Alpen: tot en met het weekend heerlijk, daarna nat en guur

Na een aantal dagen met sneeuw en veel wind is het vandaag tot en met zondag heerlijk wintersportweer. De zon schijnt uitbundig en er is tot zondag weinig wind. Daarmee is het ideaal op de pistes en goed toeven op de terrasjes. Vanaf maandag staat onstuimig weer op het programma. Vooral in de noordelijke delen van de Alpen kan het tot storm komen. Daarnaast valt regelmatig neerslag, waarbij de sneeuwgrens van dag tot dag sterk varieert.

Afgelopen dagen heeft het flink gesneeuwd. In Oostenrijk viel in de dalen 5-15 centimeter en in de bergen regionaal zelfs een halve meter. Ook in de Duitse Middelgebergten, waaronder het Sauerland, viel sneeuw. In Winterberg viel ruim 10 centimeter. De wintersportmogelijkheden zullen in Winterberg tot en met zaterdag goed zijn, zondag volgt regen. In de loop van volgende week neemt de kans op sneeuw weer toe.

Alpen komende dagen ideaal wintersportweer
In de Alpen, van Frankrijk tot en met Oostenrijk, is het komende dagen droog en zonnig. In hooggelegen wintersportoorden, zoals Val Thorens, blijft het ook overdag vriezen. In Saalbach en Kirchberg is het in de middag aangenaam op de zonnige terrassen met enkele graden dooi. Het vriest in de nachten overal ruim, zodat de pistes weer geprepareerd kunnen worden. Met weinig wind en veel zon is het uitstekend wintersportweer.

Weeromslag na zondag
In Nederland slaat het weer tijdens het weekend al om en is op zondag grote kans op storm. Daarbij valt ook veel regen, zowel in Nederland als in Duitsland. Wie dit weekend met de auto naar de Alpen wil kan het beste uiterlijk zaterdagochtend vertrekken.

In de Alpen volgt deze weersomslag een dag later. Op maandag is in de noordelijke regio’s van de Franse Alpen, Zwitserland en Oostenrijk kans op storm. Aanvankelijk kan op maandag tot ruim 2000 meter neerslag als regen vallen. In de nacht naar dinsdag of dinsdag overdag wordt de lucht kouder en gaat de neerslag over in sneeuw. In hoge gebieden in het noorden en westen kan in enkele dagen gemakkelijk een meter sneeuw vallen.

Mogelijk hele week onstuimig
Ook later in de week kan de wind nog een paar keer fors uitpakken. Dit geldt vooral voor de Franse Alpen en de noordelijke regio’s van Zwitserland en Oostenrijk. De neerslagkansen blijven hoog en de sneeuwgrens varieert sterk. Boven 2000 meter valt neerslag meestal in de vorm van sneeuw. Daaronder valt soms regen, maar een aantal uur later kan het weer sneeuwen tot in de dalen. De combinatie van wind en neerslag zal het vaak onaangenaam maken op de pistes.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)