Bizar einde MotoGP-race Red Bull Ring, Viñales ontsnapt aan megacrash

De Grand Prix van Steiermark in de MotoGP mogen we op z'n zachtst gezegd bijzonder noemen. Op de Red Bull Ring werd bijzonder hevig gestreden om de podiumplaatsen, terwijl een van de toppers ook nog eens ontsnapte aan een keiharde crash.

De race ging van start met Pol Espargaro als eerste KTM-polesitter ooit en Takaaki Nakagami en Joan Mir naast zich. Mir pakte bij de start de leiding, Espargaro kreeg Jack Miller onderdoor en ook Nakagami pakte hem, terwijl Miller gelijk voorbij Mir naar de leiding ging.

Er werd voorin flink geknokt, waarbij Mir de leiding terugpakte en Miller Nakagami weer in zijn nek kreeg. Rins reed vervolgens ronde na ronde een iets kleinere voorsprong bij elkaar op Miller en Nakagami, die op hun beurt weer een dikke twee tellen hadden op Espargaro en Alex Rins.

Brad Binder vertrok als dertiende, maar de Zuid-Afrikaan - deze maand goed voor de eerste KTM-zege ooit - reed ondertussen een stukje achter Rins al op de zesde plek. Na de helft ging het fout voor Maverick Viñales: zijn Yamaha weigerde ineens te remmen en bij dik 200 kilometer per uur stapte de Spanjaard eraf. Een goede keuze, want zijn machine schoot rechtdoor en ging kneiterhard de kussens in, terwijl Viñales gelukkig op de been was.

De Yamaha vloog in de hens en daar was niet veel meer van over, maar belangrijker was dat Viñales in orde was. De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen en het kussen te vervangen en na een flinke onderbreking konden we dan weer door, met Mir, Nakagami en Miller op de eerste startrij.

Mir pakte gelijk weer de leiding met twaalf ronden te gaan, maar Miller kwam er onderdoor en Espargaro sloot aan, voor de sterk vertrokken Miguel Oliveira en KTM-genoot Binder. Die kon de andere twee niet echt volgen, Espargaro en Oliveira gingen langs Mir naar de tweede en derde plek, waarbij ze Miller ook onder druk begonnen zetten.

Met vijf ronden te rijden pakte Espargaro de leiding over van Miller, terwijl Dovizioso op de vijfde plek aansloot bij Mir en er zelfs voorbij ging. Espargaro, Miller en Oliveira reden als koplopers de laatste ronde in, maar het ging zeker niet zomaar op die manier eindigen.

Miller kwam onderdoor bij Espargaro naar de leiding, waarna laatstgenoemde in de laatste bochten uit alle macht de tegenaanval opende. Dat lukte niet, maar dat betekende niet dat Miller won: de twee gingen in de allerlaatste bocht ietwat wijd, waardoor Oliveira erlangs kwam en als eerste Portugees ooit een zege boekte in de koningsklasse van de motorsport, voor Miller en Espargaro.