Gemeente Amsterdam niet bezorgd om kwetsbaarheid in Citrix-server

Ook de gemeente Amsterdam maakt gebruik van een server van de Amerikaanse leverancier Citrix, die sinds december te maken heeft met een beveiligingslek. Toch zegt de gemeente zich geen zorgen te maken.

Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwde in januari voor de "ernstige kwetsbaarheid". "Deze kwetsbaarheid wordt qua ernst ingeschaald op een 9,8 op een schaal van 1 t/m 10. Vele Nederlandse Citrix-servers zijn kwetsbaar voor aanvallen."

Update
Een werknemer laat aan AT5 weten dat bij de gemeente ook wordt gewerkt met een server van Citrix. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (ICT) bevestigt dat, maar zegt echter dat er geen zorgen over zijn. "In december is er meteen een update vanwege het beveiligingslek gedaan."

Volgens de woordvoerder bleek daarna uit tests dat het systeem van de gemeente niet gehackt kan worden. "Alle maatregelen zijn genomen. Dat is ook onderdeel van de dagelijkse praktijk. En er wordt continu getest."

Poging tot inbraak
Bij de gemeente Zutphen, die met Citrix werkt om ambtenaren (thuis) te kunnen laten werken via telefoon, iPad en laptop, werd twee dagen geleden wel een poging tot inbraak op de servers gedaan. Er wordt nu onderzocht of er gegevens zijn gestolen.

Eerder deze week bleek dat er bij de gemeente ook nog computers actief zijn die met Windows 7 werken. Daar worden geen beveiligingsupdates meer voor gegeven, Windows raadt daarom "ten zeerste aan" om over te stappen naar Windows 10. Om hoeveel computers het gaat, wil de gemeente niet zeggen.