Amerikaanse eenheid met 77 helikopters via Rotterdam naar huis

Defensie ondersteunt tot medio augustus de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade via de Rotterdamse haven terug naar Amerika. In de Rotterdamse haven en rondom vliegbasis Eindhoven worden ongeveer 100 Nederlandse militairen ingezet om de verplaatsing in goede banen te leiden. De VS hebben Nederland om zogenaamde ‘Host Nation Support’ gevraagd bij het verplaatsen van militair materieel vanuit het Oosten van Europa naar de Rotterdamse haven om dit aldaar op een schip te laden. Het grootste deel van het materieel gaat met civiel transport over de weg naar Rotterdam. De 77 helikopters vliegen via vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam.

Helikopterbrigade
De Amerikaanse helikopterbrigade heeft ruim 9 maanden deel uitgemaakt van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. De Amerikanen zijn versterkt aanwezig als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De helikoptereenheid trainde afgelopen periode met NAVO-partners in Oost-Europa. De brigade wordt nu afgelost en keert terug naar hun thuisbasis in de staat Georgia. De eenheid bestaat uit 77 helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache. Daarnaast verplaatst de eenheid ongeveer 1.800 voertuigen en containers terug naar huis. De helikopters vliegen op weekdagen tussen 1 tot uiterlijk 24 juli in groepjes via Eindhoven naar Rotterdam. Na aankomst worden de helikopters klaargemaakt voor zeetransport.

Rotterdamse haven
Diverse eenheden van de Nederlandse krijgsmacht worden de komende weken ingezet om de Amerikaanse troepenverplaatsing te ondersteunen. Het overslagterrein in de Rotterdamse haven wordt ‘tijdelijk militair object’ en dag en nacht bewaakt door bewapende militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid bij binnenkomst van het schip en duikers hebben vooraf de kades gecontroleerd op explosieven. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters zullen landen en levert een blusvoertuig van de brandweer. Ook levert de luchtmacht twee EDD (Explosion Detection Dog) teams voor het controleren op explosieven.

Vliegbasis Eindhoven
Op vliegbasis Eindhoven staan ook militairen klaar om de operatie te ondersteunen. De 77 helikopters maken een tussenstop op de Nederlandse basis. De luchtmacht bewaakt de toestellen en voorziet hen van brandstof. Als de helikopters mechanische problemen ondervinden, kunnen zij op de vliegbasis worden gerepareerd. Hiervoor zijn ook Amerikaanse militairen aanwezig op de vliegbasis. Zij verblijven in naburige hotels.

Achter de schermen
Ook achter de schermen levert Defensie steun. De MIVD heeft een veiligheidsanalyse gemaakt. Medewerkers van het Defensie Ondersteuningscommando zorgen onder meer voor transport van het Amerikaanse personeel van en naar de diverse locaties en zorgen voor bevoorrading en eten van de Nederlandse militairen. Ook plannen en coördineren zij de verplaatsing over de weg van het Amerikaanse materieel en leveren ondersteuning voor de bewaking in de haven.

Defensie Gezondheidszorg Organisatie (DGO) en Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) adviseren over COVID-19 maatregelen en richtlijnen i.r.t. de uitvoering van de operatie. Hierbij wordt ook overlegd met betreffende veiligheidsregio’s.