FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 april 2020

Mogelijk weer voetbal in Duitsland vanaf 9 mei

Voor het eerst sinds het stilleggen van de voetbalcompetities in Europa in verband met de coronacrisis lijkt er serieus kans op hervatten van één competities op korte termijn. Volgens Markus Söder, minister-president van Beieren en zijn collega Armin Laschet uit Noordrijn-Westfalen zijn goede kansen om met een "perfect dichtgetimmerd concept" de eerste en tweede Bundesliga te hervatten. De heren denken dat de bal mogelijk al op 9 mei weer kan rollen. Mocht dat goed gaan dan volgen ook de Bundesliga voor vrouwen, de derde Bundesliga en de bekerwedstrijden.

Uiteraard zullen de wedstrijden zonder publiek gespeeld worden, daarnaast worden er meer eisen gesteld. "De clubs moeten wel met een heel goed plan over hygiëne, gezondheid en medische voorzorgsmaatregelen komen", zo is meegedeeld. Dat houdt onder andere in dat er zo min mogelijk personeel in het stadion nodig moet zijn voor bijvoorbeeld de TV-registratie. Ook moet worden voorkomen dat supporters zich bij het stadion verzamelen.

"We moeten in de huidige situatie ook weer niet te veel willen, maar vooral heel terughoudend zijn. Hoewel er voorzichtig positieve signalen zijn in deze crisis mogen we absoluut niet te hard van stapel lopen. Maar er zijn mogelijkheden", zo laat Söder weten.

Mogelijk weer voetbal in Duitsland vanaf 9 mei (Pro Shots / Zuma Press)
Mogelijk weer voetbal in Duitsland vanaf 9 mei (Pro Shots / Zuma Press)

IKEA deelt recept Köttbullar

Zweeds meubelwarenhuis IKEA is al een tijdje niet te bezoeken, dankzij dat vermaledijde coronavirus. Geen zondagje in de IKEA rondhangen voor Vinex-Nederland dus. Goed nieuws is echter dat de meubelketen het recept van hun vermaarde gehaktballetjes bekend heeft gemaakt.


IKEA balletjes, puree en rode bosbessaus (Foto: Carlos Osorio/Toronto Star via Getty Images)

"We weten dat sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. “Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken."

Lourido eindigt met een vrolijk Zweeds 'smaklig måltid'.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes (stap 1 t/m 4)
• 500 gram rundergehakt
• 250 gram varkensgehakt
• 1 ui, fijn gesneden
• 1 teentje knoflook (geplet of gesneden)
• 100 gram broodkruimels
• 1 ei
• 5 eetlepels volle melk
• zout en peper

Voor de saus (stap 5)
• scheutje olie
• 40 gram boter
• 40 gram bloem
• 150 ml groentebouillon
• 150 ml runderbouillon
• 150 ml (slag)room
• 2 theelepels sojasaus
• 1 theelepel Dijonmosterd

Bereiding
Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.
Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord. Dek het bord af en laat dit twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).
Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.
Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.
Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.
Stap 6: Serveer het met frietjes, krieltjes of puree en bier.

Defensie zet chinook in bij blussen natuurbrand Deurne

Een Chinook van het Defensie Helikopter Commando ondersteunt de civiele brandweer en de gemeente Deurne bij het blussen van de brand in natuurgebied de Deurnsche Peel. Sinds vanmiddag woedt daar een zeer grote brand.

De Chinook helikopter wordt ingezet op verzoek van de autoriteiten Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Brandweer Brabant-Zuidoost.

Het Defensie Helikopter Commando (DHC), onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, heeft o.a. als nationale taak het ondersteunen bij het blussen van brandhaarden.

Het DHC en de collega’s van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vormen samen een speciaal getraind ‘Fire Bucket Operations Team’. Dit team wordt bij iedere blusactiviteit met de helikopter ingezet en werkt nauw samen met alle hulpdiensten ter plaatse onder leiding van de civiele brandweer.

In de Bambi Bucket, de oranje waterzak onder de Chinook, past maximaal 10.000 liter water. Het duurt ongeveer 12 seconden om het water uit de Bambi Bucket te laten stromen.

Een chinook met een bambi-bucket (afbeelding: Defensie)
Een chinook met een bambi-bucket (afbeelding: Defensie)

Vallende sterren Lyriden goed te zien

Liefhebbers van vallende sterren hebben weer wat om naar uit te kijken. Woensdag 22 april passeert de meteorenzwerm Lyriden namelijk de aarde. Op het hoogtepunt levert dat zo’n 10 tot 20 zichtbare meteoren op. Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten. Het weer is uitstekend: waarschijnlijk is het helder en zijn de vallende sterren goed te zien.

Het hoogtepunt van de Lyriden vindt plaats in de nacht van dinsdag op woensdag 22 april. Om 4:00 uur ’s nachts zijn de meeste meteoren te zien en moet je naar het oosten tot zuidoosten kijken voor het beste zicht. De meteoren zijn vrij hoog aan de hemel te zien. Om de vallende sterren te zien hoef je niet op pad. Je kunt ze gewoon vanuit je eigen woonplaats bekijken. Zorg er wel voor dat je een donker plekje opzoekt. De verlichting van steden en kassen belemmert namelijk het zicht op de zwakste meteoren.

Uitstekend weer om vallende sterren Lyriden goed te zien
Het weer had niet beter kunnen zijn voor het zien van vallende sterren. Naar verwachting verloopt de nacht van dinsdag op woensdag helder en is er geen wolkje aan de lucht. Een droge en stevige oostenwind zorgt er ook nog eens voor dat de lucht extra schoon is. Dit zijn ideale omstandigheden om naar de sterren te kijken.

Wie naar buiten gaat moet er wel rekening mee houden dat het behoorlijk fris is. Om 4:00 uur ’s nachts is het slechts 4-8 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur dichtbij het vriespunt. Een warme jas is dan ook geen overbodige luxe.

Oudste meteorenzwerm
De Lyriden zijn bijzonder. Waarschijnlijk is dit de oudste meteorenzwerm die we als mens kennen: al 2600 jaar geleden werd melding gemaakt van deze vallende sterren. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Square Enix toont mobiele game NieR: Reincarnation

De Japanse ontwikkelaar Square Enix liet afgelopen weekend voor het eerst beelden zien van NieR: Re[in]carnation, een nieuwe titel binnen de franchise specifiek voor de mobiele markt. Ze hebben daarbij mobile-ontwikkelaar Applibot in de arm genomen, hoewel franchise-bedenker Yoko Taro zelf aan het roer van het project staat. 

De trailer onthult niet zoveel behalve een jongedame (of Android) die met een zwevende compagnon door een aantal gebieden huppelt. Gezien de input op de zichtbare (virtuele) analoge stick lijkt het om gameplaybeelden te gaan, waarschijnlijk net zoals andere delen is Re[in]carnation een third-person actie-RPG. De vliegende metgezel doet denken aan de Pods uit NieR:Automata, die daar de rol van ranged combat vervullen.

Met de muziek lijkt het getuige de trailer in ieder geval wederom wel snor te zitten. Muziek is een belangrijk onderdeel in de Nier-franchise (en diens spirituele voorgangers, de Drakengard-games) en wordt altijd alom geprezen. Of er veel mensen op een mobiele NieR-game zitten te wachten zal moeten blijken. Een releasedatum is nog niet bekend, we weten in ieder geval dat de game verschijnt voor zowel Android als iOS. Bekijk de trailer hieronder.

Games Done Quick haalt $400k op voor coronaslachtoffers

Games Done Quick, de organisatie die tweejaarlijks de grootste speedrun-evenement ter wereld organiseert, heeft de afgelopen dagen vierhonderdduizend dollar opgehaald voor Direct Relief. Speedrunners hebben tussen 17 en 20 april vanuit thuis allerlei games gespeeld en mensen konden via de Twitch-stream meekijken en doneren.

Summer Games Done Quick 2020, dat in juni zou plaatsvinden, is net zoals zoveel evenementen voorlopig uitgesteld. Je kunt de runs van de afgelopen dagen hier terugkijken.

Bethesda-ontwikkelaars reageren op razendsnelle Doom Eternal speedrunner

Ontwikkelaars van Doom Eternal hebben samen naar speedrunner Xamide gekeken, die de game in slechts 27 minuten uitspeelt. De vermakelijke reacties zijn opgenomen door gamesite IGN. Een dergelijke run is alleen mogelijk door exploits te gebruiken, iets waar de ontwikkelaars uitgebreid over praten.

Dit zijn de mensen die meekijken: Marty Stratton (Executive Producer), Hugo Martin (Game Director), Jerry Keehan (Level Design Director) and Evan Eubanks (Lead Game Programmer). Doom Eternal kwam vorige maand uit voor PS4, Xbox One en pc.

Militaire verpleegkundigen en verzorgenden aan de slag in verpleeghuizen

Militaire verpleegkundigen en verzorgenden zijn vandaag in verpleeghuizen in Amsterdam en Amstelveen aan de slag gegaan. Met hun medische kennis helpen ze onder anderen dementerenden, COVID-19 patiënten en mensen die na een ongeluk of aandoening in revalidatietraject zitten.

In totaal 27 militairen zijn ingezet in zorginstellingen op 11 locaties waar honderden hulpbehoevenden wonen of verblijven. De instellingen hadden behoefte aan extra professionele zorg, hulp bij het stroomlijnen van processen en ondersteuning bij medische zorgdiscipline. Hulp vanuit Defensie zorgde dan ook voor een perfecte match.

De militairen bieden de helpende hand omdat veel eigen personeel in de instellingen door ziekte is uitgevallen. De verpleeghuizen kunnen tot met 8 mei op de steun van Defensie rekenen.

(Afbeelding: Defensie)
(Afbeelding: Defensie)

Boogerd: "Als er niet zoveel druk was geweest, had ik nooit bekend"

Michael Boogerd was liever niet met de billen bloot gegaan over zijn dopingverleden. De oud-wielrenner vertelde in een interview met Sporza dat hij onder de druk bezweken is in 2013.

"Of ik door die druk bekend heb en ik anders misschien gezwegen had? Als er niet zoveel druk was geweest, dan had ik nooit bekend", zo vertelde Boogerd aan Sporza.

"Ik hoopte altijd dat het mijn deurtje voorbij zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Je wil niet van je voetstuk vallen en de ellende meemaken die op je afkomt. Er zijn geen renners die bekend hebben omdat ze wroeging hadden. Je werd betrapt of je werd onder druk gezet. Niemand heeft uit zichzelf bekend", aldus de wielrenner zo lezen we op de site van AD Sportwereld.

Boogerd blikte ook nog terug op die dopingtijd. "Ik had het niet moeten doen en daar heb ik wel een beetje spijt van. Voor de een is het goed dat ik spijt heb, voor de ander ben ik dan een huichelaar. Dat laat ik in het midden. Ik heb de keuze gemaakt omdat ik dacht dat het niet anders kon. Was er destijds een beweging op gang komen, dan was ik er in meegegaan. Maar sporters denken aan hun eigen hachje en nemen het niet snel voor elkaar op."

Boogerd: "Als er niet zoveel druk was geweest, had ik nooit bekend" (Pro Shots / Paul Roling)
Boogerd: "Als er niet zoveel druk was geweest, had ik nooit bekend" (Pro Shots / Paul Roling)

Animal Rights vraagt om striktere controle nertsenhouderijen

Op dit moment worden de eerste nieuwe jongen geboren op de meer dan honderd overgebleven nertsenfokkerijen in Nederland, om over zeven maanden te worden gedood voor hun pels. Dit kan zo nog drie jaar doorgaan.

Wet verbod pelsdierhouderij
In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. In deze wet staat dat pelsdierhouders tot 1 januari 2024 onder bepaalde voorwaarde mogen doorgaan met hun bedrijf. Uitbreiding van het bedrijf of een nieuw bedrijf starten is niet toegestaan. Na die datum is het houden van pelsdieren in Nederland niet meer toegestaan.

“Dit verbod is een grote overwinning voor de dieren, maar tot 2024 lopen de overgebleven nertsen wel extra risico, omdat er voor de pelsdierhouders nauwelijks nog redenen zijn om te investeren in het welzijn van de dieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Animal Rights roept de NVWA daarom op om minimaal jaarlijks alle resterende bedrijven te controleren.”

Ondertussen weigert minister Schouten nertsenfokkers te belonen die eerder willen stoppen dan in 2024.

2018 inspecties
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde in 2018 inspecties uit om te controleren of de regels uit de Wet verbod pelsdierhouderij worden nageleefd. Daarbij is voornamelijk gecontroleerd of de nertsenhouder zich houdt aan het aantal nertsen dat maximaal op het bedrijf aanwezig mag zijn.

In 2018 waren er 140 pelsdierhouderijen in Nederland, hiervan zijn er (slechts) 21 geïnspecteerd door de NVWA. Op twee waren er geen nertsen aanwezig, twee waren er niet akkoord. De niet-akkoordinspecties hadden betrekking op het houden van meer dieren dan toegestaan volgens de milieuvergunning. Naar aanleiding van deze inspecties zijn 1 schriftelijke waarschuwing en 1 proces-verbaal opgemaakt.

Deze minimale inspectie hield in dat van de door de NVWA gecontroleerde pelsdierfokkerijen waarop ook daadwerkelijk nertsen aanwezig waren (19), meer dan 10% (10,53) meer dieren hield dan toegestaan. Dit was voor de NVWA blijkbaar geen reden om de inspecties uit te breiden.

Geen (projectmatige) inspecties in 2019
Sterker nog: Er komt dit jaar geen overzicht van inspectieresultaten 2019 in het kader van de Wet Verbod Pelsdierhouderij. “In 2019 zijn (projectmatig) geen inspecties uitgevoerd bij pelsdierhouders,” liet de NVWA aan Animal Rights weten.

Dit lijkt Animal Rights volstrekt onverantwoord. Vanwege het nakende verbod en de historisch lage prijzen voor pelzen is er voor de nertsenhouders geen enkele stimulans om te investeren in het welzijn van de dieren, bijvoorbeeld in onderhoud van de draadgazen kooien.

Dat verwaarlozing geen denkbeeldig scenario is, bleek toen de NVWA eind september 2018 alle nertsen in beslag nam op een oude en vervallen bontfokkerij in Ubachsberg.

De lage bont prijzen houden al geruime tijd aan. Saga Furs, het grootste bontveilinghuis ter wereld, heeft haar lente bontveiling - online vanwege corona - deze maand met dramatische cijfers afgesloten. Het prestigieuze North American Fur Auctions (NAFA) diende 31 oktober 2019 haar faillissement in. Meerdere Brabantse bontfokkers zijn daar crediteur.

2020
Voor 2020 zijn er, volgens de NVWA, wel inspecties in het kader van een naleefmeting bij nertsenhouders voorzien. “Zoals ook in het NVWA Jaarplan 2020 vermeld,” zegt men erbij, maar in het jaarplan zien we daar weinig van terug. Bij dierenwelzijn staat onder het kopje ‘Resultaten 2020’ slechts: “Nalevingsmetingen bij vleeskalveren, konijnen en nertsen zijn afgerond.“ Dit zal de ambitie misschien zijn, maar hoeveel daarvan in dit ‘corona-jaar’ terecht komt is natuurlijk maar de vraag.

Animal Rights
Vanwege het grote risico op verwaarlozing die nertsen lopen door de combinatie van het rap naderbij komende houderijverbod en de verliezen die op dit moment worden geleden in de pelsdierenhandel, verwacht Animal Rights van de NVWA uitgebreide en strikte controles van de resterende 128 bedrijven.

“De NVWA bezoekt jaarlijks alle vergunninghouders die dierproeven uitvoeren en/of proefdieren fokken en afleveren,” zegt Vermeulen. “Deze toezichtintensiteit wil Animal Rights vanwege het bovengenoemde gevaar ook bij de nertsenhouderij zien.”

Drie Rotterdammers opgepakt voor beroven lachgasbezorger

Drie Rotterdammers zijn vannacht aangehouden nadat ze onder bedreiging van een vuurwapen een 25-jarige lachgasbezorger van zijn bestelbus met inhoud beroofden. Tijdens een doorzoeking in een woning aan het Bentinckplein in Rotterdam werd een vuurwapen aangetroffen.

Rond 01.10 uur werd de lachgasbezorger, die een bestelling ging afleveren bij een woning aan de Statenweg, onder bedreiging van vuurwapen en messen, beroofd van zijn bestelbus. Passerende agenten startten direct een onderzoek. Met behulp van het Arrestatieteam zijn in een woning aan het Bentinkcplein drie Rotterdammers van 18,23 en 24 jaar oud aangehouden. Na een doorzoeking, in opdracht van de officier van justitie, is in de woning een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.

Het onderzoek naar deze beroving wordt voorgezet. Het team onderzoekt of de verdachten voor meerdere berovingen verantwordelijk zijn. 

Politie maakt einde aan 'pokertoernooi tegen de verveling'

Een 31-jarige Tilburger heeft zondagnacht in strijd met de coronamaatregelen in zijn woning in Tilburg voor 22 vrienden een pokertoernooi georganiseerd. Er is tegen de hem als organisator proces-verbaal opgemaakt. Ook zijn pokervrienden zijn bekeurd. Er is circa 12000 euro aan contant geld in beslag genomen. De herkomst van het geld wordt in het kader van witwassen onderzocht. De politie kwam door een anonieme melding over een mogelijk vuurwapengevaarlijk persoon in de tuin bij het pand uit.

De politie kreeg zondag 19 april 2020 omstreeks 04.05 uur een anonieme melding dat in de tuin van een woning in de wijk Oud-Zuid een man met een vuurwapen liep. Agenten gingen direct ter plaatse. Het betrof een groot vrijstaand huis te zijn met drie verdiepingen. Agenten zagen dat er meerdere personen in het pand aanwezig waren. Bij nader onderzoek bleek dat er inclusief de eigenaar van de woning 23 mensen aanwezig waren en dat ze bezig waren met een pokertoernooi. Op de begane grond stond een pokertafel. Ook was er voorzien in de catering met warmhoudbakken, salades en snacks. Alle mensen werden op grond van de Wet Wapens en Munitie gefouilleerd. Er werd echter geen wapen aangetroffen.

Alle gasten hebben een bekeuring gekregen vanwege het overtreden van de noodverordening die is opgesteld door de burgemeester van Tilburg in verband met het Corona virus. De eigenaar heeft als organisator een proces-verbaal gekregen. Hij had het feest ondanks de geldende corona maatregelen, zo vertelde hij, uit verveling voor zijn vrienden georganiseerd.

'Klootzakken en eikels': Alcomobilist scheldt agenten uit na ongeval

Een dronken automobilist, een 58-jarige man uit Loon op Zand, heeft zondagavond 19 april 2020 een eenzijdig ongeval veroorzaakt op de Horst in Kaatsheuvel. Hij reed met zijn auto tegen een wegversmalling. Hij heeft zich daarna flink misdragen door de politiemensen uit te schelden en zich te verzetten tegen zijn arrestatie.

De politie kreeg zondagavond omstreeks 23.00 uur een melding dat op de Horst in Kaatsheuvel een eenzijdig ongeval had plaats gevonden. De bestuurder zou onder invloed van alcohol zijn. Ter plaatse zagen de agenten dat een personenauto tegen een wegversmalling was gereden. Hierna kwam het voertuig via de linkerberm midden op de weg tot stilstand. In de auto zat een man achter het stuur met naast hem zijn vrouw. Ze waren beiden onder invloed van alcohol. Ze leken niet erg onder de indruk te zijn van het ongeval.

De bestuurder moest blazen. De ademtest wees uit dat hij teveel had gedronken. De agenten vertelden hem dat hij werd aangehouden en mee moest naar het bureau voor een ademanalyse. Dit vond het stel belachelijk. De man verzette zich en greep naar de pepperspray van een van de agenten. Ook beledigde hij hen met scheldwoorden als ‘klootzakken en eikels’. Uiteindelijk hebben de agenten hem overmeesterd. Op het bureau blies hij 775 ugl, terwijl 220 ugl maximaal is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook daar bleef hij zo recalcitrant dat een verhoor niet mogelijk was. Hij werd daarom ingesloten in het cellencomplex.

Populariteit Merkel nadert recordhoogte

In tijden van crisis schaart het land zich vaak achter de regeringsleiders en dat vertaalt zich over het algemeen in hoge waarderingscijfers, zo ook in Duitsland. Maar liefst 80% van de bevolking is daar tevreden over kanselier Angela Merkel, een ongekend hoog cijfer. Ondanks de kritiek die Duitse Bondskanselier vaak krijgt zijn de waarderingscijfers over het algemeen bijzonder hoog geweest, ze scoorde bijna nooit lager dan 60% zo valt te lezen op Zeit.de.

Duitsland onder leiding van Merkel lijkt relatief goed grip te hebben op de coronacrisis en staat zelfs andere Europese landen, zoals Nederland en Italië bij met hulpgoederen en IC-bedden. Internationaal is er veel bewondering voor de Duitsers en voor de Bondskanselier. Ook in eigen land oogstte ze lof bij zowel regerings- als oppositiepartijen.

Bewonderenswaardig is ook dat de waarderingscijfers van de Duitse politica nog nooit onder de 50% zijn gekomen tijdens haar al 15 jaar durende premierschap. Iets waar een 'man van het volk' als Donald Trump alleen maar van kan dromen, zijn waarderingscijfer naderde onlangs voor het eerst de 48% waarna het alweer snel daalde.

Ook in Nederland stijgt de populariteit van de premier. "Na de televisietoespraak van 16 maart, die veel indruk maakte op mensen, steunde 68 procent hem. Dat is deze week doorgestegen naar 75 procent. Voor de coronacrisis schommelde het vertrouwen in Rutte tussen de 25 en 45 procent", aldus onderzoek onder het 1Vandaag opiniepanel.

Populariteit Merkel nadert recordhoogte (Pro Shots / imago)
Populariteit Merkel nadert recordhoogte (Pro Shots / imago)

Frozen 2 vol snoeiharde porno

Toni Alamos uit Brisbane is woest op een van de vele supermarkten die de Australische stad rijk is. Een Frozen 2-boekje dat de 25-jarige vrouw voor haar vijfjarige dochter had gekocht, blijkt namelijk vol te staan met tal van vunzigheden.

De moeder in kwestie besloot onlangs haar kleuter te verrassen met een dagboekje. Op de cover van het boekje prijken de prinsessen uit de Disney-film. Hoewel er maar weinig dingen bestaan die onschuldiger zijn dan een Disney-film, besloot Alamos toch maar eens door het dagboekje te bladeren.

De Aussie trof tijdens het doorbladeren tot haar ontsteltenis twee checklists aan. De eerste lijst had de titel 'Standjes' gekregen, terwijl de tweede 'Sekspeeltjes' werd genoemd.

Enkele standjes die werden genoemd, waren onder andere standje 69, cowgirl en zelfs doggy style. Op de afvinklijst van de seksspeeltjes prijkten onder meer een buttplug, een dildo en een rabbitvibrator. Allemaal zaken die uw schrijver totaal onbekend zijn.

Gelukkig voor de moeder in kwestie werd de kleuter er niet warm of koud van. Hoewel zij al wel kan lezen, heeft ze van porno gelukkig nog geen kaas gegeten. Desondanks toog de moeder naar de boekwinkel, om aldaar haar beklag te doen.

Het winkelpersoneel heeft zijn excuses aangeboden en stelde voor de moeder het geld terug te geven. Laatstgenoemde heeft echter besloten het boekje in haar bezit te houden. Leuk idee voor later natuurlijk.

COVID-19: 750 nieuwe besmettingen en 67 doden, totaal 33.405 en 3751

Tot en met 20 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 33.405 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 750 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 9779 (+75) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 67 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3751 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Opnieuw 2 verdachten aangehouden in onderzoek naar miljoenenfraude

De politie hield maandagmorgen twee verdachten aan in het onderzoek naar de miljoenenfraude bij het participatiebedrijf van de Kempengemeentes in Oost-Brabant. Vorige week werden in dat onderzoek al twee verdachten aangehouden. Het onderzoek kwam dit weekend in een stroomversnelling, onder meer na de verhoren van de verdachten.

De ontwikkelingen leidden maandagmorgen om 8.30 uur tot een inval in een woning in Weert. Daar werd een 52-jarige man aangehouden. Hij wordt gezien als hoofdverdachte in het onderzoek en is vermoedelijk ook degene die het meest van het verduisterde geld heeft geprofiteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij de eerder aangehouden verdachte uit Bladel langere tijd heeft afgeperst en zo gedwongen heeft om geld te verduisteren. Dat geld moest vervolgens worden afgestaan. Hij wordt verdacht van heling, afpersing en witwassen.

Luxe
De 52-jarige verdachte leidt een luxe leven zonder dat dat verklaard kan worden door enig legaal inkomen. In Bladel werd maandagmorgen ook een 53-jarige vrouw aangehouden in haar woning. Zij had in het verleden een relatie met de hoofdverdachte. Ook zij wordt ervan verdacht geprofiteerd te hebben van het verduisterde geld. Zij wordt verdacht van heling en witwassen. Bij de twee verdachten zijn diverse luxe goederen, waaronder auto’s, een caravan en quads in beslag genomen, net als onroerend goed.

Het onderzoek gaat intussen volop verder.

Een van de auto's die in Weert in beslag werd genomen (Afbeelding: Politie)
Een van de auto's die in Weert in beslag werd genomen (Afbeelding: Politie)

Vordering om 'abortuspil' tijdens de coronamaatregelen thuis te kunnen verstrekken afgewezen

De rechtbank in Den Haag heeft op vrijdag 10 april in verkort vonnis de vordering afgewezen, om de ‘abortuspil’ thuis te vertrekken tijdens de coronamaatregelen. Vandaag geeft de rechtbank de motivatie bij die beslissing.

Ziekenhuis of kliniek
In Nederland is abortus alleen toegestaan als deze wordt uitgevoerd in een abortuskliniek of ziekenhuis. Ook om een medicamenteuze abortusbehandeling (‘abortuspil’) te ondergaan, moet een vrouw naar een kliniek. Eiseressen (waaronder Women on Waves en de Stichting Proefprocessenfonds Bureau Clara Wichman) stellen dat vrouwen door de huidige coronamaatregelen te veel belemmerd worden om naar een abortuskliniek te gaan. Daarom willen zij dat tijdelijk, voor de periode dat de coronamaatregelen gelden, mogelijk wordt om de abortuspil thuisgestuurd of via de huisarts te krijgen.
Eiseressen vinden dat de Staat de wettelijke regels waarin is bepaald dat een abortus alleen in een abortuskliniek mag worden uitgevoerd, tijdelijk niet mag toepassen voor het verstrekken van de abortuspil. Tijdens de duur van de coronamaatregelen, is handhaving van die regels volgens eiseressen in strijd met artikel 8 uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).

Oordeel voorzieningenrechter
De rechter stelt voorop dat in kort geding zeer beperkte ruimte bestaat om de Nederlandse wet buiten werking te stellen. Dat kan alleen als de wettelijke regeling heel duidelijk in strijd is met het EVRM. Dit EVRM verplicht de Staat er voor te zorgen dat vrouwen gebruik kunnen maken van abortuszorg, zoals die volgens de Nederlandse wet geregeld is. De rechter komt tot de conclusie dat de Staat aan die plicht voldoet.

Abortusklinieken zijn open en abortushulpverlening wordt verleend. Abortusklinieken hebben wel maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en volgen daarbij de adviezen van het RIVM. Soms zal het minder gemakkelijk zijn om van abortushulpverlening gebruik te maken, maar er zijn geen stelselmatige problemen. De voorbeelden die Women on Waves heeft gegeven leiden niet tot een ander beeld. De Staat heeft gesteld dat in voorkomende gevallen door de klinieken ‘maatwerk’ kan worden geleverd, maar daar moet wel met een arts worden overlegd. In de gevallen die door Women on Waves zijn beschreven zijn vrouwen niet in overleg getreden met een aan een kliniek verbonden arts om te bespreken hoe zij toch op tijd een abortusbehandeling kunnen ondergaan.

De reistijd naar een abortuskliniek belemmert de toegang tot de abortuskliniek niet zodanig dat daarom de vorderingen van eiseressen zouden moeten worden toegewezen, oordeelt de rechter. Het openbaar vervoer rijdt nog en reizen ten behoeve van medische zorgverlening is verantwoord. De rechter wijst er ook nog op dat er professionele standaarden en richtlijnen zijn voor abortusartsen. Ook dat staat in de weg aan het verstrekken van de abortuspil buiten de abortuskliniek.

Nederland verlengt de grenssluiting voor mensen van buiten Europa

De reisrestricties zijn verlengd tot 15 mei. Het gaat hierbij om de inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID19 virus tegen te gaan. Dit betekent dat personen die niet onder de volgende uitzonderingspositie vallen, Nederland niet binnenkomen.

De reisbeperking geldt niet voor de volgende categorieën personen:

 • EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden die in Nederland woonachtig zijn of hier tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben;
 • Onderdanen van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden; die in deze landen woonachtig zijn of daar tijdelijk hun vaste verblijf (gaan) hebben.
 • Onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een verblijfskaart of een verblijfsvergunning overeenkomstig de richtlijn 2003/109/EC (de Richtlijn langdurig ingezetenen);
 • Onderdanen van derde landen die hun verblijfsrecht ontlenen aan andere Europese richtlijnen of aan het nationale recht van een lidstaat;
 • Houders van een visum voor lang verblijf, inclusief de personen met een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV).

Andere personen uit derde landen met een vitale functie of behoefte, waaronder:

 • Zorgpersoneel;
 • Grenswerkers;
 • Personen werkzaam in het transport van goederen en ander transportpersoneel, voor zover noodzakelijk, dit omvat containerschepen, bulkschepen (bv. erts of steenkool), tankers (brandstoffen en chemicaliën), visserij, personen werkzaam in de energiesector, dus olie- en gasplatformen en windmolenparken alsmede offshorebedrijven die diensten verlenen aan deze sector, en flight crew;
 • Diplomaten;
 • Militairen;
 • Personeel van internationale en humanitaire organisaties;
 • Personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie te bezoeken; hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is het bezoeken van een terminaal ziek familielid en het bijwonen van een begrafenis. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.
 • Transitpassagiers die via Nederland of een ander Schengenland naar een ander derde land willen reizen;
 • Personen die internationale bescherming behoeven; de grensprocedure is onverkort van toepassing
 • Personen die uit humanitaire overwegingen worden toegelaten.

Patiëntentransport vanaf Waddeneilanden even terug in handen Defensie

Defensie vliegt vanaf vandaag patiënten vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat gebeurt per NH90. Met de helikopter van het Defensie Helikopter Commando neemt de militaire organisatie tijdelijk de taken over van de ANWB. Dat gebeurt op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het maritieme toestel heeft vlieg-medisch personeel aan boord en is uitgerust voor medische transporten. De NH90 heeft Maritiem Vliegkamp De Kooy als thuisbasis.Defensie is in staat de taak 24 uur per etmaal uit te voeren. De ANWB-helikopters zijn daardoor volledig beschikbaar om ernstig zieke COVID-19-patiënten naar andere intensive care-afdelingen te brengen.

Defensie neemt het patiëntentransport sowieso de komende twee weken voor haar rekening, maar desgewenst ook daarna nog.

Behoorde tot takenpakket
Vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden is voor de krijgsmacht overigens niet geheel vreemd. Tot in 2015 behoorde het zelfs bijna 40 jaar tot het takenpakket. Voor het laatst werden de transporten vanaf Vliegbasis Leeuwarden uitgevoerd door de AB-412 SP van de luchtmacht. Van deze Agusta-Bell helikopter waren er 3. Vanwege hun knalgele kleur kreeg het toestel de bijnaam tweetie. De toestellen werden verkocht. Daarna voerden NH90’s en Cougar-transporthelikopters de taken nog uit tot de Kustwacht ze overnam in de tweede helft van 2015.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Vrouw (33) overleden na verkeersongeval

Een 33-jarige vrouw uit Spijkenisse is zondagavond om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de Vondelingeweg in Rotterdam. Een 32-jarige man uit Rotterdam is aangehouden. Politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. 

Rond 23.00 uur reed het slachtoffer de kruising op om richting het Gaderingviaduct te gaan. De 32-jarige bestuurder reed op datzelfde moment rechtdoor en botste op de auto van de vrouw. De ravage was enorm. Hulpverleners hebben de vrouw nog gereanimeerd maar dit mocht helaas niet meer baten. De verdachte is uit zijn auto gestapt en weggelopen, maar kon met hulp van getuigen al snel worden aangehouden.

Onderzocht wordt of de man door rood is gereden en wat zijn snelheid was. Ook is er bloed afgenomen om te onderzoeken of de man onder invloed was.

PEC-captain Van Polen wil Eredivisie-duel op Tweede Kerstdag: "Dan is mijn vrouw jarig"

PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen zit net als zijn ploeggenoten al ruim een maand thuis door de coronacrisis. De verdediger heeft begrip voor de situatie en snapt dat de KNVB nog altijd geen beslissing heeft genomen over het restant van het Eredivisie-seizoen. In de tussentijd probeert Van Polen zijn conditie op peil te houden.

Zo liep hij in 93 minuten 21 kilometer op de Veluwe. "Het was nog een beetje zoeken, ik ga het ook niet elke dag doen. Maar ik moet mezelf een beetje triggeren, pijn doen. Dat kan ik heel goed."

Van Polen en zijn ploeggenoten zoeken naar manieren om fit te blijven nu er niet in groepsverband getraind mag worden. "Ik merk aan veel van die gasten bij ons dat we maar een beetje doelloos aan het rennen zijn", zegt Van Polen in De Telegraaf. "We weten niet wanneer we moeten beginnen, dus werken we ook niet naar iets toe."

"Maar ik snap heel goed dat het advies van het RIVM hierin leidend is en de KNVB daarom ook nog geen grote beslissingen neemt. Daarom stel ik met zo'n halve marathon maar een doel voor mezelf. Heb ik ook minder spijt als ik in deze tijd een keer de barbecue aansteek en een biertje drink."

De 34-jarige Van Polen, vader van twee dochters van zeven en vier jaar oud, gaat vroeg in de ochtend hardlopen en geniet daarna van het ontbijt met zijn gezin. "Met Lotte, mijn vrouw, doe ik steen-papier-schaar wie de boodschappen mag doen. Deed ik normaal zelf altijd."

"Heerlijk, een beetje ouwehoeren met de mensen. Maar ze is sinds kort ZZP'er en zit nu ook thuis", zo legt hij uit. "Na 1 januari is ze begonnen, dus ze heeft recht op geen enkele regeling. Hebben wij weer. Nu wil zij ook soms boodschappen doen en blijft ze drie uur weg."

In de tuin werkt hij het trainingsprogramma af van de club. "De buren wilden dit ook wel doen, dus 's avonds ben ik de personal trainer van de buurt. Dan liggen er drie per 'sessie' op de stoep, op gepaste afstand van elkaar natuurlijk, en geef ik aanwijzingen vanaf de straat", aldus de verdediger die al aan zijn dertiende seizoen in dienst van PEC Zwolle bezig is.

Zijn contract loopt na dit seizoen af en een akkoord over een nieuwe verbintenis is er nog niet. "Ik begrijp heel goed dat de club nu iets anders aan het hoofd heeft dan het contract van Bram van Polen", die na zijn carrière in een andere functie bij de club aan de slag zal gaan.

Mocht het Eredivisie-seizoen worden afgemaakt, dan staan de clubs voor een druk programma met naar verwachting een korte zomerstop. In de nieuwe jaargang kan het leiden tot dubbele programma's. "Daar heb ik wel écht zin in", aldus de ervaren rechtsback.

"Als ik de KNVB een advies mag geven: thuiswedstrijdje voor PEC op Tweede Kerstdag. Dan is mijn vrouw jarig en zit normaal heel het huis vol. Kan ik dat makkelijk even ontglippen. Maar: laten we hier eerst goed uit komen met zijn allen."

Paris Saint-Germain kan zich mengen in strijd om Van Aanholt

Paris Saint-Germain kan zich mengen in de strijd om Patrick van Aanholt, zo schrijft het Eindhovens Dagblad zondagavond. Op basis van bronnen rond de linksback meldt de regionale krant dat Van Aanholt in beeld is als potentiële opvolger van Layvin Kurzawa. Ondertussen heeft ook PSV nog interesse in de vleugelverdediger van Crystal Palace.

In de winter hengelde PSV al naar de tienvoudig international van Oranje, maar uiteindelijk werd Ricardo Rodríguez gestrikt als nieuwe linksback. De Zwitser wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van AC Milan.

Volgens de krant is zijn salaris een struikelblok om hem definitief in te lijven. "Zeker als de club moet bezuinigen omdat door de corona-crisis de inkomsten verschrompelen, zal het uiteraard nog lastiger worden om hem over te nemen van AC Milan", zo klinkt het.

De toekomst van Kurzawa bij PSG is nog onduidelijk. De dertienvoudig international van Frankrijk beschikt over een aflopend contract en leek voor een transfervrij vertrek te staan.

Eerder deze week berichtte Foot Mercato echter dat sportief directeur Leonardo in gesprek wil met de vertegenwoordigers van Kurzawa om toch nog over een contractverlenging te praten.

Arsenal en Barcelona zouden belangstelling hebben voor de vleugelverdediger. Kurzawa stond dit seizoen maar negen keer in de basis van PSG, omdat Thomas Tuchel vaak de voorkeur gaf aan Juan Bernat.

Een vertrek is zodoende nog altijd een realistisch scenario. Van Aanholt, 29 jaar, heeft een contract tot de zomer van 2021 bij Crystal Palace. Zondag hintte hij via Instagram nog voorzichtig naar een toekomst in Eindhoven.

Toen hij twee afbeeldingen plaatste van zichzelf in een shirt van Crystal Palace, en zijn volgers vroeg welke afbeelding mooier was, reageerde een fan van PSV met de opmerking dat hij Van Aanholt liever in het shirt van zijn club ziet. "Wie weet, maybe soon", reageerde de back, die van 2005 tot 2007 al in de jeugdopleiding van PSV speelde.

Zorguitgaven blijven tot 2060 stijgen, gemiddeld met 2,8 procent per jaar

Tot 2060 blijven de zorguitgaven naar verwachting stijgen. Bij ongewijzigd beleid zullen de kosten gemiddeld met ongeveer 2,8 procent per jaar toenemen. Het meeste geld gaat naar ziekenhuiszorg (96 miljard), en de uitgaven aan de geestelijke gezondheidszorg zal zijn vervijfvoudigd. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Door nieuwe mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen en door toenemende medische kennis komen steeds meer mensen eerder in de zorg terecht. Ook worden mensen langer en intensiever behandeld dan vroeger, met steeds meer nieuwe, vaak dure, technologie of geneesmiddelen.

Naast de uitgaven voor ziekenhuiszorg, stijgen ook de uitgaven aan gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg (30 miljard). Uitgesplitst naar ziekten stijgen vooral de uitgaven voor dementie, kanker, hart- en vaatziekten. In totaal komen de geschatte kosten op 291 miljard euro in 2060.

De uitkomsten van deze toekomstverkenning zijn onzeker. Dat komt doordat demografische ontwikkelingen vaak anders lopen dan verwacht, economische groei lastig te voorspellen is en de medische wetenschap, de zorgpraktijk en overheidsbeleid veranderen.

In het tweede onderzoek voor de WRR heeft het RIVM op een rij gezet wat de maatschappelijke baten van de gezondheidszorg zijn. De gezondheidszorg in Nederland kost veel geld. Het levert ook veel op, vooral gezondheid en welvaart. De kosten voor de zorg zullen in de toekomst stijgen. Dat vraagt om keuzes, want ook andere onderdelen van onze welvaart kosten geld. Door niet alleen naar de zorguitgaven te kijken, kunnen beleidsmakers en politici beter afwegen hoeveel de zorg mag kosten. Het is daarom belangrijk te weten wat de maatschappelijke baten van de gezondheidszorg zijn en of zij de kosten waard zijn.

Beide studies zijn tot stand gekomen voordat Nederland getroffen werd door de Corona-pandemie. De impact van de pandemie op zorguitgaven is daarom niet opgenomen in deze studie. De WRR gebruikt de bevindingen van het RIVM voor een verkenning naar de houdbaarheid van de Nederlandse gezondheidszorg op de lange termijn.

'Barbie' in kritieke toestand in ziekenhuis

Samantha 'Barbie' de Jong, vooral bekend omdat ze bekend is, ligt in ernstige toestand in het ziekenhuis. Volgens Shownieuws raakte ze zondagavond in Den Haag betrokken bij een auto-ongeval.

De Jong was passagier in een auto waarvan de bestuurder de macht over het stuur verloor, waarna de auto tegen het hekwerk van een viaduct botste. Volgens manager Jake Hampel is de situatie niet best: "Het is nog de vraag of Samantha het zal overleven en, als dat al het geval is, of er blijvende schade zal zijn."

Volgens de politie zaten er drie mensen in de auto, een van hen - dat zal De Jong zijn - is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, de twee anderen zijn ook met verwondingen overgebracht. De brandweer, meerdere ambulances, politie en een traumahelikopter kwamen ter plaatse.

Vrouw beroofd bij geldautomaat, politie zoekt getuigen

Een 43-jarige Tilburgse is zondag 19 april 2020 omstreeks 22.30 uur bij de geldautomaat aan de Westermarkt in Tilburg door een straatrover bedreigd met een vuurwapen. Ze werd beroofd van een gering geldbedrag dat ze zojuist gepind had.

Het slachtoffer vertelde dat ze met de fiets naar de pinautomaat van de Rabobank aan de Westermarkt was gereden. Ze plaatse haar fiets achter zich. Ze toetste haar pincode in, controleerde haar saldo en toetste een klein geldbedrag in voor opname. Op dat moment hoorde ze iemand van achteren naderen die dicht achter haar kwam staan. Ze keek om en zag een man staan met en vuurwapen in zijn rechterhand dat hij op haar gericht had. Hij pakte het geld uit de sleuf en rende daarmee weg in de richting van de flats.

Het zou gaan om een man van circa 20 jaar oud met een donkere huidskleur. Hij heeft een mager postuur en is circa 1.85 -1.90 meter lang. Hij was geheel in het zwart gekleed en had een capuchon over zijn hoofd getrokken. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 090-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp.

Istiklol ontsnapt in blessuretijd aan blamage

Een nieuw weekeinde, een nieuwe speelronde in de Ligai olii Tojikiston, de topdivisie van het voetbal in Tadzjikistan. Men speelt er wel zonder publiek, maar net als in Nicaragua, Wit-Rusland en Taiwan gaat de competitie wel door en dat willen we natuurlijk niet missen.

Zondagmiddag zat uw redacteur weer klaar voor het derde duel van topclub Istiklol Dushanbe, achtvoudig en regerend landskampioen. Ze kregen bezoek van voormalig topclub FK Khatlon, dat vorige week nog stuntte met een 2-3 zege bij FK Khujand. Istiklol en Khatlon waren zo de enige twee clubs zonder puntverlies na twee wedstrijden, daar ging natuurlijk verandering in komen.

Voor de verandering was het eens een keer geen baggerweer in hoofdstad Dushanbe, maar toch hingen er al snel wolken boven Istiklol: een pegel van de jonge Naimdzhon Ibragimzoda werd na acht minuten nog wat klungelig gekeerd door keeper Rustam Yatimov, maar de bal stuiterde voor de voeten van Parviz Baki-Akhunov en dan weet je het wel, 0-1 en alweer zijn derde goal van het seizoen.

Na een half uur spelen stelde Istiklol orde op zaken: Alisher Dzhalilov bracht de bal vanuit een corner voor het doel van de Ghanese keeper Quaye Godson, waarna een Khatlonhoofd de bal per abuis doorkopte naar Alisher's neef en Tadzjieks topscorer aller tijden Manuchekhr Dzhalilov. Hij kwam in januari na een Indonesisch avontuur terug naar het thuisland en dat bleek een goede zet.

Op slag van rust ging het echter toch weer fout voor de gastheren. Manuchekhr Dzhalilov's mede-nummer-63, Uma Sharipov, kreeg de bal en slalomde zich door het strafschopgebied naar de 1-2. Istiklol kreeg vervolgens kans na kans, maar Dzhalilov liet ze liggen en de jonge nummer 14 Sheriddin 'De Cruijff van Dushanbe' Boboev kwam na een vrije trap op de lat door Dzhalilov net niet aan de rebound.

De 25-jarige keeper Godson leek de held te worden van een nieuwe stunt van Khatlon, tot hij in de 95e minuut bovenop de rug van Zoir Dzhuraboev sprong: penalty Istiklol. Uiteraard legde Manuchekhr Dzhalilov aan en uiteraard ging die raak, zijn vijfde goal van het seizoen en goed om een punt te redden met de 2-2 eindstand.

Overigens gaat de competitie in buurland Turkmenistan ook door, en ook daar had een topclub het moeilijk - helaas zonder beelden. Het dominante Altyn Asyr, jagend op de zevende opeenvolgende landstitel, kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Köpetdag Ashgabat.

Uitslagen Ligai olii Tojikiston
Dushanbe-83 - Fayzkand 0-0
Regar-TadAZ - Istaravshan 4-1
CSKA Pamir - Lokomotiv Pamir 3-1
Istiklol - Khatlon 2-2

Istiklol - Khatlon

Regar-TadAZ - tussen 2000 en 2008 dominant en goed voor zeven landstitels - was op dreef tegen Istaravshan

Werkendammer aangehouden voor wapenbezit.

Een 30-jarige Werkendammer is zondag omstreeks 17.45 uur op het Steurgat in Werkendam aangehouden voor wapenbezit. Op zijn boot werden messen en een luchtdrukwapen aangetroffen. De politie kwam ter plaatse omdat de Werkendammer en zijn gezelschap ruzie had gekregen met de opvarenden van een andere boot waarbij met wapens gezwaaid zou zijn.

De politie kreeg zondagmiddag een melding dat in de Biesboschhaven een man zou rondlopen met een hakbijl. Ter plaatse bleek dat de opvarenden van twee bootjes in de Biesbosch ruzie met elkaar hadden gekregen nadat een van hen door een hond die hoorde bij de andere partij gebeten was. Daarna zou er gedreigd zijn met een machete (een groot hakmes). Uiteindelijk besloten beide partijen geen aangifte tegen elkaar te doen. De agenten hebben de boot onderzocht van de gebeten man die gedreigd had met de machete. Op die boot werden de bedoelde machete, twee andere messen en een luchtbuks met kogeltjes aangetroffen.

De eigenaar van dat luchtdrukwapen werd aangehouden. Hij vertelde dat hij met een vriend en zijn vriendin het hele weekend had gevaren. Ze hadden ergens aangelegd en gezellig met de buren een biertje gedronken. Nadat zijn vriend door de hond van hen was gebeten, had die met een machete de lijn van de andere boot doorgesneden en geroepen dat ze daar niets te zoeken hadden. De luchtbuks had hij bij om op blikjes te schieten. Hij krijgt een proces-verbaal.

Tandarts voert dodelijkste schietpartij in Canada ooit uit

Canada is in het weekeinde opgeschrikt door de dodelijkste schietpartij uit de geschiedenis van het land. Een 51-jarige man, tandarts Gabriel Wortman, heeft daar zeker zeventien mensen gedood, waarna hij door de politie zelf gedood werd.

Op zaterdagavond kreeg de politie een melding binnen van een schietincident in het kleine Portapique, afhankelijk van het seizoen goed voor 100 tot 250 inwoners en gelegen in de oostelijke provincie Nova Scotia. De politie vond er meerdere slachtoffers rond een huis, waarna de jacht op de dader geopend werd, met plaatsen delict verspreid over zeker vijftig kilometer.

Zondagochtend kreeg men te horen dat de dader, inmiddels geïdentificeerd als Wortman, zich voor zou doen als agent en zou rijden in een auto die leek op die van de politie. In meerdere dorpen werd Wortman gespot en bijna twaalf uur na de eerste melding werd hij gevonden en tijdens een vuurgevecht gedood in Enfield, bijna honderd kilometer van Portapique.

Zeker zeventien mensen zijn om het leven gekomen, waaronder een 23-jarige agente. Volgens de politie hadden enkele van de eerste slachtoffers een connectie met Wortman, maar leken zijn doelwitten daarna steeds meer willekeurig te worden.

Cyberveiligheid grenstoezicht op Schiphol onvoldoende

De cyberveiligheid van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol is onvoldoende en niet toekomstbestendig. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Beveiligingstesten op de IT-systemen vinden niet of nauwelijks plaats. De software van twee IT-systemen is zonder de vereiste goedkeuring operationeel. En IT-systemen zijn niet aangesloten op de detectiecapaciteit van Defensie en Schiphol.

Schiphol is met bijna 80 miljoen passagiers per jaar niet alleen de belangrijkste luchthaven van Nederland maar ook een belangrijke toegangspoort tot de Europese Unie. De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers op Schiphol aan de paspoortbalie en via elektronische self-servicepoortjes. Ook worden reizigers van buiten het Schengengebied met pre-assessment voor aankomst gescreend. Deze drie vormen van grenstoezicht hebben hun eigen IT-systemen.

De cyberveiligheid van deze systemen is van cruciaal belang om digitale sabotage, spionage en criminaliteit tegen te gaan. Als de IT van het grenstoezicht door een digitale aanval onbruikbaar wordt, kan de KMar het grenstoezicht niet of nauwelijks uitvoeren. Het mogelijke gevolg: lange wachtrijen, vertraging en annulering van vluchten. Een ander risico is dat buitenlandse veiligheidsdiensten cyberspionage inzetten om de gegevens van (specifieke) reizigers in te zien. En cyberaanvallen kunnen ingezet worden om informatie te manipuleren, zodat gezochte personen makkelijker de grens kunnen passeren.

Goedkeuring voor twee IT-systemen grenstoezicht ontbreekt
In het defensiebeveiligingsbeleid staat beschreven aan welke beveiligingsmaatregelen alle IT-systemen van het grenstoezicht moeten voldoen. IT-systemen mogen pas in gebruik worden genomen als deze maatregelen zijn genomen. Maar van twee van de drie IT-systemen van het grenstoezicht is niet vastgesteld dat ze afdoende beveiligd zijn tegen cyberaanvallen. Het systeem voor de paspoortbalie en de selfservice hebben de goedkeuringsprocedure van het Ministerie van Defensie om dit vast te stellen niet geheel doorlopen.

Onvoldoende beveiligingstesten op IT-systemen grenstoezicht
Het defensiebeveiligingsbeleid schrijft ook jaarlijkse beveiligingstesten voor. Maar in de praktijk zijn er weinig tot geen beveiligingstesten uitgevoerd op de drie IT-systemen van het grenstoezicht. Op de systemen van pre-assessment en de paspoortbalie zijn ze zelfs nog nooit uitgevoerd. De beveiligingstest op het selfservicesysteem is wel uitgevoerd maar was beperkter dan gepland en de aanbevelingen na de test zijn slechts gedeeltelijk opgevolgd. Hierdoor kunnen onbekende kwetsbaarheden in de systemen blijven bestaan die misbruikt kunnen worden voor cyberaanvallen.

Insider threat: een reëel risico
De Algemene Rekenkamer heeft, omdat dit door het Ministerie van Defensie nog nooit gedaan was, voor dit onderzoek een beveiligingstest geïnitieerd op het IT-systeem van pre-assessment. Uitgangspunt vormde de insider threat: een cyberaanval via een Defensie-medewerker die toegang heeft tot het netwerk van het ministerie, maar niet geautoriseerd is voor het systeem voor pre-assessment. Dit is een reëel risico; er hebben immers 60.000 defensiemedewerkers toegang tot het netwerk.

Uit de test kwamen 11 kwetsbaarheden naar voren. Zo werd een standaard wachtwoord gebruikt dat via Google te vinden was in de gebruikershandleiding. Ook bleek het mogelijk om bijvoorbeeld een e-mail uit naam van de Commandant der Strijdkrachten te versturen. Als een afzender er betrouwbaar uitziet, zijn ontvangers ermee te verleiden om op malafide hyperlinks of malware te klikken.

Uit de test bleek ook dat verschillende kwetsbaarheden bij één cyberaanval gecombineerd konden worden. Met een geavanceerde aanval zou het voor ongeautoriseerden mogelijk zijn om het systeem van pre-assessment zo te manipuleren dat het lijkt dat een passagier niet op een opsporingslijst staat terwijl dit wel het geval is. Defensie heeft de kwetsbaarheden inmiddels opgelost zodat deze aanval nu onmogelijk is.

Systemen grenstoezicht niet aangesloten op Security Operations Centers
Bij een cyberaanval bestaat het risico dat deze niet of te laat wordt opgemerkt. De IT-systemen zijn namelijk niet aangesloten op de twee Security Operations Centers van het Ministerie van Defensie en Schiphol. Daardoor is slechts een deel van de cyberaanvallen direct waar te nemen. De Algemene Rekenkamer noemt het zorgwekkend dat uitgerekend het systeem voor pre-assessment niet is aangesloten op de detectiecapaciteit van Defensie. Het ministerie heeft dit systeem namelijk zelf aangemerkt als een kritiek systeem.

Aanbevelingen
Het grenstoezicht zal de komende jaren verder digitaliseren. De complexiteit en de afhankelijkheid van IT groeit. Met deze toekomst in gedachte is het zaak om nu een afdoende niveau van cybersecurity te waarborgen. De benodigde kennis en kunde is aanwezig binnen het Ministerie van Defensie. De aanbevelingen die in het rapport staan komen dan ook vooral neer op daadwerkelijk doen wat al mogelijk is. Het is volgens de Algemene Rekenkamer onbegrijpelijk dat dit tot op heden nog niet is gebeurd.

Een woordvoerder van de Rekenkamer "Dit onderzoek is medio 2019 begonnen. Het beschrijft de situatie vóór de komst van corona naar Nederland. Toen in Nederland de maatregelen tegen het coronavirus van kracht werden en het kabinet alle aandacht moest richten op crisisbeheersing, viel dat samen met het moment waarop wij onze bevindingen voorlegden aan de verantwoordelijke ministers. Daarbij gaat het om conclusies over feiten die in 2019 plaatsvonden. Die conclusies veranderen niet vanwege de ernstige ontwikkelingen in 2020. Onder deze moeilijke omstandigheden waren de betrokken ministers desondanks in de gelegenheid te reageren op de conclusies en aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer. Dit illustreert dat ons democratisch systeem, waarvan de onafhankelijke controle van de Algemene Rekenkamer deel uitmaakt, blijft functioneren. Zelfs onder de uitzonderlijke omstandigheden van het voorjaar van 2020."

Zorgen bij politie en OM om aanhoudende stroom illegale vuurwapens

Ondanks een geïntensiveerde aanpak van de handel in illegale vuurwapens neemt de toestroom ervan naar ons land niet af. In 2019 nam de politie bijna 5.700 vuurwapens in beslag, vrijwel evenveel als een jaar eerder.

‘Illegale wapens dienen geen ander doel dan het faciliteren van criminelen’, zeggen Dick Schouten, portefeuillehouder illegale vuurwapens van de politie en Hendrik-Jan Talsma, landelijk Officier van Justitie wapens en munitie bij het Openbaar Ministerie (OM). ‘Ze plegen er ernstige misdrijven mee, zoals overvallen.’

Ook spelen vuurwapens een belangrijke rol bij het beslechten van conflicten in de onderwereld. Schouten: ‘Daarbij vallen ook volstrekt onschuldige slachtoffers, bijvoorbeeld een omstander of iemand die door de schutter per abuis als het beoogde doelwit wordt aangezien.’

Incidenten
Vorig jaar registreerde de politie 646 vuurwapenincidenten, bijna honderd meer dan een jaar eerder. Bij de vuurwapenincidenten in 2019 kwamen 31 mensen om het leven. In 131 gevallen raakten een of meerdere mensen gewond. In 2018 registreerde de politie in totaal 577 schietincidenten, waarbij 34 mensen om het leven kwamen en 120 gewond raakten.

Ook het aantal incidenten handgranaten nam toe. In 2019 registreerde de politie 61 incidenten met in totaal 82 handgranaten tegen 43 incidenten een jaar eerder. In 2017 ging het nog om 22 incidenten. De handgranaten worden vooral gebruikt als dreigmiddel.

Handel
De politie en het Openbaar Ministerie richten zich niet alleen op het bezit van illegale vuurwapens, maar vooral op de handel daarin. ‘Die handel vindt op grote schaal plaats’, zegt Schouten. ‘Het is niet zo dat vuurwapens op elke straathoek te koop zijn, maar het is relatief eenvoudig een wapen te kopen. Dankzij het internet en applicaties zoals Telegram weten handelaren en kopers elkaar steeds makkelijker te vinden.’

Veel wapens die naar ons land komen, hebben Nederland niet als eindbestemming. ‘Nederland is een belangrijk doorvoerland en speelt een belangrijke rol bij internationale wapenhandel', zegt Schouten.

In totaal nam de politie vorig jaar bijna 5.700 illegale vuurwapens in beslag. Het gaat daarbij om 47 automatische wapens, 3.490 niet-automatische wapens, 1.277 al dan niet omgebouwde alarmpistolen en 880 imitatiewapens. Het aantal in beslag genomen wapens ligt daarmee iets lager dan in 2018.

Voorraden
De lichte afname komt volgens Schouten en Talsma vooral doordat nauwelijks nog grote hoeveelheden wapens worden aangetroffen. ‘Handelaren hebben geen behoefte aan grote voorraden. Handelaren kunnen eenvoudig naar landen rijden waar de wapens vandaan komen en bestellingen op maat leveren. Dat voorkomt dat zij zelf wapens moeten opslaan en daarmee worden gepakt.’

Aanpak
Om de handel in illegale vuurwapens en het gebruik ervan tegen te gaan, hebben politie en OM de aanpak ervan de afgelopen jaren geïntensiveerd. ‘Vuurwapenexperts in de eenheden onderwerpen elk in beslag genomen vuurwapen aan een uitgebreid onderzoek. Het aantal onderzoeken naar (internationale) vuurwapenhandel is door politie en OM opgeschroefd. De Landelijke Eenheid beschikt over een team dat zich uitsluitend richt op illegale vuurwapenhandel’, aldus portefeuillehouder Schouten.

In de regio Rotterdam leidde een onderzoek naar vuurwapenhandel eind vorig jaar tot de aanhouding van acht verdachten. Zij zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de vuurwapens die in het criminele milieu in Rotterdam en omstreken in omloop zijn. In Noord Nederland hield de politie vorige maand nog tien personen aan voor wapenhandel. De Landelijke Eenheid hield in november vier verdachten aan in een onderzoek naar internationale handel in vuurwapens en verdovende middelen.

Lange adem
Voor vuurwapenofficier van justitie Talsma staat als een paal boven water dat de huidige aanpak moet worden voortgezet: ‘De aanpak van illegale vuurwapenhandel is een zaak van lange adem. Daarom moeten politie en OM de keuze blijven maken voor langdurige, projectmatige onderzoeken naar illegale vuurwapens.’

Inzamelacties
Om het bezit van vuurwapens tegen te gaan en mensen bewust te maken van de risico’s van vuurwapenbezit worden op meerdere plekken in het land inzamelacties georganiseerd, waarbij mensen vuurwapens kunnen inleveren zonder te worden gestraft voor illegaal vuurwapenbezit. Zo’n actie leverde vorig jaar in de Eenheid Rotterdam 262 wapens en ruim 600 kilo munitie op.

Toestroom
Ondanks de geïntensiveerde aanpak stellen analisten van de politie vast dat de toestroom van illegale vuurwapens naar ons land niet afneemt. Volgens Schouten is er binnen het criminele milieu is er blijvend vraag naar wapens. De mate van beschikbaarheid vindt hij zorgwekkend. 'Wapens en handgranaten vinden in kleine hoeveelheden hun weg naar ons land. Samen met het vrije verkeer van goederen maakt dat de opsporing niet eenvoudig.'

Schouten en Talsma benadrukken het belang van wetgeving, die het vuurwapenhandelaren moeilijker maakt. ‘We zijn blij dat Europese regels rond het onklaar maken van wapens zijn aangescherpt. Het is nu veel ingewikkelder om een onklaar gemaakt wapen weer gebruiksklaar te maken. Het is nu zaak dat alle landen deze nieuwe wetgeving zo snel mogelijk implementeren.’

Om het bezit van munitie aan banden te leggen, bepleiten Schouten en Talsma strengere Nederlandse wetgeving. ‘Sportschutters mogen tot 10.000 stuks munitie aanschaffen. Elke dag opnieuw, bij wijze van spreken. We zien dat legaal aangekochte munitie soms in het criminele milieu belandt. Door de toegestane hoeveelheid te beperken, werp je een extra barrière op.’

Straffen
Simpelweg pleiten voor hogere straffen doet volgens officier van justitie Talsma onvoldoende recht aan de beoordeling van individuele zaken. Wel roept hij de rechterlijke macht op om bij het bepalen van de strafmaat zichtbaar en gemotiveerd rekening te houden met ontwikkelingen in de samenleving. ‘De impact op de samenleving van vuurwapengeweld in de publieke ruimte enorm. Dat moet doorklinken in de straf die iemand krijgt voor vuurwapenbezit of de handel erin.’

Melden
Politie en OM roepen mensen op om vermoedens over bezit van vuurwapens of handel erin altijd te melden. Schouten: ‘Vuurwapenbezit is niet normaal en evenmin onschuldig. En besef: hoe dichter je in de omgeving van een wapen bent, hoe groter de kans dat je slachtoffer wordt van vuurwapengeweld.’

SP in Amsterdam over plannen VVD meer koopwoningen: 'Ronduit asociaal'

De Amsterdamse afdeling van de SP vindt de plannen van de VVD om het aantal koopwoningen in Amsterdam te laten toenemen - en hiermee de 40-40-20-regels te laten varen - 'ronduit asociaal'. Dit laat de partij weten in een brief.

De VVD vroeg het stadsbestuur deze week om opnieuw naar de huidige regels te kijken, waarbij veertig procent van de woningen die gebouwd gaan worden sociale huurwoningen moeten zijn, veertig procent van middelhoge huur en koop en nog maar twintig procent mag worden overgelaten aan de vrije markt.

Positieve invloed
Volgens de VVD zou het aanleggen van meer koopwoningen een positieve invloed kunnen hebben op de econonomie in deze tijden van crisis. 'Gronduitgifte van voor koopwoningen bevat - anders dan voor sociale huur - namelijk geen subsidie/korting', meenden raadsleden Rik Torn en Hala Nouam Néhmé.

Volgens de SP komen de voorstellen neer op: 'lage inkomens eruit, rijk erin.' De vruchten zouden vooral geplukt worden door vastgoedbeleggers die deze huizen opkopen om ze te kunnen doorverkopen voor hoge prijzen.

Bovendien zou het ook nog eens niet solidair zijn naar de mensen die nu het hardst werken om ons door de crisis heen te krijgen. 'Een aanzienlijk deel van de vitale beroepen zou nu achter het net vissen. En dat terwijl zij ons overeind houden. Als dank worden jonge verpleegkundigen, schoonmakers en transporteurs de stad uitgejaagd.'

VVD-raadslid Hala Naouam Néhmé geeft aan het gesprek met de hele gemeenteraad en het college te willen voeren. 'Ter voorbereiding daarop hebben we een aantal schriftelijke vragen gesteld, waarvan we de beantwoording door het college nu afwachten.'

FOK! Wat een weer: zonovergoten

Vandaag is het zonovergoten. De maxima komen uit tussen 13°C in het Waddengebied en lokaal 19°C in het zuiden. De vlagerige oostenwind neemt toe naar vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag is het onbewolkt en het koelt af naar ongeveer 7°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige oostenwind, 5-6 Bft.

Dinsdag overdag is het opnieuw zonnig. In de middag en avond komt er in het zuiden dunne sluierbewolking voor. De maxima lopen uiteen van 15°C op de Wadden tot lokaal 22°C in het zuiden. De oostenwind neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig en blijft aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. De wind blijft overdag vlagerig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Bollenveld in Wognum (Foto: FOK!)
Bollenveld in Wognum (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
31 Random Pics van de Dag #9
special
56 Hele Slechte Ouders - Zo moet het dus niet!
special
40 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #2
special
40 Random VrijMiBabes #2 (not very sfw)
review
Cannibal Cuisine
special
31 Random Pics van de Dag #8
©FOK.nl e.a.