Tandarts voert dodelijkste schietpartij in Canada ooit uit

Canada is in het weekeinde opgeschrikt door de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van het land. Een 51-jarige man, tandarts Gabriel Wortman, heeft daar zeker zeventien mensen gedood, waarna hij door de politie zelf gedood werd.

Op zaterdagavond kreeg de politie een melding binnen van een schietincident in het kleine Portapique, afhankelijk van het seizoen goed voor 100 tot 250 inwoners en gelegen in de oostelijke provincie Nova Scotia. De politie vond er meerdere slachtoffers rond een huis, waarna de jacht op de dader geopend werd, met plaatsen delict verspreid over zeker vijftig kilometer.

Zondagochtend kreeg men te horen dat de dader, inmiddels geïdentificeerd als Wortman, zich voor zou doen als agent en zou rijden in een auto die leek op die van de politie. In meerdere dorpen werd Wortman gespot en bijna twaalf uur na de eerste melding werd hij gevonden en tijdens een vuurgevecht gedood in Enfield, bijna honderd kilometer van Portapique.

Zeker zeventien mensen zijn om het leven gekomen, waaronder een 23-jarige agente. Volgens de politie hadden enkele van de eerste slachtoffers een connectie met Wortman, maar leken zijn doelwitten daarna steeds meer willekeurig te worden.