FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 mei 2021

Random Pics van de Dag #317

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Winkeldief eist ton schadevergoeding na beet politiehond

Een winkeldief die tijdens een aanhouding in zijn arm werd gebeten door een politiehond, krijgt niet de 100.000 euro schadevergoeding waarop hij recht meende te hebben. Zo meldt AT5.

De man werd tijdens een diefstal in een Gamma-filiaal betrapt door winkelpersoneel. Daarop kwamen enkele agenten naar de winkel, onder wie een agent met een hond. Die beet de man vervolgens in zijn rechterarm.

De man zei zich niet te hebben verzet. Bovendien stelde hij dat hij door de beet zijn baan verloor en psychische schade opliep. Daarom vond hij een schadevergoeding van 100.000 euro op z'n plaats.

Mes
Maar de rechter ging daar niet in mee. Volgens de politie wilde man namelijk helemaal niet meewerken en verzette hij zich. Bovendien had de man een mes bij zich en volgde hij de instructies van de hondengeleider niet op. De inzet van de hond was volgens de rechter dan ook gerechtvaardigd.

Van Kalmthout stunt met front row voor Indy 500

Rinus van Kalmthout heeft in de IndyCar Series opnieuw gestunt, hoewel inmiddels af te vragen is of het nog wel stunten genoemd kan worden. De jonge Hoofddorper start volgende week zondag vanaf de eerste rij tijdens de Indianapolis 500.

In de Fast Nine Shootout kwamen de snelste negen mannen van de kwalificatie van zaterdag in actie voor nog eens vier ronden. Van Kalmthout was zaterdag vijfde, maar maakte nog meer indruk en kwam uit op een gemiddelde snelheid van 231,511 mijl per uur.

Van Kalmthout's teambaas Ed Carpenter was de volgende en maakte het bijzonder spannend: met 231,504 mijl per uur haalde hij het nét niet. Ook Tony Kanaan kwam er niet aan en dus was de front row zeker voor de Nederlander, die vorige week op de road course zijn eerste winst boekte.

Colton Herta was de voorlaatste man op de baan en ging met 231,655 mijl per uur net over Van Kalmthout heen, waarna IndyCar-koning Scott Dixon het afmaakte: met 231,685 mijl per uur pakte de Nieuw-Zeelander zijn vierde poleposition in het grootste eendaagse sportevenement op aarde.

Hamilton: "We hebben als team ondermaats gepresteerd"

Gisteren gaf Lewis Hamilton al aan dat het voor hem een rampzalig weekend was in Monaco en dat is er vandaag niet beter op geworden. De Brit kwam als zevende over de eindstreep en raakte ook nog de koppositie in de WK-stand kwijt. Hamilton ziet het teleurstellende weekend als collectief falen van het hele Mercedes team.

"De pitstop kostte ons drie plaatsen. Ik heb er niet echt een reactie op. Ik denk dat we op de achtergrond onze discussies zullen voeren en dat we samen zullen proberen om hier sterker uit te komen. We hebben dit weekend als team vanaf het begin ondermaats gepresteerd. Dus we gaan ons nu richten op de volgende race. Felicitaties aan Max en zijn team", aldus Hamilton tegenover Sky Sports.

Dat vooruitkijken naar de volgende race geldt dan voor de wedstrijd in Baku over twee weken. "Het is weer een stratencircuit. Weer zo'n circuit waar we het eenvoudig moeilijk kunnen krijgen. Dus we moeten aan de slag en kijken hoe we dat verlies kunnen minimaliseren", zo lezen we op GPBlog.

Verstappen: "Heel speciaal om hier te winnen"

In een weinig spectaculaire Grand Prix van Monaco reed Max Verstappen vanmiddag naar een onbedreigde zege. Het was de eerste overwinning van de Nederlander in het prinsdom en met zijn eerste plaats greep hij ook nog eens de kop in de WK-stand.

"Het is natuurlijk heel speciaal om hier te winnen. Het is tevens mijn eerste keer op het podium hier. Het was een geweldige race. Het is enorm lastig om 78 rondjes lang 100 procent concentratie te hebben, maar het is erg cool. Je wil deze Grand Prix altijd winnen, al sinds ik klein ben. Om nu ook nog aan de leiding te gaan in het kampioenschap is een mooie bonus", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Nadat de Nederlander als koploper de eerste bocht in ging leek er voor hem weinig meer aan de hand gedurende de race. "Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik onder druk stond. Het draaide allemaal om het sparen van de banden en om het kiezen van een goed moment om de pit stop te maken. De anderen stopten wat eerder, dus dat maakte het wat makkelijker voor mij, maar ik had het allemaal onder controle."

Voor het eerst in de geschiedenis staat er nu een landgenoot bovenaan in de strijd om de wereldtitel, maar voor Verstappen begint het nu pas. "Nu ik hier sta, ben ik natuurlijk erg trots, maar ik kijk ook vooruit. Het is nog een erg lang seizoen. We moeten zorgen dat we elk weekend competitief zijn, want Monaco kan een vertekend beeld geven. Op normale circuits zal Mercedes weer sterk zijn en wij moeten blijven doorwerken. Maar na de laatste twee wedstrijden is dit natuurlijk top en dit is een geweldige manier om verder te gaan."

Verstappen: "Heel speciaal om hier te winnen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Heel speciaal om hier te winnen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

NEC verslaat NAC in slotminuten en keert na vier jaar terug in de eredivisie

Na een afwezigheid van vier jaar keert NEC komend seizoen terug in de eredivisie. In een spannend duel werd de finale van de play-offs beslist in de 89ste minuut na een zeer fraaie treffer van Jonathan Okita. NEC won dankzij het doelpunt met 2-1 van NAC.

NEC kwam in de eerste helft op voorsprong. Cas Odenthal kopte raak uit een goed genomen vrije trap van Jordy Bruijn, waarbij NAC-keeper Nick Olij in de fout ging. Na de 0-1 van NEC ging op zoek naar de gelijkmaker. De thuisploeg uit Breda werd steeds sterker en in de tweede helft maakte invaller Sydney van Hooijdonk de terechte gelijkmaker.

Na de 1-1 bleef het spelbeeld onveranderd en was het eigenlijk wachten op de 2-1 voor NAC. Toch viel het doelpunt aan de andere kant. Uit een goede voorzet maakte Jonathan Okita de 1-2, waardoor NEC na vier jaar weer hun opwachting gaat maken in de eredivisie.

Leclerc: "Dit is erg lastig voor mij om te accepteren"

Ondanks de flinke schade van gisteren aan zijn Ferrari hoopte Charles Leclerc dat zijn wagen na de reparaties vandaag helemaal opgelapt zou zijn. Maar bij de rit naar de startgrid ontdekte de Monegask al snel dat zijn bolide een probleem had. Na binnenkomst in de pits werd al snel duidelijk dat hij de race niet kon starten en dus niets had aan zijn pole position.

"Dit is erg lastig te accepteren voor mij in Monaco. We zijn het hele weekend erg snel geweest. Het team heeft het geweldig gedaan om mij een snelle auto te geven, eentje waarmee ik voor de overwinning had kunnen vechten. Jammer genoeg konden we niet starten door een probleem", zo vertelde Leclerc voor de camera van Ziggo Sport.

"Het komt niet door de versnellingsbak, zoals ik in eerste instantie nog wel zei toen ik in de auto zat. Maar klaarblijkelijk is er aan de linkerkant iets mis. We moeten nog verder analyseren wat het exact is", zo vervolgde de zichtbaar teleurgestelde Ferrari-coureur. Nadat een probleem aan de versnellingsbak werd uitgesloten, werd er al snel naar de aandrijfas linksachter gewezen. "Maar om eerlijk te zijn weten we nog niet precies welk onderdeel kapot is, het probleem zit in ieder geval linksachter. Dat is op zich al vreemd, maar we moeten het accepteren en zorgen dat we de volgende keer beter voor de dag komen", zo vult de Ferrari-coureur aan, lezen we op Motorsport.com.

Leclerc vindt niet dat het team een onverantwoord risico heeft genomen door de versnellingsbak na zijn crash niet te vervangen. "We hebben geprobeerd om goed te begrijpen wat er precies kapot is. Op basis daarvan hebben we afgewogen of het riskant zou zijn of niet. Als we schade hadden gezien, dan hadden we natuurlijk nooit gegokt en gedacht 'oh, het zal wel goed komen'. Maar we hebben alles uitvoerig bekeken en dachten dat het wel in orde was. Daardoor hebben we besloten om er vol voor te gaan (vanaf pole). Er was waarschijnlijk meer aan de hand, maar goed, dat moeten we analyseren."

Kromowidjojo zwemt naar nieuw Europees goud

De laatste sessie van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft mooi Nederlands succes opgeleverd. Op de slotdag viel weer een gouden medaille te vieren en wel bij het begin van de avond al.

50m vlinderslag vrouwen
In de finale ontstond een fantastische strijd tussen Ranomi Kromowidjojo en de Française Melanie Henique en door zich net iets beter uit te strekken bij het aantikken ging de winst naar de Nederlandse in 25,30 seconden. Henique pakte in 25,46 seconden het zilver, voor de 25,59 van de Deense Emilie Beckmann. Maaike de Waard tikte in 25,76 seconden als vijfde aan.

50m vrije slag mannen
Veteraan Ari-Pekka Liukkonen won in 2014 al eens brons, maar dit keer was er voor de Fin een verrassende gouden medaille: hij tikte aan na 21,61 seconden en troefde de Britse titelverdedigde Ben Proud (21,69) nipt af. Brons was in 21,73 voor de Griek Kristian Gkolomeev, zeven honderdsten voor de Nederlandse verrassing van dit jaar, Thom de Boer, die met 21,80 opnieuw zijn eigen nationale record (21,74) benaderde.

50m schoolslag vrouwen
De piepjonge Benedetta Pilato zette in de halve finales een nieuw wereldrecord neer, daar bleef de 16-jarige Italiaanse dit keer vijf honderdsten boven: 29,35 seconden, wel ruim goed voor goud. Het zilver was in 30,19 verrassend voor de Finse Ida Hulkko, voor de 30,22 van de Russische Yuliya Efimova, die de Britse Sarah Vasey met één honderdste van het podium hield.

100m vlinderslag mannen
Kristof Milak was met enige afstand de topfavoriet en dat maakte hij waar: de Hongaar tikte aan in 50,18 seconden, slechts drie mannen waren ooit sneller. De pas 17-jarige Bulgaar Josif Miladinov pakte in 50,93 seconden het zilver, voor de Brit James Guy (50,99).

200m rugslag vrouwen
Margherita Panziera was de favoriete en dat was niet voor niks het geval: de Italiaanse zwom op dominante wijze naar goud in 2:06,08 minuten, één tiende beter dan haar uit 2018 stammende kampioenschapsrecord. Zilver was in 2:07,74 voor de Britse Cassie Wild, vlak voor de 2:07,87 van de Hongaarse Katalin Burian.

400m wisselslag mannen
De pas 18-jarige Rus Ilya Borodin ging goed mee, maar vanaf de rugslag was het meer dan dat: hij nam de leiding en stond die niet meer af. Borodin won in 4:10,02 minuten, een verbetering van een dikke seconde van zijn eigen wereldrecord junioren. Met 4:11,17 was het zilver voor de Italiaan Alberto Razzetti, voor de 4:11,56 van de Brit Max Litchfield.

400m vrije slag vrouwen
Het werd even een mooie strijd tussen Simona Quadarella en de Russische Anna Egorova, maar op het moment dat de Italiaanse versnelde in de laatste baan was het gedaan: in 4:04,66 pakte ze het goud, nadat ze ook de 800 en 1500 meter al won. Egorova pakte zilver in 4:06,05 minuten, voor de 4:06,90 van de Hongaarse Boglarka Kapas.

4x100m wisselslag mannen
Kliment Kolesnikov hielp Rusland naar de leiding met een tijd waarmee hij de 100m rugslag ruim gewonnen zou hebben, de Brit Luke Greenbank's achterstand werd op de schoolslag echter ingehaald door Adam Peaty. James Guy hield vol op de vlinderslag en Duncan Scott pakte met de vrije slag het goud binnen in 3:28,59 minuten, een dikke seconde boven het uit 2009 stammende wereldrecord. Zilver was in 3:29,50 voor de Russen, voor de 3:29,93 van Italië.

4x100m wisselslag vrouwen
De Britse Kathleen Dawson zette de toon met een geweldig optreden op de rugslag, Molly Renshaw, Laura Stephens en Anna Hopkin konden het afmaken: goud in 3:54,01 minuten, voor de 3:56,25 van Rusland en Italië met 3:56,30. Nederland lag na de instortende Kira Toussaint's optreden nog redelijk in de race, Tes Schouten en Maaike de Waard konden het niet helemaal volhouden en voor Femke Heemskerk was de inhaalrace onmogelijk: vijfde in 3:57,41.

Bottas: "Ik weet niet wat er is gebeurd"

Rondenlang reed Valtteri Bottas achter Max Verstappen op de tweede plaats meer een probleem bij de pitstop koste hem uiteindelijk de race. De Fin weet niet wat het probleem precies was en denkt ook niet dat hij de race had kunnen winnen als de pitstop wel goed was verlopen.

Voor de microfoon van Ziggo Sport deed Bottas zijn verhaal. "Ik weet niet wat er is gebeurd. Het kan een menselijke fout zijn geweest, of iets technisch. We moeten in ieder geval leren van deze grote fout."

Ondanks zijn tweede plaats en zicht op Verstappen had de Mercedes-coureur niet het idee dat hij de race had kunnen winnen. "Max was heel snel, dus het zou moeilijk zijn geweest om voor de overwinning te gaan. Maar we hadden tenminste goede punten kunnen binnenslepen met de tweede plaats. Het is moeilijk om te zeggen of een inhaalactie mogelijk was. Max reed langer door op de soft-banden en op de harde band ging er denk ik niet veel kon gebeuren. Maar je weet het nooit", zo lezen we op F1Maximaal.nl.

Ritzege Giro voor Campenaerts

Victor Campenaerts heeft de vijftiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Na 147 kilometer koersen, van Grado naar Gorizia, was de Belg zijn Nederlandse medevluchter Oscar Riesebeek te snel af in de eindsprint. Egan Bernal behield de roze leiderstrui.

Na nog geen drie kilometer vond er een grote valpartij plaats in het peloton op een stuk waar de wind een grote rol speelde. De etappe werd daardoor tijdelijk geneutraliseerd. Onder meer Jos van Emden en Emanuel Buchmann (de nummer zes in het algemeen klassement) behoorden tot de slachtoffers en samen met Natnael Berhane konden ze niet verder. Na 20 minuten stilstaan stapten de renners weer op de fiets, voorlopig nog wel achter de jurywagen. Met nog 138,9 kilometer te gaan, werd de koers weer hervat.

Er probeerden gelijk al renners weg te rijden. Er ontstond een kopgroep van vijftien man met daarin drie Nederlanders: Riesebeek, Van den Berg en wederom Bauke Mollema. Er probeerden nog meer renners de overstap te maken maar zij slaagden daar niet in. De voorsprong van de kopgroep liep al gauw op naar maximaal elf minuten. Het was naarmate de rit vorderde duidelijk dat de ritwinnaar uit de kopgroep zou komen.

Op 19 kilometer van de meet reden Riesebeek, Torres en Campenaerts weg uit de kopgroep. Ze wisten een gaatje te slaan met de rest van de kopgroep. Inmiddels was het flink gaan regenen. De Nederlander en de Belg wisten Torres op het laatste officiele klimmetje van de dag te lossen. Hun maximale voorsprong op de achtervolgers was een halve minuut maar het liep daarna terug mede doordat Campenaerts en Riesebeek niet goed samenwerkte.

Drie kilometer voor de meet versnelde Campenaerts tot driemaal toe en sloeg een klein gaatje. Riesebeek kon echter weer aansluiten. Riesebeek ging al vroeg aan, maar het was Campenaerts die net iets sneller dan de Nederlander over de meet kwam.

Dertien doden bij kabelbaanongeluk Italië

Bij een ongeval met een kabelbaan bij het Italiaanse meer Lago Maggiore zijn vanmiddag rond 13.00 uur zeker negen mensen om het leven gekomen. De cabine, met vermoedelijk elf mensen aan boord, stortte door nog onduidelijke reden naar beneden nabij het hoogste punt van de baan. Zo meldt de Stentor.

Update 17.10 uur: Het dodental is bijgesteld naar dertien personen. 

Er zijn massaal reddingswerkers ter plaatse die proberen het aantal gewonden in te schatten. Doordat de kabelbaan in een bosrijk gebied ligt worden de werkzaamheden bemoeilijkt, er zijn twee helicopters om ondersteuning te verlenen. Er zijn twee kinderen in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Turijn gevlogen.

Het ongeval vond plaats bij de kabelbaan Stresa-Alpino-Mottarone, die langs de oever van het meer loopt. De kabelbaan, populair bij toeristen, verbindt het vakantieoord Stresa aan het Lago Maggiore met de bijna 1500 meter hoge berg, die een spectaculair uitzicht op de Alpen biedt, in 20 minuten. Het ongeval vond plaats op ongeveer 300 meter van de top. De cabine is losgeraakt en naar beneden gestort op circa 1500 meter hoogte, volgens het Italiaanse persbureau Ansa is de cabinecrash waarschijnlijk veroorzaakt door een kabelscheur in het bovenste deel van de route.

F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde optimaal van de pech van Charles Leclerc en greep bovendien als eerste Nederlander ooit de leiding in het wereldkampioenschap Formule 1. Carlos Sainz en Lando Norris completeerden het podium, terwijl regerend wereldkampioen Lewis Hamilton niet verder kwam dan plek zeven.

Voor de start van de race ontvouwde zich bij Ferrari een drama. Charles Leclerc kwalificeerde zich naar de eerste plek, maar crashte aan het eind van de kwalificatie. De auto leek voor de race te zijn gerepareerd, maar de schade bleek toch te groot, waardoor de Monegask zijn eigen thuisrace aan zich voorbij moest laten gaan. De eerste startplek bleef zodoende leeg voor de race.

Verstappen vertrok vanaf startplek twee als eerste en greep de leiding, voor Bottas en Sainz. Verder naar achteren klom Fernando Alonso van zestien naar veertien en wist Mick Schumacher zijn teamgenoot Nikita Mazepin snel te passeren. Schumacher kon eerder niet deelnemen aan de kwalificatie door een crash in de derde vrije training.

De eerste zeven van het veld reden langzaam maar zeker weg bij Sebastian Vettel die met zijn Aston Martin veel tijd verloor op zijn voorliggers tot ook hij na dertien ronden het tempo iets opschroefde en het gat met Lewis Hamilton voor hem niet groter dan zes seconden liet worden.

Vooraan had Verstappen Bottas lang op een seconde achter zich, maar de Fin verloor na ruim twintig ronden langzaam maar zeker tijd op de Nederlander en kreeg Sainz achter zich aan. Na 30 ronden was Hamilton vanaf plek zes de eerste die stopte. De Brit viel terug naar plek acht, een ronde later volgde Bottas vanaf plek twee, waarbij de band rechtsvoor niet er af wilde. De Fin moest met een kapotte wielmoer vanuit de pits opgeven.

Verstappen kwam in de 34e ronden binnen voor zijn nieuwe banden, waarbij hij vlak achter teamgenoot Sergio Perez belandde die nog moest stoppen. De Mexicaan volgde snel, waardoor hij terugkwam op plek vier, achter Verstappen, Sainz en Lando Norris, maar voor Vettel, Pierre Gasly en Hamilton.

Na de stops gebeurde er weinig meer, al haalde Mercedes Hamilton binnen vanaf plek zeven om de Brit de snelste ronde van de race te laten rijden. Deze missie slaagde, maar meer zat er niet in voor de regerend wereldkampioen die een zeer lastig weekend beleefde.

Na 78 ronden werd Verstappen voor de eerste maal in Monaco als eerste afgevlagd, voor Sainz en Norris waarmee de race een zeer jong podium had. Perez pakte via een goede strategie plek vier, voor de eveneens uitstekend rijdende Vettel en Gasly. Hamilton eindigde als zevende, voor Lance Stroll, Esteban Ocon en Antonio Giovinazzi.

FC Twente landskampioen na late zege op ADO; PSV onderuit op bezoek bij Ajax

De vrouwen van FC Twente zijn voor de zevende keer landskampioen geworden. Dankzij een doelpunt van Anna-Lena Stolze in de slotminuten van de wedstrijd tegen ADO Den Haag en een 3-2 nederlaag van concurrent PSV tegen Ajax, kan de ploeg van trainer Tommy Stroot met nog één speelronde te gaan het kampioenschap niet meer ontgaan.

FC Twente werd in 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2019 al kampioen van Nederland. PSV zag de kans op de eerste landstitel ooit in rook opgaan. Twente en ADO hielden elkaar lange tijd in evenwicht. De eerste kans van de wedstrijd in Enschede was voor ADO-speelster Nadine Noordam, die met haar uithaal de bovenkant van de lat raakte. Noordam speelt volgend seizoen voor AJax. Even later kwam Liz Rijsbergen oog in oog te staan met Twente-doelvrouw Daphne van Domselaar, die knap redding bracht.

Aan de andere kant van het veld had Anna-Lena Stolze de openingstreffer op haar schoen. Het schot van de 20-jarige Duitse aanvalster werd echter geblokt door Amber Verspaget. Er zat een hoop nervositeit in deze wedstrijd. Vlak na rust Fenna Kalma een levensgrote kans om Twente op voorsprong te zetten in Enschede, maar de spits kreeg de bal niet goed op haar hoofd en kopte naast. Ook aanvoerster Renate Jansen was nog dicht bij een doelpunt. Haar schot ging rakelings naast het doel van ADO-keepster Barbara Lorsheyd. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd bezorgde Stolze Twente alsnog de landstitel.

PSV had zondag moeten winnen om kans te houden op de eerste titel uit de clubhistorie, maar verloor met 3-2 van Ajax, dat in de kampioenspoule van vier clubs al wist dat de kampioensschaal er niet meer inzat. In Amsterdam werd de score namens de thuisclub geopend door Eshly Bakker, waarna PSV-topscorer Joëlle Smits vroeg in de tweede helft voor de gelijkmaker tekende. Ajacieden Lisa Doorn en Nikita tromp zorgden voor de 2-1 en 3-1. Kyah Simon maakte in blessuretijd het tweede doelpunt van PSV, maar een gelijkspel zat er niet meer in.

Voor PSV staat volgende week tegen Twente alleen nog de tweede plek en daarmee een Champions League-ticket op het spel. Ajax, dat op bezoek gaat bij ADO, heeft drie punten minder en een minder doelsaldo en vormt in theorie dus nog een bedreiging. 

Indiase regering verbiedt gebruik van de term "Indiase variant" op online media

De Indiase regering treedt op tegen het gebruik van de aanduiding "Indiase variant" voor de huidige COVID-19-mutant die het eerste in India werd ontdekt.

Internetplatforms zijn gevraagd om alle inhoud met de term te verwijderen. Als reden werd opgegeven dat de Wereldgezondheidsorganisatie variant B.1.617 niet associeert met een bepaald land. De regering is van mening dat het daarom volkomen verkeerd is dat er content op het internet circuleert die verwijst naar de "Indiase variant" en dit in andere landen verspreidt. Naast zorgen over stigmatisering, zal deze 'censuuractie' waarschijnlijk zijn uitgevoerd omdat de hindoe-nationalistische regering van premier Modi momenteel onder grote druk staat vanwege de ernstige omvang van de COVID-19-pandemie in India.

Meer klachten over etnisch profileren en discriminatie door politie

Het aantal klachten dat bij de politie is binnen gekomen over etnisch profileren en discriminatie door de politie, is gestegen. Vorig jaar kwamen hierover 225 klachten binnen. In 2019 waren dit er in totaal 136. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers uit de politiesystemen.

Over discriminatie kwamen in 2019 nog 77 klachten binnen, vorig jaar waren dit er 111. De klachten over etnisch profileren zijn volgens de politiecijfers toegenomen van 64 in 2019 tot 127 vorig jaar. Het totaal aantal klachten over etnisch profileren en discriminatie ligt iets lager dan de optelsom van die twee apart. Dit komt doordat in een aantal gevallen zowel een klacht over discriminatie als gelijktijdig over etnisch profileren is ingediend.

Van de 225 ontvangen klachten zijn er op 7 mei 2021 217 klachten afgehandeld, waarvan 188 in de eerste fase. In deze eerste fase van klachtbehandeling zijn er gesprekken met klager en beklaagden en is er vaak een bemiddelingsgesprek. Als het niet lukt om er op deze wijze met een klager uit te komen, kan een klacht op verzoek van de klager worden voorgelegd aan een onafhankelijke klachtencommissie (tweede fase). Dat gebeurde met 9 klachten. Alle adviezen van de klachtencommissie zijn door de betrokken politiechefs overgenomen. 1 klacht werd als gegrond beoordeeld, 7 klachten als ongegrond, en 1 klacht is alsnog bemiddeld tijdens de hoorzitting van de klachtencommissie. De overige klachten zijn nog in behandeling.

Aarzelen
De cijfers zeggen vermoedelijk niet veel over het werkelijk aantal incidenten met etnisch profileren en discriminatie. Het is bekend dat mensen die dit ervaren, vaak aarzelen om een klacht in te dienen.
De Nationale ombudsman meldde eind maart dat uit zijn eigen onderzoek naar klachtbehandeling door de overheid blijkt dat van de 159 burgers die etnisch profileren hebben ervaren driekwart van deze mensen (120) daarover nooit een klacht hebben ingediend.

Serieus nemen
De meeste mensen (100 van de 120) die geen klacht indienden, denken dat het geen zin heeft om te klagen, constateert de ombudsman. Overheidsdiensten als de douane en de politie moeten zorgen dat ze klachten zorgvuldig afhandelen, benadrukt hij. ‘Want anders sluit je mensen uit, blijven burgers zich niet gehoord voelen én leert de overheid nooit wat er nodig is om etnisch profileren te voorkomen.’

Bewijzen
Van cruciaal belang noemt de Ombudsman dat de overheid de burger kan uitleggen op basis waarvan hij geselecteerd is en in hoeverre etniciteit daarbij een rol heeft gespeeld. Uitleggen waarom je iemand controleert, is al een belangrijk onderdeel van het handelingskader professioneel controleren. Ook maakt het deel uit van de politie- trainingen waarin professioneel controleren aan bod komt.

BLM
Dat het aantal klachten bij de politie vorig jaar is gestegen, komt mogelijk door alle aandacht voor de Black Lives Matter-beweging, zeg Thea Visser, lid eenheidsleiding Midden-Nederland en landelijk verantwoordelijk voor professioneel controleren. ‘Het heeft mensen bewuster gemaakt en mensen ervaren meer ruimte om zich te uiten. Misschien wordt er ook een grotere gezamenlijke verantwoordelijkheid gevoeld om misstanden aan de kaak te stellen. Etnisch profileren staat haaks op professioneel politiewerk. Klachten nemen we serieus en daar willen we van leren. Mensen moeten nooit het gevoel hebben dat hun etniciteit een rol speelt, nooit. En als ze dat gevoel toch hebben, dan moeten we dit goed met elkaar bespreken, horen hoe de ervaringen zijn en uitleggen hoe we werken. In de bejegening van mensen en in het serieus nemen van klachten kunnen we het verschil maken. Daar hebben we stappen in gezet en daar werken we aan.’

Meer lezen
Het rapport is terug te lezen op de website van de Nationale ombudsman.

Jeugdzorgmedewerker ontving drieduizend beledigende e-mails

Een 34-jarige man is veroordeeld voor zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen en belagen van een jeugdzorgmedewerker. De veroordeelde man heeft de medewerker zeker drieduizend e-mails gestuurd. Zo meldt AT5.

De langdurige bedreiging in de richting van de medewerker gebeurde in de periode tussen december 2020 en februari 2021. Hij stuurde haar zoveel e-mails dat de server overbelast raakte. De inhoud van die berichten waren bedreigend en beledigend. Meermaals werd de man gevraagd daarmee te stoppen.

De 34-jarige man bedreigde ook zijn ex-partner en vader. Tevens mishandelde hij zijn ex-partner en vernielde hij spullen van haar.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de 34-jarige man een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft en moeite heeft om zijn emoties te reguleren. De rechter neemt het advies over om hem verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

Los van de celstraf krijgt de man als bijzondere voorwaarde opgelegd dat hij zich moet laten behandelen. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met de jeugdzorgmedewerker en met zijn ex-partner. Wel mag de man indirect contact hebben met zijn ex als het gericht is op omgang met de kinderen.

COVID-19: 3471 nieuwe besmettingen en 8 doden, totaal 1.626.232 en 17.544

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3471 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.626.232 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 96 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1104 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 27 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 610 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.544 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

3000 motorrijders zorgen voor totale chaos op de A2 bij Zaltbommel

Een grote groep motorrijders heeft zondagmiddag voor chaos gezorgd op de A2 bij Zaltbommel. Op de parkeerplaats hadden zich zoveel motorrijders verzameld dat Rijkswaterstaat besloot niemand meer toe te laten op de parkeerplaats. Zo meldt de Stentor.

Rond 13.00 uur vanmiddag verzamelde een grote groep motorrijders zich op de parkeerplaats van Lucht-Oost in Zaltbommel. Op de parkeerplaats stonden meer dan duizend motoren. Volgens Rijkswaterstaat werd het te druk en daardoor zo onveilig dat men besloot om niemand meer toegang te verlenen tot de parkeerplaats.  

Door de grote groep motorrijders zou er vertraging kunnen ontstaan op de A2 tussen Zaltbommel en Kerkdriel. De groep is rond 13.30 uur vertrokken richting Utrecht. De kans is groot dat zich nog meer motorrijders zullen aansluiten bij deze tour. Volgens de Rijkswaterstaat bestaat de groep uit zo'n 3000 motoren die meedoen.

Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord is erin geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede voorronde van de Conference League. In de finale van de play-offs wonnen de Rotterdammers met 2-0 van FC Utrecht.

In de eerste helft zorgde Luis Sinisterra na een mooie actie en goede afwerking voor de 1-0. De Colombiaanse aanvaller zorgde met een goede individuele actie voor de nodige vrijheid, waarna hij fraai met links hoog binnenschoot.

Feyenoord mocht van geluk spreken dat het de eerste helft met elf man eindigde. Leroy Fer maakte vijf minuten voor rust een harde overtreding op Sander van der Streek, maar scheidsrechter Dennis Higler deed het af als geel.

FC Utrecht had het in de eerste helft moeilijk en kon geen kans creëren. In de tweede helft kwamen de Domstedelingen beter voor de dag. Na het inbrengen van Mimoun Mahi voor Joris van Overeem kreeg Utrecht enkele kansjes op de gelijkmaker via Gyrano Kerk en Andrian Dalmau. Even mocht Utrecht ook hopen op een penalty nadat Dalmau werd aangetikt door Tyrell Malacia, maar zowel de scheidsrechter als VAR zagen daar geen strafschop in.

Op het eind maakte invaller Bryan Linssen nog de 2-0, waardoor Feyenoord volgend seizoen mag aantreden in de tweede voorronde van de Conference League, die wedstrijd is al over twee maanden.

Het nutteloze feitje van de dag: de kletskousen van Friends

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De serie Friends is al ontelbare keren herhaald op TV dus velen van ons zullen talloze afleveringen gezien hebben, maar wist je dat Ross en Rachel de grootste kletskousen van de serie waren? Yashu Seth ging op onderzoek uit en ontdekte dat Ross en Rachel de meeste tekst in alle afleveringen hadden met in totaal iets meer dan 9.000 zinnen. Phoebe had in al die jaren de minste tekst, zij hoefde maar 7.400 zinnen uit haar hoofd te leren.

Discuswerpster Van Klinken naar wereldniveau, Crouser benadert stokoud wereldrecord

Tijdens wedstrijden in het Amerikaanse Tucson heeft discuswerpster Jorinde van Klinken haar welhaast bizarre progressie een gigantisch vervolg gegeven: de pas 21-jarige Nederlandse toonde een van de beste worpen die wereldwijd in de afgelopen 25 jaar neer zijn gezet.

Van Klinken verbeterde haar persoonlijk record een week geleden met een paar meter naar 62,58 meter, donderdag deed ze er nog een schep bovenop: 65,94 meter, goed voor plaatsing voor de Olympische Spelen én een nieuw Nederlands record - Ria Stalman's oude record is wegens doping geschrapt.

Met een worp van bijna 66 meter doe je aardig mee op het mondiale toneel, maar zaterdag kwam er in Tucson nog een bizarre prestatie bij: Van Klinken kwam, nadat ze in poging vier al 67,00 meter gooide, uit op een monsterlijke 70,22 meter. Ze is pas de derde vrouw sinds 1995 die de 70 meter passeert, alleen Denia Caballero (één keer) en Sandra Perkovic (tien keer) deden dat ook.

Van Klinken staat nu op de 24e plek op de eeuwige ranglijst, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de gehele top-14 - en op Perkovic en Caballero na ook de rest - bestaat uit Oost-Duitse atletes en Sovjetdames, die hooguit een klein percentage bloed in hun steroïden hadden.

Van Klinken was niet de enige die schitterde in Tucson: de Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser stootte de kogel naar een fenomenale 23,01 meter. Alleen Ulf Timmermann (23,06 in 1988) en Randy Barnes (23,10 en 23,12 in 1990) deden het ooit nog nét iets beter.

Estafetteploeg zwemt naar snelste tijd en finale op slotdag EK

In Boedapest heeft de laatste ochtend van het Europees kampioenschap zwemmen een snelle tijd opgeleverd voor de Nederlandse vrouwen op de laatste estafette. Vanaf 18.00 uur worden de laatste finales gezwommen, met weer kans op Nederlands eremetaal.

400m wisselslag mannen
Arjan Knipping bleef met 4:17,47 minuten zo'n drie seconden boven zijn inschrijftijd. Die tijd was ruim genoeg geweest voor de finale, de tijd die hij zwom was dat niet: tiende, waardoor hij de tweede reserve is voor de eindstrijd.

400m wisselslag vrouwen
Robin Neumann was met 4:14,70 minuten de beste Nederlandse, maar haar vijftiende plek was bij lange na niet voldoende voor de finale. Imani de Jong werd met 4:15,20 zestiende, Silke Holkenborg's 4:17,67 leverde haar de 27e stek op.

4x100m wisselslag vrouwen
Kira Toussaint hielp Nederland lekker op weg naar een plek in de finale, met Tes Schouten en Maaike de Waard verloor de ploeg weer iets. Slotzwemster Femke Heemskerk hoefde vervolgens niet eens alles uit de kast te trekken, maar zwom Nederland met 3:58,67 wel naar de snelste tijd van iedereen.

Ten Voorde opent Porsche Supercup-jaar met winst in Monaco na flinke startcrash

In de straten van Monaco is het seizoen in de Porsche Supercup van start gegaan. Dat liep uitstekend voor Larry ten Voorde: de regerend kampioen opende het nieuwe jaar met een overtuigende zege.

Larry ten Voorde begon vanaf poleposition, met Jaxon Evans naast zich en Dorian Boccolacci en Christopher Zöchling op rij twee. Ten Voorde behield de leiding, maar in het middenveld ging het flink fout: Jean-Baptiste Simmenauer ging bij het casino de vangrails in en parkeerde zijn Porsche overdwars, met een rode vlag om de boel op te ruimen als resultaat.

Na een flinke partij puinruimen konden we door, Ten Voorde voorop en Evans en Boccolacci erachter. De safety car kwam al rap weer terug, want Michael Crees ging er in Saint-Devote af. De neutralisatie was ook snel weer voorbij, na een ronde kon men weer verder.

De overwinning van Ten Voorde kwam uiteindelijk geen moment meer in gevaar: hij won soeverein voor Evans en Boccolacci. De overige Nederlanders zaten in het achterveld, met Lucas Groeneveld, Jesse van Kuijk en Max van Splunteren op plekken vijftien, zestien en zeventien - Daan van Kuijk finishte niet.

Van Kalmthout indrukwekkend in Indy 500-kwalificatie, Palou crasht

Op de Indianapolis Motor Speedway is zaterdagavond de eerste kwalificatiesessie voor de Indianapolis 500 van volgende week afgewerkt. Rinus van Kalmthout deed het daarin bijzonder goed en maakt zondagavond kans op de poleposition.

Er deden 35 auto's mee en de opzet was, om het simpel te houden, als volgt: iedereen mocht in elk geval één run van vier ronden afwerken en kon deze daarna eventueel verbeteren, de top-30 plaatste zich voor de race en de vijf die dat niet haalden strijden zondagavond om een plekje op de laatste startrij - de nummers 34 en 35 doen niet mee aan de race.

De snelste negen van zaterdagavond plaatsten zich voor de Fast Nine Shootout van zondag. Die negen zijn allemaal zeker van een plekje op een van de eerste drie startrijen, zondagavond wordt dan de precieze volgorde en dus ook de poleposition bepaald.

Rinus van Kalmthout noteerde aanvankelijk een tijd waarmee hij nét tekort leek te komen voor de Fast Nine, maar later verbeterde de Nederlander zich op indrukwekkende wijze: hij noteerde uiteindelijk de vijfde tijd van iedereen en strijdt zondag dus mee om de poleposition, net als Scott Dixon, Colton Herta, Tony Kanaan, Van Kalmthout's teambaas Ed Carpenter, Helio Castroneves, Alex Palou, Ryan Hunter-Reay en Marcus Ericsson.

Of Palou er daadwerkelijk bij gaat zijn is de vraag: de Spanjaard probeerde zijn tijd te verbeteren, maar jakkerde volle bak de muur in en schreef zijn auto af. Will Power, de winnaar van 2018, viel op door een totaal gebrek aan snelheid: na een spannende strijd om de 30e plek - en dus de laatste zekere plek op de grid - viel hij nét buiten de boot, dus zal hij zondag alles op alles moeten zetten om het te halen.

Ziggo Sport is zondagavond vanaf 19.00 uur live met het vervolg van de kwalificatie op Indianapolis.

Giro: Etappe 15 - Heuveltjes en een stukje Slovenië

De veertiende etappe in de Giro d'Italia viel een beetje tegen: geen groot vuurwerk op de Monte Zoncolan, een vrij onbekende winnaar...het had beter gekund.

Vandaag rijden de heren van Grado naar het 147 kilometer verderop gelegen Gorizia, waarbij een stuk Slovenië mee wordt genomen: een muurtje aldaar staat drie keer op het programma, leuk voor de Slovenen in het peloton, ook al is het er nog maar één en was hij gisteren al in de aanval.

Verder is het niet echt een geweldige zondagrit, een paar heuveltjes, vooral vrij kort, en dat is het wel. Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, dat is wel de moeite waard. Start rond kwart over één, finish tussen kwart voor en kwart over vijf.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: Enkele buien, vooral vanmiddag ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend trekken enkele buien noordoostwaarts over ons land. In de loop van de dag breekt de zon van het zuiden uit op steeds meer plaatsen door maar een enkele bui blijft nog mogelijk. De temperatuur loopt op naar ca. 12°C in het Waddengebied en lokaal 16°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig. Vanavond wordt de wind zuidelijk.

Komende nacht neemt de bewolking toe en gaat het in het westen regenen. De minima liggen rond 9°C. De wind is zuid tot zuidoost, matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Maandagochtend breidt de regen zich verder over het land uit. In de middag breekt van het westen uit de zon af en toe door, maar er trekken dan ook enkele buien over, later mogelijk met onweer en hagel. De middagtemperatuur ligt rond 14°C. De wind is zuid tot zuidwest, matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Onlangs liet DJMO een happy stone zwerven bij een vuurtoren in Egmond (Foto: DJMO)
Onlangs liet DJMO een happy stone zwerven bij een vuurtoren in Egmond (Foto: DJMO))

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duizenden Joden en Arabieren lopen samen vredesmars in Tel Aviv

Duizenden Israëli's marcheerden zaterdagavond gezamenlijk in Tel Aviv om hun behoefte aan vrede en coëxistentie tussen Joden en Arabieren uit te spreken na twee lange weken van intens gewelddadige rellen in het hele land.

De demonstranten spraken ook hun steun uit voor de recente wapenstilstand tussen Israël en Hamas, dat in de nacht van donderdag op vrijdag inging, en riepen de regering op om onmiddellijk actie te ondernemen om de Israëlische bezetting op de Westelijke Jordaanoever te beëindigen en vrede te sluiten met de Palestijnen.

De massamars werd georganiseerd door de bewegingen "Standing Together" en "Breaking the Silence". De stoet vertrok vanaf het Rabin-plein in Tel Aviv en gingen naar het Habima-plein.
Sprekers waren onder meer de bekende Israëlische romanschrijver en linkse activist David Grossman, auteur ʻAwdah Bishārāt, leider van de Gezamenlijke Lijst Ayman Odeh en MK Tamar Zandberg (Meretz).
"Ik hoor politici en veiligheidsfunctionarissen spreken over een nieuwe ronde van gevechten over een paar maanden of jaren, terwijl ze blind zijn voor de 7 miljoen Palestijnen die tussen de [Jordaan] rivier en de [Middellandse] zee leven", zei Odeh. "Er wonen hier twee volkeren en beide verdienen het recht op zelfbeschikking."

"De afgelopen dagen hebben ons laten zien hoe het leven in dit land eruit kan zien - als een nachtmerrie", voegde Zandberg eraan toe. "We willen wachten op de volgende oorlog, maar de richting veranderen in de richting van vrede - om samen te leven in een gelijkwaardig partnerschap."

Een soortgelijk protest vond afgelopen zaterdag plaats op het Habima-plein, een van de vele protesten die door Joden en Arabieren in het hele land werden bijgewoond en die opriepen tot vrede en coëxistentie te midden van de landelijke rellen en de militaire operatie in Gaza.

Joden en Arabieren verzamelden zich tijdens 'Operatie Guardians of the Walls' dagelijks op bruggen en kruispunten in het land het land om te protesteren tegen het aanhoudende geweld.

Ook gisteren verzamelden honderden mensen zich bij de woning van de premier in Jeruzalem, en riepen premier Benjamin Netanyahu op om af te treden. Ze geven hem de schuld van de escalatie in Gaza en beweerden dat hij de operatie opzettelijk langer had laten duren uit persoonlijk belang.

Eerder zaterdag marcheerden ongeveer 200 mensen door de straten van Jaffa, waarbij ze hun steun uitten voor het samenleven tussen Arabieren en Joden terwijl ze kleine lokale bedrijven bezochten.

China krijgt nieuwe datacentra van Apple in beheer

Satellietbeelden laten zien dat er in China twee enorme, bijna identieke datacentra zijn opgezet. Blijkbaar worden hier gegevens van Apple-gebruikers opgeslagen - waar de Chinese autoriteiten in de toekomst toegang toe zullen hebben. "Economy from Above" is een samenwerking met LiveEO.

In de westerse wereld profileert de Amerikaanse computerfabrikant Apple zich graag als 'de bewaker' van de privacy. In China voltooit de groep momenteel echter twee enorme datacenters, die de autoriteiten daar kennelijk toegang geven tot de meest persoonlijke gegevens van Chinese gebruikers. Chinese media berichtten hierover voor het eerst.

Eén van de datacentra bevindt zich in Guiyang, de hoofdstad van de provincie Guizhou in centraal China, en is te zien op de satellietbeelden van LiveEO . Een praktisch identiek gebouw is te vinden in de metropool Ulanqab, in de provincie Binnen-Mongolië in het noorden. De omvang van de datacenters is enorm, zoals de foto's laten zien. De gebouwen zijn bijna een halve kilometer lang en 200 meter breed. Ze zitten vol met servers die foto's, spa-berichten, e-mails en gezondheidsinformatie van binnenlandse iPhone-, iPad-, Mac- en Apple Watch-gebruikers hosten .

Deze iCloud-servers worden niet beheerd door Apple, maar door overheidsmedewerkers. In het geval van het serverpark in Guiyang is Apple een samenwerking aangegaan met het staatsbedrijf Guizhou-Cloud Big Data. Waarschijnlijk zal er in Ulanqab een soortgelijke samenwerking plaatsvinden.

Chinese gebruikers kregen een tijdje geleden bij het openen van de iCloud-app een melding dat Guizhou Cloud Big Data de nieuwe aanbieder van de iCloud-dienst is. Volgens de "New York Times" doet Apple het ook zonder de codering van de opgeslagen informatie die elders in China verplicht is. Dit leidde de afgelopen jaren herhaaldelijk tot conflicten met Amerikaanse wetshandhavingsinstanties en geheime diensten, omdat zelfs zij de veiligheidsbarrière nauwelijks konden overwinnen.

Apple kondigde vier jaar geleden de bouw van de datacentra in China aan nadat daar de nieuwe cyberveiligheidswet van kracht werd. Deze wet verplicht internetservices om de gegevens van Chinese gebruikers in het land zelf op te slaan. Eerder waren internationale internetbedrijven terughoudend bij het opzetten van datacentra in China, onder meer vanwege zorgen over gegevensbescherming. Maar aangezien er geen andere keuze was, heeft Apple geprobeerd de centra een positieve draai te geven: al in 2017 benadrukte Apple dat de normen voor gegevensbeveiliging niet zouden worden verzwakt: "Er zal nergens in onze systemen een 'achterdeur' te vinden zijn". Met de komst van de nieuwe datacentra heeft het bedrijf ook geadverteerd dat ze daarmee de betrouwbaarheid en snelheid van Apple-diensten in China verbeteren.

In juni 2017 is in China de nieuwe Cybersecuritywet in werking getreden. Het land is niet de enige met dergelijke regels. Onder meer Rusland eist dat gegevens van internetgebruikers in het land zelf moeten worden opgeslagen.

Apple is dus zeker niet de enige westerse aanbieder die datacentra exploiteert in China of laat exploiteren door een Chinees bedrijf. Microsoft vertrouwt bijvoorbeeld op de Chinese provider 21Vianet Group. Pas in maart kondigde de Amerikaanse groep de oprichting aan van nog meer centra die worden beheerd door 21Vianet, waarmee de cloudcapaciteit van de groep in China zal worden verdubbeld.

China is een van de belangrijkste markten voor Apple. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar genereerde de groep hier een omzet van meer dan $ 21 miljard (inclusief Hong Kong en Taiwan). Dat is bijna 20 procent van de totale groepsomzet. Bovendien laat het bedrijf het merendeel van zijn apparaten in China vervaardigen. Peking kan dan ook veel druk uitoefenen op de Amerikaanse reus om zich aan de Chinese regels te onderwerpen.

De twee nieuwe datacenters in China waren niet bepaald goedkoop. Volgens berichten in de Chinese media kosten ze Apple per stuk ongeveer een miljard dollar. Het gebied rond Ulanqab wordt als ideaal beschouwd voor de enorme gegevensopslag. Het klimaat is relatief koud, waardoor het koelen van de servers minder energie kost. Bovendien is de elektriciteit goedkoop. Naast Apple hebben hier ook Chinese techbedrijven als Alibaba en Huawei serverparks opgezet .

De datawetgeving dwingt Apple echter om niet alleen in China lokale datacenters te openen. Ook in Europa hebben de gegevensbeschermingsregels de groep ertoe aangezet om een serverpark te openen nabij het kleine West-Deense stadje Foulum. Dit systeem is ook enorm, zoals blijkt uit de nieuwste satellietbeelden. En het is zo ontworpen dat alleen al het bouwoppervlak de capaciteit de komende jaren meer dan kan verviervoudigen.

Oorspronkelijk was Apple van plan om twee datacenters te bouwen voor de iCloud-gegevens van lokale gebruikers in Europa, één in Ierland en één in Denemarken. De plannen voor Ierland liggen echter in de ijskast.

Net als de datacenter-tweeling in China, wordt die in Denemarken volledig met hernieuwbare energiebronnen geëxploiteerd. Apple heeft hiervoor onder meer windturbines en zonneparken gebouwd. De groep nam in september het Deense datacenter in gebruik.

Kijk terug; Italië wint zinderende finale Eurovisie Songfestival!

Vanavond wordt de finale van het 65e Eurovisiesongfestival vanuit Ahoy in Rotterdam uitgezonden. Zesentwintig landen uit heel Europa en daar voorbij zullen strijden voor de overwinning en de eeuwige roem die de winst met zich meebrengt.

Update 23 mei 0.45 uur: Na een prachtige show is na een spannende puntentelling Italië de winnaar geworden van het Eurovisie Songfestival. Lange tijd leek het er op dat Zwitserland of Frankrijk de overwinning op hun naam konden schrijven, maar het publiek heeft met 318 televoting stemmen Italië op nummer 1 geplaatst.

De uitslag:
1 Italië: 524 punten
2 Frankrijk: 499 punten
3 Zwitserland: 432 punten
4 IJsland: 378 punten
5 Oekraïne 364 punten

23 Nederland 11 punten

De vakjury’s en de kijkers van alle landen die aan de voorrondes en/of de finale van het Eurovisie Songfestival deelnemen vanavond mogen beslissen wie van de zesentwintig kandidaten de eerste prijs mee naar huis mag nemen. Gisteravond hebben de vakjury's al 50% van de resultaten bepaald tijdens de derde generale repetitie.

San Marino ondervond technische problemen tijdens deze laatste generale repetitie waardoor de zangeres en haar dansers van een draaiend platform af moesten springen. Volgens de delegatie is hierdoor de algehele prestatie van de artiesten en de dansers nadelig beïnvloed, daarom hebben zij een formeel protest bij de organisatie ingediend.

Deelnemende landen

  • 01. Cyprus-- Elena Tsagrinou- El Diablo
  • 02. Albanië-- Anxhela Peristeri- Karma
  • 03. Israël-- Eden Alene- Set Me Free
  • 04. België-- Hooverphonic- The Wrong Place
  • 05. Rusland-- Manizha- Russian Woman
  • 06. Malta-- Destiny- Je Me Casse
  • 07. Portugal-- The Black Mamba- Love Is on My Side
  • 08. Servië-- Hurricane- Loco Loco
  • 09. Verenigd Koninkrijk-- James Newman- Embers
  • 10. Griekenland-- Stefania- Last Dance
  • 11. Zwitserland-- Gjon’s Tears- Tout l’Univers
  • 12. IJsland-- Daði og Gagnamagnið- 10 Years
  • 13. Spanje-- Blas Canto- Voy A Quedarme
  • 14. Moldavië-- Natalia Gordienko- Sugar
  • 15. Duitsland-- Jendrik- I Don’t Feel Hate
  • 16. Finland-- Blind Channel- Dark Side
  • 17. Bulgarije-- Victoria- Growing Up is Getting Old
  • 18. Litouwen-- The Roop- Discoteque
  • 19. Oekraïne-- Go_A- Shum
  • 20. Frankrijk-- Barbara Pravi- Voila
  • 21. Azerbeidzjan-- Efendi- Mata Hari
  • 22. Noorwegen-- TIX- Fallen Angel
  • 23. Nederland-- Jeangu Macrooy- Birth Of A New Age
  • 24. Italië-- Måneskin- Zitti e buoni
  • 25. Zweden-- Tusse- Voices
  • 26. San Marino-- Senhit feat. Flo Rida- Adrenalina

Volgens de bookmakers zijn dit vanavond de grootste kanshebbers;

01. Italië-- Måneskin- Zitti e buoni = 27%
02. Frankrijk-- Barbara Pravi-- Voila = 19%
03. Malta-- Destiny- Je Me Casse = 14%
04. Oekraïne-- Go_A- Shum =11%
05. Zwitserland-- Gjon’s Tears- Tout l’Univers = 7%

België en Nederland zullen naar verwachting ergens onder de middenmoot eindigen.
21. België-- Hooverphonic- The Wrong Place 
22. Nederland-- Jeangu Macrooy- Birth Of A New Age

De Utrechtse Stefania die voor Griekenland uitkomt met het nummer 'Last Dance' zal naar verwachting op de 15e plaats eindigen.

Veel kijkplezier !

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.