MotoGP-rookie Quartararo pakt 5e pole, nare crash Marquez

Fabio Quartararo heeft zijn vijfde poleposition in de MotoGP ook alweer te pakken. De nog altijd maar 20-jarige Franse rookie zette zijn Yamaha op het circuit van Sepang op de eerste plek neer voor de Grand Prix van Maleisië, de thuisrace van zijn Petronas-team.

In de beslissende fase van de kwalificatie ging wereldkampioen Marc Marquez hard onderuit. De Spanjaard werd met een highsider van zijn Honda geslingerd en kwam op een nare wijze op het asfalt terecht, hoewel hij wel zelf weg kon lopen. Ondertussen werd gestreden om de pole en die ging in een dik nieuw polerecord naar Quartararo, 0,103 seconden voor de Spaanse fabriekscoureur van Yamaha, Maverick Viñales.

Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli maakt op 0,129 tellen de eerste startrtij compleet. Jack Miller (Ducati), Cal Crutchlow (Honda) en Valentino Rossi (Yamaha) bezetten de tweede startrij, voor de Suzuki van Alex Rins, de Ducati van Danilo Petrucci en de Honda van Johann Zarco.

Broertje Alex Marquez deed het een stuk beter in de Moto2, waar hij de pole voor zich opeiste. De Spanjaard bleef de Japanner Tetsuta Nagashima anderhalve tiende voor, de Zuid-Afrikaan Brad Binder completeerde de eerste startij op ruim drie tienden. Naast Binder moet Marquez wat betreft de titelstrijd vooral naar Thomas Lüthi kijken, de Zwitser start zondag vanaf de vijfde stek.

Lorenzo Dalla Porta is in de Moto3 al kampioen en vertrekt vanaf plek zeven. Marcos Ramirez pakte de pole: hij bleef de Japanner Tatsuki Suzuki ruim een tiende voor, terwijl de Brit John McPhee op ruim twee tienden ook plaats mag nemen op de eerste rij.

De racedag wordt zondagochtend Nederlandse tijd geopend om 05.00 uur door de Moto3, om 06.20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP gaat om 08.00 uur van start.