FVD Statenlid Flevoland vertrekt, zetel blijft leeg

Het was even rustig aan het Forum voor Democratie-front maar er stapt weer eens een Statenlid van de partij op. Maxim Gortworst legt zijn taken als Statenlid in Flevoland neer omdat hij het niet meer kan combineren met zijn werk. Aangezien de kieslijst van Forum uitgeput is zal de zetel leeg blijven. Dit alles is zeer opmerkelijk omdat Gortworst werkt voor FVD in Amsterdam en de partij kantoorwerk voor de gemeenteraadsleden daar belangrijker vindt dan de positie van volksvertegenwoordiger in Flevoland.

In 2019 werd Gortworst in de Provinciale Staten in Flevoland gekozen dankzij het enorme succes van de partij tijdens de provinciale verkiezingen. Hij moest vervolgens met spoed van Amsterdam naar Flevoland verhuizen omdat er geen andere kandidaten op de lijst over waren die de achtste zetel konden bezetten. Forum werd destijds de grootste partij van het land, maar daar is tegenwoordig niet veel meer van over. Forum is al negen Statenleden kwijt en bungelt onderaan de middenmoot bij de recente peilingen.

Dat Gortworst en de FVD ervoor kiezen dat zijn werk als fractieondersteuner van de twee zetels tellende Forum-fractie in Amsterdam belangrijker is dan dat van door de bevolking gekozen Statenlid is opmerkelijk voor een partij die de democratie hoog in het vaandel heeft staan. Zeker aangezien de zetel leeg zal blijven. Op de kieslijst van Forum voor Democratie in Flevoland prijken nog twee namen maar die zitten al in de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Van de acht zetels die Forum in 2019 behaalde in Flevoland heeft de partij er nu nog maar zes over. Eerder vertrok Cornelis van den Berg al bij de partij, hij heeft zich inmiddels aangesloten bij de Partij voor de Toekomst van Henk Krol en Henk Otten.