Ulissi sprint naar tweede ritzege deze Giro d'Italia

Diego Ulissi heeft zijn tweede ritzege in deze Giro d'Italia te pakken. De Italiaan van UAE was in de sprint de snelste van het uitgedunde peloton. Ulissi won voor rozetruidrager João Almeida, die daarmee wel zes bonificatieseconden wist te pakken. Patrick Konrad kwam als derde over de streep.

Na de lastige rit van donderdag dankzij het parcours en het weer stond vandaag een etappe van 192 kilometer op het programma. De eerste 150 kilometer waren volledig vlak, maar in het laatste deel van de etappe lagen twee lastige klimmetjes op het programma.

Zeven renners kregen in de beginfase van de etappe de ruimte van het peloton, maar al snel meldde Bora-hansgrohe zich op kop van het peloton en al snel werd duidelijk dat de winnaar van de etappe in het peloton zou zitten.

Op het eerste klimmetje was de voorsprong van de kopgroep onder de minuut gezakt en nog altijd bepaalde Bora-hansgrohe, het team van Peter Sagan het tempo. Dat tempo zou te hoog zijn voor de verschillende sprinters in het peloton, waaronder Arnaud Démare. De winnaar van vier etappes deze Giro moest passen, maar kon in de afdaling weer terugkomen.

Op het volgende klimmetje moest Démare opnieuw passen, maar ook Sagan kon het tempo niet volgen van het peloton. In de afdaling probeerde Sagan het nog wel om de aansluiting te vinden met het uitgedunde peloton, maar zou daarin niet slagen.

Zonder de sprinters bleek Diego Ulissi over de snelste benen te beschikken. Hij won met een halve wiel voorsprong rozetruidrager João Almeida. Almeida pakte met zijn tweede plaats wel zes bonificatieseconden en zorgde dat het met Wilco Kelderman nu veertig seconden is.

Zaterdag is een belangrijke dag voor de klassementsrenners in de Giro d'Italia. Dan staat namelijk de individuele tijdrit van 34,1 kilometer op het programma.