COVID-19: 2782 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 105.918 en 6328

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2782 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 105.918 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. In 303 van de 355 gemeentes in Nederland zijn het afgelopen etmaal besmettingen vastgesteld. Afgelopen week zijn er zelfs maar slechts een kleine handvol gemeenten waar geen besmettingen zijn gemeld.

Van de gemelde patiënten zijn er 36 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.560 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6328 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Update 18.45 uur:
Van de week werd al bekend dat er 8 nieuwe veiligheidsregio's een verhoogd risiconiveau gaan krijgen, namelijk: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Vanaf zondag 16.00 uur zullen de aangescherpte maatregelen daar gelden, dat houdt onder andere in dat de horeca om 01.00 gesloten moet zijn en de maximale groepsgrootte van 100 naar 50 gaat.

Diverse regio's zullen al direct een aantal aanvullende maatregelen nemen. Zo zal in onder andere Brabant-Noord, Flevoland en Gooi en Vechtstreek de handhaving worden geïntensiveerd. Brabant-Noord heeft ook nog extra maatregelen zoals 'venstertijden', dat zijn tijdsvakken waarop kwetsbare groepen overheidslocaties als gemeentehuizen, bibliotheken en zwembaden kunnen bezoeken. Ook komt er het dringende verzoek aan supermarkten en musea om een soortgelijk tijdsvak te maken voor kwetsbare groepen.

Voor de drie grootste brandhaarden (Amsterdam, Den Haag en Rotterdam) waar er vorige week al maatregelen zijn ingegaan komen er waarschijnlijk nieuwe bij. Het aantal besmettingen in die steden loopt zo hard op dat er maandag vanuit het Outbreak Management Team (OMT) op verzoek van het kabinet extra advies voor n