Verspreider van complottheorieŰn over pedo-netwerken opgepakt

De politie heeft een van de drie mannen opgepakt die achter de complottheorieën zitten over vermeende netwerken van pedofielen onder hooggeplaatste Nederlanders. Het gaat om de 53-jarige Wouter R., die net als twee in het buitenland verblijvende complotdenkers al jaren verhalen verspreidt over pedo-netwerken. Zo meldt het AD.

De 53-jarige man, zonder vast woon- of verblijfplaats, is gisteravond in het Groningse Siddeburen opgepakt. Hij wordt verdacht van opruiingen en bedreigingen en is één van de makers van het zogeheten Red Pill Journal. Morgen wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn aanhouding komt voort uit van een groter onderzoek naar (het verspreiden van) complottheorieën en daaruit voortvloeiende intimidaties en bedreigingen. De verschillende complottheoriën lijken ook steeds meer door elkaar te lopen, zo vervagen de corona-ontkenning en pedoseksueel satanisme tot een grote complotheorie. Ook de bedreigingen tegen Jaap van Dissel zijn hierdoor gevoed.

De verdachte wordt samen met oud-journalist Micha Kat (58) en oud-Bodegraver Joost Knevel gezien als de mannen die de al jaren sluimerende complottheorieën over pedo-netwerken voeden. Mede daardoor legden honderden mensen een tijd geleden geleden ineens bloemen op het graf van een zogenaamd slachtoffer op een kerkhof in Bodegraven en ontstond er een soort van 'bedevaartplaats' tegen pedoseksuelen en satanisme. Dit werd uiteraard niet door de nabestaanden en de gemeente gewaardeerd, en er werd zelfs bewaking ingehuurd om de begraafplaats te beveiligen.

Meer achtergrondinformatie in het AD.