Fraaie finales op EK baanwielrennen, Duitse veteraan slaat dubbelslag

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Plovdiv zijn onder meer Nederland, Frankrijk en België er vanwege de COVID-19-pandemie niet bij. Dat zorgt voor een wat gehavend deelnemersveld, maar een mooi aantal toppers is er wél en dus zijn er gewoon mooie wedstrijden te zien.

Individuele achtervolging vrouwen
Het was geen al te spannende finale: de Britse Neah Evans was een flink stuk te sterk voor de Italiaanse Martina Alzini, met name in de laatste van drie kilometers. Alzini's landgenote Silvia Valsecchi zorgde wel voor een tweede Italiaanse medaille, zij versloeg Evans' landgenote Josie Knight overtuigend in de strijd om het brons - Valsecchi's tijd was overigens een dikke halve seconde sneller dan de gouden tijd van Evans.

Individuele achtervolging mannen
Ivo Oliveira won al twee keer zilver, net als op het WK van 2018, maar dit keer was het raak: de Portugees werkte de vier kilometer in een mooie finale af in 4:08,116 minuten en klopte de Italiaan Jonathan Milan (4:08,772) daarmee vooral dankzij een sterke tweede helft. In een Russisch onderonsje voor brons bleek Lev Gonov over de langste adem te beschikken, hij klopte de meer ervaren Alexander Evtushenko (4:09,800) met een indrukwekkende 4:07,720 minuten, zelfs nog sneller dan Oliveira's gouden tijd dus.

Omnium vrouwen
De Italiaanse Elisa Balsamo won de scratch, werd zesde op de tempokoers en won de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers domineerde ze en reed ze naar goud, voor de Britse Laura Kenny, die de scratch en afvalkoers als tweede af had gesloten. Brons was er voor de Russische Maria Novolodskaya, die de tempokoers won, verder wat matig presteerde, maar zich door in de puntenkoers een rondje voorsprong op de rest te pakken toch naar het podium reed.

Omnium mannen
De Brit Matthew Walls, die eerder de afvalkoers al won, opende het omnium met plek drie in de scratch, gevolgd door winst op de tempokoers en plek twee op de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers stond er geen maat op Walls, die zo zijn tweede gouden medaille pakte. Zilver was er voor de Wit-Rus Yauheni Karaliok, die tweede en twee keer derde op de eerste onderdelen werd. De jonge Portugees Iuro Leitão, winnaar van goud op de scratch, stond na drie onderdelen op de achtste plek, maar reed een geweldige puntenkoers, pakte dankzij een rondje voorsprong een mooie bonus en sprong naar een knappe bronzen medaille.

Sprint vrouwen
Rusland heeft twee sprintkanonnen: Anastasiia Voinova en Daria Shmeleva, samen goed voor hele reeksen aan wereld- en Europese titels op onder meer de teamsprint en 500 meter tijdrit. De twee streden dit keer tegen elkaar om het goud op de sprint, waarbij Shmeleva de eerste en Voinova de tweede finaleheat won. In de decider was het Voinova die zegevierde en dus kroonde zij zich tot kampioene. De Oekraïnse Olena Starikova was in twee heats om brons te sterk voor de Litouwse Migle Marozaite.

Sprint mannen
Denis Dmitriev leek op voorhand de favoriet in de finale tegen Maximilian Levy: de Rus won olympisch brons in Rio en pakte op WK's twee keer brons, twee keer zilver en in 2017 zelfs goud. De drievoudig Europees kampioen ging er echter in twee heats af tegen de Duitse veteraan, die zo eindelijk zijn eerste individuele sprinttitel pakte. Brons was er voor de Litouwer Vasilijus Lendel, die de verrassende Griek Sotirios Bretas in drie heats op de knieeën kreeg.

Puntenkoers vrouwen
Katie Archibald is een van de absolute gangmakers van de al jaren dominante Britse achtervolgingsploeg, maar alleen kan ze het ook: in de puntenkoers stond er geen maat op de Schotse. Ze pakte met overmacht het goud, voor de Italiaanse Silvia Zanardi en de Poolse Karolina Karasiewicz, die het vooral onderling uitmaakten.

Puntenkoers mannen
De Spanjaard Sebastian Mora is al jaren een van de toppers op de langere onderdelen, zoals de scratch en de koppelkoers. Op de puntenkoers kan hij het ook en van begin tot eind was hij er scherp genoeg bij om niet in de problemen te komen. De Italiaan Matteo Donega pakte het zilver, Daniel Crista uit Roemenië hield de Wit-Rus Raman Ramanau met een prachtige aanval aan het einde nog van de bronzen medaille af.

Keirin vrouwen
Starikova liet ook hier zien in uitstekende vorm te verkeren: de Oekraïnse was een maat te groot voor de rest in de finale, waar de Tsjechische Sara Kankovska en de Spaanse Helena Casa Roige het verrassende podium completeerden. De Russinnen Voinova en Shmeleva, toch wel de favorieten, moesten genoegen nemen met een eerste en vijfde plek in de kleine finale, waar een zevende plek in de einduitslag het hoogst haalbare was.

Keirin mannen
Veteraan Levy won in 2012 al olympisch zilver en werd in 2009 zelfs wereldkampioen op de keirin, toch wel zijn beste onderdeel. Net als in de sprintfinale kreeg hij Dmitriev achter zich aan en net als in die finale was de Duitser te sterk, wat hem de zesde Europese titel uit zijn indrukwekkende loopbaan opleverde. Dmitriev pakte het zilver, Bretas pakte een knappe bronzen medaille namens Griekenland, waarmee hij dat op de teamsprint ook al deed.