Suzuki wint half verregende Bol d'Or na uitbranden leidende motor

Het Franse Suzuki Endurance Racing Team heeft de 83e Bol d'Or gewonnen, de meest aansprekende 24-uursrace op twee wielen. Het werd een behoorlijk verregende editie op het circuit van Paul Ricard, want zaterdag hield het in de loop van de middag op met zachtjes regenen: de hemelsluizen gingen volle bak open.

Vroeg in de avond werd de boel dan ook stilgelegd en al snel kwam het bericht naar buiten dat er vóór negen uur 's avonds niet meer geracet zou worden. Om die tijd volgde een korte update, maar bij de beelden was al snel duidelijk dat een hervatting er niet in zat: het leek alsof de hele oceaan op het circuit neerdaalde en de organisatie liet weten dat pas om zes uur 's ochtends weer gereden zou worden.

Dat bleek gelukkig dan wel het geval en in de vroege, donkere zondagochtend brulden de ongeveer zestig motoren weer over het Franse asfalt. Even na negen uur schoof het leidende FCC TSR Honda France-team dankzij een olielek onderuit en ook topteams YART Yamaha en SRC Kawasaki, de regerend wereldkampioenen, werden door de olie op de baan genekt. SERT Suzuki kon de leiding overnemen en het team van Vincent Philippe, Etienne Masson en Gregg Black pakte de winst.

Het verrassende Wojcik Racing Team eindigde op de Yamaha op een ronde van SERT, het debuterende BMW Motorrad World Endurance Team eindigde op een knappe derde plek, nadat de BMW van Team ERC Endurance - de oorspronkelijke nummer drie - wegens een overtreding van de brandstoftankreglementen uit de uitslag werd gehaald.

Chaos op de zondagochtend (Bron: YouTube)

Hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)