Malta sluit als eerste EU-land zijn grenzen voor niet-gevaccineerde mensen

Na een toename van op COVID-19 positief geteste personen, scherpt Malta zijn toegangsregels aan. Vanaf 14 juli mogen alleen gevaccineerde reizigers het EU-land bezoeken. Kinderen hebben een negatieve PCR-test nodig. Maltese burgers zonder vaccinatiebewijs mogen ook niet naar het buitenland reizen.

Malta is het eerste land in de EU dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht stelt om het land binnen te mogen komen. De door minister van Volksgezondheid Chris Fearne aangekondigde aanscherping van de coronamaatregelen treden woensdag 14 juli in werking. Vanaf die datum moeten degenen die het land binnenkomen, een bewijs van vaccinatie tonen. Kinderen die met hun ouders meereizen, hebben een negatieve PCR-test nodig. Alleenreizende kinderen mogen voorlopig het land niet in.

Aangezien de laatste SARS-CoV-2-uitbraak op Malta in verband werd gebracht met buitenlandse studenten die daar Engels leren, wil de Maltese regering ook de taalscholen voorlopig sluiten.

De aanscherping van de toegangsregels heeft ook gevolgen voor Maltese burgers. Niet-gevaccineerde eilandbewoners mogen niet zonder vergunning naar het buitenland reizen. Terugkerende Maltese reizigers moeten de lokale gezondheidsautoriteiten van tevoren op de hoogte stellen van hun terugkeer en daarna een tijdje in quarantaine blijven.

Malta accepteert momenteel het digitale EU-vaccinatiecertificaat en het coronapaspoort van de Britse nationale gezondheidszorg NHS, evenals het Maltese coronavaccinatiecertificaat voor binnenkomst. Tot nu toe hebben de autoriteiten alleen vaccinatiecertificaten gevraagd van Britse vakantiegangers. EU-burgers hoefden daarentegen alleen een negatieve PCR-test te overleggen.

Malta heeft de hoogste vaccinatiegraad in de EU. In het land zijn meer dan 346.000 burgers, of 79 procent van de volwassen bevolking, volledig ingeënt tegen de ziekte COVID-19. Ongeveer 84 procent van de volwassenen kreeg een basisvaccinatie. Op 9 juli meldden de autoriteiten 96 coronagevallen tegenover 55 de dag ervoor. Ziekenhuisopnames zijn tot nu toe niet in het zelfde tempo toegenomen.


Opmerking submitter: Nu nog voor je " vakantie" straks voor het dagelijks leven een vaccin noodzakelijk.