Trump nomineert conservatieve kandidaat voor positie opperrechter

Zoals iedereen al verwachtte heeft de Amerikaanse president Donald Trump een nieuw lid voor het Hooggerechtshof voorgesteld. De 48-jarige Amy Barrett mag van The Donald de stoel overnemen van de sinds kort overleden Ruth Bader Ginsburg.


Orange Man Glad (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Met deze nominatie komt het aantal door Republikeinse presidenten genomineerde opperrechters op zes. Drie opperrechters zijn neergezet door Democratische presidenten. Barrett is een vrome katholiek die inmiddels al een aardige carrière heeft opgebouwd in het Amerikaans rechtssysteem. 

"Vandaag is het een eer om één van het meest briljante en begaafde juridische intellecten van ons land te nomineren voor het Hooggerechtshof", aldus Trump. "Ze is een vrouw met een ongeëvenaarde prestatie, torenhoog intellect, uitstekende referenties en onverzettelijke loyaliteit aan de grondwet."

Barrett accepteerde de nominatie. "Ik hou van de Verenigde Staten en ik hou van de Amerikaanse grondwet", zei Barrett. "Een rechter moet de wet toepassen zoals is geschreven. Rechters zijn geen beleidsmakers", een grote wens van The Donald. De Senaat zal nu beslissen of Barrett geschikt wordt geacht.

Democraten boos
Zoals iedereen al verwachtte, reageerden de Democraten gepikeerd. Joe Biden, tegenstander van Trump voor de komende presidentsverkiezingen, vind dat de Senaat moet wachten met het nemen van een beslissing tot na de verkiezingen in november.

Kamala Harris, running mate van Biden, is vooral bang dat met de verkiezing van Barrett het beleid van Ginsburg, een groot voorstander van vrouwenrechten, teniet wordt gedaan.

Andere Democraten wilden direct op zoek naar een controverse. Zo wordt Barrett aangevallen vanwege de adoptie van twee van haar zeven kinderen. Deze kinderen zijn vanuit Haïti geadopteerd en de legitimiteit van deze adoptie werd bekritiseerd door een ex-campagnemedewerker van hooggeplaatste Democratische politici.

Journalist Mollie Hemingway meldde verder dat Barrett een mooi stel kinderen had. "Het zou zonde zijn als er wat met hen gebeurt. Wat jij doet is walgelijk", zo klonk het dreigend.

Democraten zijn vooral bang dat de abortuswet, Roe vs Wade, tenietgedaan zal worden. Maar zelfs met de aanstelling van Barrett zal het afschieten van deze wet geen meerderheid in het Hooggerechtshof krijgen.

Barrett zou, na Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh de derde conservatieve opperrechter zijn die onder Trump's bewind wordt aangesteld.