Amsterdam schaart zich achter drugsoproep D66 #ikmaakmedrug

D66-raadslid Alexander Hammelburg heeft de gemeenteraad van Amsterdam gevraagd om steun voor het manifest #ikmaakmedrug, waarin 'realistisch drugsgebruik' centraal staat. Hij diende daar een motie voor in, die vandaag door de raad werd aangenomen.

Met de hashtag #ikmaakmedrug wil D66 strijden voor een nieuwe drugsaanpak. 'Verbieden heeft geen zin, die drugs komen er toch wel in', is daarvan de gedachte.

Reguleren
In plaats van een verbod, ziet de partij meer in het reguleren van drugs. Onder leiding van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp is er daarom een manifest opgesteld. Daarin worden mensen gevraagd om zich uit te spreken voor nieuw beleid.

Gezondheidsrisico's
Het uitgangspunt is vooral om gezondheidsrisico's van drugs zo laag mogelijk te houden. 'We samen moeten zorgen dat de aanpak van de overheid erop gericht is om zowel de schadelijke effecten van drugsgebruik als van drugsbestrijding te beperken', stelt Hammelburg.

Meerdere strafrechtadvocaten, verslavingsdeskundigen, wetenschappers en mensen uit de dancescene zouden het manifest al hebben ondertekend.

Steun van gemeente
Hammelburg hoopt dat de gemeente dat voorbeeld volgt. Volgens hem faalt het huidige drugsbeleid 'aan alle kanten', omdat drugsgebruik juist toegenomen is.

'Amsterdam kan een stap vooruitzetten door zich aan te sluiten bij dit manifest. Laten we die stap nemen', stelde de D66'er daarom. Zijn oproep kreeg vandaag bijval: de gemeenteraad stemde in met de motie en is van plan om het manifest te steunen.