Verplaatsing Amerikaanse helikoptereenheid door Nederland afgerond

Het tot ‘Tijdelijk Militair Object’ omgetoverde overslagterrein in de Rotterdamse haven is weer in civiele handen. Vandaag gaf Defensie het terug. Het deel van het havengebied werd gebruikt om een Amerikaanse helikopterbrigade, die in Europa was gestationeerd, in te schepen op de ‘Endurance’. Dit transportschip zette gisteren koers naar de Verenigde Staten.

Meer dan honderd militairen waren zowel in Rotterdam als op Vliegbasis Eindhoven betrokken bij de verplaatsing van de Amerikanen door Nederland. Het ging om 77 helikopters, ander materieel en 1.800 containers. De zogenoemde Host Nation Support operatie nam ruim 5 weken in beslag.

Begin juli vlogen de helikopters via Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam. Op het haventerrein maakten Amerikaanse militairen de toestellen gereed voor het zeetransport. Nederlandse militairen zorgden voor de bewaking en operationele- en logistieke ondersteuning in Eindhoven en Rotterdam.

De Amerikaanse 3 Combat Aviation Brigade was bijna 10 maanden in Europa om met NAVO-partners in Oost-Europa te trainen. Een andere Amerikaanse eenheid heeft de helikopterbrigade afgelost.

Overzicht van de verplaatsing van Amerikaanse helikopters en materieel naar Rotterdam (Afbeelding: Defensie)
Overzicht van de verplaatsing van Amerikaanse helikopters en materieel naar Rotterdam (Afbeelding: Defensie)