Vitens waarschuwt voor een mogelijk tekort drinkwater vanavond

 Met de enorme hitte vandaag is het watergebruik zo hoog dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland vanavond sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens.

Het bedrijf wil dat klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen 's nachts de wasmachine inschakelen.

De dringende oproep geldt voor het hele werkgebied van het bedrijf, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel.

Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in Flevoland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Friesland van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

"Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt", zegt een woordvoerder van Vitens.

Het bedrijf houdt de situatie van uur tot uur in de gaten. "Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft."