Speelkalender bekend: Geen duels zondag 20u, JCS geschrapt, nacompetitie over enkele duels

De KNVB heeft vrijdag de speeldagenkalender voor het nieuwe seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie bekendgemaakt. De supportersverenigingen kunnen even opgelucht ademhalen. Vooralsnog staan er geen wedstrijden gepland op zondag 20.00 uur, in tegenstelling tot eerdere berichten.

"Dit zou nog kunnen veranderen als een club die voorafgaand op donderdag in de Europa League speelt hier alsnog om vraagt, net als in het afgelopen seizoen", meldt de KNVB. Onlangs bleek dat de supporters fel tegen dit plan zijn. 

De Eredivisie begint op 12/13 september, de Eerste divisie trapt op 28/29/30 af. De exacte wedstrijdinvulling wordt in de tweede helft van juli bekendgemaakt. De KNVB heeft rekening gehouden met de coronapandemie. "Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven. Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald", aldus Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal.

"We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio's in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden. Verder stonden vooral de wensen van de clubs en de zendgemachtigden centraal bij het opstellen van de nieuwe speeldagenkalender.'

De Eredivisie houdt komend seizoen bijvoorbeeld een winterstop, maar zijn er in de eerste competitiehelft wedstrijden (of zelfs hele speelrondes) afgelast, dan worden die tijdens de winterbreak (23 december t/m 8 januari) ingehaald. 27/28 december is één van de mogelijke uitwijkdata. Een belangrijke verandering is dat de duels in de nacompetitie nog maar over een enkele wedstrijd gaan. Zowel de strijd om het laatste Europese ticket, als promotie/degradatie gaan over één duel. Ook het duel om de Johan Cruijffschaal is geschrapt. 

In de eredivisie wordt komend seizoen voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld. Op verzoek van de clubs en van tv-zender FOX Sports is dit op zaterdagen om 18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. Mogelijk wordt ook 16.30 uur op zaterdag nog een optie. Op zondag blijven de aftraptijden dezelfde als nu: 12.15 uur, 14.30 uur en 16.45 uur. Zondagavond 20.00 uur wordt géén vast tijdstip. "We richten de kalender in op basis van alle wensen van betrokken partijen. En deze wens had niet voldoende draagvlak", zegt Bluyssen daarover. Wel kan een club die op donderdagavond in de Europa League speelt aanvragen zijn competitieduel daarna op zondag 20.00 uur af te werken. Dat kon afgelopen seizoen ook.

Voor alle details klik hier