Eerste F2-zege Mazepin na race vol inhaalacties

Op het circuit van Silverstone is de eerste van twee Formule 2-races van het weekeinde verreden. De heren kregen zaterdag de hoofdrace voor de kiezen, inclusief de wederom grotendeels bepalende pitstop.

Voor het eerst was de poleposition in handen van de Braziliaan Felipe Drugovich, rijdend voor het Nederlandse MP Motorsport. Callum Ilott stond naast hem op de grid, Mick Schumacher en Christian Lundgaard stonden achter de twee en Nikita Mazepin en Jack Aitken stonden daar dan weer achter.

Ilott kwam bij de opwarmronde niet weg en kon de pitstraat in, Schumacher vertrok geweldig en schoot langs Drugovich naar de leiding. De Braziliaan begon niet lekker, want de sterk vertrokken Mazepin en ook Lundgaard kwamen er nog voor er twee ronden gereden waren al voorbij.

Mazepin was erg lekker bezig: in de vierde ronde ging de Rus buitenom voorbij Schumacher. De twee kwamen na negen ronden binnen om te wisselen naar de harde banden, als eerste van de voorste mannen, Lundgaard volgde niet veel later en kwam achter de twee terecht, terwijl Drugovich beduidend langer buiten bleef.

Lundgaard ging halverwege de race voorbij Schumacher, Drugovich kwam tien ronden voor het einde naar binnen voor de medium compound en kwam zeven plekken achter Schumacher de baan was weer op. De Duitser bleek toch te vroeg naar binnen gegaan te zijn en viel in rap tempo terug: Louis Deletraz, Yuki Tsunoda en Zhou Guanyu passeerden hem simpel.

Zhou ging juist de andere kant op: na Schumacher ging de Chinees ook overtuigend voorbij Deletraz en Tsunoda, die dan juist Deletraz weer pakte. Ilott, vanuit de pitstraat gestart en in ronde zeven al gestopt, ging eveneens als een trein en lag in no-time op de zesde plek, waarna hij ook Deletraz verschalkte.

Zhou nam ook Lundgaard te grazen, waarna de Deen ook Tsunoda voorbij zag komen in de slotronde. Mazepin was ondertussen de enige van de hele top-10 die vrij rustig naar de finish reed, goed voor zijn eerste zege. Zhou en Tsunoda completeerden het podium, voor Lundgaard, Ilott, Deletraz, Drugovich en Dan Ticktum, de polesitter voor zondag.