Coronavirus: 10 besmettingen op Japans cruiseschip, bijna 24.000 besmettingen en 492 doden

De nieuwe cijfers zijn weer binnen, het aantal besmettingen is inmiddels de 20.000 gepasseerd. Het aantal dodelijk slachtoffers is gestegen naar 427 waarbij ook het tweede sterfgeval buiten China, namelijk in Hong Kong.

Onder een van de gerepatrieerde reizigers die afgelopen weekend is teruggekeerd uit China is een besmetting vastgesteld. Het gaat om een Belg die in quarantaine zit in een militair ziekenhuis in Brussel. Op diezelfde vlucht zaten ook 15 Nederlanders die uit Wuhan zijn geëvacueerd, daar komt waarschijnlijk in de loop van vandaag een update over.

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 22.33 uur:
Naast dat er in België een besmetting is bevestigd zijn ook in andere landen buiten China nieuwe besmettingen gemeld. Zo zijn er in zowel Thailand als Singapore 6 nieuwe gevallen bekend gemaakt en zijn er ook nog meldingen in Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam. In 's werelds grootste gokstad Macau, in de speciale bestuurlijke regio van China, worden mogelijk de komende twee weken alle casino's gesloten uit angst voor verdere verspreiding van het virus.

China is op productiegebieden misschien wel het belangrijkste land ter wereld en langzaamaan beginnen de gevolgen van het virus op de industrie ook buiten het gebied zichtbaar te worden. Vandaag besloot de autofabrikant Hyundai dat in het thuisland Zuid-Korea al hun fabrieken worden stilgelegd vanwege een tekort aan bedrading die uit China moet komen.

Update 23.24 uur:
Uit Hubei zijn de eerste cijfers weer bekend, er zijn 3156 nieuwe besmettingen binnengekomen alsmede 65 dodelijke slachtoffers. Positief is wel dat er ook nu weer meer genezingen zijn gemeld, vandaag is zelfs het hoogste aantal genezingen per etmaal gemeten namelijk 125 mensen.

Update 00.10 uur:
Op het cruiseschip Diamond Princess dat afgelopen week in de Japanse stad Yokohama in quarantaine is gesteld is bij 10 passagiers het coronavirus vastgesteld.