Van Kalmthout stunt met P4 voor Indy 500

Rinus van Kalmthout mag zijn allereerste Indianapolis 500 volgende week zondag beginnen vanaf de vierde plek. De pas 19-jarige Hoofddorper, dit jaar debutant in de IndyCar Series, maakte weer grote indruk tijdens de Fast Nine Shootout op zondag.

Op de Indianapolis Motor Speedway kwamen zondag de snelste negen mannen van de zaterdag in actie om de eerste drie startrijen te vullen. Van Kalmthout legde zijn vier rondjes af met een gemiddelde snelheid van 230,704 mijl per uur, waarmee hij vlak achter Takuma Sato terecht kwam.

De favoriete auto's van het team van Andretti leken het niet te hebben: Alexander Rossi, James Hinchcliffe en Ryan Hunter-Reay waren allemaal verrassend langzamer, nadat Scott Dixon de snelste tijd had genoteerd.

Marco Andretti mocht als laatste en hij redde het wél: 231,068 mijl per uur tegen 231,051 van Dixon. Het was de eerste poleposition voor een Andretti sinds opa Mario het 33 jaar geleden voor elkaar kreeg, in 1969 tevens de eerste en enige Andretti-winnaar van de race - de piepjonge Marco kwam bij zijn debuut in 2005 enkele meters tekort.