19e Etappe Giro flink ingekort na protesten renners

De negentiende etappe in de Giro is uitgesteld dit na protesten van de renners. De renners gingen niet akkoord met de lange etappe van vandaag die opgetrokken is van 253 naar 258 kilometer en dat de hele dag regen is voorspeld.

Na overleg met de organisatie is besloten dat de 19de etappe wordt ingekort tot 150 kilometer en van start zal gaan in Milaan. De renners zijn nu met de bus onderweg vanuit startplaats Morbegno naar Milaan.

Update  11:12 uur

Gianni Bugno, voorzitter van rennersvakbond CPA, zegt dat de renners bang zijn dat de lange en natte rit van vandaag een aanslag zal blijken op hun immuunsysteem. Met het oog op corona zien ze dat als een risico.

Update 11:20 uur

De Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport meldt nu dat de start in Como zal zijn. Daar zullen de renners om 12.30 uur starten voor een rit van 180 kilometer naar Asti.

Update 11:30 uur

In deze chaos van berichten meldt de Rai nu dat de start zal zijn in Vigevano en de etappe iets meer dan 100 kilometer lang is. In ieder geval zijn de renners nu in de bus onderweg.

Update 12:00 uur

De renners hebben in de oorspronkelijke vertrekplaats toch een aantal kilometer op de fiets gezeten voordat de etappe werd ingekort. Dit blijkt uit een tweet van de organisatie van de Giro.

Update 12:46 uur

De organisatie heeft zojuist bekendgemaakt dat de start om 13:30 uur is in Abbiategrasso. De etappe is 124 kilometer lang. 

Update 13:41 uur

Eurosport meldt dat de start is uitgesteld naar half drie.

Update 14:30 uur

De baas van de Giro, Mauro Vegni, is absoluut niet blij met de protesten van de renners en de gevolgen. Dat zei hij tegen Italiaanse media. Volgens hem zal er ook iemand de prijs voor moeten betalen. Daarmee doelt Vegni op de overeenkomsten met de steden en dorpjes die nu niet zullen worden aangedaan door de ingekorte etappe.