De Vries oppermachtig in Formule E-seizoensopener

In het Saoedische Diriyah is het nieuwe seizoen in de Formule E vrijdag afgetrapt met de eerste van twee races deze week. Het was de eerste avondrace ooit in de elektrische klasse, waar met name om de tweede plek zo nu en dan flink werd geknokt.

De poleposition was voor Nyck de Vries, die in de superpole véél te snel was voor de rest: Pascal Wehrlein gaf 0,664 seconden toe op de Mercedes-coureur, René Rast (+0,712) en Edoardo Mortara (+1,160) stonden op de tweede rij; Robin Frijns liep in de tweede vrije training dusdanig veel schade op dat hij de kwalificatie aan zich voorbij moest laten gaan, hij startte als laatste.

Bij de start hield De Vries zijn eerste plek vast, Wehrlein, Rast en Mortara volgden. Na een dikke tien minuten opende Rast met succes de aanval op Wehrlein, terwijl Mortara verschalkt werd door Mitch Evans. Niet veel later ging Mortara dan weer voorbij Evans én Wehrlein, die ook tot achter Evans terug zakte. Nog eens een korte tijd later opende Sam Bird de aanval op Alex Lynn's zesde plek, maar dat eindigde in tranen: de twee spinden en liepen forse schade op.

De safety car betrad de baan en dus raakte De Vries zijn ruime leiding kwijt, maar bij de herstart - met een kwartier te gaan - kwam hij niet in de problemen. Het racen duurde niet lang, want al vrij snel raakte Maximilian Günther de controle kwijt: de Duitser maakte een fout en vanaf plek zes liep hij zware schade op, waardoor de safety car weer terug de baan op kwam.

Mortara was ondertussen voorbij gegaan aan Rast, maar De Vries was ook bij deze herstart weer te sterk. Zijn eerste overwinning in de Formule E kwam niet meer in gevaar: hij won ruim voor Mortara en Evans, die Rast nog van het podium stootte. Frijns reed vrij constant mee in de achterhoede en eindigde als zeventiende.