Hockeyster Welten valt geblesseerd uit; streep door EK, OS onzeker

Voor Lidewij Welten is de kersverse twintigste landstitel van  hockeyclub Den Bosch er een met een zwart randje geworden. De 30-jarige aanvaller heeft aan het spannende tweede finaleduel met Amsterdam (1-0 zege) een ogenschijnlijk zware hamstringblessure overgehouden. "Door het EK kan zo goed als zeker een streep", zijn haar woorden tegenover de NOS.

Welten zette in de 67ste minuut rechts op het middenveld aan voor een individuele actie, maar werd slachtoffer van een botsing met Floor de Haan. "Ik kreeg een beuk van achteren waardoor ik uit balans raakte. Daardoor schoot mijn linkerbeen door. Ik voelde het meteen: hamstring", sprak Welten na afloop voor de camera van Ziggo.

Welten strompelde naar de kant en wist meteen dat het foute boel was. Voor de Bossche dug-out smeet ze eerst haar stick op de grond en daarna liggend haar handschoen en bitje. Woedend was ze. Op de overtreding terwijl ze in volle sprint was. En op de ongetwijfeld vervelende gevolgen ervan.

Welten: "Ongelukkig dat dit in de laatste minuten van de wedstrijd gebeurt. Meteen na de overtreding kon ik mijn linkerbeen niet eens neerzetten. Ik was eerst aan het bedenken hoe ik überhaupt naar de kant kon komen. Het voelde alsof alles eraf lag. Daarna schiet meteen de hele zomer met Oranje door je hoofd."

Oranje begint over minder dan drie weken aan het Europees kampioenschap in Amstelveen en reizen eind juli naar Tokio voor de Olympische Spelen. "Door het EK kan zo goed als zeker een streep. Dat komt te vroeg denk ik. De Olympische Spelen halen wordt lastig’, aldus Welten.

Mixed feelings
In de slotseconden van de wedstrijd tegen Amsterdam werd een tegen haar tranen vechtende Welten heen en weer geslingerd tussen pijn en blijdschap. "Ik kon me nog even bij elkaar rapen om die corner van Matla er mooi in te zien gaan. Het enige wat ik kon doen was spuiten met mijn bidon. Ik kon helaas niet naar de meiden toe rennen, maar wel mooi dat we de titel alsnog pakken. Maar dit is heel zuur voor mezelf."

"Ik denk dat dit eenzelfde blessure is als mijn vorige hamstringblessure, maar nu aan mijn linkerbeen. Dat wordt bikkelen de komende weken. Dat kan ik. Ik blijf optimistisch, maar ik moet eerst bekijken wat de schade is. Ik kan er helaas niet inkijken nu."