Echtpaar veroordeeld voor illegale medicijnhandel

De rechtbank heeft donderdag een 34-jarige man en een 34-jarige vrouw veroordeeld tot gevangenisstraffen voor illegale handel in medicijnen, het bezitten van een grote voorraad medicijnen en wapenbezit. Tijdens het plegen van de strafbare feiten woonde het echtpaar in de gemeente Buren. De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk. De vrouw krijgt een werkstraf van 240 uur plus een gevangenisstraf van 285 dagen waarvan 180 dagen voorwaardelijk.

De man had rugklachten en kreeg van zijn arts geen pijnstillers voorgeschreven. Daarom zocht het echtpaar op internet naar mensen die deze geneesmiddelen te koop aanboden. Het ging dan om mensen die de middelen wel voorgeschreven kregen, maar niet of niet geheel gebruikten. De man en vrouw kochten die geneesmiddelen. Vervolgens verkochten zij een aantal geneesmiddelen weer door. Voor het in voorraad hebben van de enorme voorraad aan geneesmiddelen, ruim 3.700 pillen, capsules, ampullen en zakjes, hadden zij geen vergunning. Ook hadden zij geen vergunning om de geneesmiddelen te mogen verkopen

Wapenbezit
De rechtbank vindt ook het bezit van diverse wapens bewezen. De man had een grote collectie met messen, balletjes pistolen en nog een paar andere wapens en munitie. Deze lagen op diverse plaatsen in de woning en schuur. De vrouw moet van de wapens en munitie in de woning hebben geweten. De rechtbank weegt daarbij mee dat de man en vrouw getrouwd waren, samen in de woning woonden en dat de wapens op plaatsen lagen waarvan aannemelijk is dat de vrouw die plaatsen heeft betreden en de kasten heeft geopend. Voor de wapens in de schuur vind de rechtbank het niet aannemelijk dat de vrouw hiervan af wist.

Vrijspraak
De rechtbank vindt ook bewezen dat de man amfetamine en dexamfetamine in zijn bezit had. Dat de vrouw hiervan wist, blijkt niet uit het dossier. Daarom wordt zij hiervan vrijgesproken.

Voor de aanwezigheid van een rol met vals geld heeft de rechtbank zowel de man als de vrouw vrijgesproken omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat zij het geld als echt en onvervalst wilden uitgeven.

Bijzondere voorwaarden
Aan het voorwaardelijke deel van de straf van de man geldt een proeftijd van 3 jaar. Daarbij is een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, mede met het oog op de verslaving van de man aan pijnstillers. De vrouw - die ruim 3 maanden in voorarrest heeft gezeten - hoeft niet terug naar de gevangenis. Zij heeft haar leven inmiddels goed op de rit, wel zit er een proeftijd van 2 jaar aan het voorwaardelijke deel van haar straf.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!