World Superbikes-seizoen afgesloten in Qatar

Op het Losail International Circuit in Qatar is het World Superbikes-seizoen afgesloten. Er stonden weer drie races op het programma, twee reguliere en één korte, waarbij één man in elk geval afscheid nam: na ruim vierhonderd WK-races, 22 GP-zeges en 22 WSBK-zeges haakt Marco Melandri af, wat hij helaas zonder noemenswaardige resultaten deed.

Race één
Zoals zoveel dingen begon ook het raceweekeinde bij het begin, race één dus. Jordi Torres ging tijdens de opwarmronde al onderuit en bij de start nam wereldkampioen Jonathan Rea gelijk de leiding, voor Alex Lowes en Sandro Cortese. Tom Sykes reed na een sterke start even tweede, maar een ronde later schoof hij in gevecht met Leon Haslam onderuit.

Michael van der Mark viel bij de start wat terug naar de tiende plek, maar schoof vrij rap door naar de zesde stek. Cortese eindigde ondertussen in het grind, waardoor Chaz Davies - ver in het middenveld vertrokken - de derde plek in handen kon pakken. Van der Mark werkte zich langs zijn teamgenoot van volgend jaar, de Turk Toprak Razgatlioglu, en reed halverwege op plek vijf.

Voorin leek Lowes leider Rea aan te vallen, maar dat lukte niet en hij zag Davies zelfs langszij komen. Rea reed ondertussen onbedreigd naar de winst, voor Davies en Lowes. Bautista werd vierde, Van der Mark moest de vijfde plek na een fraai gevecht nípt inleveren bij Haslam.

Superpolerace
Zaterdag werd de racedag geopend met de korte superpolerace, waarmee de startopstelling voor de slotrace bepaald werd. Rea pakte wederom vanaf pole de leiding, Lowes, Haslam en Bautista volgden, terwijl Razgatlioglu in de pitstraat achter was gebleven. Van der Mark kwam ondertussen naar de vijfde plek, doordat Cortese vroeg de nodige plekken inleverde.

Bautista werkte zich in de ronden daarna op naar de tweede plek, Van der Mark kreeg bezoek van Loris Baz en werd door de Fransman gepasseerd, maar die zesde plek pakte hij in de slotronde terug. Rea won zonder problemen, Bautista en Lowes completeerden wederom het podium, voor Haslam en Davies.

Race twee
Rea vertrok dus weer vanaf poleposition en de Noord-Ier nam na een mislukte aanval van Bautista gelijk weer de leiding. De twee openden echter wel een mooi duel, waar Lowes zich ook in probeerde te mengen, met Van der Mark, Razgatlioglu, Haslam en Davies daar weer achter. Van der Mark nam de derde stek dan weer even over, tot Davies er op de bloedsnelle Ducati simpel voorbij kwam.

Halverwege de race was het geweld iets gaan liggen: Rea en Bautista reden samen vooraan, Bautista's teamgenoot Davies probeerde aan te sluiten en Van der Mark en Lowes, bezig aan hun laatste race als teamgenoten, knokten om de vierde plek. Dat duel werd gewonnen door de Brit, de Rotterdammer moest zijn plek verdedigen tegen de Kawasaki's van Razgatlioglu en Haslam.

Rea reed zich los van de rest en reed onbedreigd naar zijn derde zege van het slotweekeinde, Davies en Bautista duelleerden om de tweede plek en die ging naar de Welshman. Lowes pakte de vierde plek, Razgatlioglu eindigde als vijfde, voor Eugene Laverty en Van der Mark.

Overzicht
Rea is voor de vijfde keer op rij wereldkampioen, hoewel dat al duidelijk was. Bautista domineerde deel één van het seizoen op ongekende wijze, maar werd na Rea's geweldige tweede helft tweede in het WK. Lowes verslaat teamgenoot Van der Mark in de strijd om plek drie, Razgatlioglu eindigt als vijfde.

Eind februari gaat het nieuwe seizoen van start op Philip Island in Australië, met Lowes naast Rea op de Kawasaki. Bautista stapt over naar Honda en wordt vervangen door Scott Redding, Van der Mark krijgt Razgatlioglu naast zich bij Pata Yamaha en World Supersport-vicewereldkampioen Federico Caricasulo maakt bij het GRT Junior-team van Yamaha zijn WSBK-debuut.