Wereldtitel Supersport vergeven, Nederlands 1-2'tje in Supersport 300

Op het Losail International Circuit in Qatar is zaterdag het WK Supersport beslist. In de klasse onder het WK Superbikes werd de laatste race van het jaar verreden en de kansen lagen nog redelijk open.

Met nog één race te gaan konden drie man de titel nog pakken: Randy Krummenacher was de kampioenschapsleider, Federico Caricasulo volgde op niet al te grote afstand en Jules Cluzel moest eigenlijk gewoon winnen en dan hopen dat de andere twee geen punten zouden pakken. Bij de start nam Cluzel alvast de leiding, teamgenoot Corentin Perolari dook in zijn rug en teamgenoten/rivalen Krummenacher en Caricasulo volgden, hoewel Lucas Mahias zich tussen de twee voegde.

Isaac Viñales en Kyle Smith reden zich beiden voorbij de twee titelrivalen, terwijl Cluzel de kop hield. Viñales vond de aansluiting bij Cluzel, Perolari en Mahias, Smith werd weer voorbijgereden door Caricasulo en Krummenacher, die nog altijd virtueel de wereldtitel in handen had. Met zeven ronden te gaan reed Mahias voorbij Cluzel, die daarmee toch weer wat minder kans op de titel had en nog altijd moest hopen dat zijn concurrenten posities zouden verliezen.

Vier ronden voor het einde pakte Caricasulo de vierde plek over van Perolari, waardoor het gaatje naar Krummenacher in de stand nog kleiner werd. In de slotronde werd nog wel wat geprobeerd, maar er veranderde eigenlijk weinig meer. Mahias won de slotrace van het jaar, voor Cluzel en Viñales. Caricasulo en Krummenacher volgden de podiumplanten en dus mag de Zwitser Krummenacher zich wereldkampioen Supersport noemen.

Supersport 300
In Qatar werd ook de laatste race van het WK in de Supersport 300 verreden, de 'juniorenklasse'. De Spanjaard Manuel Gonzalez had een maand eerder de titel al veiliggesteld, uittredend kampioene Ana Carrasco wilde haar tweede plek nog wel verdedigen tegen Scott Deroue. Dat lukt echter niet, want na een fraaie race pakte de Nederlander de winst in Losail.

Het werd zelfs een Nederlandse 1-2'tje in Qatar: Koen Meuffels leek de winst te pakken, maar werd in de laatste meters op één honderdste gepasseerd door Deroue, terwijl de Italiaan Bruno Ieraci het podium completeerde.