Marquez wint Grand Prix van TsjechiŽ en evenaart legende Hailwood

Motorcoureur Marc Marquez heeft de Grand Prix van Tsjechië in de MotoGP gewonnen. Op het circuit van Brno reed de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda uiteindelijk vrij simpel naar zijn zege, de 76e Grand Prix-overwinning uit zijn loopbaan. Daarmee evenaart hij de Brit Mike Hailwood, die dat tussen 1958 en 1967 deed, en staat hij nu gedeeld vierde op de eeuwige ranglijst.

Vanaf poleposition pakte Marquez de leiding, voor Andrea Dovizioso, Jack Miller, Alex Rins, Pol Espargaro en Valentino Rossi, terwijl Johann Zarco vanaf plek drie bijna tien posities inleverde. Voor Joan Mir en Franco Morbidelli was het na amper vier bochten al klaar: de twee eindigen tegen de opblaaskussens in het grind.

Rins zette zijn Suzuki al snel voorbij de Ducati van Miller, die wel aan kon haken. Zo ging het voorin redelijk gelijk op en na zeven ronden reden Marquez, Dovizioso, Rins en Miller prima bij elkaar in de buurt, met een gat naar Cal Crutchlow, Rossi, Espargaro en Fabio Quartararo, waarbij Danilo Petrucci ook probeerde aan te sluiten.

In de tweede helft van de race begon Marquez langzaam weg te rijden bij Dovizioso en dat was eigenlijk alles wat er nog aan actie te melden viel, behalve dat Crutchlow de vijfde plek overnam van Rossi. Marquez reed zo onbedreigd naar de winst in de vrij gezapige race, voor Dovizioso en Miller, met Rins, Crutchlow en Rossi daar weer achter.