Trump wil Fauci ontslaan

Terwijl de pandemie in de VS onverstoord doorgaat doordat Trump de adviezen van zijn adviseur op medisch gebied in de wind slaat, spreekt Trump de wens uit om diezelfde adviseur te ontslaan. Na de verkiezingen, dat dan weer wel.

Fauci is adviseur van Amerikaanse presidenten sinds Reagan. Van George W Bush heeft hij nog de Presidential Medal of Freedom ontvangen, de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS. Trump is blijkbaar minder te spreken over Fauci.

Misschien omdat Fauci in een interview gehakt maakt van het corona-beleid van Trump en aangeeft dat ze in de slechtst mogelijke positie zijn om de winter in te gaan. Uiteraard is het Witte Huis een beetje boos over de verschillende uitspraken in het interview, maar ja, dan hadden ze het maar goed moeten doen. 'Don't shoot the messenger' is een Engels gezegde. Maar blijkbaar denkt Trump daar anders over.

Het Witte Huis is dan ook van mening dat het einde van de pandemie nabij is, Fauci reageert daarop met "not even close".

Zondag hintte Trump naar het ontslaan van Fauci tijdens een rally in Florida. Zijn devote volgers, begonnen uiteraard gelijk te scanderen "Fire Fauci".

Aan de andere kant is de reden bij Trump waarschijnlijk wat simpeler van aard. Met zijn ego zal het feit dat Fauci's 'approval rating' omhoog is gegaan, als enige persoon die geassocieerd wordt met Trump, meer te maken hebben met de wens om deze langzittende adviseur te ontslaan.