Tiener verdedigt wereldtitel judo met verve, Tsjkadoea gelijk onderuit

In de Nippon Budokan in het Japanse Tokyo is het wereldkampioenschap judo zondag van start gegaan. In de hal waar Anton Geesink in 1964 olympisch goud pakte werd het WK geopend met de vrouwen tot 48 kilo en de mannen tot 60 kilo.

Daria Bilodid uit Oekraïne won vorig jaar op haar 17e de wereldtitel door Funa Tonaki te onttronen en de Japanse hoopte in de finale nu op revanche. Met ruim anderhalve minuut te gaan gooide de Oekraïnse tiener Tonaki echter op haar zij: waza-ari. Bilodid kreeg nog wel twee straffen en moest in de slotfase behoorlijk oppassen om geen fatale derde straf te krijgen, maar die bleef uit en dus is ze opnieuw wereldkampioene.

Brons was er voor de Mongolische Mönkhbatyn Urantsetseg, die de Française Melanie Clement met een armklem te grazen nam, en de Kosovaarse Distria Krasniqi, die de Spaanse Laura Martinez al snel op haar rug legde.

Bilodid vs Tonaka (Bron: YouTube)

Met nog een minuut te gaan in de finale tot 60kg leek de Georgiër Lukhumi Chkhvimiani aan zijn limiet te zitten, maar niks bleek minder waar: hij nam de Oezbeek Sharafuddin Lutfillaev plotseling te grazen, draaide hem op zijn rug en pakte de wereldtitel.

De gevechten om brons werden twee nationale onderonsjes. Yeldos Smetov klopte zijn Kazachse landgenoot Gusman Kyrgyzbayev, terwijl uittredend wereldkampioen Naohisa Takato zijn landgenoot Ryuju Nagayama leek te kloppen met een mooie actie in de slotseconden...tot Nagayama razendsnel toesloeg en hem in de houdgreep alsnog het brons ontfutselde.

De Nederlander Tornike Tsjkadoea verloor in de eerste ronde al op ippon van de Azeri Davud Mammadsoy.

Chkhvimiani vs Lutfillaev (Bron: YouTube)