COVID-19: 538 Oranjedag Breda en Startschotgala afgelast

De gemeente Breda geeft geen vergunning verleend voor de 538 Oranjedag op 24 april. Bij het testevenement zouden 10.000 bezoekers zijn in het kader van de Fieldlab-testevenementen, maar het evenement is nu afgelast vanwege veiligheidsredenen.

Op dinsdag 27 april viert 538 Koningsdag op een alternatieve manier. Dit komt in de plaats van het eerder geplande Fieldlab evenement in Breda. Nu de gemeente vanwege veiligheidsredenen besloten heeft dat het feest niet door kan gaan, werkt 538 aan een alternatief, in samenwerking met de artiesten en 538-dj’s.

Het testevenement kreeg hevige kritiek te verduren. Afgelopen dagen tekenden 370.000 sympathisanten de petitie die chirurg Rogier Crolla zaterdag startte om ervoor te zorgen dat het feest zaterdag 24 april in Breda niet doorgaat. De organisatie betreurde de ophef, maar heeft wel begrip: 'We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat', meldt een woordvoerder van Talpa. 

Burgemeester Depla en de districtchef van politie Baronie geven maandag om 18.00 uur een toelichting over dit besluit.

Ook streep door Startschotgala
Op vrijwel hetzelfde moment als dat de 538 Oranjedag werd afgelast is er ook een streep gegaan door het Startschotgala. Het evenement zou op 1 mei plaatsvinden op het terrein waar normaal gesproken de Zwarte Cross plaatsvindt. Voor dit evenement waren er ook 10.000 kaarten beschikbaar maar die mogen dus weer de papierbak in. Al is de organisatie nog wel aan het kijken of er een andere datum voor het festival gevonden kan worden.

Organisator De Feestfabriek meldt in een statement: 'We hebben goed contact met Fieldlab Evenementen en gemeente Oost Gelre en volgen alle ontwikkelingen rondom de andere Fieldlabs op de voet. Vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei'.