WK-brons baanrenner Dorenbos, Lavreysen en Hoogland op podiumkoers

Op de vierde dag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Deense Ballerup heeft Nederland weer een medaille bij mogen schrijven. Goud zat er dit keer niet in, maar voor de thuisfans kwam dat er wél.

Omnium mannen
Yanne Dorenbos begon sensationeel aan het omnium: hij won de scratch, werd tweede op de tempokoers en vierde op de afvalkoers, waardoor hij met een mooie voorsprong aan de afsluitende puntenkoers begon. Daarin startte hij ook goed, maar al snel kon hij het tempo niet meer helemaal bijbenen en zakte hij weg tot buiten de podiumposities. Dorenbos herpakte zich in de slotfase en knokte zich nog naar het brons, achter de Belgische wereldkampioen Lindsay de Vylder en de zilveren Italiaan Simone Consonni.

500m tijdrit vrouwen
Kimberly Kalee en Kyra Lamberink bleven in de kwalificatie steken op de tiende en vijftiende plek, respectievelijk. In de finale stond er geen maat op de als een raket vertrekkende Russische Iana Burlakova, die haar halve kilometer afraffelde in 32,863 seconden. Ze klopte daarmee de volledige Britse ploeg, aangevoerd door de zilveren Sophie Capewell (33,010) en de bronzen Katy Marchant (33,119).

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Lisa van Belle reden voor Nederland een redelijke wedstrijd, met vooral een goed einde. Daarin kwamen ze echter net tekort om de eerder opgelopen achterstand goed te maken, het duo eindigde als vierde. Goud ging tot grote vreugde van het publiek naar Amalie Dideriksen en Julie Leth uit Denemarken, voor Victoire Berteau en Marion Borras uit Frankrijk en het Britse duo Neah Evans/Katie Archibald.

Individuele achtervolging vrouwen
In de kwalificaties reed de Amerikaanse Chloe Dygert haar eigen wereldrecord dik uit de boeken, maar de 3:15,663 kon ze in de finale niet evenaren. Daarin dook de Britse Anna Morris met 3:16,560 ook onder het oude wereldrecord en zij pakte het goud, Dygert kwam met 3:16,877 net tekort. Brons was voor de Nieuw-Zeelandse Bryony Botha, die in 3:21,086 ruimschoots afrekende met de Duitse Franziska Brausse.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen was weer eens de snelste in de kwalificatie, Jeffrey Hoogland noteerde de zevende tijd en Tijmen van Loon werd veertiende. In de eerste ronde, die Lavreysen over mocht slaan, won Hoogland van de Taiwanees Kang Shih Feng, terwijl Van Loon afrekende met de Hongaar Sandor Szalontay.

Van Loon sneuvelde in de achtste finales vervolgens tegen de Trinbagoniaan Nicholas Paul, Hoogland rekende af met Shinji Nakano uit Japan en Lavreysen klopte de Canadees Tyler Rorke. Ook in de kwartfinales ging het goed: Lavreysen was twee keer ruim te sterk voor de Japanner Yuta Obara, Hoogland won met beduidend meer moeite in drie heats van de Israëliër Mikhail Yakovlev.

Zondag worden de halve finales tot en met de finales verreden.