Voorlopig geen schaatsbubbel in Heerenveen; definitief geen wereldbekers in 2020

Er komt in 2020 geen schaatsbubbel in Heerenveen, dat heeft de internationale schaatsunie (ISU) woensdag bekendgemaakt. Nadat de eerste vier wereldbekerwedstrijden op de langebaan eind augustus werden afgelast, onderzocht de ISU het idee van een 'bubbel'. Maar de schaatsunie concludeert dat de uitvoering van dit concept te vroeg is voor de maanden november en december.

De aangestelde werkgroep die het 'hub'-concept onderzocht, concludeerde dat het in principe een geldige optie is om als alternatief te bieden voor de topschaatsers. De kosten voor een schaatsbubbel zouden ook binnen het budget passen. Een aantal schaatslanden heeft echter bij de internationale bond aangeven dat zij niet naar Nederland zouden afreizen, mochten de wedstrijden dit jaar georganiseerd worden. Daarop trok de ISU de conclusie dat het plan voor 2020 nog niet uitvoerbaar is. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een schaatsbubbel voor begin 2021.

Ook de shorttrackers zullen voorlopig nog geen wereldbekerwedstrijden kunnen rijden. Door de eerste twee wedstrijden in Canada werd eerder al een streep gezet, en ook de derde en vierde wedstrijd in Seoul (11-13 december) en Beijing (18-20 december) gaan niet door. Hetzelfde geldt voor de Grand Prix-finale (10-13 december) in het kunstrijden in de Chinese hoofdstad. Of die twee testevenementen voor de Olympische Spelen van 2022 later plaats gaan vinden, wordt nog besloten. 

Uw redacteur hoopt dat de NOS gaat uitpakken met de IJsselcup, Eindhoven Cup, Kraantje Lek Trofee, Utrecht City Bokaal en de Kardingebokaal.