'Snuivende' winnaar Songfestival heeft geen drugs gebruikt volgens test

Op sociale media is enige ophef ontstaan rond de Italiaanse winnaar van het Eurovisie Songfestival. In een fragment dat veelvuldig wordt gedeeld is te zien dat zanger Damiano David van de groep Måneskin met zijn hoofd naar de tafel gaat en een snuifbeweging maakt. Zelf ontkent hij het ten stelligste dat hij cocaïne gebruikt. Zo meldt de Stentor.

Update 24 mei 21.05 uur: Na beschuldigingen van drugsgebruik in de Green Room van de grote finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag 22 mei, heeft de European Broadcasting Union (EBU), zoals gevraagd door de Italiaanse delegatie, de feiten grondig onderzocht, inclusief het controleren van alle beschikbare beelden. Eerder vandaag werd ook vrijwillig een drugstest uitgevoerd door de zanger van de band Måneskin, die een negatief resultaat heeft opgeleverd, welke is gezien door de EBU.

Update 15.15 uur: Zojuist heeft de EBU (European Broadcasting Union) een verklaring gepubliceerd over het vermeende 'snuiven' in de Green Room door de Italiaanse zanger. Er zal een drugstest worden uitgevoerd.

'EBU-verklaring over Måneskin in de ESC Green Room tijdens de grote finale
We zijn ons bewust van de speculatie rond de videoclip van de Italiaanse winnaars van het Eurovisie Songfestival gisteravond in de Green Room. De band heeft de aantijgingen van drugsgebruik krachtig weerlegd en de zanger in kwestie zal na thuiskomst een vrijwillige drugstest ondergaan.

Dit was gisteravond door hen aangevraagd, maar kon niet onmiddellijk door de EBU worden georganiseerd. De band, hun management en het hoofd van de delegatie hebben ons laten weten dat er geen drugs aanwezig waren in de Green Room en legden uit dat er een glas was gebroken aan hun tafel en dat het werd opgeruimd door de zanger. De EBU kan bevestigen dat gebroken glas werd gevonden na een controle ter plaatse. We bekijken de beelden meerdere malen zorgvuldig terug en zullen te zijner tijd een update geven met meer informatie.'

Eerdere berichtgeving: