Europees avontuur van Ajax eindigt in Rome

Ajax is er donderdag niet in geslaagd om de halve finale van de Europa League te bereiken. De ploeg van Erik ten Hag kwam dankzij een goal van Brian Brobbey weliswaar op voorsprong tegen AS Roma, maar zag het tweede doelpunt dat het zo hard nodig had afgekeurd worden door de VAR. Edin Dzeko zorgde er uiteindelijk voor dat het 1-1 werd tussen de beide ploegen.

Maarten Stekelenburg keerde na zijn blessure weer terug in de basis elf bij Ajax en Sean Klaiber verving de geschorste Devyne Rensch. Voor de rest waren er geen wijzigen in vergelijking met het thuisduel tegen AS Roma.

Bij AS Roma begon Rick Karsdorp in de basis elf en direct vanaf de eerste minuten werd het duidelijk wat het plan was van de Italianen. AS Roma gunde de Amsterdammers de bal, en probeerde zelf met een snelle uitval gevaarlijk te worden. In de eerste tien minuten kwamen de Romeinen er tot twee gevaarlijk uit. Vanuit een corner van Ajax kwam As Roma via Lorenzo Pellegrini er gevaarlijk uit, maar zijn schot ging recht op Stekelenburg. Niet veel later kwam Jordan Veretout tot scoren, alleen deed de Fransman vanuit buitenspel.

Na het buitenspeldoelpunt van AS Roma kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd. Na een foute inspeelpass van AS Roma-doelman Pau López kreeg Antony de bal, die de bal goed terug legde op Davy Klaassen. Het schot van de aanvallende middenvelder van Ajax werd echter gekraakt. Na de eerste kans van de Amsterdammers kregen ze nog enkele mogelijkheden, onder meer via Dusan Tadic, maar tot twee maal toe ging de bal recht op de keeper. Ook hoopte de aanvoerder van Ajax op een penalty, nadat hij lichtjes werd aangeraakt in het strafschopgebied, alleen vond de Engelse scheidsrechter dat er niks aan de hand was. Vlak voor rust werd Ajax nog een aantal keer dreigend vanuit een corner, maar bij rust stond het nog altijd 0-0.

In de rust bracht Erik Ten Hag Brian Brobbey voor Antony en de 19-jarige spits liet zich direct zien. Na een prachtige lange bal van Perr Schuurs maakte Brobbey koelbloedig de 0-1. Ajax leek snel na de openingstreffer ook de 0-2 te maken. Na een afstandsschot van Brobbey, die niet goed verwerkt werd door AS Roma-doelma Pau Lopez werkte Tadic binnen. Maar na tussenkomst van de VAR keurde de scheidsrechter het doelpunt af doordat Nicolás Tagliafico even daarvoor een overtreding maakte.

Ajax ging op zoek naar de 0-2 en had volledige controle over de wedstrijd, maar na een aanvallende wissel van Ten Hag Mohammed Kudus voor Edson Alvarez viel snel daarna snel de gelukkige 1-1. Edin DZeko schoot de bal binnen nadat de voorzet van richting werd veranderd en de bal voor de voeten viel voor de Bosnische spits.

Met nog twintig minuten te gaan probeerde Ajax het nog wel, maar tot grote kansen kwamen de Amsterdammers niet meer ondanks de aanvallende wissels nog met Oussama Idrissi en Lassina Traoré, waardoor AS Roma de halve finale van de Europa League speelt tegen Manchester United.