Marquez pakt 8e MotoGP-pole van het jaar

Marc Marquez heeft alweer zijn achtste poleposition van het jaar in de MotoGP te pakken. De Spaanse wereldkampioen was op zijn Honda de snelste op Silverstone, waar de Britse Grand Prix zondag verreden wordt.

Bij het verstrijken van de tijd had Fabio Quartararo op zijn Yamaha de snelste tijd in handen, maar drie man doken er alsnog onderdoor: Marquez was duidelijk de snelste, Valentino Rossi (Yamaha) pakte op 0,428 seconden zijn tweede front row van het jaar en Jack Miller (Ducati) completeerde de eerste startrij op 0,434 seconden.

Naast Quartararo staan ook Suzuki-coureur Alex Rins en Rossi's teamgenoot Maverick Viñales op de tweede rij. De derde startrij wordt gevormd door Andrea Dovizioso (Ducati), Franco Morbidelli (Yamaha) en Honda-coureur Cal Crutchlow, die in de beslissende kwalificatiesessie weer eens het grind in schoof.

Broertje Marquez start in de Moto2 vanaf de eerste plek. Alex was zijn Spaanse landgenoot Jorge Navarro met slechts 0,043 seconden te snel af, terwijl Augusto Fernandez op 0,213 tellen de Spaanse eerste startrij compleet maakte. Remy Gardner, Xavi Vierge en Luca Marini starten achter hen, Bo Bendsneyder vertrekt als 21e.

In de Moto3 was de pole voor de derde keer dit jaar voor de Italiaan Tony Arbolino, die landgenoot Lorenzo Dalla Porta met 0,079 seconden het nakijken gaf. Raul Fernandez maakte de eerste startrij compleet, achter het drietal vertrekken Ayumu Sasaki, Niccolo Antonelli en John McPhee vanaf rij twee.

Het schema in Silverstone is wat anders dan gebruikelijk: de Moto3 opent het bal om 12.20 uur Nederlandse tijd, om 14.00 uur gevolgd door de MotoGP en pas om 15.30 uur de Moto2.