Eerste sneeuwvlokken van het seizoen gevallen

De eerste sneeuwvlokken van het seizoen zijn zondagavond gevallen. In onder andere Heerlen en Kerkrade dwarrelden rond 20:00 uur enkele sneeuwvlokken naar beneden. Tot een wit landschap en gladheid heeft dit niet geleid, want het ging om vlokken natte sneeuw in combinatie met regen. Op andere plaatsen was het met 3 tot 5 graden te zacht voor sneeuwval.

De vorige keer dat het sneeuwde was op 4 mei in het zuiden van Limburg. Onder meer op de Vaalserberg kwam zelfs een sneeuwlaagje van 4 cm tot stand. De keer daarvoor dat er begin mei sneeuw lag was in 1979.

Vorig jaar eerste natte sneeuw op 20 november
In 2018 werden de eerste sneeuwvlokken op 20 november gespot in Emmen en Ter Apel. Auto’s en tuintafels kleurden een beetje wit, maar tot een wit landschap kwam het nog niet. In 2017 konden we de eerste natte sneeuw van het seizoen ook in november begroeten. In 2015 dwarrelden de eerste sneeuwvlokken al op 14 oktober naar beneden. Onder andere uit Limburg en de Achterhoek kwamen toen meldingen van natte sneeuw.

Oosten veertien sneeuwdagen meer dan westen
Jaarlijks komt het gemiddeld over het land tot 26 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 33 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 19 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. Doordat het klimaat opwarmt zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden.