De Vries van 17e startplek naar F2-podium in Monza

Nyck de Vries heeft in de Formule 2-hoofdrace in Monza een dijk van een race op het Italiaanse asfalt gelegd. De Nederlander moest helemaal achteraan starten, maar eindigde zowaar met de derde plek op het podium.

Polesitter Callum Ilott behield zijn positie bij de start, voor Zhou Guanyu en Nobuharu Matsushita, die Nikita Mazepin en Sergio Sette Camara te grazen nam. Nyck de Vries vertrok wegens zijn diskwalificatie in de kwalificatie als zeventiende en laatste, maar pakte wel gelijk een paar plekken.

Al in de tweede ronde schoot Zhou rechtdoor, waardoor Matsushita en Sette Camara op konden schuiven. De Japanner was lekker bezig en niet snel daarna nam hij de leiding over van Ilott, die al vroeg zijn verplichte pitstop kwam maken. Matsushita kwam iets later naar binnen en betrad de baan vóór Ilott, terwijl Zhou achter de Brit, maar voor DAMS-duo Nicholas Latifi en Sette Camara terecht kwam.

De sterk rijdende Luca Ghiotto nam voorlopig de leiding, met Mick Schumacher en Jordan King op enige afstand. Voor Zhou ging het kort voor de helft van de race fout: Latifi probeerde de Chinees in te halen en dat resulteerde erin dat de Canadees Zhou's achterband lek tikte met de voorvleugel. Beiden liepen forse schade op en konden wat de strijd om het podium betreft inpakken.

Ook Schumacher ging het podium niet halen: de Duitser kreeg te maken met technische problemen en was gezien. Ghiotto kwam tien ronden voor het einde binnen, maar dat ging niet zo best en de Italiaan kwam tien tellen achter Sette Camara de baan weer op. Als laatste kwam ook King naar binnen en zo reed Matsushita weer op kop, voor Ilott en...De Vries, die een dijk van een race reed en zich al ver naar voren gereden had.

De Vries reed in rap tempo naar de op plek twee rijdende Ilott en ook de Brit moest eraan geloven. Met nog twee ronden te gaan moest de Nederlander zelf behoorlijk op gaan letten: Ghiotto kwam met rasse schreden dichterbij en passeerde hem ook al snel. Matsushita reed ondertussen naar de zege, voor Ghiotto en De Vries.