Dick Advocaat moet Irak naar het WK in Qatar leiden

Dick Advocaat heeft genoeg achter de geraniums gezeten. Hij staat op het punt bondscoach te worden van Irak. De onderhandelingen met de voetbalbond van het land uit het Midden-Oosten zijn in de afrondende fase, zo meldt Voetbal International.

Advocaat moet Irak naar het WK brengen, dat volgend jaar in november en december zal worden gespeeld. Irak is na Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië het zevende land waar Advocaat als bondscoach aan de slag gaat.

De trainer, die in september 74 jaar wordt, werkte afgelopen seizoen bij Feyenoord. Hij plaatste zich met de club voor de Conference League en gaf aan te stoppen als clubtrainer. Wel hield hij een optie open voor het bondscoachschap. Dit krijgt direct een invulling.

Irak zit in de finaleronde van het Aziatisch kwalificatietoernooi. Het land overleefde de eerste groepsfase door tweede te worden in Poule C achter Iran. In de finaleronde treft het land opnieuw Iran, Zuid-Korea, Syrië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten. We krijgen dus het duel Dick Advocaat vs Bert van Marwijk, want die is de bondscoach van de Emiraten. 

In september, oktober en november zijn steeds twee interlands. De kwalificatie wordt in maart 2022 afgesloten. Twee landen uit deze groep gaan rechtstreeks naar het WK, de nummer drie speelt een playoff tegen de andere nummer drie en dat land moet uiteindelijk in de zomer van 2022 een intercontinentale playoff spelen. 

Update 18.20 uur

De Iraakse voetbalbond heeft de komst inmiddels bevestigd.