Fuglsang de beste in Ronde van Lombardije; Evenepoel komt zwaar ten val

Jakob Fuglsang heeft de 114de editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Deen van Astana kwam solo aan in Como en won daarmee zijn tweede monument uit zijn carriere. George Bennett werd tweede, voor Aleksandr Vlasov. Uittredend winnaar Bauke Mollema kwam in de finale net wat tekort en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Op de Muro di Sormano, op meer dan vijftig kilometer van de streep, lieten de favorieten zich van voren zien. Remco Evenepoel, George Bennett, Bauke Mollema, Giulio Ciccone, Vicenzo Nibali, Jakob Fuglsang en Alexandr Vlasov kwamen als eersten boven. In de lastige en gevaarlijke afdaling van de Muro di Sormano ging Evenepoel in de fout. Het Belgische wondertalent en topfavoriet in deze Ronde van Lombardije raakte een muurtje en vloog vervolgens over het muurtje heen in het ravijn.

Evenepoel was bij bewustzijn toen hij door reddingswerkers met enige moeite uit het ravijn werd gehaald. Hij is per ambulance afgevoerd. Over zijn toestand is verder nog niets bekend.

De koers ging verder en op de beklimming van de Civiglio viel de volgende beslissing bij de favorieten. Fuglsang plaatste zijn eerste versnelling, die meteen werd beantwoord door Bennett. Later zou Vlasov, de ploeggenoot van Fuglsang, aanhaken. Mollema, Ciccone en Nibali, alle drie van Trek-Segafredo, moesten passen bij de versnelling van de Deen. Mollema en Ciccone bleven lange tijd op vijftien seconden hangen, maar zouden nooit meer vooraan geraken. Nibali was nog verder achterop geraakt.

Bennett moest het op de laatste klim, de San Fermo della Battaglia, opnemen tegen twee Astana's maar de Nieuw-Zeelander van Jumbo-Visma probeerde het wel. Vlasov moest passen bij de aanval, doch Fuglsang kon makkelijk mee en zou op de klim zelfs Bennett achterlaten en reed zo op weg naar zijn eerste winst in de Ronde van Lombardije en zijn tweede monument. Eerder schreef de Deen ook Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam.