytrap. Vervolgens doorzochten 400 manschappen van het Belgisch leger, politie en ondersteuning uit de buurlanden het Nationaal Park Hoge Kempen. Door de zoektocht werd het park van 19 tot 23 mei gesloten en werd de snelweg E314 tussen Genk en Maasmechelen meerdere keren gedeeltelijk afgesloten.

Op 20 juni 2021 werd het levenloze lichaam van Jürgen Conings in het Dilserbos aangetroffen, na een melding door een in dit gebied fietsende OVLD-burgemeester, net buiten de grens waar gezocht werd. De autopsie door het parket wees uit dat zelfdoding de doodsoorzaak was. De familie van Conings twijfelde echter aan de doodsoorzaak en probeerde daarom via een deurwaarder de crematie van Conings te verhinderen om een tweede autopsie op het lichaam uit te voeren. De rechtbank verbood dit echter. De crematie werd voltrokken op 26 juni 2021. 

Van vernieling verdachte boeren voor de rechter (boerenprotesten 2019)

Vandaag behandelde de rechtbank in Groningen feiten die zijn gepleegd tijdens de zogeheten boerenprotesten op 14 oktober 2019 in de omgeving van het provinciehuis in Groningen. In totaal staan vier verdachten terecht voor opruiing, vernieling en geweldpleging. Daarnaast wordt een man verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving van twee rechercheurs in Noordhorn.

Demonstreren is een recht. En dat hangt nauw samen met onze vrijheid van meningsuiting. Het recht om te demonstreren is verankerd in onze Grondwet en in internationale mensenrechtenverdragen. Aan demonstraties mag de overheid ‘in principe’ geen beperkingen opleggen. Maar niet alles is toegestaan bij een demonstratie. Het is aan de officier van justitie om op te treden tegen demonstranten die bijvoorbeeld vernielingen plegen, geweld toepassen, mensen of het verkeer in gevaar brengen en dus kort gezegd de regels overtreden. Dat is altijd repressief, altijd nádat een feit is gepleegd, niet om tegen een demonstratie als zodanig op te treden.

De zaken die de rechtbank Groningen vandaag behandelt gaan dan ook niet over de boodschap van een demonstratie of de mening van demonstranten. Deze zaak gaat over grenzen die zijn overschreden.

De persofficier: “Dat de boeren zich door voorgestelde maatregelen van de overheid in het nauw gedreven voelden is begrijpelijk. Ook vanuit de maatschappij is begrip voor hun beslissing om te gaan demonstreren. Die demonstratie verliep voor een groot deel gedegen en geordend. Maar er is geen begrip voor de vernielingen die door de oplopende emoties zijn aangericht.”

Het OM verdenkt twee verdachten, een 50-jarige man uit Groningen en een 32-jarige man uit Tynaarlo van opruiing door de aanwezige demonstranten te bewegen om vernielingen aan te brengen aan het provinciehuis en het provinciehuis binnen te dringen. De 32-jarige man wordt ook verweten dat hij als bijrijder op een tractor zo hard door een afzetting bij de Vismarkt heen is gereden dat deze volledig vernield werd. Een 41-jarige man uit Noordbroek wordt verweten dat hij met zijn tractor de deur van het provinciehuis heeft vernield.

Het OM eiste tegen de 50-jarige verdachte 60 uur werkstraf en tegen de 32-jarige verdachte een werkstraf van 100 uur. De officier: “Opruiing moet gericht zijn op het in het openbaar oproepen tot strafbaar handelen. Hier is wat het OM betreft sprake van”. De 41-jarige man die wordt verdacht van het vernielen van de voordeur van het provinciehuis hoorde een werkstraf van 60 uur tegen zich eisen.

Vanmiddag volgen de zaken tegen twee andere verdachten. En een 30-jarige man uit Noordhorn wordt ervan verdacht dat hij met zijn tractor een politiepaard heeft aangereden. Een 55-jarige man uit Noordhorn wordt verweten dat hij op 4 november 2019 twee rechercheurs, die onderzoek deden naar de bestuurder die er van verdacht wordt met zijn tractor het politiepaard te hebben aangereden tijdens de boerenprotesten, tegen hun wil heeft vastgehouden op zijn boerenerf. Dit leverde een bedreigende situatie op.

Wederrechtelijke vrijheidsberoving
Een 55-jarige man uit Noordhorn wordt verweten dat hij op 4 november 2019 twee rechercheurs, die onderzoek deden naar de bestuurder die er van verdacht wordt met zijn tractor een politiepaard te hebben aangereden tijdens de boerenprotesten, tegen hun wil heeft vastgehouden op zijn boerenerf. De officier: “Verdachte mag het niet eens zijn met het overheidsbeleid. Verdachte mag het niet eens zijn met het feit dat politie en justitie onderzoek doen naar een mogelijk door zijn stiefzoon gepleegd strafbaar feit. Natuurlijk. Maar er zijn vreedzame, maatschappelijk aanvaarde, manieren om dat kenbaar te maken. Door strafbare feiten te plegen, is verdachte in zijn verzet veel te ver gegaan. Politiemensen, in ons aller belang aangesteld voor de handhaving van de rechtsorde, zijn in de uitoefening van hun functie door verdachte enige tijd van hun vrijheid beroofd en zij hebben zich door zijn toedoen onmachtig en onveilig gevoeld. En toen hij werd aangehouden, heeft verdachte zich ook tegen die aanhouding verzet.” De officier eist een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie maanden (met aftrek van voorarrest) met een proeftijd van twee jaar. En daarnaast een werkstraf voor de duur van 150 uur.

Walls sprint naar zege in Gran Piemonte, Kooij derde

Matthew Walls heeft de Italiaanse wielerwedstrijd Gran Piemonte op zijn naam geschreven. De renner van BORA-hansgrohe was in de massasprint de snelste. Hij won voor de Italiaan Giacomo Nizzolo en de Nederlander Olav Kooij.

In de Italiaanse koers tussen Rocca Canavese naar Borgosesia werden vier vroege vluchters op 25 kilometer van de meet gegrepen, waarna het aan de sprintersploegen was. In aanloop naar de verwachte massasprint kwam Olav Kooij nog ten val, maar het Nederlandse sprinttalent kon snel weer de aansluiting vinden in het peloton.

In de laatste kilometer kon een valpartij net worden ontlopen, maar bij een wegversmalling raakte onder meer de Italianen Sonny Colbrelli en Elia Viviani achterop en kon niet mee sprinten voor de zege. Dat deed Walls wel. De olympisch kampioen op het omnium in Tokio was in de massasprint duidelijk de snelste. Hij won voor Giacomo Nizzolo en Kooij.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 40

De grootste bioscooprelease van deze week is een nieuwe uitgave van een klassieker. Misschien is dat wel het effect van een premièreweek nadat de nieuwe Bond is gaan draaien? Maar wees gerust; er zijn ook nieuwe titels uit de hele wereld waar je vanaf deze week naartoe kunt.

Basic Instinct (heruitgave)

Paul Verhoevens vierde Amerikaanse productie, met Michael Douglas en Sharon Stone, geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig, was omstreden, maar werd een klassieker.

Rookie

Wanneer de ambitieuze motorrijder Nicky door een ongeval nooit meer kan racen, probeert hij zijn droom alsnog te beleven door zijn neefje Charlie te coachen. Al gauw blijkt dat Charlie niet uit hetzelfde hout is gesneden als zijn oom.

State Funeral

In maart 1953 wordt vier dagen lang elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin geobserveerd. In de traditie van zijn films over de erfenis van de Sovjet-Unie put Sergej Loznitsa uit bestaand materiaal. Van de bombastische bekendmaking op 4 maart 1953 van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun ‘rode tsaar’ snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum. Het is vastgelegd op film. De vaak niet eerder vertoonde beelden zijn veelal in kleur, waarbij het Kremlinrood van de bloemen, linten en vlaggen indringend afsteekt tegen de achtergrond van besneeuwde straten, grijs geklede mensen en grauwe fabrieken: ook op afstand van Moskou leggen arbeiders het werk stil om hun partijleider te gedenken. Een ronduit grotesk gebeuren – waar de regisseur nog meer recht aan doet met de feitelijke, historische informatie op het einde – dat pijnlijk aantoont hoe absurd de beleving van leven en dood is in een tiranniek regime, gebaseerd op een persoonlijkheidscultus.

Martin Luther King vs. the FBI

Martin Luther King vs. the FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Slalom

De 15-jarige Lyz wordt opgeleid tot toekomstig Olympisch skikampioen maar wordt door haar coach fysiek en emotioneel zwaar onder druk gezet waarbij hij meerdere keren een verboden lijn overschrijdt.

Sweetness in the Belly

Als Lilly haar ouders komen te overlijden, vlucht ze naar Engeland om aan de burgeroorlog in Ethiopië te ontkomen. Ze voelt zich volledig verloren in haar nieuwe omgeving, maar geeft niet op en besluit de Londense immigranten gemeenschap te omarmen. Ze zet zich vol passie in bij haar nieuwe missie, namelijk het herenigen van gebroken families. Maar kan ze een compleet nieuw leven beginnen zonder haar sombere verleden eerst onder ogen te komen

Veneno

We gaan terug naar april 1996 in Madrid. Een van de populairste late-night shows gaat de straat op voor een segment over prostitutie en ineens komt zij in beeld; lang bruin haar, felrode lippen, volle borsten en een scherp gevat babbeltje. Vrijwel overnacht wordt Cristina ‘La Veneno’ Ortiz (1964-2016) een mediasensatie en ontpopt ze zich in een van de meest zichtbare trans personen in de Spaanse entertainmentindustrie. Bijna 25 jaar na haar televisiedebuut verschijnt de biografische serie Veneno, die de nalatenschap van het trans-icoon en sekssymbool nieuw leven inblaast. “La Veneno” vertelt de ervaringen van een worstelende transgender vrouw, die in de jaren negentig bekendheid verwierf en het publiek veroverde met haar charmes en unieke kijk op de wereld.

Here We Are

De gescheiden vijftiger Aharon is gestopt met werken om zich volledig te wijden aan de zorg voor zijn autistische zoon. Samen leiden ze een harmonisch leven, ver van de boze buitenwereld. Uri is echter bijna volwassen en zijn moeder vindt dat het tijd is dat hij begeleid gaat wonen om onafhankelijker te leren leven. Aharon gelooft niet dat een ander zijn zoon beter zal begrijpen en wil zelf zijn fulltime voogd blijven. Onder toenemende druk van zijn ex-vrouw en een maatschappelijk werker stemt hij uiteindelijk toch in. Op weg naar het instituut krijgt Uri echter een driftbui, waardoor Aharon besluit er samen vandoor te gaan. Uri is immers duidelijk nog niet klaar voor een scheiding. Of is het Aharon die zijn zoon niet kan loslaten? 

Crazy Days

Wat doe je als een wereldwijde pandemie een uitverkochte internationale opera doorkruist? Crazy Days is een documentaire in operastijl over het belang van kunst in krankzinnige tijden.

The Kid (heruitgave)

In The Kid, die door velen als belangrijkste film uit het stomme tijdperk wordt gezien, krijgt het geliefde en iconische personage de zwerver (Chaplins alter ego The Little Tramp) een nieuwe sidekick: de Kid (Jackie Coogan). The Kid was Chaplin's eerste lange speelfilm en hij combineerde daarin komedie met drama. De film was in 1921 wereldwijd een enorm box-office succes. De tijdloze film is nog altijd zeer geliefd bij jong en oud.

OM eist 8 jaar cel voor doodschudden baby

Omdat zijn negen maanden oude dochtertje hem stoorde bij een computerspel, pakte hij haar op en schudde haar door elkaar totdat ze stopte met huilen. Dat heeft een 34-jarige Gouwenaar uiteindelijk verklaard. Het meisje overleed nog diezelfde dag, 1 november 2020. Het OM eiste vandaag acht jaar cel tegen de vader.

De moeder was die ochtend naar de kapper en vader en dochter waren alleen thuis. Volgens het OM heeft de verdachte de baby kort na het vertrek van de moeder mishandeld. Pas na een half uur belde de vader met 112. Over wat er was gebeurd, legde hij aanvankelijk wisselende verklaringen af. Pas na acht maanden bekende de man dat hij zijn dochtertje door elkaar had geschud totdat ze stil werd.

Volgens de officier van justitie heeft de vader zich schuldig gemaakt aan doodslag en had daarbij ‘voorwaardelijk opzet’. Dat betekent dat hij willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaard heeft dat zijn dochtertje door zijn optreden zou komen te overlijden.

“Hij wist dat het schudden van een kindje gevaarlijk en dodelijk kan zijn”, aldus de officier op zitting. “Dat had hij gehoord tijdens de zwangerschap, tijdens de vaderschapscursus en van de verloskundige.” Verder benadrukte de officier dat de moeder die dag niet alleen haar dochtertje verloor, maar eigenlijk haar hele gezin.

De officier van justitie eiste acht jaar cel tegen de vader. De uitspraak is over twee weken.

Verstappen: "Ik zie mezelf niet als grotere favoriet voor de titel dan Hamilton"

Aan de vooravond van het raceweekend van de Grand Prix van Turkije zijn de ogen meer en meer gericht op Lewis Hamilton en Max Verstappen die verwikkeld zijn in een enorm spannende strijd om de wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander blijft echter relaxt onder alle aandacht die het duel genereerd. Verstappen, die twee punten achterstand heeft op Hamilton in het klassement, staart zich niet blind op de wereldtitel, zo vertelde hij de aanwezige pers.

"Ik blijf er relaxed onder, stressen heeft geen zin. Je kunt het toch niet forceren. Ik weet dat mijn team Red Bull Racing er alles aan doet en het team weet dat ik er alles aan doe. Of dat genoeg is voor de titel of dat ik tweede word, dat weten we niet. En dat gaat uiteindelijk mijn leven ook niet veranderen, want ik houd van wat ik doe", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Mocht de titelstrijd in het voordeel van Hamilton uitvallen dat beschouwt Verstappen 2021 niet als een mislukt seizoen. "Een titel zou geweldig zijn, voor iedereen. Dat is waar we voor werken. Maar als het plek twee wordt, is het een heel goed seizoen geweest. Daarom ben ik en is iedereen in het team erg relaxed, wij maken ons geen zorgen. Maar we zijn ook erg gefocust."

"Ik zie mezelf niet als grotere favoriet voor de titel dan Lewis. We moeten er gewoon voor zorgen dat we de laatste wedstrijden ook goed presteren, dat is het allerbelangrijkste. Het maakt niet uit of je favoriet bent of niet. De komende races zullen zwaar worden. Ik weet ook niet of we de snelste auto zullen hebben of er juist iets achter zitten, dat zal per circuit verschillen. Het zal een spannende strijd blijven", zo vult de Red Bull-coureur aan.

Verstappen is wel een liefhebber van de baan nabij Istanbul. Ondanks de glijpartij die grand prix vorig jaar werd, vindt de Nederlander het wel een mooi circuit. "De lay-out van Istanboel is cool. Daarom was ik vorig jaar een beetje teleurgesteld met de lage griplevels hier. Deze baan is beter met normale grip, dus droog weer. Daar hoop ik op."

Het nutteloze feitje van de dag: Nederlandse wereldprimeur

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Na negen dagen van hard werken is vannacht de A12 weer open gegaan na grootschalig onderhoud. De A12 is niet zomaar een snelweg, want wist je dat het een historische weg is? Niet alleen was de A12 de eerste snelweg in Nederland, het was bij de opening in 1937 ook de eerste snelweg in de wereld die integraal met een vluchtstrook werd uitgevoerd. "De eerdere snelwegen in Duitsland, Italië en rond New York City hadden dat nog niet. Bovendien was pas vanaf 1935 in het buitenland sprake van gescheiden rijbanen, waarmee Nederland meedeed met de eerste trendsetters voor de autosnelweg zoals we die nu kennen", zo schrijft WegeWiki over deze primeur.

De aanleg van de eerste snelweg ter wereld met een vluchtstrook (Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Verbost)
De aanleg van de eerste snelweg ter wereld met een vluchtstrook (Bron: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Verbost)

Canada verplicht C19-vaccinatie voor overheidspersoneel en reizigers trein en vliegtuig vanaf 12 jaar

Canada heeft besloten tot een verplichte COVID-19-vaccinatie voor overheidsmedewerkers, en voor reizigers op treinen en vliegtuigen. Personeel dat een inenting weigert, moet vanaf 15 november met onbetaald verlof.

Daarnaast moeten passagiers van 12 jaar en ouder op treinen, vliegtuigen en op cruiseschepen binnen Canada volledig zijn gevaccineerd. Voor een korte periode kan een negatieve C19-test volstaan bij mensen die afspraken hebben gemaakt om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. De regeling gaat eind deze maand in, zo maakten premier Justin Trudeau en zijn plaatsvervanger bekend.

Om te reizen moet je ingeënt zijn, vatte Trudeau de nieuwe regel samen. We kunnen geen halve maatregelen nemen als we nieuwe lockdowns voor iedereen willen voorkomen, zei hij verder. Ook voorkomen we op deze manier dat de kleine groep prikvertikkers “het Canadese economisch herstel kan saboteren”, volgens vicepremier Chrystia Freeland.

Bij het overheidspersoneel gaat het om de medewerkers van de nationale regering, agenten en militairen. Naar schatting gaat het om zo’n 300.000 medewerkers. Trudeau had deze verplichtingen al aangekondigd in aanloop naar de recente verkiezingen.

Zweden, Denemarken en Finland staken tijdelijk Moderna enting bij jonge mannen

Na Zweden en Denemarken heeft ook Finland besloten het gebruik van het coronavaccin van Moderna te beperken. De Finse autoriteiten laten mannen die zijn geboren in of na 1991 voorlopig niet meer vaccineren met dat middel. Wie al een eerste prik met Moderna heeft gehad, kan een tweede inenting krijgen met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Ontsteking
Directeur Mika Salminen van het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn motiveerde het besluit door te verwijzen naar een Noorse studie. Daar kwam uit naar voren dat “mannen onder de 30 jaar een iets hoger risico lopen dan anderen op ontsteking van de hartspier als ze het vaccin Moderna Spikevax hebben gekregen.”

Bijwerkingen
Salminen benadrukte dat de bijwerkingen vaak licht zijn en na een paar dagen vanzelf overgaan. Lees verder bij Skipr.

NAVO trekt de accreditatie in van acht Russische diplomaten

De NAVO heeft de accreditatie van acht Russische diplomaten ingetrokken.

De Navo heeft dit naar eigen zeggen gedaan omdat de acht diplomaten werkzaam zijn voor de Russische geheime dienst. Daarnaast is de omvang van het Russische team dat in het hoofdkwartier van de NAVO kan werken aanzienlijk afgenomen. In plaats van twintig kunnen er in de toekomst slechts tien personen worden geaccrediteerd.

De betrekkingen tussen de NAVO en Rusland komen steeds meer onder druk te staan. Drie jaar geleden heeft het militaire bondgenootschap zeven Russische diplomaten het land uitgezet in verband met de zaak Skripal. De voormalige dubbelspion en zijn dochter raakten zwaargewond na een vergiftiging in Groot-Brittannië. Volgens onderzoeken in NAVO-landen hebben de daders het door Rusland ontwikkelde middel Novichok gebruikt. Moskou ontkent elke verantwoordelijkheid voor deze vergiftiging.

Turkije ondertekent het klimaatakkoord van Parijs

Na jaren van aarzeling heeft Turkije het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd.

Het parlement heeft de overeenkomst unaniem goedgekeurd. Turkije was een van de weinige landen ter wereld die de klimaatovereenkomst nog niet hadden ondertekend. De achtergrond van de Turkse weigering was een geschil over financiële steun, waar Turkije ook voor in aanmerking wilde komen maar die eigenlijk alleen bedoeld was voor armere staten.

In 2015 is de internationale gemeenschap in Parijs overeengekomen de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Pakistan: minstens 25 doden door aardbeving

Tenminste 25 mensen zijn omgekomen bij een aardbeving in het zuidwesten van Pakistan, aldus de autoriteiten.

Ongeveer 300 mensen raakten door de beving gewond. In het zwaarst getroffen district Harnai zijn honderden huizen verwoest en zitten mensen vast onder het puin. Verwacht wordt dat het dodental nog verder kan oplopen. De beving, met een kracht van 5,9, trof de provincie Baluchistan, aan de grens met Iran, in de vroege ochtenduren en verraste veel mensen in hun nachtrust.

Druk op Oostenrijkse bondskanselier Kurz neemt toe, oppositie eist zijn aftreden

De Oostenrijkse bondskanselier Kurz komt steeds meer onder druk te staan door nieuwe beschuldigingen van corruptie. De oppositie eist dat hij aftreedt. Ondertussen twijfelt zelfs de coalitiepartner van de ÖVP - de Oostenrijkse Groenen - aan de slagvaardigheid van Kurz. De leider van de Groene Partij, Kogler, zei in Wenen dat de beschuldingingen van corruptie en fraude volledig moeten worden opgehelderd, dit kan niet genegeerd worden.

De vice-kanselier benadrukte dat de Groenen de vertegenwoordigers van alle parlementaire partijen hebben uitgenodigd om te bespreken hoe het nu verder moet. Zij hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het land. De oppositie eist het aftreden van Kurz. Kurz moet zich verantwoorden tegenover het parlement en de bevolking, zei SPÖ-ondervoorzitter Leichtfried. Bondspresident Van der Bellen verklaarde: "Wij zijn getuige geweest van een zeer ongewone en ernstige gebeurtenis". Men moet de grondslagen van de rechtsstaat respecteren.

Gekochte rapporten en gemanipuleerde opiniepeilingen?
In Oostenrijk stelt het Openbaar Ministerie voor economische zaken en corruptie een onderzoek in naar kanselier Kurz en verscheidene van zijn vertrouwelingen. Gisteren werden kantoren van de Kanselarij, het Ministerie van Financiën en het hoofdkwartier van de regeringspartij ÖVP in Wenen doorzocht. Volgens berichten in de media gaat het om advertenties en gemanipuleerde opiniepeilingen in een krant. Het team rond de 35-jarige regeringsleider Kurz zou sinds 2016 belastinggeld hebben gebruikt om positieve berichtgeving in de roddelpers te kopen om voor Kurz de weg naar het partijleiderschap en het kanselierschap te effenen. Het Oostenrijkse mediaconcern ontkent de aantijgingen.

Er loopt reeds een justitieel onderzoek naar Kurz op verdenking van het afleggen van valse verklaringen tegenover een parlementaire onderzoekscommissie over de zogenaamde Ibiza-affaire.

Kurz verdedigt zich tegen beschuldigingen van corruptie
De leider van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) wil in functie blijven ondanks de corruptieonderzoeken die het openbaar ministerie tegen hem heeft ingesteld. Kurz heeft dit op ORF (tv) bevestigd. Er is geen enkele aanwijzing dat hij persoonlijk betrokken was bij bijvoorbeeld het laten uitvoeren van voor hem gunstige opiniepeilingen of het plaatsen van advertenties, aldus Kurz. "Ook deze keer zijn de beschuldigingen met dezelfde systematiek opgebouwd. SMS'jes worden altijd uit hun verband gerukt om een strafrechtelijke beschuldiging te kunnen op stellen", benadrukte de kanselier.

Dat opiniepeilingen in zijn voordeel zouden zijn gemanipuleerd, was absurd, zei hij, omdat tientallen opiniepeilingen in de bewuste periode van 2016 voor partijen en politici zeer vergelijkbare resultaten hadden opgeleverd.

Politicoloog: affaire zal politieke polarisatie verder aanwakkeren
De Oostenrijkse politicoloog Peter Filzmaier gaat ervan uit dat Kurz de beschuldigingen en onderzoeken voorlopig politiek zal kunnen overleven. Maar het feit dat hij vasthoudt aan zijn ambt van Bonskanselier zal de polarisatie in het land verder aanwakkeren, zei Filzmaier tegen ORF. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de politiek en het publiek nu maanden of zelfs jaren - tot het einde van het proces - bezig zullen zijn met de vraag of de kanselier schuldig of onschuldig is. De grootste risico's voor Kurz zijn te verwachten in de reacties van de groene coalitiepartner en dat van de andere beschuldigden. Als iemand van de overige beschuldigden een belastende verklaring tegen Kurz zou afleggen, zal er een andere situatie ontstaan.

Hectiek op koopwoningmarkt houdt aan; sterke daling aanbod, prijsstijging 19%

Het woningaanbod en het aantal verkochte woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het derde kwartaal 2021 van de NVM. Met ruim 32.000 verkochte woningen in het derde kwartaal is dat een daling van circa 29% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het laagste aantal verkochte woningen sinds 2015. Met een te koop staand aanbod van slechts 16.500 woningen, 44% minder dan een jaar geleden, loopt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder op.

De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen en een verder oplopend percentage overbiedingen op de vraagprijs voor woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het derde kwartaal van 2021 naar 419.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 455.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het derde kwartaal 2020 van ruim 19% voor een bestaande woning en 14% voor een nieuwbouwwoning.

NVM-voorzitter Onno Hoes: “De cijfers die we vandaag presenteren geven wederom geen fleurig beeld. Het is weliswaar fijn voor een verkoper die zijn overwaarde te gelde kan maken maar de verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten. Daarmee stokt de doorstroming niet alleen binnen de koopmarkt maar ook tussen huur en koop. De bereikbaarheid van de woningmarkt wordt zo voor grotere groepen steeds lastiger. Daarmee neemt de tweedeling in de samenleving tussen woningbezitters en woningzoekers toe. In de Miljoenennota werd de woningnood eindelijk erkend. De woorden zijn er, nu de daden. De NVM sprak op Prinsjesdag al uit dat er weer perspectief geboden moet worden voor woningzoekenden. We hebben daarom de belangrijkste punten voor het regeerakkoord alvast op een rij gezet. Deze tekst kan naadloos worden ingevoegd. Daaruit vloeien dan zowel regionale prestatieafspraken voort met andere overheden en een pakket van deregulering, lokale kennisontwikkeling, verlichtende stikstofmaatregelen en een uniformere fiscale inrichting.”

Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en praktiserend makelaar: “Het derde kwartaal van 2021 laat opnieuw grensverleggende cijfers zien. De gemiddelde verkoopprijs is opnieuw gestegen met iets meer dan 19%. Inmiddels wordt 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het is daarmee duidelijk dat de hectiek op de woningmarkt nog aanhoudt. Het is nu wel zo dat de omstandigheden hiervoor aanwezig zijn: de hypotheekrente is extreem laag, de spaartegoeden groter dan ooit en de economie ontwikkelt zich sterk. Voor de huizenkoper is dat gunstig en het schept vertrouwen. We zien kopers in deze krappe markt dan ook bewust de hoofdprijs bieden om andere kopers af te troeven. Daardoor worden prijzen geboden die ook ons soms de wenkbrauwen doen fronsen. Dat is geen situatie waar ik echt blij mee ben. Als makelaars moeten we steeds meer mensen teleurstellen dan we blij Persbericht kunnen maken. Elk kwartaal vragen we aandacht voor de woningnood en dringen we aan op snel, slim en op maat van de marktvraag bouwen. Ook nu hamer ik hier weer op: balans in aanbod en vraag haalt de markt van het slot, brengt beweging en nieuw evenwicht. Dat betekent meer grondgebonden woningen dan appartementen bouwen. En het betekent ook kleinere kernen de kans geven een passend woonaanbod te creëren.”

Te koop
Het aanbod van koopwoningen is in vergelijking met een jaar geleden maar liefst 44% lager. De daling is bij vrijstaande woningen het hoogst; in een jaar tijd is dat met 55% afgenomen. “We zien nu overal in de woningmarkt de doorstroming stagneren waardoor consumenten nog verder beperkt worden in hun keuzemogelijkheden," aldus Lana Gerssen. Voor tussenwoningen en appartementen is de daling met circa 36% in een jaar tijd minder sterk. De regio’s Midden-, Oost- en Zuid-Nederland noteren de grootste daling van het aanbod in een jaar tijd. Op de Veluwe, in ZuidwestOverijssel, Het Gooi en de Vechtstreek is het aanbod in een jaar tijd gehalveerd.

Bestaande woningbouw in cijfers

 • Er werden ruim 32.000 woningen verkocht in het derde kwartaal van 2021, bijna 29% minder dan in het derde kwartaal 2020 en daarmee het laagste aantal sinds zes jaar. Op jaarbasis verkochten NVM-makelaars ruim 149.000 woningen;
 • De transactieprijs komt in het derde kwartaal van 2021 uit op 419.000 euro, een stijging op jaarbasis van ruim 19%. Dat is iets lager ten opzichte van de stijging in het vorige kwartaal;
 • De prijs van tussenwoningen is het sterkst gestegen: 20,5% in een jaar tijd naar 366.000 euro; appartementen zijn het goedkoopste woningtype; de prijs steeg in een jaar tijd met ruim 18% naar 351.000 euro. Vrijstaande woningen noteren gemiddeld 633.000 euro, ook een stijging van ruim 18%;
 • Van de woningen werd circa 80% boven de vraagprijs verkocht, gemiddeld werden alle verkochte woningen 8,6% boven de vraagprijs verkocht. Voor tussenwoningen is dat gemiddeld 10,7% meer en vrijstaande woningen gaan gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs weg; 
 • Het duurt nu gemiddeld 23 dagen voor een woning is verkocht. Dat is 1 dag korter dan het vorige kwartaal en daarmee de kortste periode ooit

Huidige aanbod

 • De Nederlandse koopwoningmarkt blijft aanhoudend ongekend krap met een indicator van 1,5; 
 • In 1995 startte de meting van te koop staande woningen. Aan het eind van het derde kwartaal 2021 stonden ruim 16.500 woningen te koop, een jaar geleden nog 29.500. Dit is het laagste aantal ooit sinds 1995 en 44% minder dan een jaar terug; 
 • Het aanbod vrijstaande woningen daalde het snelst met 55% ten opzichte van een jaar eerder. Van tussenwoningen en appartementen daalde het aanbod met circa 36% in een jaar iets minder snel; Persbericht 
 • De vraagprijs van de gemiddelde te koop staande woning komt uit op 480.000 euro, een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 met 6,4%. Deze stijging vlakt iets af, het percentage lag lang boven 10%; 
 • De looptijd van het aanbod, dus de tijd in dagen dat een woning gemiddeld te koop staat, is nu 45 dagen. Dat is ruim één maand korter dan in het derde kwartaal 2020 toen de looptijd 87 dagen was. Bijna 75% van alle te koop staande woningen staat korter dan een kwartaal in aanbod; een jaar geleden was dat nog 60%. 

Nieuwbouwwoningen

 • In het derde kwartaal 2021 verkochten NVM-makelaars bijna 8.000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een daling van 15% vergeleken met een jaar eerder en daarmee is de opwaartse trend gestopt; 
 • Het aantal nieuwbouwwoningen dat nieuw op de markt kwam, is met 7.400 woningen liefst 28% lager dan een jaar eerder; 
 • De helft van het te koop staande aanbod bestaat uit appartementen. De grootste vraag is echter naar grondgebonden woningen. Dat blijkt ook uit de verkoopsnelheid: 75% van de woonhuizen is binnen drie maanden na start verkoop verkocht. Voor appartementen is dat slechts 50%; 
 • De prijs van de gemiddelde verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 13,6% toegenomen tot gemiddeld 455.000 euro in het derde kwartaal 2021.

Randy Pitchford treedt af als president van Gearbox Software

Randy Pitchford treedt af als president van Gearbox Software. Zijn vervanger wordt voormalig Chief Technology Officer Steve Jones. Pitchford blijft wel actief als CEO van Gearbox Entertainment.

Simpel gezegd is Jones nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de games bij Gearbox, terwijl Pitchford zijn werkzaamheden verplaatst naar de overige takken binnen Gearbox. Eén hiervan is de afdeling 'Gearbox Studios' waar nu onder andere de Borderlands-film in ontwikkeling is.

Pitchford blijft in een adviserende rol betrokken, dus of dit uiteindelijk veel doet veranderen binnen Gearbox lijkt onwaarschijnlijk.

Borderlands 3: Designers Cut

Animal Crossing Direct op 15 oktober uitgezonden

Nintendo maakt bekend dat de aangekondigde Animal Crossing Direct op 15 oktober wordt uitgezonden. De uitzending begint om 16:00 uur Nederlandse tijd en duurt ongeveer twintig minuten.

De Direct gaat over de content die in november naar de game komt. Bekend is al dat het Café van Brewster deel is van de update, maar fans hopen natuurlijk op meer. Of die hoop terecht is, zien we over iets meer dan een week.

Koichi Sugiyama, componist voor Dragon Quest, overleden

Square Enix maakt bekend dat Koichi Sugiyama, bekend componist verantwoordelijk voor de muziek in de Dragon Quest-franchise, is overleden. Sugiyama is overleden aan de gevolgen van een septische shock op 30 september. Sugiyama is negentig jaar oud geworden.

Sugiyama is verantwoordelijk voor de muziek van de gehele Dragon Quest-franchise. Zijn werk aan Dragon Quest was baanbrekend en hij was één van de eerste in de gameindustrie die zijn muziek live opnam en verwerkte in de games. Zijn werk, en ook Sugiyama zelf als persoon, waren echter niet zonder controverse. Zeker in recentere jaren werd zijn werk als ouderwets ervaren en werd hem verweten niet met de tijd mee te gaan. Als persoon stond hij bekend om zijn ouderwetse opvattingen en ontkenning van oorlogsmisdaden door Japan.

Zijn werk zal waarschijnlijk nog één keer te horen zijn in Dragon Quest XII, waar hij naar verluidt al muziekstukken voor heeft opgenomen. Sugiyama is in het bijzijn van vrienden en familie begraven.

FOK! Wat een weer: overgang naar droog weer

herfstbanner

Oke!  

De depressie waar ik het de laatste dagen over had heeft zich niet zonder slag of stoot laten verdrijven. Helaas voor mij trokken de meeste en zwaarste buien ten zuiden van mij langs, zodat ik moest toekijken hoe met name Zuid-Holland met de prijzen is gaan lopen. In een strook over het Westland viel er zo'n 40 tot 65 mm. Met name in Gouda was er sprake van wateroverlast. De afgelopen nacht viel er trouwens ook al meer dan 25 mm op veel plaatsen. Uiteindelijk is de som alhier over de afgelopen 24 uur uitgekomen op 37 mm. Met een maandsom van 107 mm over vijf dagen hoef ik niet echt te klagen. Het had natuurlijk wel beter gekund.  

Overdag dus die buien, maar in de noordelijke helft van het land was er van buien geen sprake. Het was daar heel mooi weer met veel zon en slechts wat vriendelijke stapelwolken.

Op dit moment zien we de buien duidelijk afnemen en ook wegtrekken. Er zijn er nog een paar, maar die zijn niet meer zo actief en zullen weldra oplossen. Het koelt vannacht wel flink af. In opklaringsgebieden misschien wel tot 5 graden. Ook is er een grote kans op mist in het binnenland. De zichten kunnen dan tot minder dan 200 meter teruglopen. Aan zee blijft het duidelijk zachter.

Morgen schakelen we over op een droog weertype. Eerst moet het ochtendgrijs oplossen, en als dat het geval is krijgen we een fraaie middag. In het oosten komen dan nog wel wat wolkenvelden voor. Verder is het heel rustig weer en de temperaturen klimmen tot maximaal 16 graden. Wind is er nauwelijks.

Ik heb mijn best weer even gedaan. Verdien ik morgen een vrije dag van het weerbericht? Ja. Dan weten jullie wat dat wil zeggen.  

Ver zal ik niet zijn hoor. Ik zal zeer spoedig weer opduiken.

Fijne avond!  

 

Nat in Cuijk (Foto: Charged)
In de omgeving van Cuijk was het maar een sombere en natte bedoening. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

PostNL opent uniek gerobotiseerd sorteercentrum voor kleine pakketten

PostNL CEO Herna Verhagen en Constantijn van Oranje hebben een gerobotiseerd pakkettensorteercentrum voor kleine pakketten in Nieuwegein geopend. Het innovatieve sorteercentrum, voorzien van diverse robots, is uniek in Europa en speciaal ingericht voor het sorteren en landelijk distribueren van kleine pakketten. Het uitbreiden van de bezorgcapaciteit staat bij PostNL hoog op de agenda. Eerder dit jaar opende PostNL al een regulier pakkettensorteercentrum in Westzaan.

De pakketten die in het nieuwe sorteercentrum verwerkt worden hebben het formaat van een flinke schoenendoos of kleiner. Kleine pakketten zorgen voor minder verpakkingsmateriaal, minder lucht, en minder CO2-uitstoot. Directeur Pakketten Liesbeth Kaashoek: “Door in dit sorteercentrum kleine pakketten apart te verwerken, creëren we meer capaciteit in de 26 andere pakkettensorteercentra. De maximale capaciteit van dit gerobotiseerde sorteercentrum staat gelijk aan de capaciteit van vijf normale sorteercentra. Zo zijn we klaar voor de verdere groei van e-commerce en het bedienen van onze zakelijke klanten en consumenten.”

Robots en data
PostNL maakt steeds meer en slimmer gebruik van data, digitalisering en robotisering. Het sorteerproces in het sorteercentrum voor kleine pakketten kent diverse innovatieve tools en technieken zoals 175 robots voor het interne transport, robotarmen voor het opvoeren van de pakketten en tassenvulstations. Zo kunnen 24/7 kleine pakketten worden gesorteerd. Met intelligente software is elk pakket precies te volgen binnen het sorteercentrum.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.