Hockeyers Bloemendaal, Kampong en Den Bosch openen met winst

Landskampioen Bloemendaal had op de eerste speeldag van de Hockey Hoofdklasse Heren weinig problemen met Hurley. Op ‘t Kopje werd de promovendus met 6-0 verslagen. Ook Den Bosch boekte een ruime overwinning. Het werd 5-0 tegen Almere. Amsterdam voorkwam op de valreep een nederlaag tegen buurman Pinoké (3-3). Tilburg maakte het nog spannend tegen Oranje-Rood (3-4) en Rotterdam bleef met lege handen achter na de confrontatie met HGC (3-0).

Amsterdam - Pinoké (3-3)
22' 1-0 (sc) Tanguy Cosyns
28' 1-1 (sc) Alex Hendrickx
48' 2-1 Tijn Lissone
66' 2-2 (sc) Alex Hendrickx
67' 2-3 Dennis Warmerdam
70' 3-3 (sc) Tanguy Cosyns
Dennis Warmerdam leek zijn rentree bij Pinoké te bekronen met de winnende treffer tegen Amsterdam. Warmerdam nam eerder afscheid van het tophockey, door een tumor in zijn arm. Maar na een geslaagde operatie bleek hij toch nog op topniveau te kunnen terugkeren. Hij zette drie minuten voor tijd de 2-3 op het bord in het Wagener Stadion. De droom werd wreed verstoord door Tanguy Cosyns. De Belg pushte vlak voor het eindsignaal uit de strafcorner de gelijkmaker binnen. Het was voor Cosyns zijn tweede treffer voor zijn nieuwe club.

Toch vertelde Warmerdam na de wedstrijd dat zijn comeback alsnog een sprookje was. De arts die hem behandelde zat in het stadion vandaag. Vanaf nu wil Warmerdam tophockeyer zijn en met zijn optreden tegen Amsterdam was hij dat ook weer. Bij Amsterdam – waar ze door blessures van Justin Reid-Ross en Nicki Leijs en de schorsing van Valentin Verga drie belangrijke spelers misten – kunnen ze niet helemaal tevreden zijn over het vertoonde spel. Zeker in de eerste helft oogde Amsterdam nog wat sleets en werden veel ballen achterin zo in de stick van de tegenstander geschoven. Coach Santi Freixa zei ook na de wedstrijd dat hij een dominanter Amsterdam had verwacht.

Bloemendaal - Hurley (6-0)
3' 1-0 (sc) Thierry Brinkman
5' 2-0 Roel Bovendeert
10' 3-0 Roel Bovendeert
46' 4-0 (sc) Martijn van Grimbergen
52' 5-0 Tim Swaen
64' 6-0 Roel Bovendeert
Bloemendaal was eigenlijk al snel klaar met Hurley. Na tien minuten leidde de landskampioen al met 3-0 dankzij twee treffers van Roel Bovendeert en Thierry Brinkman, die de score had geopend. Na rust maakte Bovendeert nog zijn derde doelpunt. Nieuwkomer Martijn van Grimbergen en Tim Swaen maakten het half dozijn treffers vol tegen de promovendus.

Den Bosch - Almere (5-0)
4' 1-0 (sc) Austin Smith
6' 2-0 Arjen Lodewijks
34' 3-0 (sb) Bram van Groesen
42' 4-0 Jelle Galema
67' 5-0 (sc) Joaquin Menini
Almere werd voor de start van de competitie door menig hockeykenner getipt als een van de voornaamste degradatiekandidaten. De ouverture tegen Den Bosch heeft dat beeld alleen maar bevestigd. Op het sportpark aan de Oosterplas kwam de ploeg van coach Pasha Gademan er niet aan te pas en ging eraf met 5-0.

Al na zes minuten stond het 2-0 voor de thuisploeg door treffers van Austin Smith (strafcorner) en Arjen Lodewijks, die met een fraaie duik scoorde. De 3-0 viel nog voor de rust. Noud Schoenaker leek in eerste instantie al de 3-0 te maken, maar die treffer werd geannuleerd. Er volgde een strafbal en dat buitenkansje was een prooi voor Bram van Groesen, die in plaats van Schoenaker op de borden kwam. Met die treffer was het oneerlijke duel lang en breed gespeeld. In de tweede helft was Almere onmachtig en deed Den Bosch het rustig aan. Niettemin trof Pepijn Reijenga nog een keer het doel achter de debuterende goalie Flip Wijsman onder de lat bij Almere voor de 4-0 en bepaalde Joaquin Menini de eindstand op 5-0.

HGC - Rotterdam (3-0)
38' 1-0 (sc) Seve van Ass
52' 2-0 Maico Casella
66' 3-0 Kenta Tanaka
HGC deed zich op de eerste speeldag een plezier door te winnen van een mogelijke directe concurrent voor het vierde playoff-ticket. In eigen huis werd Rotterdam met 3-0 verslagen. Na twee doelpuntloze kwarten deed Seve van Ass zijn oude ploeg pijn. Uit de strafcorner opende de international de score. In het laatste deel van de wedstrijd stelden Maico Casella en Kenta Tanaka de overwinning van HGC veilig.

Kampong - Klein Zwitserland (4-1)
3' 1-0 Boet Phijffer
32' 2-0 (sc) Jip Janssen
39' 3-0 Boet Phijffer
47' 4-0 Robbert Kemperman
49' 4-1 (sc) Enzo Torossi
Boet Phijffer zette na drie minuten zijn ploeg Kampong al op het spoor van de overwinning. Met zijn tweede treffer vlak na rust besliste hij het duel in het voordeel van de Utrechtse formatie, die op 2-0 was gekomen na een rake push van Jip Janssen uit een strafcorner. Robert Kemperman maakte er nog 4-0 van voordat Enzo Torossi iets terugdeed voor Klein Zwitserland.

HC Tilburg - Oranje-Rood (3-4)
6' 0-1 Jim van de Venne
17' 0-2 (sc) Mink van der Weerden
32' 1-2 (sc) Sander Visser
34' 1-3 (sc) Mink van der Weerden
40' 1-4 (sc) Thibeau Stockbroekx
61' 2-4 Tim Cross
68' 3-4 (sc) Jip Krens
Oranje-Rood leek op een makkelijke overwinning af te stevenen, maar zag Tilburg in de slotfase nog akelig dichtbij komen. Een 4-1 voorsprong werd gedicht tot 4-3. Ondanks het slotoffensief van de Tilburgers hield de ploeg van nieuwe coach Robert van der Horst stand en nam de drie punten mee naar huis.