Jerry Afriyie (KOZP) richt pijlen op Alkmaar

Nu er bij de landelijke intocht alleen nog maar roetveegpieten te vinden zijn, richt activist Jerry Afriyie, u weet wel, van Kick Out Zwarte Piet, zijn pijlen op de lokale intocht in Alkmaar. Daar zijn de pieten nog gewoon zwart, zoals het hoort. 

Lees ook: Geen Zwarte Piet bij landelijke intocht Sinterklaas

Hij heeft op Facebook een oproep geplaatst waarin hij medestanders zoekt om ook Alkmaar zwartepietvrij te maken.  Hoewel er enkele mensen zijn die zich aangemeld hebben, zijn de reacties overwegend negatief te noemen. Zo reageert iemand die lesgeeft op een basisschool dat kinderen uit groep zeven tegen een Afrikaans klasgenootje riepen dat hij vanaf nu veel te zwart was om voor Piet te kunnen spelen. 

Ook wordt er gereageerd dat: "Wij Friezen Alkmaar maar even bij moeten staan en Alkmaar maar even moeten vergrendelen net als Dokkum". Hoewel de organisatie gehoord heeft van de plannen van Afiyie, houdt ze in overleg met de gemeente gewoon vast aan de traditionele zwarte piet. Lida Mathot, de organisator van de intocht op 16 november zegt tegenover het Noordhollands Dagblad: "Wat de NOS doet is voor ons niet zaligmakend. Wij veranderen ook, maar we doen het rustig aan."