Matla leidt HC Den Bosch naar winst op Amsterdam

Een backhandschot van Frédérique Matla heeft donderdagavond in het Wagener Stadion een 0-1 overwinning opgeleverd voor hockeyclub Den Bosch tegen regerend landskampioen Amsterdam. Bij winst aanstaande zaterdag aan de Oosterplas veroveren de Bosschenaren de landstitel. De eventuele beslissingswedstrijd is zondag.

Behalve zonder captain Eva de Goede verscheen Amsterdam ook zonder aanvaller Marijn Veen aan de start, behoorlijk gehavend dus. Duidelijk was dat de regerend landskampioen het zwaar ging krijgen tegen Den Bosch, dat nog wel verdediger en international Ireen van den Assem miste.

Het was Den Bosch dat het sterkst aan de wedstrijd begon. Amsterdam vertrouwde vooral op de verdedigende kwaliteiten van speelsters als Lauren Stam, Kimberly Thompson en Charlotte Adegeest. Desondanks gaf de thuisploeg de eerste helft twee keer een onnodig een strafcorner weg. Na tien minuten hockeyen overkwam dat Floor de Haan, wat resulteerde in de eerste corner van Den Bosch. De sleeppush van Frédérique Matla landde boven de knie van uitloopster Kimberly Thompson, die haar rentree maakte nadat ze de halve finalewedstrijden tegen SCHC had gemist.

De 0-1 van Frédérique Matla
Daarna was het Amsterdam dat een sterke fase kende, aan het eind van het eerste kwart. Schitterend was de actie van aanvaller Freeke Moes, die vanaf de rechterflank langs een stuk of drie, vier tegenstanders naar binnen dribbelde. Moes slaagde er vervolgens een schot met haar backhand af te vuren. De bal ging via de legguard van Josine Koning naast, maar het was duidelijk dat Den Bosch moest oppassen.

Na 23 minuten hockeyen viel de 0-1. Van achteruit speelde Den Bosch-verdediger Rosa Fernig teamgenoot Frédérique Matla in. Met een snelle beweging draaide Matla weg bij mandekker Sabine Plönissen, waarna ze met haar backhand de bal tegen de plank schoot. Het was de honderdste goal van Den Bosch dit seizoen. Amsterdam zocht zijn heil bij de videoscheidsrechter, die constateerde dat Matla niet met de bolle kant had gespeeld. De 0-1 was geldig.

Even later had het 1-1 kunnen worden, toen Michelle Fillet en Lauren Stam zich meldden op kop cirkel voor de eerste strafcorner van Amsterdam. Het was Fillet die een sleeppush afvuurde, recht op keepster Josine Koning af. Door groene kaarten voor Lauren Stam en Marloes Keetels brak even later een fase van tien tegen tien aan. Dat resulteerde niet in kansen: 0-1 was de ruststand.

Amsterdam slaagde er niet in veel grote kansen te krijgen
Een groene kaart voor Pleun van der Plas leidde in het derde kwart een sterke fase van Amsterdam in. De ploeg van Robert Tigges had in die periode het meeste balbezit. Maar ook zonder Ireen van den Assem binnen de lijnen stond de verdediging van Den Bosch als een huis. Precies toen Amsterdam een kans kreeg via Fay van der Elst, die op Josine Koning afliep, klonk de toeter: het eindsignaal van het derde kwart.

Ondertussen werd de opgave voor Amsterdam steeds moeilijker toen Ilse Kappelle geblesseerd aan de kant bleef. Het vierde kwart voerde de thuisploeg de druk desondanks steeds meer op. Een backhandvoorzet van Maria Verschoor had zomaar de 1-1 kunnen opleveren als Joy Haarman haar stick er tegenaan had weten te duwen.

Tien minuten voor tijd kreeg Lidewij Welten een gele kaart. Het was de uitgelezen kans voor Amsterdam om toe te slaan, maar het offensief kwam niet van de grond. Vier minuten voor tijd haalde Robert Tigges zijn keepster Anne Veenendaal naar de kant. De klok tikte steeds verder weg, zonder dat Amsterdam kansen kreeg. De winst voor Den Bosch was terecht.