FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 november 2019

'Valve komt met VR-game Half-Life: Alyx'

Een spraakmakend gerucht kwam ons vandaag ten gehore: Valve zou werken aan een heuse Half-Life-game. Volgens bronnen zou de game Half-Life: Alyx heten en VR-only gaan worden.

Morgen is het 21 jaar geleden dat de originele Half-Life verscheen. Nu is Valve niet zo van het 'vieren' van hun franchises, maar de geruchten zouden komen van een leaker met enige geloofwaardigheid. Het is dezelfde persoon die eerder dit jaar met een lek kwam van Dota: Underlords. De geruchten zouden gebaseerd zijn op een interview tussen Geoff Keighley (Game Awards) en Robin Walker (Team Fortress 2). 

"In maart 2020 verschijnt Half-Life: Alyx", aldus Keighley volgens een inmiddels verschenen transcript van het interview. Alyx Vance was een van de hoofdpersonen uit Half-Life 2 en speelde een grote rol in het (onafgemaakte) verhaal van die game. Veel mensen roepen dat het gerucht nep is, al heeft Valve wel gezegd nog dit jaar met een 'flagship VR game' te komen. Even afwachten tot 12 december dus, want dan zou naar verluidt Half-Life: Alyx getoond gaan worden tijdens de Game Awards.

VS: 'Israëlische nederzettingen Westelijke Jordaanoever niet langer illegaal'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een ommezwaai in het beleid ten aanzien van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aangekondigd. Washington verklaart dat deze niet langer in strijd zijn met het internationale recht.

De Verenigde Staten vinden dat het stug volhouden van een illegale status van de nederzettingen voorlopig niets gedaan heeft voor de vrede in het gebied. De topdiplomaat van de VS zei dat de regering Trump de rechtmatige status van de Westelijke Jordaanoever overlaat aan Israëliërs en Palestijnen om deze samen uit te onderhandelen.

Waarschijnlijk zal dit de hoop van de Palestijnse autoriteit op een eigen staat doen verdampen. Woordvoerder Nabil Abu Rdeneh van de Palestijnen vindt dat de beslissing van de Amerikanen totaal indruist tegen het internationale recht. "De Amerikaanse regering maakt zich totaal ongeloofwaardig om nog enige rol te willen spelen in het vredesproces."

Kort na Pompeo's aankondiging gaf de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem een reiswaarschuwing af voor Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De ambassade waarschuwde dat diegenen die tegen Pompeo's aankondiging zijn, zich kunnen richten tegen "Amerikaanse overheidsfaciliteiten, Amerikaanse privébelangen en Amerikaanse burgers." Hiermee enigszins een beeld vormend over de mogelijke onderhandelingstrategieën van de Palestijnen.

De Amerikaanse regering is overigens altijd een trouwe bondgenoot van de regering van Israëlisch president Benjamin Netanyahu geweest en heeft consequent Israëls kant gekozen over belangrijke kwesties.

In 2017 erkende Trump het omstreden Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verhuisde de Amerikaanse ambassade vanuit Tel Aviv naar de bakermat van het jodendom en het christendom. Vorig jaar erkende Trump Israëls inbeslagname van de Syrische Golanhoogte in 1981 als legitiem.

Europa daarentegen kijkt geheel anders tegen de nederzettingen aan en beval onder andere dat goederen afkomstig van Israëlische nederzettingen een apart label moest krijgen.

NFL: Sterke defense en mislukte Hail Mary's

In de NFL is de elfde week van het reguliere seizoen ook alweer bijna voorbij, maandagavond spelen de Los Angeles Chargers en Kansas City Chiefs nog in Mexico-Stad. De San Francisco 49ers en New England Patriots begonnen de week met een 8-1 record, de Cincinnati Bengals gingen van 0-9 naar 0-10, niet zo best.

De Patriots gingen op bezoek bij de Philadelphia Eagles, die halverwege de wedstrijd een 10-9 voorsprong hadden. In het derde kwart sloeg de ploeg van quarterback Tom Brady echter toe en wel op knappe wijze: Brady gaf de bal af aan Julian Edelman en de wide receiver liet niet voor het eerst zien ook over een prima arm te beschikken. Hij bediende Phillip Dorsett en die rende de endzone in, waarna James White de two-point conversion binnen duwde voor de 10-17 zege. Eagles-quarterback Carson Wentz probeerde het nog met twee Hail Mary's in de slotfase, één leverde bijna de winnende touchdown op, maar het mocht niet baten.

De San Francisco 49ers kregen op hun beurt bezoek van de Arizona Cardinals, die op 0-16 kwamen dankzij twee touchdown passes van rookie quarterback Kyler Murray - als eerste gekozen tijdens de NFL Draft én tijdens de MLB Draft in het honkbal, een unicum. Quarterback Jimmy Garoppolo zette de schouders er echter onder en bracht de 49ers via twee touchdown passes op Ross Dwelley langszij, waarna hij in het vierde kwart Kendrick Bourne en Jeff Wilson bediende. Die laatste bracht de 49ers na een touchdown van Murray weer op voorsprong, een fumble return van DJ Reed in de slotseconden gooiden de boel definitief in het slot voor de thuisploeg: 36-26.

49ers - Cardinals (Bron: YouTube)

In Minnesota keken de Vikings halverwege tegen een 0-20 achterstand aan tegen de Denver Broncos, die in het derde kwart redelijk stand konden houden. Voor de vierde keer dit seizoen gooiden ze het echter weg in het vierde kwart: Dalvin Cook rende een touchdown binnen, Stefon Diggs bekroonde een geweldige pass van quarterback Kirk Cousins vanaf het middenveld en Kyle Rudolph werkte een 32-yard pass van Cousins binnen voor de winnende touchdown: 27-23, waarna de Vikings een ijzersterke defense op touwen zetten en Denver in de slotminuten tegen konden houden.

Uitslagen NFL zondag
Detroit Lions - Dallas Cowboyws 27-35
Indianapolis Colts - Jacksonville Jaguars 33-13
Miami Dolphins - Buffalo Bills 20-37
Minnesota Vikings - Denver Broncos 27-23
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 17-34
Washington Redskins - New York Jets 17-34
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 3-29
Baltimore Ravens - Houston Texans 41-7
San Francisco 49ers - Arizona Cardinals 36-26
Oakland Raiders - Cincinnati Bengals 17-10
Philadelphia Eagles - New England Patriots 10-17
Los Angeles Rams - Chicago Bears 17-7

Vikings - Broncos (Bron: YouTube)

De Zr. Ms. Groningen onderschept derde drugstransport in korte tijd

De Zr. Ms. Groningen heeft voor de 3e keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Bij de hoeveelheid contrabande ging het naar schatting om zo’n 350 kilo. Het merendeel is gezonken. De actie vond al plaats op 3 november. In het belang van het onderzoek maakte Defensie dat pas vandaag bekend.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte een verdacht bootje, een zogenoemde go-fast, op een bekende smokkelroute. De NH90-boordhelikopter van de Groningen steeg vervolgens op om informatie te verzamelen.

Toen de heli de go-fast in het vizier kreeg, probeerde de bemanning de lading overboord te gooien. Het marineschip lanceerde daarop zijn snelle FRISC-rubberboten met een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers. Zij hielden de verdachten vast en wisten nog een klein deel van de drugs uit het water te vissen.

Verdachten en drugs zijn overgedragen aan het Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. Zr. Ms. Groningen is sinds april 2019 stationsschip in de West. Drugsbestrijdingsoperaties is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. In oktober onderschepte het schip ook al 2 keer een drugstransport.

De bewuste drugboot (Afbeelding: Defensie)
De bewuste drugboot (Afbeelding: Defensie)

Registratie leidt alsnog tot veteranenstatus

Korporaal b.d. Arjan Otter ontving vandaag het Draaginsigne Veteranen. Niemand minder dan de minister speldde die op. Zij maakte excuses voor het feit dat hij het insigne nu pas kreeg. Otter nam in 2006 deel aan Operatie Active Endeavour als bemanningslid van Hr. Ms. De Ruyter. De NAVO-operatie op de Middellandse Zee had als doel wapensmokkel en aanslagen op schepen tegen te gaan.

Bijleveld: “U wist waar u aan zou beginnen: 5 maanden op zee, waarvan 4 maanden oefening en 1 maand missie. Een spannende tijd met ondervragingen en het boarden van andere schepen… Maar u zag dat gewoon als uw werk, toentertijd. U kreeg er de artikel 5 NAVO-medaille voor.”

Nul op rekest
Toen Otters vrouw, óók bij de marine, jaren later voor haar man een verzoek indiende voor toekenning van de veteranenstatus, kreeg zij nul op rekest. Otter stond niet in niet in het systeem bij deze missie. Een fout van Defensie. Het betrof overigens niet alleen Otter. Uit intern onderzoek bleek dat meer marinemensen die aan Active Endeavour deelnamen niet de veteranenstatus kregen. De marine bekijkt momenteel hoe zij deze groep kan informeren.

Erkenning en waardering
Heel vervelend vindt Bijleveld. “Het gaat om herkenning, erkenning en waardering. Om erbij te horen, wanneer de samenleving in groten getale haar veteranen bedankt, zoals dat op Veteranendag gebeurt. Weet dat ik ook voor u op die dag een witte anjer draag. En velen met mij.”

Blanco cheque
Volgens de minister is een veteraan iemand die een blanco cheque aan de Staat heeft gegeven…met daarop een waarde die oploopt tot het geven hun leven. “Het meest kostbare wat je bezit. Zij bieden dat aan voor een hoger doel: beschermen wat ons dierbaar is, door veiligheid te brengen in gebieden waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dus de mensen die naar voren stappen om dit te doen, die moeten gezien worden! Ik hoop dat u ons deze fout vergeeft”, aldus Bijleveld.

Registratie leidt alsnog tot veteranenstatus (Afbeelding: Defensie)
Registratie leidt alsnog tot veteranenstatus (Afbeelding: Defensie)

Opnieuw verlies voor curlers

De Nederlandse curlingmannen hebben maandag op het Europees kampioenschap verloren van Schotland en Zweden. Door het verlies heeft Nederland nog maar één overwinning uit vier wedstrijden.

Regerend Europees kampioen Schotland stond na twee ends al met 5-0 voor. Halverwege de wedstrijd had Nederland nog maar één keer gescoord. Na acht ends bij een stand van 9-3 gooide Nederland de handdoek in de ring. Later op de dag volgde een tweede afstraffing. Regerend wereldkampioen Zweden won met 10-3.

Klassement winst-verlies
1. Zweden 5 - 0
2. Zwitserland 4 - 1
3. Duitsland 3 - 2
4. Italië 3 - 2
5. Schotland 3 - 2
6. Denemarken 2 - 3
7. Noorwegen 2 - 3
8. Engeland 1 - 4
9. Nederland 1 - 4
10. Rusland 1 - 4

Real Madrid komt met duidelijkheid over knieblessure Rodríguez

Real Madrid haalt enigszins opgelucht adem, nadat maandag de ernst van de blessure van James Rodríguez duidelijk is geworden. De Spaanse grootmacht vreesde voor een zware knieblessure, maar de Colombiaan heeft 'slechts' een verrekking van zijn binnenste knieband opgelopen. James liep de blessure enkele dagen geleden op tijdens een training met het nationale elftal. Bij Real Madrid was vrees voor schade aan de kruisband of meniscus, maar daar is geen sprake van.

James is waarschijnlijk wel de rest van dit kalenderjaar uitgeschakeld, waardoor de aanvallende middenvelder enkele belangrijke duels bij Real Madrid aan zich voorbij moet laten gaan.

Zo mist de Zuid-Amerikaan El Clásico tegen koploper Barcelona op 18 december. Real Madrid staat in LaLiga op doelsaldo tweede.

Ook de rest van de Champions League-groepsfase zal Real het moeten stellen zonder James, die lang niet altijd in de basis staat van trainer Zinédine Zidane.

De Koninklijke komt op 26 november nog in actie tegen Paris Saint-Germain en op 11 december tegen Club Brugge. Real staat tweede in de poule en lijkt met vijf punten voorsprong op Club Brugge bijna zeker van de volgende ronde.

Koeman reageert op kritiek Van Hanegem en wijst nieuwe aanvoerder aan

Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdag voor het EK van volgend jaar, maar er waren desondanks de nodige kritische geluiden van de buitenwacht. Onder meer Willem van Hanegem was in zijn column voor het Algemeen Dagblad kritisch op de in zijn ogen te positieve benadering van de pers en analisten richting Ronald Koeman. De bondscoach van Oranje snapt op zijn beurt weinig van de negatieve houding jegens zijn elftal en zijn werkwijze.

"Wat mijn irritatie is? Ik heb het EK gehaald, anderen niet", concludeert Koeman maandag op de persconferentie in aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Estland van dinsdagavond. "Het gaat niet om wat bijvoorbeeld Willem van Hanegem zegt. Hij mag dat zeggen, hij heeft verstand van zaken. We zijn op de goede weg, maar ik denk toch dat er kritisch naar mij wordt gekeken. Dit is een andere job hè. Dit is geen club. Supporters van Ajax maakt het niet uit wat er over Feyenoord wordt gezegd. Bij Oranje is dat anders. De betiteling van het duel met Noord-Ierland is te negatief, dat vind ik."

Koeman geeft toe dat Oranje tegen Noord-Ierland bepaald geen topprestatie leverde. "Ik merkte zelf ook dat ik baalde dat we niet de juiste keuzes maken", aldus de keuzeheer van Nederland. "Maar we onderschatten Noord-Ierland ook, die ploeg kan het veel landen moeilijk maken. Ik stoor me wel aan al die meningen. De kenners en oud-spelers hebben weer iets te doen komende zomer. Eerst was het helemaal niks. Daarna werden we wereldkampioen en nu staan we weer stil in onze ontwikkeling. Ik stoor me daar aan. Wij zijn zelf echt ook heel kritisch. In iets mindere mate dan dat jullie dat hebben als pers. Maar het ligt komende zomer dicht bij elkaar. En er steekt niet één land ver bovenuit."

Georginio Wijnaldum is de aanvoerder tegen Estland, nu Virgil van Dijk vanwege familieomstandigheden het trainingskamp van Oranje heeft verlaten. "Hij is niet voor niets aanvoerder en hij speelt niet voor niets altijd. Hij is Europees voetballer van het Jaar", legt Koeman uit. "Maar we hebben andere jongens om die positie in te vullen. En het geeft ook de gelegenheid om iemand anders daar te zien."

Koeman lijkt daarmee niet te verwijzen naar Stefan de Vrij, die zaterdag tegen Noord-Ierland niet fit genoeg was om deel uit te maken van de wedstrijdselectie. "Hij zou kunnen invallen als het noodzakelijk is, maar de oplossing heb ik al."

Voormalig FC Twente-verdediger Douglas mikt op Eredivisie-rentree

Douglas Franco Teixeira keert mogelijk op korte termijn terug in de Eredivisie. RTV Drenthe weet maandagmiddag namelijk te melden dat de ex-verdediger van FC Twente zijn zinnen heeft gezet op een dienstverband bij FC Emmen. De momenteel clubloze Douglas heeft naar verluidt al een aantal fysieke tests afgewerkt en wacht nu op een definitieve beslissing van de Drentenaren.

De 31-jarige verdediger krijgt naar alle waarschijnlijkheid snel duidelijkheid, aangezien de clubleiding van FC Emmen later op de maandag nog bij elkaar komt om de knoop door te hakken. Voor Douglas zelf staat FC Emmen op één, zo laat een van zijn zaakwaarnemers weten aan bovengenoemde regionale omroep: “Zijn vrouw voelt zich thuis in Enschede en de afstand van Enschede naar Emmen is goed te doen.”

Douglas geniet bekendheid op de Nederlandse velden vanwege de periode waarin hij voor FC Twente speelde. De geboren Braziliaan stond tussen 2007 en 2013 onder contract in Enschede en groeide in die tijd uit tot een belangrijke speler. Met de Tukkers werd hij in het seizoen 2009/10 kampioen van de Eredivisie, terwijl hij ook een KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal won.

De stopper werd in die tijd ook gelinkt aan Oranje en eind 2011 ontving hij een Nederlands paspoort. Hoewel hij in oktober 2012 op de bank zat tijdens een interland tegen Andorra, kwam het nooit tot een officieel debuut voor Douglas. Na zijn vertrek bij FC Twente speelde hij in de afgelopen jaren nog voor Dinamo Moskou, Trabzonspor en Sporting Clube de Portugal.

In april 2017 raakte hij als speler van laatstgenoemde club betrokken bij een dopingschandaal dat hem een schorsing van wereldantidopingagentschap WADA opleverde.

Maximaal 25 tractoren toegestaan bij boerenprotest op de Dam

De boeren die op 13 december op de Dam in Amsterdam willen protesteren, mogen maximaal 25 tractoren meenemen. Dat is een van de belangrijkste voorwaarden die burgemeester Halsema heeft gesteld aan het protest.

De agrariërs willen met tientallen tractoren naar de stad te komen om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofregels, zeiden ze eerder. Bart Kemp, initiatiefnemer van boerencomité Agractie, had het over 25 tot 50 tractoren. Maar Halsema zegt nu dat er maximaal plaats is voor 25 tractoren.

Geen alcohol
Ook mogen de boeren geen alcohol meenemen, mag er geen hinder ontstaan voor het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. De manifestatie mag hoogstens vier uur duren: van 12.00 tot 16.00 uur. Ook mag er niks worden geplaatst op of aan het Nationaal Monument.

Volgens de gemeente is het noodzakelijk om deze strikte afspraken te maken gezien de protesten in Groningen en Den Haag vorige maand. In Groningen werd de deur van het provinciehuis geramd en ook in Den Haag leidde het protest tot veel overlast, vernielingen en verkeersovertredingen.

Zorgen voor herhaling
Dat de boeren nu op de Dam willen demonstreren 'in het hart van de kwetsbare en drukke binnenstad, versterkt onze zorgen voor herhaling', schrijft Halsema. Ze wil absoluut niet dat de boeren hun recht op demonstratie misbruiken voor verstoringen of vernielingen. Als de voorwaarden door boeren niet worden nageleefd, zal er tegen hen worden opgetreden, laat ze weten.

Overvaller met Screammasker schrok van gillende verkoopster

Een man met donkere kleding en een Screammasker overviel een supermarkt aan de Reigerlaan in Vlaardingen. Hij bedreigde de vrouw met een mes en wilde geld. De schrik zat er bij de medewerkster en haar gezin, dat in de exotische supermarkt aan het werk was, goed in en de verkoopster gilde zo hard dat de overvaller er zonder buit vandoor ging.

Mes
De vrouw stond zondagavond rond 18.15 uur eten te bereiden achter de toonbank toen ze de man met het zwart witte masker voorbij zag lopen. Ze dacht dat het nog iets met Halloween te maken had. Voor ze het wist stond de overvaller voor haar neus en liet hij een mes zien. Hij vroeg om geld en sloeg meerdere keren hard met het mes op de toonbank. Ze begon vervolgens heel hard te gillen, waardoor haar man, die achterin de winkel bezig was, ook kwam kijken. Haar nog jonge zoon en dochter waren ook getuigen van dit heftige incident. De overvaller was niet bestand tegen het harde gegil en rende de winkel uit. Hij ging richting de Kraanvogellaan.

Getuigen/signalement
De politie heeft al een aantal getuigen gesproken, maar roept iedereen op, die nog niet met de politie heeft gesproken, zich te melden.

De verdachte verliet de supermarkt richting de Kraanvogellaan. Hij is gezet en ongeveer 1.80 lang, droeg een zwarte jas en een donker blauwe Adidas broek met de bekende witte strepen. Hij sprak met een Turks accent, had een mes bij zich en droeg een zwart/wit Screammasker. In zijn hand had hij een plastic tas van BCC.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man (46) veroordeeld voor seksueel misbruik stiefdochter

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Didam voor seksueel misbruik van zijn stiefdochter. Hij krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk.

De man misbruikte zijn stiefdochter, die op dat moment 7 jaar oud was. De handelingen bestonden onder meer uit het seksueel binnendringen van het lichaam. Ook maakte hij hiervan opnames.

Behandeling noodzakelijk
Volgens de rechtbank is bij deze misdrijven alleen een langdurige gevangenisstraf passend. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met persoonlijkheidsproblemen van man. Om de kans dat zoiets ernstigs nog een keer gebeurt te verkleinen is behandeling nodig.

Daarom legt de rechtbank naast het onvoorwaardelijk strafdeel ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op. Hieraan zijn een aantal bijzondere voorwaarden gekoppeld, zoals een meldplicht bij de reclassering. Ook moet de man zich laten behandelen en geldt een contactverbod met het meisje.

Oprichter Stichting Droom Wens veroordeeld voor verduistering

De oprichter en directeur van Stichting Droom Wens is voor verduistering en diefstal veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Tussen 2014 en 2018 ging meer dan 600.000 euro niet naar kwetsbare kinderen, maar onder andere naar het casino in verband met zijn gokverslaving. Ook vervalste hij de administratie van de stichting. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de man zich nooit meer mag bezighouden met de stichting of andere goede doelen.

Als bestuurder van een goede doelenstichting heeft de 62-jarige man misbruik gemaakt van zijn positie als enig bestuurder. Hij maakte ernstig misbruik van het vertrouwen van de donateurs. Zij waren in de veronderstelling dat door hun bijdrage kwetsbare kinderen een prachtige en gelukkige dag konden gaan beleven. In plaats daarvan verrijkte hij zichzelf met het vele geld, afkomstig van niets vermoedende welwillenden die de Stichting - vanuit hun goedheid - een warm hart toedroegen.

Geen verkrachting wel mishandeling van minderjarige vriendin

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Herpen vrijgesproken van de verkrachting van en ontucht met zijn toenmalige vriendin. Wel wordt hij veroordeeld voor mishandeling van het meisje en haar vader en krijgt daarvoor een taakstraf van 60 uur.

Volgens de officier van justitie was er tijdens de relatie die de man en het meisje hadden in 2014 en 2015 sprake van verkrachting. De man zou haar een aantal keer tegen haar zin hebben gedwongen tot seks. De rechtbank oordeelt dat daarvoor onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is. In het procesdossier zitten verklaringen die de aangifte (deels) ondersteunen, maar deze verklaringen hebben allemaal dezelfde bron, namelijk het meisje zelf.

Ook is er volgens de rechtbank geen sprake van (de subsidiair ten laste gelegde) ontucht. Er is namelijk over een langere periode sprake geweest van een affectieve relatie tussen de verdachte en het meisje. Zij hadden ook na het tussentijds verbreken van de relatie nog seksueel contact met elkaar en niet gebleken is dat de seks onvrijwillig was of dat er seks heeft plaatsgevonden omdat de man daar steeds op aan drong.

Het leeftijdsverschil tussen het meisje en de verdachte bedroeg - op een maand na - vijf jaar. Dit leeftijdsverschil is naar het oordeel van de rechtbank aanzienlijk, maar niet zo groot dat dit per definitie leidt tot ongelijkwaardigheid tussen de verdachte en het meisje. Daarbij merkt de rechtbank op dat zij in dezelfde levensfase verkeerden: ze waren beide schoolgaand en thuiswonend.

De rechtbank veroordeelt de verdachte wel voor 2 mishandelingen. In november 2015 schopte hij 2 keer tegen een open kastdeur die vervolgens tegen de rug van het meisje kwam. Ook sloeg hij het meisje in haar gezicht en tegen haar hoofd. Een maand later stompte de verdachte de vader van het meisje met gebalde vuist in zijn gezicht. Hierbij liep de vader een gebroken neus op.

Taakstraf
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte vóór de mishandeling van het meisje en haar vader nooit in aanraking is geweest met justitie en daarna ook niet meer. Ook weegt mee dat de verdachte zelf is getroffen door de gevolgen die de aanhouding vanwege het vermeend seksueel misbruik voor hem hebben gehad. Hij kampt met veel spanningen en stress en liet een groot deel van zijn sociale leven vallen. Toch vindt de rechtbank dat deze zaak niet kan worden afgedaan met een geldboete, zoals het uitgangspunt is voor mishandeling. In dit geval was er namelijk sprake van geweld in de relationele sfeer en de vader hield aanzienlijk letsel (een gebroken neus) over aan de mishandeling. Volgens de rechtbank is een taakstraf van 80 uur daarom op zijn plaats. Omdat het Openbaar Ministerie in deze zaak de redelijke termijn overschreed waarbinnen een zaak voor de rechter gebracht moet worden, matigt de rechtbank de taakstraf tot 60 uur.

Man veroordeeld voor ontucht tijdens Bijbelstudie

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 22-jarige man uit Elburg tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. De man heeft zich schuldig gemaakt aan ontucht.

De man zoende het meisje in zijn slaapkamer. Ook betastte hij haar borsten. Het meisje kwam bij de man voor een Bijbelstudie. Het meisje wilde weg, maar de man liet haar niet gaan. Het meisje was op dat moment 15 jaar oud.

Geen bewijs voor
Er was ook een verdenking rondom een ander meisje. Dat slachtoffer wilde aangifte willen doen. Vervolgens zijn meerdere pogingen ondernomen om haar te horen als getuige. Het meisje legde geen officiële verklaring af. Zo konden haar geen vragen gesteld worden over dat wat zij wel tegen de politie vertelde. Omdat er verder geen bewijs is, kan de rechtbank niet met zekerheid vaststellen wat er tussen de man en het meisje zou zijn gebeurd.

Stok achter de deur
De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met de ernst van het misdrijf en vindt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf passend. Daarnaast kijkt de rechtbank naar de persoon van de man en de problemen die hij heeft. De rechtbank vindt de behandeling van de man noodzakelijk om er voor te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.

Het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf geldt al een stok achter de deur. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verboden. Zo geldt een meldplicht bij de reclassering, een verplichte behandeling en een contactverbod met het meisje. Ook moet deze man contact met kinderen vermijden.

Opa Verstappen overleden

Frans Verstappen is vandaag overleden. De opa van Max Verstappen overleed in een hospice, hij leed al langer aan kanker.

Frans was voornamelijk bekend vanwege de feestjes die hij gaf in de zaal naast zijn ijssalon in Montfort. Daar keek hij samen met fans naar de verrichtingen van zijn kleinzoon. 

Met zijn zoon Jos en kleinzoon Max lag hij regelmatig in de clinch. In 2016 deed hij nog aangifte tegen zijn zoon Jos Verstappen vanwege een knokpartij, later trok hij die aangifte weer in.

Amsterdammer (30) gepakt voor bedreigen columnist Özcan Akyol

Een 30-jarige man uit Amsterdam is vanochtend aangehouden voor het bedreigen van columnist en programmamaker Özcan Akyol. Via Twitter zou hij Akyol onder meer hebben bedreigd met de dood.

De tweets werden vorig jaar zomer verstuurd. Hoewel Akyol regelmatig anoniem door mensen digitaal wordt bedreigd of gediscrimineerd, was de inhoud van deze tweets van dergelijk dreigende aard dat hij aangifte deed.

Rechtshulpverzoek
Om achter de gegevens van de anonieme Twitteraar te komen, deed de politie via Google een rechtshulpverzoek in de Verenigde Staten. Een paar weken geleden ontving de recherche gegevens waarmee de identiteit van de 30-jarige Amsterdammer kon worden achterhaald.

De politie heeft vanochtend ook de woning van de verdachte doorzocht.

SoudmixshowGod Huisman terug op de buis

Henny Huisman komt weer op de buis! Na een jarenlange afwezigheid en vele smeekbedes bij verschillende tv-stations, durft zender SBS het met hem aan en zal de grootmeester in 2020 ons weer vanuit de kijkbuis toestralen.

Het nieuwe SBS-programma gaat Waar is dat feestje? heten. Huisman doet verslag van wilde schuurfeesten tot high society parties. De eerste opnames zijn al begonnen, maar de precieze eerste uitzenddatum is nog niet bekend.

Ook directeurtje Marco Louwerens is content. "Hoe leuk is het dat we een programma met, de toch legendarische, Henny Huisman gaan maken? Wij denken dat hij met zijn ontwapenende manier van doen en droge humor, de juiste man is voor dit programma. We gaan kijken hoe Nederland feestviert, maar dan wel door de ogen van Henny zelf, als ongenode maar zeer welkome gast.’’

De comeback van de legende lijkt een verrassing, aangezien de man zelfe deze week aankondigde het prima te vinden om niet meer op tv te komen en was hij terecht trots op wat hij had neergezet. Over Edsilia Rombley en Gerard Joling zei hij: "Bij haar jubileumconcert in Carré gaf Edsilia Rombley me de zetel waar normaal de koning zit. En Gerard Joling stuurt nog altijd vakantiekaartjes met lieve groeten. Ze zijn hun ome Henny nooit vergeten."

En zo is het Henny!

Obama onder vuur na kritiek op eigen partij

Eerder deze week liet voormalig Amerikaans president Barack Obama zich uit over het almaar linkser worden van de Democratische partij. Hij waarschuwde de presidentskandidaten vooral niet teveel hooi op de vork te nemen en in hun beleidsvoorstellen 'vooral reëel' te blijven. Dat wordt hem niet in dank afgenomen, zo blijkt uit reacties van prominenten in zijn partij.


Obama legt politiek spelletje uit (Foto:Bill Pugliano/Getty Images)

Obama zag dat de 'normale Amerikaan' helemaal niets opheeft met de soms utopische visies van sommige presidentskandidaten, vooral Bernie Sanders en Elizabeth Warren, die, gesteund door het meer socialistische deel van de partij, op zijn zachtst gezegd 'bijzondere plannen' hebben.

Uiteraard rukken de progressieven uit de partij de goedbedoelde boodschap van de gematigde Obama weer totaal uit het verband en reageren massaal gepikeerd op hun uithuilplatform Twitter. De hashtag #TooFarLeft werd even trending.

Lees ook: Obama waarschuwt socialisten in eigen partij

"Ik ben te links, omdat ik wil dat mijn kinderen veilig naar school wil laten gaan, omdat ik op zoek ben naar gerechtigheid en gelijkheid", reageerde voormalig adviseur van Hillary Clinton, Peter Daou, met een aantal dooddoeners.

Ook de islamitische Ilhan Omar gooide een duit in het zakje. "Gezondheidszorg is een mensenrecht. Alle studieschuld moet kwijtgescholden worden. Families horen niet in kooien", zo meldde de van anti-semitisme beschuldigde Omar.

Hollywood liet ook van zich horen. Het ultra-linkse gedachtegoed is nodig om het land weer op te bouwen", aldus Two-and-a-half-Men acteur Jon Cryer [Wie? - red.].

Het is overigens niet de eerste keer dat Obama kritiek uit op de ultra-linkse tak van zijn partij. Eerder zei hij dat 'de wereld te gecompliceerd is voor sommige oplossingen' en hij spoorde Amerikanen aan om toch vooral effectief om te gaan met hun keuzes.

De nog altijd populaire Obama ligt nu dus onder vuur van enkele prominenten in zijn partij door te waarschuwen tegen hoogmoed en lijkt de scheur tussen ultra-links en gematigd in de Democratische Partij steeds groter te worden.

Kim Jong-un geeft Trump de middelvinger

Noord-Korea heeft gereageerd op een tweet van Donald Trump waarin werd gehint naar een nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un. Het bericht meldt dat Noord-Korea geen interesse heeft in verdere gesprekken waar Trump over kan opscheppen zonder er iets voor terug te krijgen.

De VS heeft vorig weekend een militaire oefening met Zuid-Korea afgeblazen om ruimte te maken voor onderhandelingen, waarna Trump tweette dat hij Kim weer 'snel zou zien' en dat er snel een deal gemaakt zou moeten worden. Maar volgens de Noord-Koreanen is Trump alleen maar geïnteresseerd in tijdwinst, terwijl er tegelijkertijd vooruitgang wordt geclaimd.

"We zijn niet langer geïnteresseerd in dergelijke gesprekken die ons niks opleveren. Aangezien we niks terug hebben gekregen, zullen we de Amerikaanse president niet langer voorzien van zaken waar hij over op kan scheppen, maar zullen we compensatie krijgen voor de successen die president Trump trots naar voren brengt als zijn eigen prestaties", aldus de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Kye-gwan.

Kim Jong-un heeft, na mislukte onderhandelingen over een top in februari, een deadline gegeven voor het einde van het jaar. Mocht de VS dan niet toegeven op bepaalde punten, dan dreigt Kim een 'nieuw pad' te zoeken.

In 2018 ontmoetten Trump en Kim elkaar in Singapore, waarna een akkoord werd gesloten en Trump verklaarde dat hij het Noord-Koreaanse probleem opgelost had. Noord-Korea beloofde volledige denuclearisatie, maar men is in de tussentijd doorgegaan met het testen van raketten en bouwen van nieuwe nucleaire installaties.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA liet ondertussen weten dat, mochten de leiders van de landen elkaar toch ooit nog ontmoeten, de nucleaire discussie überhaupt niet besproken zal worden als de VS haar 'vijandige beleid' niet terug trekt.

FC Den Bosch betuigt spijt en komt met nieuw statement na 'blunder'

FC Den Bosch is met een nieuw statement naar buiten gekomen naar aanleiding van de gebeurtenissen van zondag tegen Excelsior. Aanvaller Ahmed Mendes Moreira werd zondag racistisch bejegend door een gedeelte van de FC Den Bosch-aanhang, maar volgens een statement van de club uit de Keuken Kampioen Divisie betrof het 'kraaiengeluiden'. Een storm aan kritiek brak vervolgens los op met name de sociale media. De clubleiding van Den Bosch komt een dag later met een nieuwe verklaring en welgemeende excuses.

"FC Den Bosch heeft gisteren de plank volledig misgeslagen met haar te snelle statement. Die reactie was een blunder, waarvoor de club haar excuses aanbiedt aan iedereen en in het bijzonder aan Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira", zo valt te lezen in het nieuwe statement van de Bosschenaren. "We zijn diep geschrokken naar aanleiding van de gesprekken, die maandagochtend zijn gevoerd met de spelersgroep en andere betrokkenen."

"Er blijken zondag wel degelijk racistische uitlatingen te zijn gedaan vanaf de tribune. De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen." Den Bosch gaat met alle geledingen van de club op zoek naar een oplossing om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen. In de loop van deze week wordt een eerste actieplan gepresenteerd.

De KNVB en het Openbaar Ministerie hebben ook al aangekondigd dat er onderzoeken worden gestart naar de incidenten rondom het thuisduel van Den Bosch met Excelsior van zondag.

Trainer Eric van der Ven noemde Mendes Moreira eerst nog een 'zielig mannetje', omdat de aanvaller van Excelsior uitbundig juichte na zijn doelpunt. Later nam de coach van Den Bosch toch een iets ander standpunt in. "Het feit dat hij naar de tribune ging en heel provocerend ging staan, terwijl ik niet wist wat er daarvoor exact had voorgevallen, dat vond ik van hem niet zo'n slimme actie. Dat was eigenlijk de enige reden dat ik dat zei. Het was niet om die jongen aan te pakken, want het lijkt mij een hele lieve en fijne jongen. Dat had ik niet moeten zeggen, maar het wordt op dit moment wel een beetje opgeblazen. Ik sta achter Mendes Moreira, honderd procent", zo zei Van der Ven zondag bij FOX Sports.

Wijnaldum geschokt door racisme

Georginio Wijnaldum heeft zich maandagmiddag op de persconferentie van Oranje bijzonder fel uitgelaten over het racisme-incident in Den Bosch. Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira werd zondag tijdens het duel tussen FC Den Bosch en Excelsior racistisch bejegend. De middenvelder vindt de houding van Den Bosch en trainer Eric van der Ven onbegrijpelijk en laakt het wangedrag van de Bossche supporters. Wijnaldum zou van het veld stappen, mocht hij ooit op een dergelijke manier worden behandeld.

"Persoonlijk kwam het heel hard aan, ik had niet verwacht dat dat zou gebeuren in Nederland", stelt Wijnaldum op het persmoment. "Ik ben heel erg geschokt. Had nooit verwacht dat het hier zou gebeuren, maar het gebeurt toch. Hoe er daarna mee omgegaan is, is schandelijk. Daar bedoel ik de trainer en de club Den Bosch mee. Maar wat kan je doen als speler? Het is een maatschappelijk probleem. We moeten elkaar steunen als spelers. Maar het is ook iets voor de politiek, er moet keihard tegen worden opgetreden. Niet alleen het racisme."

"Maar ik zie ook iemand die de Hitlergroet doet. Hoe haal je het in je hoofd!" zo gaat de verontwaardigde Wijnaldum verder. "Dan denk ik: jouw voorouders hebben gevochten voor ons en dan breng je zo'n groet. De KNVB deed het heel goed. Ik verwacht ook harde boetes. Misschien camera's, zodat je weet wie het doet. Straf zo hard dat niemand het meer in zijn hoofd haalt om zoiets te doen. We hebben er bij Oranje onderling over gesproken. Ik vond ook dat de wedstrijd van Den Bosch niet meer verder had moeten gaan."

Wijnaldum kan rekenen op de steun van bondscoach Ronald Koeman. "Gini heeft het goed verwoord. Je moet gewoon het veld afstappen. Gewoon weggaan. Oranje ook? Oranje ook ja. Iemand moet het toch doen." Wijnaldum gaat nog een stapje verder. "En niet meer terugkeren. De wedstrijd (Den Bosch - Excelsior, red.) had niet uitgespeeld mogen worden. Ik loop echt van het veld af. Ik ben gewoon weg."

"De trainer noemt de speler van Excelsior een zielig mannetje omdat hij juichte na een goal. Daar moet het allemaal niet meer over gaan. Het kan gewoon niet. Wij kijken niet naar kleur. Ik speel bij Oranje en we spelen voor het volk. Volgend jaar staan diezelfde mensen ook te juichen als wij succes hebben bij het EK. Dat is een heel gekke gedachte." Wijnaldum liet zich ook kort uit over de Zwarte Pieten-discussie. "Dat is echt aan verandering toe."

Pakistaan die Geert Wilders bedreigde mag tien jaar brommen

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de 27-jarige Junaid I. uit Pakistan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor het voorbereiden van een terroristische aanslag op Geert Wilders.

Hij kwam in 2018 naar Nederland om Wilders te vermoorden. Hij had een video op facebook geplaatst waarin hij de politicus bedreigde en anderen opriep om hem te helpen. De aanleiding voor de aanslag was de cartoonwedstrijd die Wilders organiseerde.

Bij het organiseren van de wedstrijd maakte Wilders gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Dit grondrecht is een van de fundamenten van onze democratische samenleving. Dat recht geldt in het bijzonder ook voor politici die zich mengen in het publieke debat. De man wilde Wilders verwijderen uit dit publieke debat zodat deze zijn boodschap niet meer kon verkondigen. Bovendien wilde verdachte de aanslag plegen in één van de gebouwen van het parlement; het hart van de Nederlandse democratie. De aanslag zou daarom een ontwrichting betekenen van de fundamentele politieke en constitutionele structuren in Nederland.

De rechtbank vindt de door de verdachte gepleegde strafbare feiten bijzonder ernstig. Als hij in zijn opzet was geslaagd dan had hij niet alleen het leven van Wilders ontnomen. De aanslag zou ook een enorme impact hebben gehad op de Nederlandse democratische samenleving. Politici zouden hun werk niet meer aandurven of zodanig beveiligd moeten worden dat zij hun werk niet meer goed kunnen of willen uitoefenen. Wilders verklaarde in zijn aangifte dat hij al jaren extra beveiligd wordt vanwege bedreigingen zoals die van de verdachte. Zo’n aanslag had een golf van angst, afschuw en gevoel van onveiligheid over Nederland en waarschijnlijk ook daarbuiten doen gaan.

Uit het dossier blijkt dat de verdachte nog altijd het doel heeft om Wilders te vermoorden. Volgens deskundigen zijn er ook risicofactoren voor gewelddadig extremisme. Ten slotte verontrust het de rechtbank enorm dat de verdachte op de zitting verklaarde dat de strafzaak hem in Pakistan een positief imago heeft gegeven. Alles bij elkaar opgeteld vindt de rechtbank dat een hogere straf moet worden opgelegd dan de 6 jaar die door de officier van justitie is geëist.

Monkey Town buigt voor intimidatie DENK: geen Pietenfeest

Mourad Taimounti, fractievoorzitter van Denk in Amsterdam, is woedend op indoor speeltuin Monkey Town vanwege een feest met Zwarte Piet.

Het gaat om de 'Mega Piet Toby Show', die op 30 november plaatsvindt. "Ik heb Monkey Town gebeld en gecheckt of het klopt. Ik geloofde mijn ogen niet. Gewoon Amsterdam Osdorp", schrijft Taimounti op Twitter. 

Taimounti wil dat Monkey Town geboycot wordt. "Ze waren nog trots om te melden dat het een echte zwarte piet is en geen roetveegpiet. Alles behalve inclusief dit!"

Anwar Ihammanen, van de DENK-fractie in Stadsdeelcommissie West, twittert naar Taimounti dat hij het verjaardagsfeestje van zijn zoon in Monkey Town afblaast en nooit meer naar de indoor speeltuin gaat. "Zelfde geldt voor mij", reageert GroenLinks-raadslid Imane Nadif.

Monkey Town kon tegenover AT5 nog niet op de kritiek van Taimounti reageren.

Update 14.15
De indoor speeltuin laat in een reactie weten dat het feest nu niet meer doorgaat. "Vanwege de ontstane commotie en de veiligheidsrisico’s voor onze jonge bezoekers en hun ouders en begeleiders die hiermee gepaard zouden kunnen gaan, hebben wij besloten om dit evenement te annuleren."

Volgens het bedrijf is het evenement 'vertaald op een wijze die nooit de intentie van Monkey Town is geweest'. "Monkey Town distantieert zich nadrukkelijk van elke politieke discussie en gevoeligheden rondom het Sinterklaasfeest. Monkey Town is een plaats waar alle kinderen, ongeacht hun culturele achtergrond, huidskleur of afkomst vrijelijk kunnen spelen in een veilige omgeving. De veiligheid van onze bezoekers en het aanbieden van lokaal en betaalbaar speelplezier staat daarbij voorop."

Taimounti is blij dat het feest is geannuleerd. "Nu het via media gaat voelen ze het in de portemonnee. Ze hebben er gewoon niet goed over nagedacht, zeker in Osdorp, waar de biculturaliteit enorm is, dan ben je toch blind als ondernemer? Wat ik jammer vind, als je de reactie ziet, dan betreuren ze de discussie maar niet de daad."

De indoor speeltuin meldt, ondanks het annuleren van de feestjes, wel open te zijn tijdens de Sinterklaasdagen. 


Hertog Jan presenteert alcoholvrij bier

Met grote trots lanceert Hertog Jan vandaag een nieuw bier in het Hertog Jan portfolio, Hertog Jan 0.0. Meesterbrouwer Gerard van den Broek heeft jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van het alcoholvrije bier. Het resultaat is een 0.0 geworden om van te genieten.

Meesterbrouwer Gerard van den Broek: “De methoden om alcoholvrij bier te brouwen veranderen snel. Het is een ontwikkeling van de toekomst. Wij staan bekend om kwaliteit en winnen met onze bieren veel internationale prijzen. De vraag vanuit bierdrinkers kwam steeds vaker waarom Hertog Jan niet met een 0.0 op de markt kwam. Voor ons staat smaak bovenaan, dus we hebben tijd nodig gehad om een smaakvol alcoholvrij bier te ontwikkelen. Dit nieuwe 0.0 bier is gebrouwen met geselecteerde hoppen en dezelfde graansoorten als Hertog Jan Pilsener. Daarnaast staan ons natuurzuiver water en eigen Hertog Jan-gist aan de basis van ons alcoholvrije bier. Ik ben bijzonder trots op het eindresultaat, we hebben nu een 0.0 bier waar we voor 100% achter staan. Een bier met een moutig karakter, kruidige tonen in de achtergrond, een volle smaak met een verfrissende hopbitterheid en een lichtzoete afdronk.”

Het brouwproces
Alcoholvrij bier kan op verschillende wijzen worden gebrouwen. De meest gebruikte methode is het bier volledig te brouwen en de alcohol er vervolgens weer uit te halen. Zo blijft het meeste van de smaak van het bier behouden. “80% van de smaak wordt bepaald door het aroma. We hebben er bij Hertog Jan daarom hard aan gewerkt om naderhand een smaakvol aroma en een tikkeltje bitterheid aan het bier terug te geven. Dit is een ingewikkeld en complex proces dat tijd nodig had. Het resultaat mag er zijn. Het is een 0.0 geworden om van te genieten”, aldus Gerard.

Verkrijgbaarheid
Vanaf week 47 is Hertog Jan 0.0 te koop in de winkels van Albert Heijn en ook online in de webwinkel. In de horeca is het als eerste verkrijgbaar bij de horecazaken van het Hertog Jan Genootschap, www.hertogjan.nl/genootschap/. Binnen enkele weken volgen ook de rest van de horecazaken in heel Nederland. Uiteraard staat de 0.0 ook in de Hertog Jan brouwerijwinkel in Arcen en ook in de online brouwerijwinkel. De adviesprijs is €3,49 voor 6x30cl fles en €4,59 voor 6x33cl blik.

Hertog Jan presenteert alcoholvrij bier  (Foto: Hertog Jan )
Hertog Jan presenteert alcoholvrij bier (Foto: Hertog Jan )

Staatsecretaris: onderzoek naar verbeteringen bij IND

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) heeft opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de uitvoering van de asielprocedure door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze vindt het onwenselijk dat de doorlooptijden bij de dienst – en de daarmee gepaard gaande hoge bedragen voor dwangsommen - steeds verder oplopen. Dat schrijft de staatssecretaris maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Doorlooptijden
De IND kampt met achterstanden, mede doordat in 2017 besloten werd op de dienst te bezuinigen. De vertraging treft vooral mensen die een reële kans maken op asiel, bijvoorbeeld omdat ze uit een oorlogsgebied komen. Zij verblijven nu langer dan voorheen in een opvangcentrum in afwachting van een beslissing. De IND gaat mensen uit deze groep het komende half jaar prioriteren.

Toch zal het de komende tijd ook nog voorkomen dat mensen zo lang moeten wachten dat ze naar de rechter kunnen stappen voor een schadevergoeding. Dit jaar kostte dat de overheid 5,5 miljoen euro aan dwangsommen. Volgend jaar wordt naar schatting een bedrag van 17 miljoen euro verwacht. Broekers-Knol vindt dit onacceptabel. "De oplossing hiervoor is dat we de doorlooptijden bij de IND verkorten. Daar spannen we ons nu maximaal voor in", aldus de staatssecretaris.

Extra personeel
Naast het onderzoek, komt er ook extra personeel voor de IND. Het gaat tot eind 2020 om nog eens 300 (FTE) mensen, die kunnen besluiten op asielaanvragen. Dat aantal komt bovenop de 350 fte die sinds 2018 al is aangenomen. Dit zal niet meteen respijt bieden, want de nieuwe medewerkers moeten eerst worden opgeleid. Ook de recent licht verhoogde instroom zorgt voor meer werkvoorraad.

Ondertussen werkt de IND aan het slimmer inrichten van de werkwijze. Zo kunnen herhaalde asielaanvragen in Ter Apel sneller worden afgedaan, wordt er op meer plekken gewerkt met een methode om kort en bondig te beslissen en zijn er teams die veel dezelfde soort aanvragen behandelen om door de opgebouwde expertise sneller te kunnen beslissen.

Broekers-Knol: "‘Ook de komende tijd blijven we zoeken naar mogelijkheden om te versnellen."

Stabiele financiering
Broekers-Knol verwacht dat in 2021 het grootste deel van de aanvragen weer binnen de wettelijke termijn zal worden afgedaan. Doordat het kabinet eerder dit jaar al besloot om de IND voortaan stabiel te financieren, zouden achterstanden in de toekomst voorkomen moeten worden. Voor de asielketen wordt jaarlijks 100 miljoen euro extra uitgetrokken.

De staatssecretaris verwacht de uitkomsten van het onderzoek op korte termijn. Ze vraagt de onderzoekers onder meer te kijken naar de bedrijfsvoering, de aansturing en de werkwijze van de IND in de asielprocedure. Recent constateerde de commissie-Van Zwol dat de crux niet zit in het aanpassen van de regels, maar in meer aandacht voor een goede uitvoering.

"Ik denk dat het grote gat met Ajax wel iets kleiner is dan men denkt"

AZ kan terugkijken op een succesvolle start van het seizoen. De Alkmaarders zijn momenteel met een achterstand van zes punten de enigen die enigszins in het spoor kunnen blijven van koploper Ajax. Algemeen directeur Robert Eenhoorn vindt het lastig om te voorspellen waartoe de ploeg van trainer Arne Slot dit seizoen in staat is, maar hij wil ook niets uitsluiten.

"Ik blijf het zeggen: we hebben nu dertien wedstrijden gespeeld en het is hartstikke leuk om over het kampioenschap te praten of over een tweede plaats, maar het enige dat telt is dat we aanstaande zaterdag tegen FC Utrecht moeten spelen", vertelt hij bij Studio Voetbal.

Op de vraag of het gat met Ajax nu groter of kleiner is dan vorig seizoen heeft hij dan ook geen duidelijk antwoord: "Ajax speelt heel veel wedstrijden, wij spelen heel veel wedstrijden. Je krijgt met blessures te maken straks. We hebben bij PSV gezien dat het ook best lastig is om dat op te vangen. Ik denk alleen dat het grote gat waar iedereen het over heeft, wel iets kleiner is dan men denkt."

De relatie tussen AZ en Ajax was de afgelopen week onderwerp van gesprek, aangezien de Amsterdammers naar verluidt, ondanks een eerder gesloten herenakkoord, een poging wagen om Luuk Kluiters over te nemen. Eenhoorn wil verder niet te veel woorden vuilmaken aan de kwestie, maar is wel benieuwd of er een reactie zal komen: "Het gaat mij niet zozeer om Ajax. Er is een veranderagenda aangenomen en dat ging over een aantal zaken."

Eenhoorn noemt onder meer de competitieopzet en de verdeling van inkomsten, maar ook het beschermen van de jeugdopleidingen van de Eredivisie-clubs: "Dan maak je met z'n allen afspraken en die afspraken heb je je dan ook aan te houden. Dat Ajax een corporate-instelling heeft en dat men nou denkt van 'als ik alles gekocht heb, heb ik geen concurrentie meer', vind ik op zich niet zo raar. Tenminste, dan moet je dat zeggen, dan moet je niet een paar jaar geleden zeggen dat je wil dat de weerstand omhooggaat. Ik ben veel meer benieuwd hoe de leiding van de Eredivisie hiermee omgaat, waar we de afspraken mee gemaakt hebben, dan dat een andere club probeert er alles uit te halen."

Elon Musk: 'We kunnen autisme en schizofrenie oplossen met Neuralink'

Elon Musk heeft weer van zich laten horen en hoewel dat vorige week al was, willen we het toch nog even melden. Het heeft namelijk best betrekking op de gemiddelde FOK!ker: Musk zegt onder meer autisme 'op te kunnen lossen'.

In de podcast 'Artificial Intelligence' spreekt Musk met Lex Fridman over Neuralink, een project waarmee een AI-chip in een menselijk brein geïmplanteerd moet kunnen worden om zo hersenactiviteit te meten en uiteindelijk misschien zelfs te stimuleren.

"Ik denk dat Neuralink om te beginnen veel hersengerelateerde ziektes oplost", aldus Musk. "Dat kan van alles zijn, autisme, schizofrenie, geheugenverlies...iedereen krijgt op een gegeven moment met geheugenverlies te maken, er zijn ouders die zich de namen van hun kinderen niet meer kunnen herinneren."

Overigens is niet helemaal duidelijk wat Musk precies bedoelt, aangezien autisme een stoornis is, geen ziekte. De baas van Tesla en SpaceX heeft het ook over het behandelen van Alzheimer en Parkinson, hoewel zijn uiteindelijke doel is om het menselijke bewustzijn samen te kunnen laten gaan met kunstmatige intelligentie.

Neuralink is bedoeld om de 'dreiging' van digitale superintelligentie tegen te gaan, zegt Musk. "We kunnen niet slimmer worden dan een digitale supercomputer...if you can't beat 'em, join 'em."

Musk in gesprek met Fridman (Bron: YouTube)

Van Hanegem hekelt tendens rondom Koeman: "Iedereen knikt ja en amen"

Willem van Hanegem is blij dat het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor het EK. Toch vindt de oud-voetballer het vreemd dat er in zijn ogen geen ruimte meer is voor een kritische kanttekening. De Kromme schrijft maandag in zijn column voor het Algemeen Dagblad dat bondscoach Ronald Koeman niet of nauwelijks wordt bekritiseerd omtrent zijn keuzes. "Waar bij de vorige bondscoaches werkelijk alles werd betwist, knikt iedereen ja en amen bij zo'n beetje alles wat Ronald Koeman zegt", aldus Van Hanegem.

"Als Koeman morgen besluit een pinguïn in de spits te zetten tegen Estland, zeggen de analytici: 'hij zal er een bedoeling mee hebben' en 'laten we het gewoon even afwachten'. Ik kan daar slecht tegen", schrijft Van Hanegem. Oranje verzekerde zich zaterdag van deelname aan het EK door met 0-0 gelijk te spelen in Belfast tegen Noord-Ierland. Van Hanegem is niet onder de indruk van die prestatie. "We zijn gekwalificeerd in een poule met twee landen die er echt helemaal niets van kunnen: Estland en Wit-Rusland. We moesten eigenlijk alleen afrekenen met Noord-Ierland. Ook gewoon een elftal zonder één speler die ertoe doet in Europa en in De Kuip en in Belfast was het worstelen met die ploeg."

Van Hanegem had goede hoop toen Nederland goed speelde in Hamburg tegen Duitsland en met 2-4 won. Hij hoopte dat het de opmaat was voor iets moois. "Maar zaterdagavond in Belfast was het gewoon onvoldoende", stelt hij in de krant. "Dat de bondscoach weer met Marten de Roon begon, daar kan ik nog wel waardering voor opbrengen. Als heel Nederland schreeuwt om zijn hoofd, dan zou ik hem ook opstellen. Maar tegen Noord-Ierland in De Kuip bleek wel al dat Frenkie de Jong zou worden vastgezet, dus had Koeman ook kunnen weten dat De Roon aan de bal zou komen. En dan moet je hem opeens vroeg wisselen."

Koeman koos verrassend voor Steven Berghuis in de basis, terwijl Calvin Stengs de hele wedstrijd op de bank bleef. "Dat zou iedere bondscoach worden aangerekend. Maar Koeman blijkbaar niet, iedereen heeft begrip voor zijn keuzes." "Want", zo zei de bondscoach zelf in Belfast voor de zoveelste keer: "we moeten niet vergeten waar we vandaan komen en iedereen legt de lat alweer zo hoog", aldus Van Hanegem, die juist vindt dat de verwachtingen hoger moeten zijn dan een of twee jaar geleden. "We hebben Frankrijk, Duitsland en Engeland verslagen, spelers staan op de loonlijst bij topclubs en spelen in de Champions League. Als je dan zo pover speelt in Minsk en tweemaal tegen Noord-Ierland, dan moet je dingen benoemen. De pers, maar ook de bondscoach."

Voor Van Hanegem voelde de wedstrijd tegen Noord-Ierland 'als een stapje terug', terwijl hij hoopte dat Oranje juist een stap vooruit zou gaan. Hij legt de vinger op de zere plek: "Jasper Cillessen zorgde voor problemen, de backs Joël Veltman en Daley Blind slaapwandelden in de eerste helft, De Roon en Donny van de Beek heb ik niet gezien en waarom Pierre van Hooijdonk bij de NOS zo tevreden was over Ryan Babel, kan hij niemand uitleggen. Quincy Promes was de beste aanvaller, de rest heb ik niet gezien. Ik zag trouwens wel een gemiste penalty van de Noord-Ieren, maar daar had gek genoeg niemand het over."

Oranje kent nog twee afvallers voor thuiswedstrijd tegen Estland

Ryan Babel en Marten de Roon zijn er niet bij als Oranje het komende dinsdag in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd opneemt tegen Estland. De KNVB maakt bekend dat beide spelers het trainingskamp van Oranje verlaten. Eerder werd al bekend dat Virgil van Dijk er niet bij is tegen Estland, waardoor bondscoach Ronald Koeman de beschikking heeft over een 22-koppige selectie.

Babel kwam volgens het communiqué van de KNVB niet 'ongeschonden' uit de wedstrijd tegen Noord-Ierland (0-0). De aanvaller van Galatasaray keert daarom eerder terug naar zijn club.

De Roon kreeg in de wedstrijd tegen Noord-Ierland zijn derde gele kaart van de EK-kwalificatiecyclus en is daardoor geschorst voor het duel met Estland. Om die reden verlaat de middenvelder van Atalanta het trainingskamp van Oranje na de ochtendtraining van maandag.

Zowel Babel als De Roon had een basisplaats tegen Noord-Ierland, al werd laatstgenoemde al in de eerste helft gewisseld voor Davy Pröpper. Eerder werd al bekend dat Van Dijk om persoonlijke redenen het trainingskamp van Oranje had verlaten.

In Belfast kon Koeman ook geen beroep doen op Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. De middenvelder van Liverpool is weer fit en kan tegen Estland weer in actie komen. Of Depay kan dinsdagavond kan spelen, is voorlopig nog niet duidelijk.

NBA: Sacramento Kings brengen einde aan zegereeks Celtics

Na tien overwinningen op rij moesten de Boston Celtics in de NBA weer eens een nederlaag slikken. In een bijzonder vermakelijke wedstrijd in Sacramento tegen de Kings bleef het tot de slotseconde spannend. Marcus Smart miste in de zoemer, waardoor de stand 100 - 99 voor de Kings bleef.

Sacramento begon voortvarend tegen de koploper in de Eastern Conference. Na een kwart stond de thuisploeg met 30-18 voor, maar bij rust was deze voorsprong al bijna ongedaan gemaakt. In de tweede helft bleven de ploegen aan elkaar gewaagd. Boston nam een aantal keer een voorsprong van een paar punten, maar met name Buddy Hield en Bogdan Bogdanovic hielden de Kings in de wedstrijd.

Richuan Holmes zette met twee vrije worpen Sacramento op een 100-99 voorsprong. In de laatste aanval van Boston werden Kemba Walker en Jayson Tatum goed in de gaten gehouden en mocht Marcus Smart aanleggen. Zijn floater stuiterde op de achterkant en de voorkant van de ring, maar miste net doel.

Voor Sacramento is de overwinning zeer welkom. De ploeg houdt aansluiting met de middenmoot in het westen. Belangrijk, omdat de ploeg speelt zonder de starters Marvin Bagley en De’Aaron Fox die met een respectievelijk gebroken duim en enkelblessure een paar weken aan de kant zitten. In hun afwezigheid neemt Buddy Hield de honneurs meer dan waar. Tegen Boston was hij goed voor 35 punten en een hele serie cruciale driepunters. Boston blijft ondanks de nederlaag koploper in de Eastern Conference.

In Los Angeles speelden de Atlanta Hawks de tweede wedstrijd op rij het Staples Center. Nadat de Hawks eergisteren met 150 - 101 tegen de Clippers werden afgetroefd, ging de ploeg gisteren met  122 - 101 onderuit tegen de Lakers. Hoewel de score een iets vriendelijker aanzien had, was ook nu van een wedstrijd geen sprake. Na zes minuten stonden de Lakers met 24-5 voor en Atlanta wist in het restant niet meer in de buurt van de thuisploeg te komen.

De Lakers trakteerden de fans bij vlagen op spectaculair basketbal. Kobe Bryant keek toe vanaf de eerste rij en zag dat zijn oude ploeg in goede hand is bij LeBron James en Anthony Davis. James eindigde de wedstrijd met 33 punten en 12 assists, zonder balverlies te lijden.

In New Orleans speelden de Pelicans tegen de Golden State Warriors. Deze wedstrijd werd voor het seizoen getipt als een must-see wedstrijd. Beide ploegen worden echter geteteisterd door blessures en bevinden zich in de kelder van de NBA. De Warriors, die Klay Thompson en Steph Curry al misten, zagen vorige week ook DiAngelo Russell uitvallen met een gebroken duim. Bij de Pelicans gaat het niet beter: Zion Williamson, Brandon Ingram, Lonzo Ball, Derrick Favors, Jahlil Okafor, Frank Jackson en Josh Hart zijn allen geblesseerd.

De Pelicans wonnen de wedstrijd met 108-100. Schutter JJ Redick werd met 26 punten topscorer bij New Orleans.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Philadelphia 76ers 95 - 114
Sacramento Kings – Boston Celtics 100 - 99
Orlando Magic – Washington Wizards 125 - 121
Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 114 - 131
Dallas Mavericks – Toronto Raptors 110 - 102
New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 108 -100
Los Angeles Lakers – Atlanta Hawks 122 -101

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 10-2
Milwaukee Bucks 9-3
Miami Heat 9-3
Toronto Raptors 8-4
Philadelphia 76ers 8-5
Indiana Pacers 7-6
Charlotte Hornets 6-7
Orlando Magic 6-7
Brooklyn Nets 5-7
Cleveland Cavaliers 4-8
Atlanta Hawks 4-9
Chicago Bulls 4-9
Detroit Pistons 4-9
Washington Wizards 3-8
New York Knicks 3-10

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 11-2
Houston Rockets 10-3
Denver Nuggets 9-3
Utah Jazz 8-4
Phoenix Suns 7-4
Los Angeles Clippers 8-5
Dallas Mavericks 7-5
Minnesota Timberwolves 7-6
Sacramento Kings 5-7
Oklahoma City Thunder 5-7
Memphis Grizzlies 5-8
San Antonio Spurs 5-8
Portland Trail Blazers 5-8
New Orleans Pelicans 4-9
Golden State Warriors 2-12

Agressieve fietser in Zevenaar gezocht

Op zondag 25 augustus 2019 rond 12.15 uur ontstaat er op het fietspad van de Arnhemseweg in Zevenaar onenigheid tussen een groepje van vier fietsende jongens en een man die hen, ook op de fiets, passeert.  De jongens vinden dat de man hun gevaarlijk passeert en laten dat blijken.

Ze stoppen, stappen af en er ontstaat een een woordenwisseling. De man pakt vervolgens uit zijn rugtas een mes. De jongens voelen zich bedreigd. Dan steekt de man een fietsband lek van één van de jongens. Eén van hen filmde de man, en de politie brengt nu beelden naar buiten teneinde de man te vinden. 

Mensen kunnen hun tips achterlaten via het webformulier, 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Agressieve fietser in Zevenaar gezocht (Afbeelding: Politie)
Agressieve fietser in Zevenaar gezocht (Afbeelding: Politie)

Honda en Red Bull Racing praten over contractverlenging

Na het goede weekend van Red Bull Racing lijkt er meer goed nieuws aan te komen voor het team. Volgens ingewijden in de paddock zouden Red Bull en Honda op het punt staan om hun contract te verlengen, zo meldt De Limburger.

Het contract tussen Honda en Red Bull Racing loopt nog tot eind 2020 en de renstal zou, zeker gezien de vooruitgang van dit jaar graag de motorleverancier langer aan zich binden. Ook de Japanse motorbouwer lijkt genegen de samenwerking met het team van Max Verstappen te verlengen. Er wordt gesproken over een verlenging van het contract met één jaar.

Daarmee zouden Red Bull en Honda in ieder geval ook samenwerken in het eerste jaar van het nieuwe Formule 1-reglement. Helmut Marko, sportchef van Red Bull Racing is na de Grand Prix van Brazilië naar Japan vertrokken om de laatste onderhandelingen af te ronden. Het streven is om de deal tijdens het raceweekend in Abu Dhabi bekend te maken.

Honda en Red Bull Racing praten over contractverlenging (Pro Shots / Zuma Press)
Honda en Red Bull Racing praten over contractverlenging (Pro Shots / Zuma Press)

Dronken vrouw met zwaailicht en sirene naar de cel gebracht

Een inwoonster van Breda is zondagavond aangehouden. Ze zou andere twee vrouwen mishandeld hebben. Ze heeft spullen vernield van een café en uiteindelijk na haar aanhouding een agent met haar schoen belaagd.

Op zondag 17 november om 20.40 uur kwam er ene melding binnen vanuit de Ginnekenmarkt in Breda. Er zouden problemen zijn met een dronken vrouw. De agenten die als eerste in de straat waren werden direct aangesproken door de medewerker van een horecabedrijf. Een vrouw zou met een bierglas naar een andere vrouw gegooid hebben. Het slachtoffer was al naar het ziekenhuis gegaan omdat ze gewond was. De verdachte zat op het terras.

De 51-jarige vrouw werd aangehouden maar verzette zich hevig. De agenten moesten flink geweld gebruiken om de vrouw in hun politieauto te krijgen. Tijdens die worsteling lukte het de vrouw om een agent te trappen. Ook probeerde ze de ruiten uit de politieauto te schoppen. De agenten zijn uiteindelijk met zwaailicht en sirene naar het cellencomplex gereden waar de vrouw is ingesloten. De recherche gaat de zaak verder onderzoeken.

Vuurwerk nog steeds met afstand meest voorkomende incident rond voetbal

Het vuurwerk binnen stadions is het afgelopen jaar licht afgenomen, even als geweldsincidenten binnen en buiten het stadion. Daar tegenover staat een kleine toename van vuurwerk buiten het stadion (in de Eredivisie). De cijfers van het Jaarverslag Voetbal en Veiligheid laten zien dat vuurwerk nog steeds met afstand het hoogste scoort op de lijst van incidenten.

Elk jaar publiceert het CIV, Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, een overzicht met cijfers van de politie-inspanningen, opgelegde maatregelen, incidenten en strafbare feiten rond het betaald voetbal; het Jaarverslag Voetbal en Veiligheid. Kijkend naar het afgelopen jaar zijn er geen opvallende wijzigingen in de cijfers. Er is een kleine afname van vuurwerk in het stadion en van geweldsincidenten binnen en buiten het stadion. Daar tegenover staat een kleine toename van vuurwerk buiten het stadion (in de Eredivisie). De cijfers laten zien dat vuurwerk nog steeds met afstand het hoogste scoort op de lijst van incidenten. Hoewel er goede voorbeelden zijn van vergund vuurwerk in stadions, wordt er nog veel te vaak op een gevaarlijke manier vuurwerk afgestoken op volle tribunes.

Kijkend naar de resultaten over meerdere jaren valt op dat er veel in positieve zin is veranderd. Dat blijkt niet alleen uit de cijfers in meerjarig perspectief in dit jaarverslag, maar ook uit kwalitatieve onderzoeken van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Het aantal voetbalgerelateerde incidenten is in meerjarig perspectief afgenomen, maar ook de grootschaligheid en heftigheid van incidenten is over het algemeen afgenomen. Het lijkt erop dat de meeste problematische risicosupporters geweerd worden (door handhaving van opgelegde straffen) of zich gedragen (vanwege de pakkans en de straffen die hun boven het hoofd hangen) bij voetbalwedstrijden.

De jaren waarbij het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde en - de voor supporters belastende - veiligheidsmaatregelen toenamen (zoals fouillering, slechte zichtlijnen door netten of hekken, beperkingen aan het vervoer of aan de kaartverkoop), liggen achter ons. Doordat het veiliger wordt bij betaald voetbalwedstrijden, zijn er steeds minder midden- en hoog-risico wedstrijden (de B- en C-categorie) waardoor minder ingrijpende maatregelen worden opgelegd. Opgelegde maatregelen zijn steeds vaker een lichte variant. Zo krijgen uitsupporters vaker lichtere verplichte vervoersregelingen opgelegd. Ook de politie inzet heeft daardoor kunnen afnemen.

Dit succes is te danken aan de inzet en samenwerking van alle lokale en landelijke partijen die betrokken zijn bij de veiligheid in en om voetbalwedstrijden te weten de KNVB, de betaald voetbalorganisaties, het Openbaar Ministerie, de gemeenten en natuurlijk de politie. Deze partijen hebben de wettelijke mogelijkheden (onder andere stadionverbod, groepsverbod, meldplicht) om de risicosupporters middels een gezamenlijke aanpak (strafrechtelijk, civiel en bestuurlijk) langdurig te weren bij voetbalwedstrijden. Ook de inspanningen van het supporterscollectief en diverse supportersverenigingen hebben een positief effect gehad op het vergroten van de veiligheid, toegankelijkheid en gastvrijheid van voetbalwedstrijden.

Ondanks de vooruitgang blijft scherpte nodig. Het aantal incidenten rondom betaald voetbalwedstrijden is ondanks de afname nog steeds te veel en maatregelen blijven nodig om uiteindelijk te komen bij het gewenste niveau van Gastvrij, Toegankelijk en Veilig Voetbal.

OM eist TBS met dwangverpleging tegen stekende waterpijpverkoper

De officier van justitie heeft vanochtend TBS met dwangverpleging geëist tegen de 46-jarige Egyptische waterpijpverkoper Taha E. die ervan verdacht wordt op zaterdag 16 maart op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam de Joodse marktkoopman Martin Colmans en diens 42-jarige zoon Sharon Colmans met een keukenmes te hebben gestoken. De verdachte kende zijn slachtoffers omdat hij geruime tijd een marktkraam heeft bestierd direct naast de kraam van de slachtoffers.

De man wordt verdacht van poging doodslag op vader en zoon en van poging zware mishandeling van de vrouw van de marktkoopman. Op die zaterdagmiddag kwam de aanval van verdachte ogenschijnlijk uit het niets. Meerder getuigen hebben het zien gebeuren. Op aanwijzen van omstanders kon de verdachte kort na de steekpartij in een winkel worden aangehouden. Ook het mes werd op aanwijzen van getuigen aangetroffen, later uitgevoerd DNA-onderzoek heeft vastgesteld dat het inderdaad het gebruikte mes is.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende incidenten geweest waarbij verdachte was betrokken. De politie heeft alle incidenten sinds 2014 in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er zowel sprake was van zakelijke conflicten met marktkooplui, als van incidenten waarbij verdachte gefrustreerd of verward overkwam. Het onderzoek door de politie heeft geen bewijs voor terreur of radicalisering opgeleverd. Wat de concrete aanleiding voor de steekpartij is geweest is niet met zekerheid vast te stellen, wel is duidelijk dat er op de markt toenemende spanningen waren tussen verdachte en zijn buren.

De psycholoog en psychiater die verdachte hebben onderzocht zijn van mening dat de verdachte in een psychose heeft gehandeld en dat het tenlastegelegde hem niet kan worden toegerekend. De officier acht het aannemelijk dat verdachte in een psychose heeft gehandeld of een blackout heeft gehad, maar stelt vraagtekens bij het geheugenverlies dat de verdachte zegt te hebben. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Het gaat om hele ernstige feiten waarbij twee mensen bijna het leven verloren.” Gelet op de ernst van de feiten en de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte komt de officier tot TBS met dwangverpleging als strafeis.

Boek Edwin de Wolf is nog niet dicht

De 2e druk komt eraan en misschien ook nog wel een vertaling in het Engels. “Ik ben compleet verbijsterd.” Dat zei oud-militair en schrijver van “Kampioen op één been”, sergeant buiten dienst Edwin de Wolf, zaterdag bij de presentatie van zijn boek in Harderwijk. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 exemplaren van verkocht.

De Wolf raakte in augustus 1994 zwaargewond toen hij tijdens een patrouille in de Bosnische enclave Srebrenica op een anti-personeelsmijn stapte. Hij verloor daarbij zijn linkerbeen en zijn gedroomde toekomst.

Bij de presentatie waren onder anderen een aantal leden van zijn toenmalige peloton en artsen en fysiotherapeuten die hem letterlijk weer op de been hebben geholpen. Ronduit emotioneel was de overhandiging van het 1e exemplaar van het boek aan kolonel Ludo de Vos. Hij is niet alleen de directeur van het Veteranen Instituut, maar was bovendien de commandant van De Wolf tijdens de missie. Hij las de passage voor uit zijn dagboek, die het ongeval met zijn sergeant tot in detail beschrijft. “Ik heb het sindsdien 6 keer in handen gehad, waarvan 4 keer in de afgelopen week.”

Het boek gaat zeker niet alleen over De Wolf als militair of atleet tijdens de Invictus Games. Het is het verhaal van een jongen en man die vanaf zijn jeugd zijn idealen door tegenslagen en een aanslag ziet gedwarsboomd, maar er toch steeds bovenop komt.

De Wolf stapt met de publicatie niet alleen als schrijver een nieuwe wereld in, hij staat inmiddels ook op 2 benen. Een implantaat maakt het mogelijk om permanent een prothese te dragen. Ook dat vraagt Edwin de Wolf om zijn haast onuitputtelijke doorzettingsvermogen aan te spreken. “Dit boek is niet mijn, maar óns verhaal: van militaire oorlogs- en dienstslachtoffers. Er zijn er nog zoveel onder ons die hun verhaal wel willen, maar niet kunnen vertellen.”

Dode en gewonden bij steekincident Heerlen, verdachte opgepakt

Bij een steekincident zondagavond in een woning in Heerlen zijn twee personen gewond geraakt. De verdachte kon meteen in de betreffende woning worden aangehouden. Rond 22.50 uur ontving de politie melding van een steekincident in een woning aan de Dommelstraat. Twee personen bleken gewond te zijn geraakt en worden door de ambulances van de benodigde medische zorg voorzien. De verdachte kon in de woning worden aangehouden.

Aanleiding voor het steekincident wordt mogelijk in de relationele sfeer gezocht. Onderzoek moet daar meer duidelijkheid over verschaffen. Ter plaatse is dan ook technisch en tactisch onderzoek opgestart. Ook de medewerkers van Forensische Opsporing verrichten ter plaatse onderzoek. De omgeving van de woning blijft daardoor voorlopig afgezet.

Update 11:12 uur
De politie meldt dat één van de twee slachtoffers, een 26-jarige man uit Heerlen, in het ziekenhuis is overleden aan zijn verwondingen. Het andere slachtoffer kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Verder meldt de politie dat de aangehouden verdachte onder beperkende voorwaarden vastzit. 

De politie onderzoekt de zaak verder en houdt daarvoor onder meer een buurtonderzoek. 

Woningoverval op invalide vrouw gereconstrueerd in Opsporing Verzocht

In Opsporing Verzocht is dinsdagavond 19 november te zien hoe een invalide vrouw uit Witteveen het slachtoffer is geworden van een gewapende overval in haar woning. Dit gebeurde op woensdagavond 13 februari aan de Mr. J.B. Kanweg in Witteveen.

Het slachtoffer betreft een 58-jarige vrouw. Op de bewuste avond was een onbekende man haar woning rond 20.30 uur binnengekomen. De overvaller bedreigde de vrouw met een geweer. Uiteindelijk nam hij twee geldkistjes (blauw en rood) weg uit de woning.

Opvallende inbraak
De politie vermoedt dat dezelfde persoon op zondag 27 januari ook heeft ingebroken in dezelfde woning. De man werd toen overlopen door één van de bewoners. Na een korte worsteling wist de inbreker te ontkomen. Hierbij raakte niemand gewond. Opvallend is dat ook bij de inbraak geprobeerd is om de geldkistjes weg te nemen.

Signalement
De verdachte heeft het volgende signalement: man, ongeveer 40 jaar, blanke huidskleur, ongeveer 1.80 meter lang, normaal postuur, vol gezicht, zwarte broek, leren jas en wintermuts en een bril met opvallend dik zwart montuur.

Uitzending
In Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond 19 november om 20.30 uur een reconstructie van de gewapende overval getoond. Opsporing Verzocht wordt live uitgezonden op NPO 1. De herhaling van dit opsporingsprogramma zal woensdag om 12.05 uur op NPO2.

Woningoverval op invalide vrouw gereconstrueerd in Opsporing Verzocht (Afbeelding: Politie)
Woningoverval op invalide vrouw gereconstrueerd in Opsporing Verzocht (Afbeelding: Politie)

CPB: Koopkracht neemt niet toe

De bbp-groei valt terug naar 1,1% per jaar in 2022-2025 door de geringere groei van het arbeidsaanbod. De vergrijzing leidt er toe dat de bevolking in de leeftijdscategorie 15-74 jaar voor het eerst afneemt. De stijging van de arbeidsproductiviteit is hoger dan in de voorgaande periode maar blijft onder het langjarig gemiddelde.

De groei van de werkgelegenheid in de marktsector staat onder druk door de afnemende groei van het arbeidsaanbod en de sterke vraag naar personeel in de zorgsector. Bij realistische veronderstellingen voor de raming van de collectieve zorguitgaven neemt de werkgelegenheid in de zorg in 2022-2025 toe met 2,1% per jaar. Dat schrijft het Centraal Planbureau in de Middellangetermijnverkenning 2022-2025 (MLT).

Deze middellangetermijnraming beoogt een van de bouwstenen te zijn voor het nadenken over het beleid in 2022-2025 en ligt ten grondslag aan de CPB-houdbaarheidsanalyse die in december zal worden gepubliceerd.

De koopkracht neemt niet toe in 2022-2025. Dit komt doordat de beperkte stijging van de reële cao-lonen teniet wordt gedaan door hogere zorgpremies, lastenverzwaring in de loon- en inkomensheffing en hogere pensioenpremies. Gepensioneerden hebben nadeel van beperkte indexering en nominale verlaging van de aanvullende pensioenen. Samenhangend met ongewijzigde koopkracht en geringere werkgelegenheidsgroei zwakt de groei van de particuliere consumptie af tot 1,2% per jaar in 2022-2025.

De overheidsbegroting heeft een stabiel beperkt tekort in 2022-2025, na een omslag van een overschot in een tekort in 2021. Het EMU-saldo in 2022-2025 bedraagt gemiddeld -0,3% bbp per jaar tegen +0,6% bbp in 2018-2021. De overheidsbegroting slaat vooral om door stijging van de collectieve zorguitgaven tussen 2018-2021 en 2022-2025, bij een lichte daling van de collectieve lasten. Lagere rentelasten dempen de omslag.

Deze middellangetermijnverkenning kent aanzienlijke internationale en nationale onzekerheden en risico’s. De enige zekerheid is de vergrijzing van de bevolking. Hoe het verder gaat met het internationale handelssysteem is ongewis. De aanhoudende groei van de collectieve zorg is mogelijk lastig te realiseren. De verkenning bevat een groei van de werkgelegenheid in de zorg met 135.000 personen tussen 2021 en 2025. Het is echter een uitdaging om genoeg gekwalificeerde werknemers en zelfstandigen aan te trekken in de zorg.

Aangespoeld lichaam na 66 jaar geďdentificeerd

Na een DNA-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, geboren in 1924, kapitein van de kustvaarder Westland.

Zijn schip verging met zeven opvarenden in de nacht van de watersnoodramp 1953 op de Noordzee, op weg van Duitsland naar Engeland. Drie maanden later spoelde een lichaam aan op Terschelling, dat daarna in graf O-2 als onbekend persoon is begraven.

Enkele maanden geleden, na een bezoek aan het wrakkenmuseum op Terschelling, meldde de 69-jarige zoon zich bij de politie om DNA af staan. In september kreeg hij te horen dat zijn vader, Andries Penning, de man was die begraven lag in graf O-2 op Terschelling.

Street Fighter V: Champion Edition komt met bijna alles

Capcom kondigt Street Fighter V: Champion Edition aan. We weten allemaal dat Street Fighter houdt van veel edities en deeltje vijf is geen uitzondering. De Champion Edition komt met bijna alles wat tot nu toe in de game is vrijgegeven.

De editie biedt 40 fighters, 34 stages en ruim tweehonderd costumes om te gebruiken. Het enige wat ontbreekt zijn Fighting Chance costumes, samenwerkingen met andere merken en de Capcom Pro Tour DLC. Daarnaast is Gill aangekondigd als nieuwe fighter. Gill maakt gebruik van ijs en vuur, iets wat ook terug te zien is in zijn voorkomen.

Street Fighter V: Champion Edition komt 14 februari 2020 uit voor 29,99 euro. Een upgrade naar deze versie is nu al beschikbaar en kost 24,99 euro.OM in hoger beroep tegen vonnis mislukte liquidatie

Het OM gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank betreffende de poging liquidatie bij een spyshop in het Westelijk Havengebied in Amsterdam in augustus 2018. De bedrijfsleider van die spyshop werd toen door de verdachten mishandeld nadat het wapen waarmee gepoogd werd de bedrijfsleider te doden dienst weigerde. De bedrijfsleider is - zo werd ook tijdens de rechtszitting duidelijk - door de mishandeling grotendeels invalide geraakt.

De rechtbank veroordeelde afgelopen donderdag een 55-jarige man tegen wie de officier van justitie twee weken geleden twintig jaar had geëist, tot dertien jaar cel. Een 21-jarige man, tegen wie vijftien jaar was geëist, werd veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Hoewel deskundigen anders hadden geadviseerd, besloot de rechtbank de 21-jarige man volgens het adolescentenstrafrecht te berechten omdat hij tijdens het plegen van het misdrijf twintig jaar oud was en ‘een bijna blanco strafblad’ had. Het OM stelt zich op een ander standpunt. Het adolescentenstrafrecht is ingevoerd opdat meer rekening gehouden kan worden met de ontwikkelingsfase van jongvolwassenen. Dat speelt bij deze verdachte niet, dat hebben ook de deskundigen aangegeven. De officier van justitie is van mening dat het toepassen van het adolescentenstrafrecht niet passend is bij de persoon van deze verdachte, niet passend bij de rol die hij bij het plegen van het misdrijf zou hebben gehad noch bij de ernst van de feiten.

Het OM gaat ook in beroep tegen het vonnis van de 55-jarige verdachte. De officier van justitie is van mening dat een strafmaat van dertien jaar niet passend is bij de ernst van de feiten.

Woven is er toch!

De Nederlandse indiegame Woven van Alterego Games is eindelijk uit! In eerste instantie werd hun Kickstarter niet gehaald, maar gelukkig is dit wollige puzzelavontuur toch nog gecreëerd. Woven is helemaal met de hand ontworpen en dat zie je eraan af. Onze uitgebreide preview kun je hier nog eens rustig nalezen.

 

De olifant Stuffy leeft in een wereld vol wol en stof. Opeens zijn er metalen machines die de wereld veranderen. Glitch is een robot-vuurvliegje dat niet snapt waarom hij van metaal is. Stuffy en Glitch gaan samen de raadsels van de wereld ontdekken. Met behulp van breimachines die je onderweg kunt vinden is het ontwerp van Stuffy steeds aan te passen.

 

Een gefaalde Kickstarter hoeft niet het einde te zijn. Woven is verkrijgbaar op pc (Windows en Linux), Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. De komende dagen kun je Woven met 15% korting bij Steam aanschaffen.

Minder proefdieren nodig door aangepaste richtlijn

Na jaren van voorbereiding komt er een belangrijke aanpassing van een internationale richtlijn voor medicijnonderzoek. Hierdoor zijn wereldwijd mogelijk honderdduizenden proefdieren minder nodig dan nu het geval is. Medicijnautoriteit CBG is nauw betrokken bij de aanpassing van deze richtlijn. De nu aangepaste richtlijn gaat over het onderzoeken van de schadelijkheid van medicijnen tijdens de zwangerschap.

Voordat nieuwe medicijnen op mensen onderzocht mogen worden, zijn er gegevens nodig over de mogelijke schadelijkheid. Van oudsher worden daar dierproeven voor gebruikt.

Duizenden proefdieren minder
Volgens de aangepaste richtlijn zijn bepaalde dierproeven nu later in het onderzoekstraject nodig. "De nieuwe richtlijn vereist nu pas bij fase 3 grote groepen dieren, in plaats van bij fase 1 en fase 2. Hierdoor zijn wereldwijd waarschijnlijk 300.000 tot 400.000 proefdieren per jaar minder nodig", schat onderzoeker Peter Theunissen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), vanuit Nederland betrokken bij de veranderingen. "Daarbij: tussen fase 1 en 3 van het medicijnonderzoek bij mensen valt grofweg 75% van alle potentiële medicijnen af."

In vitro-test soms al voldoende
Een andere grote verandering is het vervangen van dierproeven door zogenoemde in vitro-testen. Dit zijn testen waarbij onderzoek wordt gedaan met behulp van bijvoorbeeld gekweekte cellen. Voor stoffen uit medicijngroepen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn bij zwangerschap, kan voortaan een in vitro-test voldoende zijn. Wanneer uit deze in vitro-test blijkt dat de stof inderdaad schadelijk is, dan mag zo’n medicijn niet gebruikt worden bij vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

Internationale richtlijnen
Proefdieronderzoek moet voldoen aan zogenaamde ICH-richtlijnen (International Council for Harmonisation of Technical Requirements for Pharmaceuticals for Human Use). Registratieautoriteiten en de farmaceutische industrie komen deze week samen om op internationaal niveau richtlijnen voor medicijnonderzoek af te stemmen. De vorige grote aanpassing van de richtlijn voor het testen van de schadelijkheid tijdens de zwangerschap dateert van 25 jaar geleden. Toen zijn de eisen aan proefdieronderzoek bij de registratieautoriteiten in Europa, Japan en de Verenigde Staten gelijkgetrokken.

Unieke escape room RIVM open

Vandaag, 18 november, is het Europese Antibioticadag. In heel Europa wordt aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier. Om meer mensen hiervan bewust te maken, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een unieke beleving ontwikkelt, namelijk een escape room in combinatie met theater. Vanaf vandaag kan iedereen drie dagen lang spelenderwijs meer leren over antibioticaresistentie in Hoog Catharijne in Utrecht.

Escape room
Op maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 november is de escape room geopend in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De escape room is voor iedereen gratis toegankelijk. Op maandag kan er tussen 12.00 en 20.00 uur gespeeld worden en op de andere twee dagen van 10.00 tot 20.00 uur. Wie lukt het om het medische mysterie te ontdekken en de patiënt te redden in 10 minuten?

Resistentie neemt wereldwijd toe
Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem. In Nederland worden relatief weinig antibiotica gebruikt. Hier is het alleen verkrijgbaar als een arts dit voorschrijft. Ook is er veel aandacht voor maatregelen om verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen. De resistentie voor de belangrijkste bacteriën is in Nederland laag.

Europese Antibioticadag
De jaarlijkse Europese Antibioticadag is een initiatief van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control ). Het ECDC vraagt alle lidstaten van de Europese Unie om deze dag aandacht te besteden aan verantwoord gebruik van antibiotica. Het RIVM organiseert, samen met VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport , een conferentie waarin besproken wordt hoe het beleid rondom dit onderwerp de komende jaren er uit moet zien.

Unieke escape room RIVM open (Foto: FOK!)
Unieke escape room RIVM open (Foto: FOK!)

'André Hazes klaagt Privé aan om cover met zoontje'

Hazes klaagt de Privé aan voor het gebruik van een foto van zijn zoontje op de cover. Hij heeft daarvoor het advocatenkantoor van Peter R. de Vries ingeschakeld. "Je kunt niet het portretrecht van een kind schenden alleen maar om meer bladen te verkopen", zei De Vries gisteravond in Café Hendriks en Genee.

Eerste sneeuwvlokken van het seizoen gevallen

De eerste sneeuwvlokken van het seizoen zijn zondagavond gevallen. In onder andere Heerlen en Kerkrade dwarrelden rond 20:00 uur enkele sneeuwvlokken naar beneden. Tot een wit landschap en gladheid heeft dit niet geleid, want het ging om vlokken natte sneeuw in combinatie met regen. Op andere plaatsen was het met 3 tot 5 graden te zacht voor sneeuwval.

De vorige keer dat het sneeuwde was op 4 mei in het zuiden van Limburg. Onder meer op de Vaalserberg kwam zelfs een sneeuwlaagje van 4 cm tot stand. De keer daarvoor dat er begin mei sneeuw lag was in 1979.

Vorig jaar eerste natte sneeuw op 20 november
In 2018 werden de eerste sneeuwvlokken op 20 november gespot in Emmen en Ter Apel. Auto’s en tuintafels kleurden een beetje wit, maar tot een wit landschap kwam het nog niet. In 2017 konden we de eerste natte sneeuw van het seizoen ook in november begroeten. In 2015 dwarrelden de eerste sneeuwvlokken al op 14 oktober naar beneden. Onder andere uit Limburg en de Achterhoek kwamen toen meldingen van natte sneeuw.

Oosten veertien sneeuwdagen meer dan westen
Jaarlijks komt het gemiddeld over het land tot 26 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 33 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 19 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. Doordat het klimaat opwarmt zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden.

Peter R. de Vries zoekt moordenaar Rosleny Magdalena

Het is drie jaar geleden dat de 28-jarige Rosleny Magdalena is vermoord. Op klaarlichte dag, midden op straat in Amsterdam Holendrecht. Ze laat een dochtertje van zes jaar na. Nu ook misdaadjournalist Peter R. de Vries in de zaak is gedoken, hoopt haar nicht Shulesca de la Croes eindelijk op antwoorden: 'Mijn nicht verdient gerechtigheid.'

Verdriet overheerst bij de familie tijdens een bezoek aan het graf van Rosleny Magdalena, maar ook de boosheid onder de nabestaanden is groot. 'Drie jaar lang he, nog steeds niks', zegt Shulesca de la Croes, een nicht van Magdalena. 'Dat maakt me zo boos. Ze verdiende deze gruwelijke dood niet. En dat er nog steeds geen gerechtigheid is, maakt het nog veel erger.' Hoewel het drie jaar geleden is, gaat er geen dag voorbij dat ze er niet aan denkt. 'Als ik opsta, als ik slaap, tijdens mijn werk. Gewoon 24/7.'

Geen opheldering
De nog onbekende dader lost de fatale schoten nadat Magdalena haar dan 6-jarige dochter met de fiets naar school heeft gebracht. Ze bezwijkt aan haar verwondingen op een brug aan de straat Maldenhof. De politie laat snel daarop weten dat Magdalena geen bekende is van de politie. Er worden beelden vrijgegeven van een fietser, gehuld in regenpak en rijdend op een damesfiets, die haar mogelijk zou hebben opgewacht. Ook looft de politie 15.000 euro uit voor de tip die leidt naar de oplossing van de zaak.

Er komen tientallen tips binnen, maar geen enkele zorgt voor opheldering en antwoorden. De familie leeft daarom nog elke dag met de moord en alle vragen die daar nog omheen hangen. De la Croes denkt dat het pakken van de dader haar rust zou geven: 'Ik krijg mijn nicht daar niet mee terug, dat weet ik, nooit meer. Maar het geeft mij rust. En dat heb ik echt nodig in mijn leven.'

Het onderzoek van de politie loopt nog steeds. Nadat de familie contact zocht met misdaadjournalist Peter R. de Vries is ook hij bezig met de zaak, die hem erg aangrijpt. 'Een moeder die even haar kind naar school brengt en dan zomaar wordt doodgeknald, dat tart toch je werkelijkheidsbesef? Je gaat 's ochtends weg en zegt je kind bij school gedag, 'tot straks lieverd', en dat straks komt helemaal niet.'

Hij denkt dat er ondanks de lange periode na de moord toch nog antwoorden kunnen komen. 'Daarom wil ik er ook alles aan doen om iedereen te stimuleren om nog een tandje bij te zetten en meer moeite te doen waardoor de zaak opgelost kan worden. Mijn overtuiging is dat het kan. En dan moet het ook.' De la Croes is blij met de steun. Nog steeds is zij ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten en doet hen nogmaals een oproep: 'Alsjeblieft, praat. Mijn nicht verdient gerechtigheid.'

Vermogen van huishoudens opnieuw gestegen

In 2018 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens 38.400 euro, 10.000 euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. Het vermogen is nog niet op het niveau van 2008. Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen met 14.600 euro iets hoger dan in 2017 en iets lager dan de piek in 2010. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het doorsnee (mediane) vermogen is gelijk aan het middelste vermogen wanneer de vermogens van alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit.

De tien procent huishoudens met de laagste vermogens hadden samen meer schulden dan bezittingen. Per saldo hadden ze een negatief vermogen van 45 miljard euro. Dat komt vooral doordat in deze groep veel woningbezitters zitten van wie de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Het meeste vermogen is geconcentreerd bij de hoogste tien procent vermogens. De bezittingen van die huishoudens (1.033 miljard euro) bestonden voor 36 procent uit eigen woning, voor 20 procent uit aanmerkelijk belang en voor 13 procent uit bank- en spaartegoeden. Hun schuld bedroeg 157 miljard euro.

Bij het vaststellen van de fiscale hypotheekschuld zijn eventueel opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken niet meegenomen omdat het CBS tot op heden geen toegang heeft gekregen tot de onderliggende gegevens. Ook worden pensioenaanspraken en andere aanspraken van sociale zekerheid niet tot het vermogen gerekend, omdat deze collectief worden geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar zijn, of overdraagbaar van persoon op persoon.

Vermogensongelijkheid opnieuw gedaald
De ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens was in 2018 kleiner dan het jaar ervoor. De vermogensongelijkheid daalt al vanaf 2015, wat samenhangt met de aantrekkende woningmarkt. Tussen 2011 en 2014 nam de vermogensongelijkheid nog toe. Dit hing sterk samen met de daling van de huizenprijzen tijdens de economische crisis, die vooral de minder vermogende huizenbezitters trof. Rijkere huishoudens met een eigen woning hebben vaak ook andere bezittingen. De vermogensongelijkheid exclusief eigen woning is in de periode 2011-2018 vrijwel niet veranderd.

De ongelijkheid in inkomen is aanzienlijk lager dan de vermogensongelijkheid, en met uitzondering van 2014 vrijwel onveranderd gebleven. De toename in 2014 kwam vooral door een incidentele fiscale maatregel die het voor directeur-grootaandeelhouders aantrekkelijk maakte zichzelf in dat jaar veel dividend uit te keren.

Grote vermogens in kleine Brabantse gemeenten, kleine vermogens in de grote steden
Met een vermogen van in doorsnee 337.000 euro was Bloemendaal de meest vermogende gemeente in 2018. Dat is bijna 9 keer zo veel als landelijk (38.400 euro). Ook staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot, Sint-Anthonis en Bergeijk. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd.

Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden. Het minst vermogend is Rotterdam met een doorsnee vermogen van 4.300 euro. Utrecht is de enige van de vier grote steden die niet in de top tien van gemeenten met laagste vermogens valt, maar ook daar was het vermogen met 14.200 euro relatief laag. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Rode Kruis: 820 miljoen mensen lijden wereldwijd honger

Het aantal mensen met honger neemt toe: in totaal lijden 820 miljoen mensen in de wereld honger. Terwijl het aantal juist jarenlang aan het dalen was. Het Rode Kruis vraagt speciale aandacht voor de ernstige humanitaire situatie in onder andere Jemen, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuidelijk Afrika. In Jemen en CAR leiden jaren van conflict en extreem weer tot dreigende hongersnood. In Zuidelijk Afrika is het huidige regenseizoen in bijvoorbeeld Zambia slecht van start gegaan en wordt de ergste droogte in jaren voorspeld. De verwachting is dat in de aankomende zes maanden 45 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika met ernstige voedselonzekerheid te maken krijgen. Het Rode Kruis wil meer aandacht voor deze humanitaire catastrofe en heeft Giro 6868 geopend.

Zambia is een van de landen in Zuidelijk Afrika waar de situatie alarmerend is. 2,3 miljoen mensen kampen hier met acute voedselonzekerheid, 600.000 meer dan nog maar een maand geleden. Het is sinds 1981 niet zo droog geweest in dit land. Tegelijkertijd hadden delen van het land vorig jaar te maken met zware overstromingen. Die rampzalige mix van te veel water met extreme droogte nu heeft geleid tot mislukte oogsten. De reserves zijn op en mensen kwetsbaar. “Voordat de mensen konden herstellen van de overstromingen, zijn ze nu getroffen door de droogte. Recentelijk is er een man omgekomen toen hij zijn laatste beetje voedsel wilde beschermen en een olifant zijn oogst wilde opeten. De man is door de olifant doodgetrapt,” zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Combinatie van conflict en extreem weer
Ieder land kent zijn eigen problematiek en heeft een andere context, maar de combinatie van conflict en extreem weer door klimaatsverandering zijn de perfecte voedingsbodem voor de dreigende hongersnood. Door nu meer hulp te verlenen, kunnen mensenlevens worden gered. “In Jemen bijvoorbeeld lijden 3,2 miljoen vrouwen en kinderen aan acute ondervoeding. Als ze het al overleven, kunnen daarna de lange termijneffecten van ondervoeding desastreus zijn. Daarom is het belangrijk dat we nu ingrijpen,” aldus Lahr. “We hopen dat meer mensen aandacht hebben voor de mensen met honger in de wereld. Het lijkt erop dat ze door de rest van de wereld vergeten zijn.”

Het Rode Kruis helpt in de genoemde landen met voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Gezien de sombere voorspellingen liggen er plannen klaar om de hulpverlening op korte termijn op te schalen. Hiervoor is minimaal 35 miljoen euro nodig. In ieder land zorgt het Rode Kruis dat de hulpverlening aansluit bij de problematiek en context van die situatie, maar uiteindelijk met één doel: dat minder mensen honger lijden en de gevolgen van onvoldoende voeding worden verminderd.

Woning dicht na geweld of wapenvondst

Een burgemeester kan straks een woning sluiten als de openbare orde rond de woning is of dreigt te worden verstoord door ernstig geweld, zoals een beschieting of het gooien van explosieven. Ook geldt de bevoegdheid als er wapens in een woning zijn aangetroffen. De maatregel is nodig om de openbare orde te handhaven, waar die door de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit wordt ondergraven. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat in consultatie is gegaan en onderdeel is van de anti-ondermijningswetgeving.

Regelmatig worden gemeenten opgeschrikt omdat er woningen worden beschoten of handgranaten tegen de gevel van een woning worden gelegd of aan de deurknop worden gehangen. Ook wordt het gebruik van automatische wapens niet geschuwd. Daarnaast kan er vrees zijn voor verstoring van de openbare orde vanwege een ophanden zijnde liquidatie bij een woning.

“Of het nu gaat om schietincidenten of de vondst van wapens of explosieven, iedere keer gaat het om situaties waarin de openbare orde op maatschappelijk onaanvaardbare wijze in het geding is”, aldus de minister. Buurtbewoners en mensen die in de wijk werken of hun kinderen naar school brengen, voelen zich onveilig en zijn bang voor herhaling. Zij krijgen direct met het geweld te maken dat een grote druk legt op het openbare leven. In zo’n geval moet de burgemeester kunnen optreden en de openbare orde herstellen, maar de huidige, wettelijke mogelijkheden bij woningen zijn te beperkt. Daarom komt de minister met een aanvullende maatregel als steun in de rug voor de lokale overheid.

De burgemeester bepaalt de duur van de sluiting van de woning. Als sprake is van ernstige vrees voor herhaling of verstoring van de openbare orde kan hij besluiten de duur van de sluiting tot een door hem te bepalen tijdstip verlengen.

Het kabinet heeft bij zijn aantreden de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit geïntensiveerd met onder meer de 100 miljoen euro in het anti-ondermijningsfonds en met wetgeving. Aanvullend hierop heeft het kabinet dit najaar de aanpak met 110 miljoen euro versterkt voor een breed landelijk offensief met zowel repressieve als preventieve maatregelen. ”Ondermijnende criminaliteit gaat op nietsontziende wijze te werk en bedreigt gewone mensen in hun dagelijkse bestaan. We moeten onze samenleving – onze wijken en buurten – weerbaarder maken voor het gif van ondermijnende criminaliteit dat gepaard gaat met geweld, bedreigingen, intimidaties en liquidaties”, aldus minister Grapperhaus.

FOK! Wat een weer: regen, veel regen

Het is bewolkt en het regent of motregent van tijd tot tijd. In de middag gaat het met name in het oosten weer harder doorregenen. De meeste neerslag valt dan ook in de oostelijke helft, waar tot en met komende nacht op meerdere plaatsen meer dan 20 mm valt, plaatselijk tot 40 mm. In de loop van de avond wordt het in het zuidwesten en later westen geleidelijk droog en komen er enkele opklaringen voor, hoewel een enkele bui niet uitgesloten is. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C in het zuidoosten en 8°C in het noordwesten. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig, in het oostelijk Waddengebied is deze krachtig, 6 Bft. In de loop van de dag trekt de wind ook elders langs de kust aan tot krachtig, mogelijk hard, 7 Bft.

Komende nacht valt er in de noordoostelijke helft eerst nog regen maar van het westen uit breiden opklaringen zich langzaam uit. Vooral in de kustgebieden komen nog wel enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C in het zuidoosten tot ca. 7°C in het noordwesten. De wind draait verder naar het westen en is zwak tot matig, langs de kust is de wind noordwestelijk en in het noordelijk kustgebied nog (vrij) krachtig, 6 Bft.

Morgen overdag zijn er opklaringen. Vooral in de kustprovincies komen ook nog enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is westelijk, later zuidwestelijk en wordt overal zwak tot matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Charger heeft een jaar of 6 geleden een foto gemaakt. Helaas weet hij niet meer waar..
Charger heeft een jaar of 6 geleden een foto gemaakt. Helaas weet hij niet meer waar..

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NHL: Golden Knights overrompelen Flames, Blackhawks kloppen Sabres

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in de NHL een vrij simpele thuiszege geboekt. De Calgary Flames werden met 6-0 verslagen, onder meer door drie goals in de laatste vijf minuten. William Karlsson was met twee goals - de eerste en laatste - en één assist de grote man.

De Chicago Blackhawks wonnen thuis van de Buffalo Sabres, die pas bij een 4-0 achterstand hun enige goal scoorden (4-1). Kirby Dach tekende voor de eerste twee Chicago-goals, Patrick Kane scoorde de derde en was daarmee voor alweer de zesde wedstrijd op rij trefzeker.

Andere wedstrijden werden op zondagavond niet gespeeld in de NHL.

Blackhawks - Sabres (Bron: YouTube)

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen verliezen finale in Mexico

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben de finale van het World Tour-toernooi in het Mexicaanse Chetumal verloren. De Amerikanen Taylor Crabb en Jacob Gibb waren net iets te sterk voor de oud-wereldkampioenen.

De eerste twee sets werden netjes onderling verdeeld, waardoor een derde set uitkomst moest bieden. Daarin golfde het heen en weer en beide duo's leken op een bepaald moment op weg naar de winst. Die ging naar de Amerikanen, nadat de Nederlanders een bal op matchpoint tegen buiten de zijlijnen mepten: 16-21, 21-16, 12-15.

Bij de vrouwen pakten Madelein Meppelink en Sanne Keizer de derde plek en wel zonder te spelen; Taiana Lima en Talita uit Brazilië lieten verstek gaan. De titel ging naar Taliqua Clancy en Mariafe Artacho uit Australië, die de Chinese dames Wang Fan en Xia Xinyi met 15-21, 21-14, 15-12 versloegen.

Portugal plaatst zich voor EK na winst in Luxemburg

Ook Portugal is komende zomer van de partij op het Europees kampioenschap voetbal. De ploeg streed in groep B nog met Servië om één overgebleven startbewijs, waarbij het één punt voorsprong moest verdedigen.

Portugal ging op bezoek bij Luxemburg en kwam dankzij Bruno Fernandes kort voor rust eindelijk op voorsprong. Daar bleef het ook lang bij, tot Cristiano Ronaldo een paar minuten voor tijd dan eindelijk de verlossende 0-2 maakte, waarmee plaatsing voor het EK een feit was.

Servië stond tegen Oekraïne op voorsprong nadat Aleksandar Mitrovic tien minuten na rust de 2-1 scoorde, maar in blessuretijd tekende Artem Besyedin voor de gelijkmaker: 2-2. Servië eindigt zo als derde in de groep, maar mag wel naar de play-offs.

Ook groep A werd afgesloten, maar Engeland en Tsjechië waren daar al geplaatst. Kosovo eindigt als derde en mag net als nummer vier Bulgarije naar de play-offs. Frankrijk en Turkije gaan zoals al bekend was vanuit groep H naar het EK, IJsland speelt de play-offs, Albanië, Andorra en Moldavië zijn klaar.

Uitslagen EK-kwalificatie zondag
A: Bulgarije - Tsjechië 1-0
A: Kosovo - Engeland 0-4
B: Luxemburg - Portugal 0-2
B: Servië - Oekraïne 2-2
H: Albanië - Frankrijk 0-2
H: Andorra - Turkije 0-2
H: Moldavië - IJsland 1-2

Brazilië wereldkampioen onder 17, Nederland verliest troostfinale

Brazilië heeft zich voor de vierde keer in de geschiedenis, en de eerste keer sinds 2003, laten kronen tot wereldkampioen voetbal onder 17 jaar. In Gama, nabij de eigen hoofdstad Brasília, rekende de ploeg in de finale af met Mexico.

Na een klein kwartiertje kon Brazilië op voorsprong komen, maar de pegel van João Peglow spatte op de lat uiteen. Na een dik uur spelen was het raak, maar wel aan de andere kant: Bryan Gonzalez kopte Mexico op voorsprong en het stadion werd ineens even stil.

Een verre Braziliaanse bal eindigde op de lat, maar niet lang voor het einde van de wedstrijd werd na een VAR-moment een penalty gegeven aan de thuisploeg, die Kaio Jorge met wat moeite verzilverde: 1-1. Diep in blessuretijd leverde Yan Couto een fraaie pass af bij Lázaro, die de bal keurig in het doel tikte en Brazilië zo de wereldtitel bezorgde.

Nederland speelde in de strijd om de derde plek, waarin het dankzij Mohamed Taabouni na een kwartier al op voorsprong kwam tegen Frankrijk. De winst zat er echter niet in: na zeven minuten trok Arnaud Kalimuendo de stand gelijk en met twee goals in de tweede helft maakte hij het klusje eigenhandig af voor de Fransen, 1-3.

Brazilië - Mexico (Bron: YouTube)

NASCAR-kampioenschap beslist, hoofdrol voor een stuk plakband

Op de Homestead-Miami Speedway in Florida is zondagavond de laatste en beslissende race van de NASCAR Cup Series 2019 verreden. Vier coureurs maakten nog kans op de titel, zoals dat gaat in het in de NASCAR gebruikte play-offsysteem.

De opzet voor de laatste race was duidelijk: wie van de Championship Four als beste zou eindigen mocht zich de nieuwe kampioen noemen. De kwalificatie werd afgelast wegens de weersomstandigheden en dus werd de grid gevormd op basis van het kampioenschap, waardoor de Championship Four vooraan vertrok: Denny Hamlin, Kevin Harvick, Martin Truex Jr en Kyle Busch, in die volgorde.

De vier hadden de touwtjes in het begin stevig in handen, alleen Kyle Larson kon zich er bij tijd en wijle een beetje tussen mengen. Truex won de eerste stage voor Larson, die Kyle Busch, Harvick en Hamlin op een gat had gereden. Met bijna dezelfde volgorde begonnen de heren aan de tweede stage, maar Busch nam al snel de leiding in handen - tot Truex die weer terugpakte.

Alles ging z'n gangetje, tot het halverwege de stage bijzonder knullig fout ging bij Truex: tijdens een pitstop werden een rechter- en linkerband omgewisseld en dus moest de kampioen van 2017 opnieuw naar binnen. De jonge John Hunter Nemechek zorgde niet al te snel daarna voor een caution en dus had Truex mazzel: zijn ronde achterstand kon weer ongedaan gemaakt worden.

De rest van de stage was niet echt boeiend, Kyle Busch pakte de laatste stagewinst van het jaar, voor Harvick, Larson, Truex en Hamlin - alle vier titelkandidaten reden dus in de top-5. Met honderd ronden te gaan kon de slotfase van het seizoen beginnen, met Kyle Busch, Hamlin, Harvick en Truex voorop.

Met iets minder dan zestig ronden te gaan kwam iedereen binnen voor in principe de laatste stop, bij Larson ging de motorkap open en zijn goede race leek in één keer voorbij. Bij Hamlin werd tijdens de stop een flink stuk tape op de grill geplakt, maar dat bleek veel te veel te zijn: er kwam een geiser aan stoom uit zijn motorkap, want de motor werd veel te warm door het gebrek aan koele lucht.

Na de laatste ronde stops had Kyle Busch de leiding weer in handen, met Truex op acht seconden als naaste rivaal. Harvick zakte door zijn veel latere stop terug naar de dertiende plek op bijna één ronde, Hamlin reed op een ronde achterstand en dus leek de titel steeds meer bij Busch in de schoot te vallen, hoewel Truex wel heel langzaam iets dichterbij leek te komen.

Hamlin reed twaalf ronden voor de finish overtuigend langs Busch...maar dat betekende slechts dat hij zijn zo ongelukkig opgelopen ronde achterstand ongedaan maakte. Een bedreiging zat er voor Busch niet meer in en dus kon de kampioen van 2015 zijn tweede NASCAR Cup Series-titel vieren.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.