FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 juni 2021

Random Pics van de Dag #327

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Derde DLC voor Dragon Ball Z Kakarot verschijnt op 11 juni 2021

Vanaf 11 juni zullen spelers aan de slag kunnen met de derde DLC voor Dragon Ball Z: Kakarot, Trunks The Warrior of Hope.

Deze extra content vertelt het verhaal waarin Goku, in een alternatieve wereld, overleden is aan zijn hartziekte en waar de meeste vechters zijn overwonnen door de cyborgs. In een wereld vol angst en chaos, kan Trunks misschien wel de laatste hoop zijn.

Trunks The Warrior of Hope zit inbegrepen in de Season Pass en kan ook vanaf 11 juni apart worden aangekocht. Dragon Ball Z: Kakarot is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Square Enix kondigt E3-show aan

Square Enix maakt bekend dat de zomereditie van Square Enix Presents, de digitale show met premières, nieuwe game-aankondigingen, updates en nieuws, wordt uitgezonden op 13 juni om 21:15 uur als Keynote tijdens het digitale E3 2021-evenement, en ook op de officiële Twitch- en YouTube-kanalen.

Tijdens de stream wordt onder andere nieuws gedeeld over:

  • De wereldpremière van een nieuwe game van Eidos-Montréal
  • Een update over Babylon's Fall
  • Details over de Marvel’s Avengers Expansion: Black Panther- War for Wakanda en updates over komende in-game events
  • Een duik in Life is Strange: True Colors en een eerste blik op de Life is Strange: Remastered Collection

Square Enix Presents 2021 (Foto: Square Enix)

Verstappen: "Baku is zeker geen gemakkelijk circuit"

Aan de vooravond van het raceweekend in Baku stond Max Verstappen de pers te woord en vertelde daar geen grote liefhebber te zijn van stratencircuits. Daarnaast vertelde hij, moeilijk in te kunnen schatten hoe de verhoudingen tussen Mercedes en Red Bull Racing zullen liggen dit weekend, zeker aangezien er veel variatie mogelijkheden zijn in de afstelling van de wagens.

"In het algemeen ben ik een grotere liefhebber van de normale circuits en daar vallen Monaco en Baku bijvoorbeeld niet onder. Ik kan meer plezier halen uit het rijden op een normaal circuit, waar je meer tot de limiet kunt pushen dan op een stratencircuit. Maar uiteindelijk zijn de condities voor iedereen hetzelfde en willen we overal het beste eruit halen. Baku is zeker geen gemakkelijk circuit, dus in die zin maakt het dat wel weer interessant", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

Het circuit in Azerbeidzjan is een combinatie van veel bochten en enorm recht stuk wat gevolgen heeft voor de afstelling van de wagens. "Dat maakt het lastig om tot een goede afstelling van de auto te komen en tevreden te zijn in elke bocht. Door dat lange rechte stuk rijden we met minder downforce dan we voor de rest van de baan het liefst zouden willen. Daardoor is het best glijden overal. Daarnaast waait het hard in Baku, wat het alleen maar moeilijker maakt. Ik denk dat alle Formule 1-auto’s tegenwoordig heel gevoelig zijn voor de wind", aldus Verstappen.

Als leider in het WK wordt er veel naar de Nederlander gekeken maar erg gelukkig was het tot nu toe nooit in Baku. "Het is lastig inschatten hoe wij ten opzichte van Mercedes hier ervoor zullen staan. Je kunt in Baku met verschillende vleugelafstellingen rijden, met veel of weinig downforce, maar toch tot dezelfde rondetijd komen. Het is afwachten hoe het loopt. We moeten er bovenop zitten om een goed weekend te hebben. Natuurlijk mikken we op een podium, maar als team willen we hier winnen."

Verstappen: "Baku is zeker geen gemakkelijk circuit" (WikiCommons/The Presidential Press and Information Office's of Azerbaijan)
Verstappen: "Baku is zeker geen gemakkelijk circuit" (WikiCommons/The Presidential Press and Information Office's of Azerbaijan)

Handbalster Broch weigert coronaprik en zegt af voor Tokio

Handbalster Yvette Broch stelt zich ondanks haar terugkeer bij de Nederlands team niet beschikbaar voor de Olympische Spelen. Volgens handbalfederatie NHV liggen "corona gerelateerde redenen" ten grondslag aan haar besluit. 

"We respecteren de beslissing die Yvette heeft genomen, al vinden we het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen", aldus Sjors Röttger, directeur van de handbalfederatie. "Ze is een fantastische handbalster en we hadden haar graag op het veld zien schitteren. Het eerste deel van de selectie start maandag met de voorbereiding op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in de ploeg en kijken uit naar het toernooi."

In de NRC vertelt ze haar verhaal. Na haar terugkomst in de topsport wil ze 'mild en lief zijn' voor zichzelf. "Ik neem niet klakkeloos dingen meer van mensen aan”, zegt ze nu. „Niet van trainers, coaches, fysiotherapeuten. Ik wilde voelen wat mijn waarheid is. En toen ben ik me wat dingen gaan afvragen. En daaruit is dit (het nemen van het vaccin, red.) ook voorgekomen.” 

In wat ze als „mainstream media” aanduidt, hoorde ze naar haar smaak „bijna alleen maar één kant van het verhaal” – dat het vaccin deugt, dat het risico op bijwerkingen klein is. Dat was ook de boodschap van de medische staf van sportkoepel NOC-NSF. "Maar als handballer heb ik geen verstand van virussen en vaccinaties. Dus ben ik zelf wat dingen gaan onderzoeken en gaan kijken naar een alternatief geluid. Daardoor ben ik gaan twijfelen. Mijn lichaam is mijn tool. We weten helemaal niet wat het vaccin doet op lange termijn.”

Ze belandde daarmee in het wappiekamp. Ze is wel huiverig over de reacties die ze gaat krijgen. "Ik weet dat het een gevoelig ding is”, zegt ze. "Ik verwacht dat veel mensen me niet zullen begrijpen. Waarschijnlijk gaat mijn imago eraan. Maar het feit dat ik mijn mening bijna niet durf te delen, is toch al heel naar? Als je als topsporter een andere mening hebt dan van je wordt verwacht, moet je oppassen. Dat vind ik heel heftig.”

Zou ze zonder prik meegaan naar Tokio, dan wordt het een solobestaan. "Het komt erop neer dat ik straks in Tokio niet in openbare ruimtes mag komen. Ik moet apart eten en apart slapen en mag alleen met de rest van het team zijn bij trainingen, besprekingen en tijdens de wedstrijd. Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik naar Tokio wil als het zo moet.”

Afgelopen maandag nam ze het besluit en liet ze het aan de bond weten. "Ik ben weer begonnen met handballen om plezier te hebben in de sport”, zegt ze. "Om te genieten, en alle emoties te voelen die daarbij horen. Maar omdat er strenge regels zullen gelden, helemaal voor niet-gevaccineerde atleten, valt dat emotionele deel weg. Daarom ga ik niet naar de Spelen.”

Brussels nieuwste speeltje: EU-ID, digitale portemonnee voor iedere Europeaan

Europa komt met een nieuw speeltje: een digitale portemonnee waarmee we straks in elk Europees land bijvoorbeeld een flat kunnen huren of een bankrekening openen. Ook telecom-, transport- en energiebedrijven zijn verplicht betaling via deze digitale portemonnee te aanvaarden. Meer hierover in het AD.

Burgers kunnen met een druk op de knop op hun telefoon hun identiteit bewijzen en elektronische documenten delen vanuit hun Europese digitale identiteitsportefeuille (EU-ID)

De EU-ID, in de vorm van een app, geeft toegang tot (buitenlandse) overheidsinstanties, maar net als in een fysieke portemonnee kunnen we er naast onze ID-kaart ook een rijbewijs, diploma’s of bijvoorbeeld medische gegevens in plaatsen. De gebruiker bepaalt zelf welke gegevens hij erin gaat bewaren, Europa staat wel in voor de bescherming ervan.

Het gebruik van de EU-ID zal niet worden verplicht – ‘nooit’, zegt Europa zelfs – maar Vestager en Breton gaan er toch van uit dat de digitale knip tegen 2030 tot de reguliere uitrusting van zo’n 80 procent van de bevolking behoort. Het gebruiksgemak moet mensen verleiden tot het in gebruik nemen.

Het Europese kader voor digitale identiteit
Krachtens de nieuwe verordening zullen de lidstaten burgers en bedrijven digitale portemonnees aanbieden die hun nationale digitale identiteit kunnen koppelen aan bewijs van andere persoonlijke kenmerken (bijvoorbeeld rijbewijs, diploma's, bankrekening). Deze portemonnees kunnen worden verstrekt door overheidsinstanties of door particuliere entiteiten, op voorwaarde dat ze door een lidstaat worden erkend.

De nieuwe Europese digitale identiteitsportefeuilles zullen alle Europeanen in staat stellen om online toegang te krijgen tot diensten zonder gebruik te hoeven maken van privé-identificatiemethoden of onnodig persoonlijke gegevens te delen. Met deze oplossing hebben ze volledige controle over de gegevens die ze delen.

De Europese digitale identiteit wordt:

  • Beschikbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken: elke EU-burger, ingezetene en bedrijf in de Unie die gebruik wil maken van de Europese digitale identiteit kan dit doen.
  • Breed inzetbaar: de Europese digitale-identiteitsportefeuilles zullen breed inzetbaar zijn als een manier om gebruikers te identificeren of om bepaalde persoonlijke eigenschappen te bewijzen, met het oog op toegang tot openbare en particuliere digitale diensten in de hele Unie.
  • Gebruikers in controle over hun gegevens: de Europese digitale identiteitsportefeuilles zullen mensen in staat stellen te kiezen welke aspecten van hun identiteit, gegevens en certificaten ze delen met derden, en dit delen bij te houden. Gebruikerscontrole zorgt ervoor dat alleen informatie die moet worden gedeeld, wordt gedeeld.

Om het zo snel mogelijk te realiseren, gaat het voorstel vergezeld van een aanbeveling. De Commissie verzoekt de lidstaten om tegen september 2022 een gemeenschappelijk instrumentarium op te stellen en onmiddellijk met de nodige voorbereidende werkzaamheden te beginnen. Deze toolbox moet de technische architectuur, standaarden en richtlijnen voor best practices bevatten.

Persbureau ANP gaat genderneutraal: 'die heeft' in plaats van 'hij of zij heeft'

Persbureau ANP stapt over op het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden. Voor mensen in het nieuws die zich niet als man of vrouw identificeren gebruikt het ANP vanaf vandaag (donderdag) ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’ in plaats van ‘hem’ of ‘haar’. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

"We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen”, meldt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Volgens hem zijn er steeds meer mensen die zich niet identificeren als man of vrouw ontevreden over de wijze waarop ze zijn omschreven.

Halve gulden dwingt geluk af voor nieuw marineschip

Iets meer dan 10 jaar geleden vond de eeuwenoude ceremonie voor het laatst plaats. Het plaatsen van een munt bij de kiel van een te bouwen marineschip. Hiermee wordt geluk en voorspoed voor het vaartuig en de bemanning afgedwongen. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer en zijn ranggenoot directeur Defensie Materieel Organisatie Arie Jan de Waard lasten op de werf van Damen Shipyards in Galati in Roemenië een metalen dop vast, met daaronder een halve gulden uit 1822.

De gelegde kiel is van het nieuwe Combat Support Ship (CSS) Den Helder, dat in 2025 in de vaart komt. De bouw startte officieel in december vorig jaar, toen in Roemenië het eerste staal voor het nieuwe schip werd gesneden. Daaraan werd door de coronacrisis weinig ruchtbaarheid gegeven.

Waardevolle bijdrage
De Waard noemde niet alleen de ceremonie bijzonder. Hij stelde dat het nieuwe platform bijzonder wordt voor de marinecollega’s. Zij krijgen een schip dat een waardevolle bijdrage levert aan de capaciteit van de marine.

Het is volgens hem niet het laatste schip wat de marine de komende jaren periode met Damen bouwt. Er staan 4 nieuwe fregatten op de planning voor de Belgisch/Nederlandse vloot.

Combat Support Ship
De Den Helder krijgt als taak marineschepen op zee te voorzien van brandstof en munitie. Daarmee beschikt de zeemacht in 2025, sinds de uitdienststelling van de Amsterdam in 2014, weer over een eenvoudige, robuuste bevoorrader.
Het schip wordt aangeduid als combat support ship. Deze term is sinds 2018 in gebruik, omdat in de Defensienota stond dat de combat support voor de hele krijgsmacht moet worden versterkt. De marine kan weliswaar een beroep doen op Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman, maar dat is door internationale afspraken niet altijd beschikbaar. In dat geval heeft de marine geen schip voor bevoorrading op zee.

Laatste beproevingen
Het nieuwe schip wordt in Roemenië gebouwd en maakt de proefvaart op de Zwarte Zee. Daarna komt het op eigen kracht naar Nederland. Dan krijgt het alleen nog specifieke Defensieapparatuur zoals een combat managementsysteem en volgen de laatste beproevingen.

De Den Helder wordt 180 meter lang, ruim 26 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 22.500 ton. De vaste bemanning bestaat uit 75 personen. Dat kleine aantal is haalbaar dankzij de automatisering aan boord. Het schip krijgt echter accommodatie voor 160 personen, voor het geval er missiemodules meegaan en er opstappers zijn.

Oude munt
Na overleg met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is ervoor gekozen een munt uit 1822 in de kiel van de Den Helder te plaatsen. Reden is de officiële overdracht van het marine etablissement (onder andere een droogdok) in Den Helder aan de zeemacht. Dat gebeurde in september 1822.

Artist impression van de Den Helder (achterste schip)
Artist impression van de Den Helder (achterste schip)

Koeman blijft bij Barcelona, Cruijff komt

Het is officieel: Ronald Koeman is ook volgend seizoen trainer van Barcelona. Voorzitter Joan Laporta heeft dit bevestigd.

De positie van Koeman kwam in de slotfase van afgelopen seizoen zwaar ter discussie te staan. Bovendien gooide Laporta olie op het vuur door te suggereren dat hij op zoek was naar een nieuwe trainer. De kou lijkt na een gesprek nu uit de lucht te zijn.

Koeman gaat in Spanje samenwerken met Jordi Cruijff. Cruijff keert na 25 jaar terug bij Barcelona waar hij een rol krijgt binnen de organisatie.

Elke GGD gaat COVID-19-vaccinaties vanaf maandag in gele boekje afstempelen

Alle GGD'en gaan vanaf maandag de coronaprikken met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Zo meldt DvhN.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen.

Ritzege Thomas in Dauphinť, PŲstlberger blijft leiden

Geraint Thomas heeft de vijfde rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Brit ging er op het laatste colletje van de dag vandoor en bleef de sprintende Sonny Colbrelli nipt voor.

De verwachting was dat vandaag de aanval zou worden geopend op klassementsleider Pöstlberger. Het was de nummer drie Asgreen die er vandoor ging, maar hij en zijn medevluchters kregen weinig ruimte van het peloton.

Craddock demarreerde op de laatste klim maar hij werd teruggegrepen door het inmiddels uitgedunde peloton. Thomas was de volgende die wegsprong en hij kwam solo over de meet.

In de top 5 van het algemeen klassement veranderde niets. Thomas steeg naar de zesde plaats net achter Wilco Kelderman.

COVID-19: 2.803 positief getesten en 14 doden, in totaal 1.657.017 en 17.658

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.803 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.657.017 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 74 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 704 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 10 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 394 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 14 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.658 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Verspreider van complottheorieŽn over pedo-netwerken opgepakt

De politie heeft een van de drie mannen opgepakt die achter de complottheorieën zitten over vermeende netwerken van pedofielen onder hooggeplaatste Nederlanders. Het gaat om de 53-jarige Wouter R., die net als twee in het buitenland verblijvende complotdenkers al jaren verhalen verspreidt over pedo-netwerken. Zo meldt het AD.

De 53-jarige man, zonder vast woon- of verblijfplaats, is gisteravond in het Groningse Siddeburen opgepakt. Hij wordt verdacht van opruiingen en bedreigingen en is één van de makers van het zogeheten Red Pill Journal. Morgen wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zijn aanhouding komt voort uit van een groter onderzoek naar (het verspreiden van) complottheorieën en daaruit voortvloeiende intimidaties en bedreigingen. De verschillende complottheoriën lijken ook steeds meer door elkaar te lopen, zo vervagen de corona-ontkenning en pedoseksueel satanisme tot een grote complotheorie. Ook de bedreigingen tegen Jaap van Dissel zijn hierdoor gevoed.

De verdachte wordt samen met oud-journalist Micha Kat (58) en oud-Bodegraver Joost Knevel gezien als de mannen die de al jaren sluimerende complottheorieën over pedo-netwerken voeden. Mede daardoor legden honderden mensen een tijd geleden geleden ineens bloemen op het graf van een zogenaamd slachtoffer op een kerkhof in Bodegraven en ontstond er een soort van 'bedevaartplaats' tegen pedoseksuelen en satanisme. Dit werd uiteraard niet door de nabestaanden en de gemeente gewaardeerd, en er werd zelfs bewaking ingehuurd om de begraafplaats te beveiligen.

Meer achtergrondinformatie in het AD.

Koningin MŠxima opent nieuwe pand Hesselink koffie

Koningin Máxima heeft vanmiddag het nieuwe pand van Hesselink koffie geopend. Het bedrijf dat al sinds 1885 in de familie is, is hiermee klaar voor de toekomst. Hesselink koffie begon in het centrum van Winterswijk, waar nog altijd een koffie-cafe zit. In 1922 namen de zoons van Hesselink het bedrijf over en werd gekozen voor verdere specialisatie van de koffie. Ik kan u zeggen, dat is ze anno 2021 goed gelukt.

Even leek het doek te vallen voor de gebroeders Hesselink in 1940, toen de koffievoorraad op ging tijdens de tweede wereldoorlog. Zij overleefden de oorlog en de koffiecrisis, maar al snel voltrok zich een nieuwe catastrofe: door de opkomst van supermarkten verloren zij veel klanten, veel kruideniers verdwenen. Dit werd opgevangen door de derde generatie klaar te stomen voor overname binnen de familie. Al snel vielen de vader en een oom weg, Jan Hesselink stond er alleen voor en ging een nieuwe uitdaging aan.

Naast de opkomst van supermarkten kwam ook de horeca weer op gang door toenemende welvaart. Dit bleek de sleutel tot het hedendaagse succes te zijn. Er werd meer dan ooit geproduceerd. Na een kort en onverwacht ziektebed nam de vierde generatie het bedrijf over. Deze kwam echter net uit de militaire dienst, gelukkig stond zijn moeder, die al langer in de branderij werkte, aan zijn zijde.

Inmiddels is Hesselink koffie niet meer regionaal, zijn er meerdere vestigingen in Nederland en een in het buitenland. Met het nieuwe pand hoopt Hesselink een nieuwe uitdaging aan te gaan: verduurzamen. Met het nieuwe pand gaat hij dit avontuur aan.

Het nieuwe pand van Hesselink koffie (Foto: _UserName_)
Het nieuwe pand van Hesselink koffie (Foto: _UserName_)

Het nutteloze feitje van de dag: welke FOK!ker breekt dit record?

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zien nogal eens gekke records voorbij komen in deze rubriek maar deze verbaasde zelfs uw redacteur. Want wist je dat er een record bestaat voor zo snel mogelijk 10 meter in een split vooruit 'hupsen', of hoe je het ook wil noemen? Kazumi Kawahara is met haar bijzondere flexibele techniek recordhouder in 16,90 seconde. We zijn erg benieuwd naar video's van oefenende FOK!lers.

Bokser Haney verdedigt wereldtitel, fenomenale comeback Donaire

Voor de liefhebbers van een goede pot boksen keren we nog weer even terug naar het weekeinde. Op drie verschillende locaties stonden wereldtitelgevechten gepland, van Mexico-Stad tot Carson en Las Vegas.

Devin Haney (25-0) - Jorge Linares (47-5)
In 2019 won de nu nog altijd maar 22-jarige Haney de WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg), een klasse waarin Linares van 2014 tot en met 2018 meerdere wereldtitels in bezit had, inclusief de WBC-titel. Die raakte hij kwijt, maar tegen Haney kreeg hij in Las Vegas de kans om zijn titel terug te pakken.

Haney verdedigde zijn titel voor de derde keer en begon bijzonder overtuigend. Linares kwam er eigenlijk niet aan te pas en de razendsnelle jabs van The Dream sloegen keer op keer toe. De Venezolaan wist in elk geval overeind te blijven en dat was maar goed ook, want het gevecht kwam later alsnog flink op gang.

In de tiende ronde stond Linares ineens op en in de slotfase van die ronde had hij de overwinning zelfs bijna te pakken: een harde rechter deed Haney wankelen, maar net op dat moment was de ronde voorbij. De Amerikaan herstelde zich aardig en wist de twaalf ronden uit te boksen, waarna de drie juryleden hem unaniem de overwinning gaven.

Nordine Oubaali (17-0) - Nonito Donaire (40-6)
Donaire is een ware legende in het boksen en die status kon hij in Carson vergroten. In 2019 sloot hij zijn loopbaan - zo dacht men - af met een werkelijk fenomenaal gevecht tegen Naoya Inoue in de Saitama Super Arena. Hij verloor er zijn laatste wereldtitel, maar ging vooral de boeken in als een van de twee mannen in de ring tijdens het gevecht van het jaar.

Oubaali won in 2019 de WBC-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) en die kon hij voor de derde keer gaan verdedigen. Donaire moest daar echter niks van weten, sloeg de Fransman twee keer naar de grond en maakte het in de vierde ronde met een harde linker af: Donaire is wederom wereldkampioen en is de zesde man in de historie die dat in drie verschillende decennia heeft gedaan.

Carlos Cañizales (22-0) - Esteban Bermudez (13-3)
In 2018 won Cañizales de WBA-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg), die hij twee keer verdedigde, in mei 2019 voor het laatst. Twee jaar later kwam hij weer in actie en wel tegen Bermudez, die nooit eerder om een grote titel vocht.

Daar was echter weinig van te merken en in de zesde ronde sloeg de uitdager toe: een eerste rechter stuurde Cañizales naar de grond, een kneiterharde tweede maakte een einde aan het gevecht en kroonde Bermudez tot nieuwe wereldkampioen.

Haase, Rus en Schuurs dubbelen door op Roland Garros, nummers ťťn eruit door COVID-19

Tennisser Robin Haase staat samen met de Duitser Jan-Lennard Struff in de tweede ronde op Roland Garros. Het duo rekende in de eerste ronde af met de Australiërs Matthew Ebden en JP Smith: 6-3, 6-4.

David Pel's Grand Slam-debuut kwam vrij rap tot een einde. Samen met de 47-jarige Oostenrijkse veteraan Julian Knowle ging de Nederlander in de eerste ronde met 4-6, 1-6 onderuit tegen de Japanner Yoshihito Nishioka en de Taiwanees Lu Yen-hsun.

Het mannentoernooi is wel een groot duo kwijt: de Kroaten Nikola Mektic en Mate Pavic, de nummers één van de plaatsingslijst, moesten zich terugtrekken vanwege een positieve COVID-19-test.

Bij de vrouwen kwamen twee Nederlandse speelsters in actie en die begonnen beiden prima. Demi Schuurs en de Amerikaanse Nicole Melichar haalden op de Australian Open de halve finales en het als derde geplaatste duo begon ook nu met winst: 7-5, 6-4 tegen het Franse wildcardduo Diany Parry/Margot Yerolymos.

Arantxa Rus had het samen met de Sloveense Tamara Zidansek nog een stukje makkelijker. Cornelia Lister en Rebecca Peterson uit Zweden konden één set mee, daarna was het verzet gebroken: 6-3, 6-0.

Vandaag op het IFFR (3 juni)

Gisteren opende het International Film Festival Rotterdam met de film The World to Come van Mona Fastvold. Vandaag gaat het festival in volle vaart verder, voor bezoekers van de fysieke filmvertoningen of filmliefhebbers buiten Rotterdam die de films online kijken.

De mobiele filmunit The Werner staat vandaag op het Visserijplein en de VR-installaties in WORM zijn vandaag de hele dag geopend. Let erop dat je voor WORM of een fysieke filmvertoning een negatieve coronatest via testen voor toegang nodig hebt. Dit geldt nog voor vandaag en morgen.

Vandaag kun je onder andere deze films bekijken:

The Story of Southern Islet - Chong Keat Aun, 2020, Maleisië, 105 min

Een Maleisische visverkoper wordt ziek nadat hij, zo gelooft hij, een lokale godheid heeft beledigd. Zijn vrouw doet dat aanvankelijk af als bijgeloof, maar maakt op zoek naar genezing voor haar man een bijzondere spirituele ontwikkeling door. Sfeervol en mysterieus drama, gebaseerd op jeugdherinneringen van de filmmaker.

Deze film gaat vandaag in première om 12.45 uur in Pathé Schouwburgplein en is van vandaag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot zondagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

Blutsauger - Julian Radlmaier, 2021, Duitsland, 125 min

In de marxistische vampierkomedie Blutsauger doet de uit Rusland gevluchte acteur Ljovoestsjka zich voor als baron Koberski. Octavia, de dochter van een rijke industrieel, ontmaskert hem al snel. In afwachting van zijn uitreisvisum naar Hollywood maken ze een vampierfilm met een Aziaat als de bloedzuiger. Maar wie zijn de werkelijke vampiers?

Deze film wordt vandaag om 13.15 uur vertoond in LantarenVenster en is van vandaag 12 uur 's middags 72 uur lang (dus tot zondagmiddag) online te zien. Bekijk de agenda voor andere fysieke vertoningen of het kopen van onlinetickets.

Naast deze films is er om 19.00 een Big Talk (gratis, online) waarin festivaldirecteur Vanja Kaludjercic praat met Mona Fastvold over The World to Come. En natuurlijk zijn er nog veel meer films te zien, dus kijk vooral even rond in het programma.

In februari stierven 2.500 mensen aan COVID-19

In februari 2021 stierven 2.504 mensen aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee volgens de voorlopige cijfers tot en met februari op 27.056. Van hen overleden 24.242 mensen aan vastgestelde COVID-19 en 2.814 aan vermoedelijke COVID-19. Het aandeel aan corona overleden mensen dat Wlz-zorg kreeg nam in februari af tot 53 procent. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert. De sterfte aan COVID-19 was in februari ruim 40 procent lager dan in januari 2021, en was ook lager dan die in november en december 2020.

De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van een arts, die het CBS ontvangt van de gemeente waar iemand is overleden. De cijfers in dit bericht zijn gebaseerd op 97,1 procent van alle doodsoorzakenverklaringen in januari 2021 en 95,3 procent in februari. Het CBS publiceert ook wekelijks over het aantal overledenen, gebaseerd op sterfteberichten die het CBS dagelijks van gemeenten krijgt. Die sterfteberichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaken.

In februari helft minder Wlz-gebruikers overleden aan COVID-19
In februari 2021 overleden 1.333 gebruikers van langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) aan COVID-19, 1 217 minder dan in januari. Van de 27.056 mensen die sinds maart 2020 zijn gestorven aan vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 ontving 58 procent (15.560 mensen) zorg vanuit de Wlz, zoals zorg in een verpleeghuis. In de tweede helft van februari nam dit aandeel af, in week 8 was het nog 45 procent.

Met 25 procent van de sterfgevallen was COVID-19 ook in februari nog een belangrijke doodsoorzaak van Wlz-zorggebruikers. In januari was dat nog 36 procent. Ook in de overige bevolking nam dit aandeel af, van 18 procent in januari naar 14 procent in februari.

Daling in laatste weken van januari zet door in februari
In de tweede golf van de coronapandemie steeg het aantal overledenen per week aan COVID-19 gestaag, van 139 in de week van 21 september 2020 (week 39), tot 1.178 in week 53 (28 december 2020 tot en met 3 januari 2021). In die laatste week had 29 procent van alle sterfgevallen COVID-19 als oorzaak. Hierna nam het wekelijkse aantal aan COVID-19 overledenen af, tot 479 in de laatste week van februari; 15 procent van alle sterfgevallen in die week.

Geleidelijke daling sterfte aan andere doodsoorzaken
De sterfte aan andere doodsoorzaken was van november 2020 tot en met januari 2021 stabiel, volgens de voorlopige cijfers. In februari 2021 is er wel een daling te zien, net als in voorgaande jaren. Vooral het aantal sterfgevallen aan hart- en vaatziekten is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. De afname is niet te zien in het aantal niet-natuurlijk doden. Deze winter was er in tegenstelling tot eerdere jaren geen hogere sterfte aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel.

Informatiebronnen CBS en RIVM
Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM 9.438 mensen die overleden aan COVID-19 van 21 september 2020 tot en met 28 februari 2021. Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 16.045 mensen die overleden aan vastgestelde COVID-19. Tevens zijn er 455 overledenen met vermoedelijke COVID-19 als de onderliggende doodsoorzaak. Bij elkaar zijn dat 16.500 COVID-overlijdens.

Dat de cijfers van het CBS en het RIVM verschillen heeft meerdere mogelijke oorzaken. Ten eerste kunnen er overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak, zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers. Ten tweede zijn overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD (ook omdat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19). Daardoor ontbreken deze in de cijfers van het RIVM. De gemelde COVID-19-sterfte in RIVM-rapportages over eerdere perioden kan nog regelmatig veranderen door nagekomen meldingen. Het CBS actualiseert de cijfers over doodsoorzaken als de nog ontbrekende verklaringen ook verwerkt zijn.

Rode Kruis: behoefte aan coronahulp blijft minstens nog tot eind dit jaar

De behoefte aan noodhulp blijft een jaar na de crisis onverminderd groot. De grootste noodhulpactie van het Rode Kruis sinds de watersnoodramp, wordt daarom met nog zeven maanden verlengd. De grootschalige hulp is mogelijk door de bereidheid van duizenden
vrijwilligers om te helpen. “Het belang van het Rode Kruis als noodhulporganisatie in het Koninkrijk der Nederlanden is het afgelopen jaar meer dan ooit zichtbaar geworden. De hulpbereidheid in Nederland is ongekend. Duizenden vrijwilligers van jong tot oud werken keihard om de slachtoffers van de coronacrisis bij te staan en daar zijn we ze enorm dankbaar voor”, zegt Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland. Om iedereen te bedanken start vandaag de campagne #jijbedankt.

Steeds meer mensen die nergens anders terecht kunnen, kloppen bij het Rode Kruis aan voor voedsel. Ook de ondersteuning van de medische sector blijft toenemen, zoals de hulp bij testen en vaccineren. De verwachting is dat mensen en organisaties voor een langere periode een beroep zullen doen op de hulpverlening van het Rode Kruis. “Ondanks de beschikbaarheid van een vaccin, waardoor de samenleving langzaam weer opengaat, blijft de noodvraag onveranderd hoog. Mensen worden vaak dubbel getroffen door de pandemie, doordat problemen rond gezondheid, inkomen en mentaal welzijn zich opstapelen”, aldus Van Schaik.

In de eerste maanden van de crisis was een duidelijke piek te zien in het aantal hulpvragen per dag. Inmiddels neemt vooral de duur en complexiteit van de inzetten toe. Het Rode Kruis spreekt van een ramp-op-ramp-scenario voor kwetsbare groepen, doordat hun inkomen is weggevallen. Dat geldt in het hele Koninkrijk der Nederlanden, waarbij de situatie op de Cariben extra zwaar is vanwege het wegvallen van de inkomsten uit toerisme. Het Rode Kruis steunt mensen direct, maar ook via honderden organisaties en initiatieven die lokaal kwetsbare groepen helpen.

Rode Kruis bereikt mensen die nergens anders terecht kunnen
Het aantal noodhulpactiviteiten is verdubbeld vergeleken met de verwachting in november 2020, zo blijkt uit het jaarrapport. Naast de grootscheepse medische ondersteuning bij GGD’s en in de zorg, ondersteunt het Rode Kruis als onafhankelijke hulpverlener kwetsbare mensen die nergens anders terecht kunnen. Het gaat vooral om groepen die bij de reguliere hulp buiten de boot vallen, zoals arbeidsmigranten, ongedocumenteerden, dak- en thuisloze mensen en statushouders. En in toenemende mate zelfstandigen, flexwerkers en alleenstaande ouders, die om wat voor reden dan ook niet in aanmerking komen voor reguliere hulp. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in de coördinatie en ondersteuning van lokale hulpverleningsinitiatieven voor deze kwetsbare groepen.

Ongekende hulpbereidheid in Koninkrijk der Nederlanden
Het Rode Kruis is verheugd en dankbaar voor de ongekende bereidheid van alle vrijwilligers om te helpen. Zo werd er in Nederland 244.718 uur hulp verleend, werden 72 vaccinatielocaties ondersteund en werden in Nederland 29.415 voedselpakketten en 132.304 boodschappenkaarten uitgedeeld. In de Cariben werden 127.562 mensen bereikt met voedselhulp. “Overal zijn lokale initiatieven ontstaan en veel mensen hebben zich het afgelopen jaar aangemeld om te helpen. Je merkt dat mensen iets willen doen. Dankzij hun bijdrage waren én blijven we in staat om voedselhulp, een luisterend oor en ondersteuning van zorg te bieden, daar waar dit het hardste nodig is.”

Nederland heeft in totaal 4.727 unieke vrijwilligers en 3.503 unieke Ready2Helpers ingezet, verbonden aan het Nederlandse Rode Kruis. In het Caribisch gebied zijn er in totaal 224 vrijwilligers actief, verdeeld over de zes eilanden. Om al deze vrijwilligers, bedrijven en instellingen die hebben bijgedragen te bedanken, start vandaag de campagne #jijbedankt.

Doneren voor noodhulp blijft voorlopig mogelijk
Duizenden vrijwilligers en mensen hebben het Rode Kruis het afgelopen jaar ondersteund door tijd of geld vrij te maken. Naast de duizenden uren inzet, stortten mensen in totaal ruim 4 miljoen euro voor de noodhulpverlening. Bedrijven, stichtingen en vermogensfondsen droegen in totaal meer dan 25 miljoen euro bij. Het Rode Kruis heeft nog 16,6 miljoen euro nodig voor de hulpverlening. Helpen kan via het gironummer 7244.

FOK! Wat een weer: zomers warm, later onweer in het oosten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint met wolkenvelden en mogelijk een enkele bui. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken en komen er in de oostelijke helft van het land enkele stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling, plaatselijk met hagel en windstoten. Doordat de buien langzaam bewegen kan er lokaal veel regen in korte tijd vallen. In het westen zijn er in de middag zonnige perioden en blijft het overwegend droog. In een smalle strook langs de kust kan nevel of mist van zee binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 20°C langs de kust tot lokaal nog 27°C in het oosten. De zwakke tot matige wind is in de ochtend zuidelijk, in de loop van de dag wordt de wind overwegend westelijk.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Lokaal komt mist voor en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 14°C. De zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen.

Vrijdag overdag is er af en toe zon en in de middag en avond komen er vooral in het zuiden en oosten enkele buien voor, sommige met onweer, hagel en windstoten. In de kustgebieden kan mist van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 26°C in het oosten tot 16 graden op het strand als er mist van zee binnenkomt. De overwegend zwakke wind is eerst veranderlijk en wordt in de loop van de dag op steeds meer plaatsen noordwestelijk. (Bron: KNMI)

Warm met een klein wolkje in de Loose duinen (Foto: Kroezel)
Warm met een klein wolkje in de Loose duinen (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Sabalenka en Williams door op Roland Garros, Badosa maakt indruk

Tennisster Aryna Sabalenka staat in de derde ronde van Roland Garros. De als derde geplaatste Wit-Russische rekende in de tweede ronde af met haar landgenote Aliaksandra Sasnovich: 7-6, 6-3.

In hetzelfde achtste deel van het schema, waar toevallig alle drie Wit-Russische toppers in zijn geloot, ging ook Viktoria Azarenka een ronde verder: de veterane was met 7-5, 6-4 te sterk voor de Deense tiener Clara Tauson.

Serena Williams, dit keer als zevende geplaatst, had het zo nu en dan weer moeilijk, maar kreeg Roemeense Mihaela Buzarnescu - waar Arantxa Rus van verloor - uiteindelijk tot op de knieeën: 6-3, 5-7, 6-1.

Paula Badosa is weliswaar als 33e geplaatst, ze wordt bij de bookmakers gezien als een van de kanshebsters. Vorig jaar bereikte de Spaanse de kwartfinales, vorige maand kwam ze in Madrid tot de halve finales en ook nu maakt ze indruk: ze klopte eerst de Amerikaanse Lauren Davis en was vervolgens met 6-2, 6-0 te sterk voor de Montengrijnse Danka Kovincic.

Belinda Bencic kan alweer inpakken: de Zwitserse nummer tien van de plaatsingslijst ging met 6-2, 6-2 onderuit tegen de recentelijk wat weggezakte Russische Daria Kasatkina, die in 2018 de kwartfinales nog bereikte.

Van de Zandschulp sneuvelt op Roland Garros, Medvedev door

Voor tennisser Botic van de Zandschulp zit Roland Garros er na twee wedstrijden op. De tweede Nederlander op de wereldranglijst ging in de tweede ronde onderuit tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina, die een comeback van Van de Zandschulp net op tijd stopte: 4-6, 4-6, 7-5, 6-2, 4-6.

De als tweede geplaatste Rus Daniil Medvedev opende matig tegen de Amerikaan Tommy Paul, maar kwam op gang en met met 3-6, 6-1, 6-4, 6-3. De Griek Stefanos Tsitsipas, als vijfde geplaatst, had het niet al te moeilijk met Pedro Martinez, die hij met 6-3, 6-4, 6-3 terug naar Spanje speelde.

Alexander Zverev (6) speelde opnieuw tegen een qualifier en wederom had hij het niet bepaald makkelijk. De Rus Roman Safiullin dwong de Duitser tot twee keer toe tot een tiebreak, maar daarin wist Zverev het dan weer wel af te maken: 7-6 (4), 6-3, 7-6 (1).

De Spaanse nummer twaalf van de plaatsingslijst, Pablo Carreño Busta, won met 2-6, 6-3, 6-4, 6-4 van de Frans-Mauritiaanse wildcardspeler Enzo Couacaud, terwijl de Noor Carsten Ruud (15) met 6-3, 6-2, 6-4 te sterk was voor de Pool Kamil Majchrzak.

Het toernooi is voorbij voor Roberto Bautista Agut uit Spanje. De nummer elf van de plaatsingslijst ging onderuit tegen de Zwitserse qualifier Henri Laaksonen, die met de 6-3, 2-6, 6-3, 6-2 zege voor het eerst in zijn loopbaan in de derde ronde staat op een Grand Slam-toernooi.

Radiojournaliste interviewde man terwijl ze seks met hem had in swingersclub

Een jonge Deense radiojournaliste heeft lichte paniek veroorzaakt nadat ze een interview had uitgevoerd terwijl ze seks had in een swingersclub - en dat heeft uitgezonden op de radio.

Louise Fischer, van Radio 4 in Denemarken, deed verslag van de heropening van de club nadat Denemarken de COVID-19-beperkingen had versoepeld. Ze kwam de man daar tegen en het klikte wel. Ze vertelt; "Ik vond het leuk. Ook al was het niet de beste seks van mijn leven. Maar de mannen in deze club zijn erg beleefd en erg attent. Ik voelde me een godin. Ze geven je een heel speciaal gevoel. Voor mij is het heel natuurlijk. Bovendien hoort het bij mijn werk om inzicht te geven in een wereld waar niet iedereen toegang toe heeft."

Fischer's programmadirecteur bij Radio 4, Tina Kragelund, prees haar om "haar durf" en "journalistiek iets anders te doen". De zender deelde de clip trots op Twitter met het onderschrift: "Radio4 was aanwezig toen de swingerclubs weer open mochten. Waarschuwing: het werd heet en nat voor zowel onze verslaggever als de gasten."

Sommige luisteraars waren niet echter niet onder de indruk. "Het was gewoon een excuus voor een beurt", schreef er een.

Een ander zei dat Fischer er alleen mee weg kon komen omdat ze een vrouw was. "Als een man seks op de radio had gehad, had hij waarschijnlijk het hele land tegen zich gehad."

Het verhaal werd voor het eerst uitgezonden in maart en de audio is sindsdien op sociale media geplaatst, waar het op grote schaal is gedeeld.

Een geluidsfragment:

Amerikaanse legereenheid bestormt per ongeluk olijfoliefabriek bij oefening

Een team van Amerikaanse leger is per ongeluk een particuliere olijfoliefabriek binnengegaan tijdens de recente oefening Swift Response die plaatsvond in Bulgarije.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Bulgarije simuleerden Amerikaanse soldaten die waren toegewezen aan de 173e Luchtlandingsbrigade het innemen en beveiligen van het vliegveld van Cheshnegirovo in het zuiden van centraal Bulgarije toen men zich vergiste.

Als onderdeel van de manoeuvre ontruimden de soldaten gebouw na gebouw en zo kwamen ze terecht bij een fabriek naast het vliegveld waarvan ze dachten dat het nog tot het vliegveld behoorde.

Volgens de Bulgaarse journalist Dilyana Gaytandzhieva heeft de eigenaar van de olijfoliefabriek een rechtszaak aangespannen naar aanleiding van het incident.

Zoals te zien is op de beelden van het incident, dat vorige week plaatsvond, gingen zeven soldaten gewapend met aanvalsgeweren het verkeerde gebouw binnen. De arbeiders die op het moment van het incident aanwezig waren, leken niet te zijn geschrokken door het plotseling binnenvallen van de soldaten.

De oefening waarbij het incident plaatsvond, Swift Response 21, is een van de vele oefeningen die het Amerikaanse leger in heel Europa uitvoert als onderdeel van de bredere Defender Europe-serie.

Swift Response 21 vond plaats in Roemenië, Estland en Bulgarije en omvatte meer dan 7.000 parachutisten uit tien verschillende landen.

Arizona wil gevangenen executeren met Zyklon B

De staat Arizona heeft plannen om waterstofcyanide, het dodelijke gas dat de nazi's in Auschwitz en andere vernietigingskampen gebruikten, te gebruiken om gevangenen in de dodencel te doden, zo blijkt uit documenten die zijn verkregen door Ed Pilkington van The Guardian.

Het Arizona Department of Corrections (ADC) heeft meer dan $ 2.000 uitgegeven aan het verkrijgen van de ingrediënten voor het gas, meldde The Guardian, daarbij verwijzend naar de gedeeltelijk geredigeerde documenten.

Cyanide werd gebruikt in beide wereldoorlogen – door Franse en Oostenrijkse troepen in de Eerste Wereldoorlog, en door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, aldus een factsheet uit 2014 van het Johns Hopkins Center for Health Security. De handelsnaam voor waterstofcyanide is Zyklon B.

Het ADC heeft ook een gaskamer opgeknapt in Florence, Arizona, die in 1949 werd gebouwd maar 22 jaar niet is gebruikt, meldde The Guardian. De kamer werd augustus 2020 getest op "operationele functionaliteit" en "luchtdichtheid" en in december, na een renovatie, gaven ambtenaren "mondeling aan dat de kamer operationeel is".

De door The Guardian gepubliceerde documenten bevatten ook instructies voor het bedienen van de gaskamer.

In een verklaring aan Insider zei het Arizona Department of Corrections, Rehabilitation and Reentry dat het "bereid is om zijn wettelijke verplichting na te komen en het uitvoeringsproces te starten als onderdeel van de wettelijk opgelegde straf, ongeacht de gekozen methode."

De laatste persoon die in de gaskamer in Arizona werd geëxecuteerd, was de Duitser Walter LaGrand, een gewapende overvaller die in 1999 ter dood werd gebracht. Een getuigenverslag gepubliceerd in de Tucson Citizen zei dat het LaGrand 18 minuten er over deed om te sterven. Een getuige meldde dat hij "hevig begon te hoesten - drie of vier luide hacks - en toen, in wat leek op zijn laatste momenten van bewustzijn, maakte hij een kokhalsgeluid voordat hij om ongeveer 21:15 uur voorover viel".

De wet van Arizona zegt dat iedereen die vóór november 1992 ter dood is veroordeeld, kan kiezen om te worden geëxecuteerd door een dodelijke injectie of dodelijk gas.

Maar er zijn al zeven jaar geen executies geweest na de mislukte doodstraf van de moordenaar Joseph Wood in 2014, meldde The Guardian. Het duurde twee uur voordat Wood stierf na 15 injecties terwijl hij naar adem snakkend en slikkend op een brancard lag. In april meldde de krant dat de staat 1,5 miljoen dollar had uitgegeven aan executiemiddelen, waaronder 1.000 flacons van 1 gram pentobarbital-natriumzout.

Pentobarbital is een kalmerend middel dat vaak wordt gebruikt in dierenartsenklinieken of bij zelfdodingen met hulp van artsen in Europa, meldde The New York Times in 2011. Het wordt ook in Arizona gebruikt in doses van 5 gram om een fatale overdosis te veroorzaken, aldus The Guardian.

Jongeren vieren massaal feest bij de Zuiderplas, politie veegt het strand schoon

De Zuiderplas in Den Bosch is woensdagavond door de politie ontruimd. Een paar honderd jongeren hadden zich bij de plas verzameld om er feest te vieren. Inclusief vuurwerk en een disco-installatie. Volgens Charles Zaunbrecher, exploitant van de Beach Bar, waren er rond 20.00 uur zo'n tweeduizend bezoekers die zich niks aantrokken van de coronaregels. Zo meldt het Brabants Dagblad.

De politie kreeg verschillende meldingen van overlast binnen en arriveerden rond 23.00 uur bij de plas. Hierna was de locatie binnen een mum van tijd met harde hand ontruimd.

AlmeloŽr stak tijdens ‘bad trip’ in op beste vriend

Een 21-jarige Almeloër had op 19 februari 2021 een leuk avondje gepland in Delft met ‘recreatief’ drugsgebruik. Een vriend zou hem daarbij in de gaten houden. Maar de LSD viel heel slecht. En in een roes stak hij in op zijn vriend die het maar net overleefde. Vandaag hoorde de Almeloër achttien maanden cel tegen zich eisen wegens poging tot doodslag.

Al snel na het drugsgebruik werd duidelijk dat de Almeloër een ‘bad trip’ had. Hij probeerde zijn vriend te slaan (onder meer met een gitaar) en riep dat hij hem dood zou maken. Toen een huisgenoot van zijn vriend daarop zei dat hij de politie ging bellen, draaide de Almeloër de kamerdeur op slot en greep een mes.

Daarmee stak hij in op zijn vriend die zich samen met hem in die kamer bevond. De vriend weerde de steken af met zijn handen en armen maar liep daarbij zware verwondingen op aan pezen, bloedvaten en zenuwen in de hand. Ook raakte de verdachte een slagader in de pols van de vriend met ernstig bloedverlies als gevolg.

Motorkap
Op een gegeven moment stormde de Almeloër in boxershort en onder het bloed naar buiten. Daar sprong hij op de motorkap van een voorbijrijdende auto en sloeg in op de voorruit. Toen een voorbijganger de gewonde vriend wilde helpen, rukte hij hem diens koptelefoon af en vernielde die. De inmiddels gearriveerde politie hield hem op straat aan. Een ambulance vervoerde de vriend naar het ziekenhuis.

Volgens het OM heeft de Almeloër zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Dat hij in een roes verkeerde, doet daar niets aan af. Of, zoals de officier van justitie zei op zitting: “Niet alleen het slachtoffer heeft doodsangsten uitgestaan. Maar ook zijn huisgenoten die zich hebben opgesloten in de woonkamer. Veel mensen doen laconiek over drugsgebruik. Maar deze casus maakt pijnlijk duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn”.

Hij eiste achttien maanden cel tegen de Almeloër. Ook moet de verdachte van het OM het slachtoffer ruim 45.000 euro aan schadevergoeding en smartengeld betalen. De uitspraak is over twee weken.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.