Militaire Wereldspelen voorbij

Met een flitsende ceremonie zijn zondagavond in de Chinese stad Wuhan de Militaire Wereldspelen afgesloten. Korporaal 1 Kilian van der Wolff zorgde met een finaleplaats op de 1500 meter voor een prima Hollands slotakkoord. Dinsdag keert de circa 150 koppige ploeg terug in Nederland met 4 medailles in de bagage: 3 gouden en 1 bronzen plak, allemaal voor de mindervalide sporters.

Een stadion met omroepers die de toeschouwers de oren van het hoofd tetterden. 10.000'en uitzinnige Chinezen die de sporters aanmoedigen. Talloze Olympiërs, onder wie recordhouders. De Nederlandse 'atletiekers' waanden zich in Wuhan in een ander universum.

Kloof
Behalve Van der Wolff, deden ook 1500 meter loper Rick Hartogs en hordeloopster Tara van Schie het goed door de halve finales te halen. Als klap op de vuurpijl bereikte de eerste dus ook nog eens de finale. Daarin legde hij beslag op de 1 na laatste plaats. Van der Wolff werd opnieuw geconfronteerd met de kloof tussen professionals en amateurs als hij. In het kielzog blijven van winnaar Michal Rozmis? Onmogelijk. Ter vergelijking: de Pool klokte 3.46.33, Van der Wolff 3.55.54. “Met deze tegenstanders verwachtte ik ook niet om een medaille te halen.” Hij zat er niet mee. In zo'n sterk veld als amateur de finale halen, dát was wat hem betreft wat telde.

Over, uit en sluiten
Van der Wolff bereikte de finale bij verrassing. In de halve eindstrijd finishte hij als 5de, maar doordat hij de snelste bleek van de 'langzamen', kreeg hij volgens de regels een ticket voor de eindstrijd. Voor Rick Hartogs was dat niet weggelegd. In de halve finale rende hij in 3,59,12 over de meet, ver achter winnaar Ouladka Hicham uit Marokko (3,55,81). Over, uit en sluiten. “Het klassenverschil was te groot”, constateerde Hartogs.

Unieke ervaring
Zo verging het ook Tara van Schie die in de halve finale horden (1500 meter) in de achterhoede finishte. Het is hét verhaal van Wuhan. Tot in de vezels getrainde Olympische atleten atleten maakten de dienst uit. Een unieke ervaring voor de amateurs. Van der Wolff: “Indrukwekkend. Dat ik erbij mocht zijn....”